BİSMİLLAHİR RAHMANİR RAHİM
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
bundan sonra… bilindiği gibi İslam dininde şer’i 4 bayram vardır, Ramazan bayramı, Kurban bayramı, Gadiri Hum bayramı ve Cuma günleri. ve yine bilindiği gibi Gadiri Hum bayramı Rasulullah s.a.a’in Veda haccı dönüşü Zilhicce ayının 18-i günü Gadiri Hum’da imam Ali a.s’ın hilafetini ilan ettiği ve İkmal ayetinin nazil olduğu gündür. Fakat nasibiler Rasulullah s.a.a’in imam Ali a.s hakkında koyduğu nassa muhalefet ettikleri gibi bu günün bayram olmasına da muhalefet etmektedirler. Bununla da yetinmeyen nasibiler Gadiri Hum bayramının bidat olduğunu idda etmektedirler. Nasibilerin saptırıcılarından olan tarihçileri Markizi bu konuda diyor ki:
- [li]عيد الغدير لم يكن عيدا مشروعا ولا عمله أحد من سالف الأمة المقتدى بهم ، وأول ما عرف في الاسلام بالعراق أيام معز الدولة علي بن بويه فإنه أحدثه سنة 352 فاتخذه الشيعة من حينئذ عيدا
Gadir bayramı şer’i bir bayram değildir ve mutekaddim selef imamlarından da hiç kimse bugünü bayram olarak kutlamamıştır. Bugün, İslam aleminde ilk önce Muizzuddevle Ali b. Buye’nin zamanında İrak’ta bayram olarak tanındı. Zira o bu bayramı 352 yılında icat etti ve o zamandan bu yana Şia o günü bayram olarak kutlamaya başladı.
Markizi, "el-Hutat", 2/222[/li]
aynı iddalar diğer nasibi tarihçileri Nuveyri ve ibni Kesir tarafından da dile getirilmiştir. Görüldüğü gibi nasibiler bu iftira ve yalanlarını Buveyhi şahlarından Muizzuddevle’ye dayandırmakta ve 352 yılında onun tarafından icad edildiğini idda etmektedirler. Hakikatte ise Gadiri Hum gününün şer’i bir bayram olduğu konusunda imamlarımız a.s’dan bir çok hadis rivayet edilmiştir. Fakat muhalifler -her zaman yaptıkları gibi- hayasızca "Muizzuddevle bu bayramı icad ettikten sonra şiiler onun hakkında hadisler uydurmuştur" diye iftira edeceklerinden buna cevaben biz hicri 352 yılında önce vefat etmiş alimlerimizin kaynaklarından hadisler aktaracağız.
Gaybeti Suğra dönemi müfessirlerinden olan Şeyh Fırat b. İbrahim el-Kufi r.a "Tefsiri Fırat" kitabında şöyle rivayet ediyor:
- [li]فرات قال: حدثني جعفر بن محمد الازدي قال: حدثنا محمد ابن الحسين الصائغ قال: حدثنا الحسن بن علي الصيرفي عن محمد البزاز عن فرات بن أحنف: عن أبي عبدالله (عليه السلام) قال: قلت ـ له. أ ـ: جعلت فداك للمسلمين عيد أفضل من الفطر والاضحى ويوم الجمعة ويوم عرفة؟ قال: فقال لي: نعم أفضلها وأعظمها وأشرفها عند الله منزلة، وهو اليوم الذي أكمل الله فيه الدين وأنزل على نبيه (اليوم أكملت لكم دينكم وأتممت عليكم نعمتي ورضيت لكم الاسلام دينا) قال: قلت: وأي يوم هو؟ قال: فقال لي: إن أنبياء بني إسرائيل كانوا إذا أراد أحدهم أن يعقد الوصية والامامة للوصي من بعده ففعل ذلك جعلوا ذلك اليوم عيدا، وإنه اليوم الذي نصب فيه رسول الله صلى عليه وآله وسلم عليا للناس علما وأنزل فيه ما أنزل، وكمل ـ ب: أكمل ـ فيه الدين وتمت فيه النعمة على المؤمنين. قال: قلت: وأي يوم هو في السنة؟ قال: فقال لي: إن الايام تتقدم وتتأخر فربما كان يوم السبت والاحد والاثنين إلى آخر الايام ـ السبعة. أ، ر ـ. قال: قلت: فما ينبغي لنا أن نعمل في ذلك اليوم؟ قال: هو يوم عبادة وصلاة وشكر لله ـ تعالى. أ، ب ـ وحمد له وسرور لما من الله به عليكم من ولايتنا وإني أحب لكم أن تصوموه ـ أ، ب: تصوموا
...Fırat b. Ahnef dedi ki: Ebu Abdullah (imam Cafer es-Sadık a.s)’a dedim ki: "Size feda olayım Müslümanların fıtır, kurban, cuma ve Arefe gününden daha faziletli bayramı var mıdır?" imam a.s dedi ki: "Elbette bunlardan daha faziletlisi, daha büyüğü ve Allah katında daha şereflisi Allah Teala’nın Resulullah’a "Bugün sizin için dininizi kamil kıldım ve kendi nimetini size tamamladım ve size din olarak İslam’ı seçip beğendim" (Maide 3) ayetini indirerek dinini kamil kıldığı gündür." Dedim ki: "o gün hangi gündür?" şöyle cevap verdi: "Beni İsrail Peygamberlerinden birisi, kendinden sonraki imam için vasiyet ettiğinde o günü bayram kabul ederlerdi. Bugün de Rasulullah’ın s.a.a Hz. Ali’yi İmam olarak tayin ettiği gündür, işte o günde ikmal ayeti inmiş, din kamil olmuş ve nimet müminlere tamamlanmıştır." Dedim ki: "O gün, yıl içindeki hangi gündür?" imam a.s buyurdu ki: "Günler ileri ve geri giderler, Cumartesi, Pazar, pazartesi veya haftanın diğer günlerinden biri olabilir." Kendisine "Bugünde ne yapmamız gerekir?" diye sorduğumda ise şöyle cevap verdi: "Bugün, ibadet ve namaz günüdür. Bugün Allah-u Teala’nın sizlere ihsan ettiği velayetimiz için, Allah’a şükretme, hamd etme ve sevinç günüdür. Ben bu günde sizlerin oruç tutmanızı severim."
