Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

AYET VE HADİSLERDE İMAMET

Daraltma
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: AYET VE HADİSLERDE İMAMET

İmam Hasan’ın (a.s) Sevgisi

1. Resulullah (s.a.a) Hasan’a (a.s) işaret ederek şöyle buyurmuştur: “Beni seven bunu sevmelidir.”[1]

2. Resulullah (s.a.a) Hasan’a (a.s) işaret ederek şöyle buyurmuştur: “Allah’ım! Ben onu seviyorum. O halde sen de sev ve onu seveni de sev.”[2]

3. Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Allah’ım! Ben onu seviyorum, sen de onu sev.”[3]

------------------------
    [1] a. g. e. 37637
    [2] a. g. e. 37640
    [3] a. g. e. 37651
    "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

Yorum

İmam Hasan’ın (a.s) İbadeti

1. İmam Zeyn’ul Abidin (a.s) şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz Hasan b. Ali b. Ebi Talib (a.s) kendi zamanında insanların en çok ibadet edeni, en zahidi ve en üstünüydü.”[1]

bak. el-İbadet, 2498. Bölüm

------------------------
      [1] Emali es-Seduk, 150/8
      "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

Yorum

İMAM HÜSEYİN B. ALİ (A.S)

İmam Hüseyin’in (a.s) İmametinin Delili

İmam Hasan (a.s) şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz Hüseyin b. Ali (a.s) nefsim öldükten ve ruhum cismimden ayrıldıktan sonra benden sonraki imamdır. Onun Peygamber’den (s.a.a) veraseti ismi yüce olan Allah katında kitapta (Levh-i Mahfuz’da ) kayıd olmuştur. Aziz ve Celil olan Allah bu verasete anne ve babasından aldığı veraseti de eklemiştir. Zira Allah sizlerin yaratıkların en iyisi olduğunu bilmiş, bu yüzden sizler arasından Muhammed’i (s.a.a) seçmiş, Muhammed ise Ali’yi (a.s), Ali de (a.s) beni İmam seçmiştir ve ben de Hüseyin’i (a.s) imam seçtim.”[1]

bak. el-Kafi, 1/300, Bab’ul İşaret ve’n-Nas a’lel-Hüseyin b. Ali (a.s); el-Bihar, 44/174, 24. Bölüm

-----------------------------
        [1] el-Kafi, 1/301/2

Yorum

Hüseyin Benden ve Ben Ondanım

1. Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Hüseyin bendendir ve ben de Hüseyin’den. Allah Hüseyin’i seveni sever. Hüseyin torunlardan bir torundur.”[1]

2. Bera b. Azib şöyle diyor: “Resulullah’ın (s.a.a) Hüseyin’i (a.s) kucağında taşıyarak şöyle buyurduğunu işittim: “Allah’ım! Ben onu seviyorum. O halde sen de onu sev.”[2]

3. Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Hüseyin bendendir ve ben de ondan.”[3]

----------------------------------
          [1] el-Bihar, 43/261/1
          [2] a. g. e. s. 264/16
          [3] Kenz’ul Ummal, 37684

Yorum

İMAM ALİ B. HUSEYİN (ZEYNUL'UL-ABİDİN -A.S)

İmam Ali b. Hüseyin’in İmamet Delili

1. İmam Bakır (a.s) şöyle buyurmuştur: “Hüseyin b. Ali’nin (a.s) şehadet anı çatınca büyük kızı Fatıma binti Hüseyin’i (a.s) yanına çağırdı. Kapalı bir yazıyı ve açık bir vasiyetnameyi kendisine verdi. Ali b. Hüseyin büyük bir karın ağrısına tutulmuştu. Artık hiç kimse onun kurtulacağını sanmıyordu. Fatıma onu aldı ve Ali b. Hüseyin’e (a.s) verdi. Allah’a yemin olsun ki bu mektup sonradan bizlere ulaştı...Allah’a andolsun ki Adem’in yaratılışından dünyanın sonuna kadar Adem oğullarının ihtiyaç duymuş olduğu ve duyduğu her şey o mektupta yazılıdır.”[1]

