Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Neden ehli-shia ehli-sünnetten 15 dakika sonra iftarini aciyor veya namazini ki

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Neden ehli-shia ehli-sünnetten 15 dakika sonra iftarini aciyor veya namazini ki

Neden ehli-shia ehli-sünnetten 15 dakika sonra iftarini aciyor veya namazini kiliyor?

Ehli Beyt imamlarından elde bulunan sahih hadislere göre akşamın oluşunun ölçüsü güneşin batı ufuklarında gözden kayboluşu değildir. Güneşin gözden kayboluşuyla birlikte, doğu ufuklarındaki güneşin ışınlarının oluşturduğu parıltı ve kızıllığın kaybolması da gerekir. Başka bir ifadeyle güneş batı tarafında olduğunda, ışınları karşı tarafa yansır ve doğu tarafının yüksek yerlerinde örneğin yüksek dağların başında güneş ışıklarından oluşan kızıllık gözükür; eğer doğu tarafında yüksek bir dağ ve benzeri bir şey olmasa bile güneş ışınlarının etkisi sonucu doğunun gök ufuklarında bu kızıllık görülür. Güneş, yerin hareketi sonucu batı ufuklarında aşağı indikçe söz konusu parıltı ve kızıllık da karşı taraftan yani doğudan batıya doğru çekilir; güneş tam batınca bu kızıllık insanın baş tarafından geçerek batıya doğru kayar ve böyle olduğunda güneşin tam olarak battığı anlaşılır yani şer'i ölçülere göre akşam olur. Oysaki Ehl-i sünnette yaygın olan görüş şu ki, akşam namazının vakti güneşin gözlerden kaybolmasıyla başlar. Hatta bazı Ehl-i sünnet alimleri batı tarafında bir dağ olur da güneş dağın diğer tarafına geçme sonucu gözlerden kaybolursa bunu bile akşamın olması için yeterli bilmişlerdir. Ama Şia uleması arasında yaygın olan görüş bunun aksinedir. Şia uleması, Ehli Beyt imamlarından gelen sahih hadislere dayanarak akşam namazının vaktinin yukarıda açıklandığı üzere güneşin tam batışı, yani doğudaki kızıllığın insanın başının üzerinden batıya geçmesiyle gerçekleştiğine inanırlar. Sahib-i Cevahir bu görüşün şia uleması arasında fetva, amel ve nakil yönünden mutlak şekilde meşhur olduğunu nakleder. (Cevahir'ul Kelam c. 7 s. 109) . Kuleyni Furu el-Kafi'de (c. 1 s. 77) ve Tusi Et-tehzib'de (c1 s. 141) İmam Muhammed Bakır'dan (Allah'ın selamı ona olsun) şöyle nakleder:
    "Şu taraftaki yani doğudaki kızıllık yok olunca güneş hem yerin doğusundan hem de batısından batmıştır."
    Yine Şeyh Hurr-i Amuli Vesailu'ş-Şia'da (c.3, s. 129) Abdullah b. Vezzah'tan şöyle nakleder:
    "Ben İmam Musa Kazım'a (Allah'ın selamı ona olsun) yazdım ki, Güneş gözden kayboluyor. Akşam (karanlığı) başlıyor; sonra akşam (karanlığı) çoğalıyor. Güneş de artık gözlerimizden kayboluyor. Ama dağın başında bir kızıllık beliriyor. Bizim bulunduğumuz bölgedeki müezzinler ezan okuyorlar. Acaba böyle olduğunda ben namazımı kılayım mı? Oruca niyetli isem orucumu açayım mı? Yoksa dağın başındaki kızıllığın gitmesini mi bekleyeyim? İmam Musa Kazım (Allah'ın selamı ona olsun) bana şöyle yazdı: Ben kızıllık gidinceye kadar senin beklemeni ve dinin için daha ihtiyatlı olan şeyi tutmanı (gerekli) görüyorum."
    Bu hususta bir çok hadis vardır biz bu kadarıyla yetindik. Şüphesiz bu hadisler Ehl-i Beyt'e uymayı gerekli bilen her kes için hüccettir.

Ynt: Neden ehli-shia ehli-sünnetten 15 dakika sonra iftarini aciyor veya namazini ki

merak ettiğim bir diğer konuydu bu da ve gerçekten açıklama mantıklı geldi bana...
    "var olan bir gün, yok olan bir ömre bedeldir; o gün şehâdet günüdür..." H.A.

Yorum

Ynt: Neden ehli-shia ehli-sünnetten 15 dakika sonra iftarini aciyor veya namazini ki

faydali olduguna sevindim

Yorum

sialarin internet'de bir namaz takvimleri varmi ?
        Allah Bize Yeter!
        O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

allah razı olsun ablam
          vela hevla vela kuvvete illa billahul ALİYYUL AZİM
          [center]

Yorum

[quote author=HiLaLNuR link=topic=3863.msg21357#msg21357 date=1240862735]
            sialarin internet'de bir namaz takvimleri varmi ?
            [/quote]

İnternette varmı yokmu bilmiyorum ama şia müslümanların oruçlarını sünni müslümanlardan 13 dakıka sonra açmasının sebebini segaleyn kardeşimiz açıklamış..bende orucun ne zaman açılması gerektiğini bize kuranı kerim nasıl emretmiş onu aktarmak isterim..

Bakara suresi..187..Fecir doğup da aydınlığıyla kara iplik, sizce beyaz iplikten ayırt edilinceye dek yiyin, için. Sonra orucu ertesi geceye kadar tamam olarak tutun.

Gecenin alemetide güneşin hemen batması değildir.
            ALLAH'ım Bütün Güzel Sözler Sana Söylemekle Güzeldir,Kırık Dökük de Olsa Kabul Eyle Sözlerimi.

Yorum

Ama bildigim kadari ile sadece aksam vakdi degil diger vakitlerde normal takvimlerden degisiklikler gösteriyor ?
              Allah Bize Yeter!
              O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

[quote author=HiLaLNuR link=topic=3863.msg21534#msg21534 date=1240914891]
                Ama bildigim kadari ile sadece aksam vakdi degil diger vakitlerde normal takvimlerden degisiklikler gösteriyor ?
                [/quote]
                Yok sabah ve öğle vakitlerde değişiklik yok..
                ALLAH'ım Bütün Güzel Sözler Sana Söylemekle Güzeldir,Kırık Dökük de Olsa Kabul Eyle Sözlerimi.

Yorum

Allah razi olsun bacim

bu ölcüye göre takvime gerek bile yok

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

YUKARI ÇIK
                  Çalışıyor...
                  X