Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Namazın Hikmeti Ve Önemi

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    Namazın Hikmeti Ve Önemi

    Namazın Hikmeti Ve Önemi

    "İslâm dininin temel ilkelerinden biri de namazdır.

    Namaz, imanın ölçütü ve takvalıları tanımanın vesilesidir.

    Namaz, dinin dalgalanan bayrağı; namaz kılanlar ise, onun maneviyatı sayesinde güvencede olanlardır.

    Namaz, Allah'ı anmak için yapılan ibadettir. Nitekim yüce Allah Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurmuştur:

    "Şüphesiz ben, yalnızca ben Allah'ım. Benden başka ilâh yoktur; şu hâlde bana ibadet et ve beni anmak için dosdoğru namaz kıl. " ( 1- Tâhâ suresi, 14. ayet.)

    Namaz, ibadetlerin en büyüğü ve tekliflerin en üstünüdür. Bir rivayette şöyle geçer: Birisi İmam Cafer Sadık'ın (a.s) huzurunda başka birini övüyordu. Onun övgülerinden sonra İmam (a.s), "Namazı nasıldır?" diye sordu. Yani, bu önemli vazifeyle ilgili ne kadar çaba harcıyor? Övülen kişinin bütün iyilikleri namaza verdiği öneme bağlıdır.

    Bu ilâhi farizayı yerine getirmek ve zinde tutmak için her ne kadar çaba harcansa yine de azdır. İslâm ulemasının ve hak mektebe gönül verenlerin tüm çabası ve hatta batıla karşı savaşan mücahitlerin savaşı bu büyük ibadeti ayakta tutmak içindi.

    Aşura günü Kerbela'da İmam Hüseyin aleyhisselâm'ın yarenlerinden birinin öğle namazının vaktinin girdiğini hatırlatması üzerine İmam aleyhisselâm'ın, "Allah seni namazı ayakta tutanlardan yazsın; biz zaten namaz için savaşıyoruz." buyurması ve savaşın kızıştığı o esnada hemen cemaatle öğle namazı ikame etmesi ve yine Sıffin savaşında Hz. Ali aleyhisselâm'ın savaşı bırakıp namaza koyulması ve Hazretin, bu işini eleştirenlere. “ Biz bu kavimle namaz için savaşıyoruz.”demesi, İslam dininde namazın konumunu ve ehemmiyetini ortaya koymaktadır.

    Yine dinin direği olarak tanıtılan namazın önemi hadislerde şöyle belirtilmiştir:

    Resulullah (Allah'ın rahmeti onun ve Ehlibeyti'nin üzerine olsun) buyurmuştur ki:

    "Kıyamette kulun ilk hesap vereceği şey namazdır. Eğer namazı kabul olursa, diğer amelleri de kabul olur; eğer namazı kabul olmazsa, diğer amelleri de kabul olmaz. "

    "Namazı hafife alan benden değildir. "

    Ehlibeyt İmamlarından (a.s) şöyle nakledilmiştir: "Bizim şefaatimiz namazı hafife alana ulaşmayacaktır. "

    Bunlar ve burada değinmediğimiz daha nice ayet ve hadisler, her Müslüman'ın namazın nasıl kılındığını ve namaz hükümlerini çok iyi bir şekilde öğrenmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

    Yaradan'a tapınma ve kulluk, insanın doğa ve donanımında mevcut olan güdülerden olup her zaman farklı alanlarda ve de farklı olaylar karşısında kendisini gösterir. Özel anlamıyla ibadet etmeleri istenen varlıkların yaratılış felsefesi de budur aynı zamanda.Bu gerçek, Kur'an'da şöyle açıklanmıştır: "Ben cinleri ve insanları, ancak bana ibadet sinler diye yarattım." ( 4- Zariyat suresi, 56. ayet)

    Ancak insanın fıtratında olan bu güdü; çevre, gelenek, eğitim, öğretim, kültür ve sosyal yaşam şartlarından etkilenebilir. Dolayısıyla bu fıtri eğilimin gerektiği şekilde yönlendirilebilmesi için yüce Ali peygamberler ve onların aracılığı ile de kitaplar göndermiştir..."
    Yezid,bu yaptıklarınla ancak kendi derini yüzdün ve kendi etini parçaladın. Çok sürmeyecek;Peygamberin evlatlarının kanını akıtmak ve Ehl-i Beyt'ine saygısızlıkta bulunmakla yüklendiğin bu vebalin altında Peygamberin huzuruna çıkacaksın.Ogün Allah onları bir araya toplayacak ve haklarını alacaktır.