bak. es-Sucud, 1746-1747. Bölümler

--------------------------------------------------------------------------------

[1] el-Kafi, 1/303/1

Yorum

İmam Zeyn’ul Abidin’in Makamı

1. Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Kıyamet günü bir münadi şöyle seslenir: “Zeyn’ul Abidin nerede?”Ben, “Oğlum Ali b. Hüseyin b. Ebi Talib’in safları yardığını (ve ileriye doğru çıkmaya çalıştığını) görür gibiyim.”[1]

2. İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: “Kıyamet günü bir münadi şöyle seslenir: “Zeyn’ul Abidin nerede?”Ben adeta Ali b. Hüseyin’in safları yardığını (ve ileriye doğru çıkmaya çalıştığını) görür gibiyim.”[2]

-----------------

[1] el-Bihar, 46/3/1

[2] a. g. e. h. 3

Yorum

İMAM MUHAMMED B. BAKIR (A.S)

[b]İmam Muhammed b. Ali Bakır’ın (a.s) İmamet Delili

1. İmam Zeyn’ul Abidin (a.s), “senden sonraki imam kimdir?”diye sorulunca şöyle buyurmuştur: “Oğlum Muhammed’dir. O ilmi derinden yarar.”[1]

2. Ali b. Hüseyin (a.s) ölümüyle sonuçlanan hastalığa yakalanınca oğlu Muhammed, Hasan, Abdullah, Ömer, Zeyd ve Hüseyin’i topladı. Oğlu Muhammed’i kendine vasi kıldı. Ona Bakır lakabını verdi ve diğer çocuklarının işini ona ısmarladı. [2]

bak. el-Bihar, 46/229, 4. Bölüm; el-Kafi, 1/305, Bab’ul İşaret ve’n-Nas a’la Ebi Cafer (a.s)

--------------------------------------------------------------------------------

[1] Heraic ve’l Ceraih, 1/268/12

[2] Kifayet’ul Eser, 239

Yorum

İlmi Yaran Kimse

1. Resulullah (s.a.a) Cabir b. Abdullah Ensari’ye şöyle buyurmuştur: “Ey Cabir! Şüphesiz ki sen Tevrat’ta Bakır olarak bilinen oğlum Muhammed b. Ali b. Hüseyin b. Ali b. Ebi Talib’i görünceye dek hayatta kalacaksın. Onu görürsen kendisine selamımı ilet.”[1]

2. Resulullah (s.a.a) Cabir b. Abdullah Ensari’ye şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz sen adı benim adım olan, davranışları benim davranışlarıma benzeyen ve ilmi yaran bizden birini göreceksin.”[2]

3. Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Ey Cabir! Oğlum Hüseyin’in Ali adında bir oğlu olacaktır. Kıyamet günü bir münadi, “Abidlerin efendisi ayağa kalksın”deyince Ali b. Hüseyin ayağa kalkar. Ali’nin de Muhammed adında bir oğlu olacaktır. Ey Cabir! Eğer onu görürsen kendisine selamımı ulaştır ve bil ki sen onu gördükten sonra çok kısa bir süre hayatta kalacaksın.”[3]

-----------------------

[1] el-Bihar, 46/223/1

[2] a. g. e. s. 225/5

[3] a. g. e. s. 227/9

Yorum

İMAM CAFER SADIK (A.S)

Cafer b. Muhammed Sadık’ın (a.s) İmamet Delili

1. Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Oğlum Cafer b. Muhammed b. Ali b. Hüseyin b. Ali b. Ebi Talib dünyaya gelince onu Sadık olarak adlandırın.”[1]