    #2
    Ynt: Namazın Hikmeti Ve Önemi

    Namazın Hikmeti Ve Önemi

    "Yüce Allah, konuyla ilgili olarak Kur'a Kerim'de şöyle buyurmaktadır:
    "Andolsun biz, her millet içinde, 'Allah'a kulluk edin, tağuttan kaçının' diye elçi gönderdik."(5 Nahl suresi, 36.ayet )

    Bu ayetten de anlaşıldığı üzere ilahî elçiler insanlara doğru yolu göstermek, onların ibadete layık olmayan varlıklara kulluk etmelerine engel olmak ve de bu kulluğu Yaradan'a yönlendirmekle yükümlüdürler.

    Ayrıca ibadetlerin şekil ve içeriğini belirlemek de peygamberlere dönük bir vazife olmuştur her zaman. Bu da ibadetlerin saptırılmaması ve insanların tasarrufundan korunması için bir ek tedbir olarak uygulanmıştır.

    Tapınma güdüsü ve fıtri donanımın yanlış yöne sapmaması ve aynı zamanda da sahip olduğu içeriğini kaybetmemesi için, insanlara örnek olarak gösterilen ilahî önderlere uymak ve yaşam tarzlarını örnek almak bir zorunluluktur. Aynı zamanda bu, Kur'an'ın da emridir. Kur'an-ı Kerim peygamberleri örnek alınması gereken önderler olarak tanıtmıştır insanlık alemine.

    Bu güdünün insan fıtratına yerleştirilmesinin sebebi ise, insanın bir kul olarak mabut huzurunda vazifesini yerine getirmesidir.

    İnsanın kul olması ve Allah'ın da vasfı mümkün olmayan yüceliği, O'nun huzurunda boyun eğmeyi gerektirir.

    Bir taraftan Allah'ın her şeyden müstağni olması ve hiçbir şeye ihtiyaç duymaması, diğer taraftan da her şeyin hayatını sürdürmede Allah'a muhtaç olması ve

    O'na yönelmesi, ibadet ve kulluğu kaçınılmaz kılar.

    İnsanın yaşam, düşünce ve kullanım alanında ihtiyaç duyduğu ve duyacağı her nimeti insana bahşedenin Yüce Allah olması, insanın ibadet etmesini gerektiren sebeplerden biridir. Kısacası, nimet, vasfı taşıyan her şey şükretmeyi gerektirir.

    Bu hususta Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:
    "Öyleyse, kendilerini açken doyuran ve korku içindeyken güven veren bu Kabe'nin Rabbine kulluk etsinler." (6- Kureyş suresi, 3-4. ayet)

    İşte bu şükretmenin İslam dininde, nasıl bir şekil ve içerikle gerçekleştirilmesi gerektiği, Peygamberimizden ve Ehlibeyti'nden rivayet edilen hadislerde belirtilmiştir. Zaten elinizdeki kitabın konusu da bu teşekkürün nasıl yerine getirilmesinin bir boyutunu içermektedir; namaz boyutunu.

    İslam dini, insan yaşamının sosyal, kültürel, siyasal, ekonomi, ailevi vb. alanlarına olduğu gibi ibadi alanına da ışık tutmuştur..."
    Yezid,bu yaptıklarınla ancak kendi derini yüzdün ve kendi etini parçaladın. Çok sürmeyecek;Peygamberin evlatlarının kanını akıtmak ve Ehl-i Beyt'ine saygısızlıkta bulunmakla yüklendiğin bu vebalin altında Peygamberin huzuruna çıkacaksın.Ogün Allah onları bir araya toplayacak ve haklarını alacaktır.

    Yorum


      #3
      Ynt: Namazın Hikmeti Ve Önemi

      Allah razı olsun kardeşim
      Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
      İmam Ali (a.s)

      Yorum

      YUKARI ÇIK
      Çalışıyor...
      X