2. Muhammed b. Müslim şöyle diyor: “Ebu Cafer Muhammed b. Ali Bakır’ın (a.s) yanında oturduğum bir sırada oğlu Cafer başında perçemi elindeki ince bir ağaç dalıyla oynadığı bir halde içeri girdi. Bakır (a.s) onu tuttu ve göğsüne bastırarak şöyle buyurdu: “Annem babam sana feda olsun ki oyun ve eğlence ehli değilsin.”Daha sonra bana şöyle buyurdu: “Ey Muhammed! Benden sonra senin İmamın budur, ona uy, ilminden istifade et. Allah’a andolsun ki o Peygamber’in, “taraftarları dünya ve ahirette zafere erişecektir”dediği Sadık’tır.”[2]

-------------------
                    [1] Heraic ve’l Ceraih, 1/268/12
                    bak. el-Bihar, 47/12, 3. Bab; el-Kafi, 1/306, Bab’ul İşaret ve’n-Nas a’la Ebi Abdillah Cafer b. Muhammed Sadık (a.s)
                    [2] el-Bihar, 47/15/12

Yorum

İmam Sadık’ın (a.s) Sireti ve Yüce Ahlakı

1. Muhammed b. Ziyad Ezdi şöyle diyor: “Medine fakihi Malik b. Enes’in şöyle dediğini işittim: “Cafer b. Muhammed Sadık’ın huzuruna varınca bana bir yastık veriyor, saygı gösteriyor ve şöyle buyuruyordu: “Ey Malik! Ben seni seviyorum.”Ben bu sözden çok hoşnut oluyordum ve Allah’a şükrediyordum.”Malik şöyle diyordu: “İmam Sadık (a.s) sürekli şu üç halet üzereydi: Ya oruçluydu, ya namaz kılıyordu veya Allah’ı zikrediyordu. O büyük abidlerden ve Allah’tan korkan yüce zahitlerden idi. Bir çok hadis söylüyordu. Meclisi çok güzel ve faydalıydı.”[1]

2. İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: “Ey gençler! Allah’tan korkunuz ve emirlerin yanına gitmeyiniz. Onları tabi oluncaya (iktidardan düşünceye) kadar kendi başlarına bırakınız. Allah yerine şahsiyetleri dost edinmeyiniz. Allah’a andolsun ki ben sizlere onlardan daha hayırlıyım.”Daha sonra elini göğsüne vurdu.”[2]

---------------
                      [1] a. g. e. S. 16/1

[2] Nur’us Sakaleyn, 2/191/69

Yorum

İMAM MUSA B. CAFER (A.S)

İmam Kazım’ın (a.s) İmamet Delili

1. İmam Sadık (a.s), Sefvan Cemmal’in imamet sahibi hakkındaki sorusuna cevaben şöyle buyurmuştur: “Bu makama sahib olan boş şeylerle oyalanmaz.”Bu esnada henüz çocuk olan Musa b. Cafer kucağında Mekke keçisi olduğu ve kendisine, “Rabbine secde et”dediği bir halde içeri girdi. Ebu Abdullah (İmam Sadık) onu kucağına alarak şöyle buyurdu: “Annem babam sana feda olsun ki boş şeyler ile oynamıyorsun.”[1]
                        ----------
                        [1] Menakıb-i İbn-i Şehraşub, 4/317

Yorum

İmam Zindanda

1. Ali b. Suveyd şöyle diyor: “Ebu’l Hasan Musa (a.s) zindanda iken kendisine bir mektup yazdım, halini sordum ve bir çok konuları ilettim. Birkaç ay bana cevap vermedi. Daha sonra bana cevap yazdı. O nüshada şöyle yazılıydı: “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla...Allah’a hamd-u senadan sonra...Sen Allah’ın Al-i Muhammed nezdinde özel bir makama erdirdiği ve korumasını istediği dinine dost kıldığı bir kimsesin.”[1]

2. İmam Kazım (a.s) Ali b. Süveyd’in sorusuna zindandayken şöyle cevap vermiştir: “Ey Ali! Bana dininin ölçüsünü kimden alman gerektiğini sormuşsun. Dininin ölçülerini taraftarlarımızdan gayrisinden alma. Eğer taraftarlarımızdan ileri gidecek olursan şüphesiz dinini hainlerden almış olursun.”[2]

-----------
                          [1] el-Bihar, 78/329/7

[2] Vesail’uş-Şia, 18/109/42

Yorum

İMAM ALİ B. MUSA RIZA (A.S)

İmam Rıza’nın (a.s) İmamet Delili

1. Abdurrahman b. Haccac şöyle diyor: “Ebu’l Hasan Musa b. Cafer (a.s) oğlu Ali’yi (a.s) kendine vasi kıldı, ona bir vasiyetname yazdı ve Medine’nin tanınmış şahsiyetlerinden 60 kişiyi de buna şahit tuttu.”[1]

bak. el-Bihar, 49/11, 2. Bölüm; el-Kafi, 1/311, Bab’ul İşaret ve’n-Nas a’la Ebi’l Hasan Rıza (a.s)

-----------
                            [1] el-Bihar, 49/17/15

Yorum

İmam Rıza’nın (a.s)Veliahtlığı Kabule Zorlanışı

1. Eba Selt Hereviy şöyle diyor: “Memun, İmam Rıza’ya (a.s) şöyle dedi: “Ey İbn-i Resulillah (s.a.a)! Ben kendimi hilafetten azletmek, onu sana vermek ve sana biat etmek istiyorum.”İmam Rıza (a.s) şöyle buyurdu: “Eğer hilafet seninse ve Allah sana vermişse o halde Allah’ın sana giydirdiği elbiseyi bedeninden çıkarıp başkasına vermen caiz olmaz. Yok eğer hilafet senin değilse senin olmayan bir şeyi bana vermen caiz değildir.”Memun şöyle dedi: “Ey İbn-i Resulillah! Bu işi mutlaka kabullenmen gerekir.”İmam Rıza (a.s) şöyle buyurdu: “Ben kendi isteğim ile asla böyle bir şeyi kabullenmem. Sen bu işinle halka şöyle demek istiyorsun: “Ali b. Musa dünyadan yüz çevirmemiş, aksine dünya ona yüz çevirmiştir. Görmüyor musunuz, nasıl da hilafet hırsına kapılarak veliahtlığı kabul etti.”Memun kızarak şöyle dedi: “Allah’a yemin olsun ki eğer veliahtlığı kabul etmezsen seni kabul etmeye zorlarım. Eğer bu işi yapacak olursan ne iyi, aksi takdirde boynunu vururum.”[1]

bak. el-Bihar, 49/128, 13. Bölüm

[1] Uyun-u Ahbar’ir-Rıza (a.s), 2/139/3

Yorum

İmam Rıza’nın (a.s) Serahs Zindanındaki Hali

1. Hereviy şöyle diyor: “İmam Rıza’nın (a.s) Serahs’ta zindanda bulunduğu ve zincire vurulduğu Bab’ud Dar’a gittim. Gardiyandan İmam Rıza’yı görmek için izin istedim. Bana onu göremeyeceğimi söyledi. Ben, “Neden?”diye sorunca şöyle dedi: “Çünkü bazen gece gündüz bin rekat namaz kılmaktadır. Sadece günün başlangıcında, zevalden önce ve güneş batmaya yakın olduğu bir zamanda bir süre namaz kılmaya ara vermektedir. Bu zamanlarda da namaz kıldığı yerde oturmakta, Allah ile raz-u niyazda bulunmaktadır. Hereviy şöyle diyor: Gardiyana, “Bu süre zarfında kendisini görmeye izin vermesi için bir ricada bulun”dedim. Gardiyan, “benim için izin aldı ve ben de İmam Rıza’nın (a.s) huzuruna vardım. Onun namaz kıldığı yerde oturduğunu ve derince düşündüğünü gördüm.”[1]

------------------
                                [1] el-Bihar, 49/91/5

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X