Fırat b. İbrahim el-Kufi, "Tefsiri Fırat", sayfa 117-118, hadis 123[/li]
ve yine Şii ve Sünnilerin güvenilirliği hususunda ittifak ettikleri Sikatul İslam (İslam’ın güvenci) Şeyh Kuleyni r.a Ehli Beyt a.s mektebinin ilim hazinesi olan "el-Kafi" kitabında Gadiri Hum bayramı ile ilgili olarak şu hadisleri rivayet etmektedir:
علي بن إبراهيم، عن أبيه، عن القاسم بن يحيى، عن جده الحسن بن راشد، عن أبي عبدالله (ع) قال: قلت: جعلت فداك للمسلمين عيد غير العيدين؟ قال: نعم يا حسن أعظمهما وأشرفهما، قلت: وأي يوم هو؟ قال: هو يوم نصب أميرالمؤمنين صلوات الله وسلامه عليه فيه علما للناس، قلت: جعلت فداك وما ينبغي لنا أن نصنع فيه؟ قال: تصومه يا حسن وتكثر الصلاة على محمد وآله وتبرء إلى الله ممن ظلمهم فإن الانبياء صلوات الله عليهم كانت تأمر الاوصياء باليوم الذي كان يقام فيه الوصي أن يتخذ عيدا، قال: قلت: فما لمن صامه؟ قال: صيام ستين شهرا، ولا تدع صيام يوم سبع و عشرين من رجب فإنه هو اليوم الذي نزلت فيه النبوة على محمد (صلى الله عليه وآله) وثوابه مثل ستين شهرا لكم
…Hasan b. Raşid dedi ki: Ebu Abdullah (imam Cafer es-Sadık a.s)’a dedim ki: “Size feda olayım Müslümanların Ramazan ve Kurban bayramından gayri bayramı var mıdır?” imam a.s dedi ki: “Evet, ey Hasan, onlardan daha büyük ve daha şerefli bayram vardır.” dedim ki: “O bayram hangi gündür?” dedi ki: “Hazreti Ali’nin halka imam olarak tayin edildiği gündür” dedim ki: “Sana feda olayım, o günde bizler ne yapmalıyız?” dedi ki: “Ey Hasan, O günde oruç tutarsın, Muhammed’e ve Ehl-i Beytine çokça salavat getirirsin ve onlara zulüm edenlerden Allah’a teberri edersin. Çünkü bütün peygamberler halka vasilerini tayin ettikleri günü bayram yapmalarını emrediyorlardı.” dedim ki: “O günde oruç tutanın mükafatı nedir?” dedi ki: “O günde oruç tutana altmış ay oruç tutanın sevabı verilir"
سهل بن زياد، عن عبدالرحمن بن سالم، عن أبيه قال: سألت أبا عبدالله (ع) هل للمسلمين عيد غير يوم الجمعة والاضحى والفطر؟ قال: نعم أعظمها حرمة قلت، وأي عيد هو جعلت فداك؟ قال: اليوم الذي نصب فيه رسول الله (صلى الله عليه وآله) أمير المؤمنين (عليه السلام) وقال: من كنت مولاه فعلي مولاه، قلت: وأي يوم هو؟ قال: وما تصنع باليوم إن السنة تدور ولكنه يوم ثمانيه عشر من ذي الحجة، فقلت: وما ينبغي لنا أن نفعل في ذلك اليوم؟ قال: تذكرون الله عز ذكره فيه بالصيام والعبادة والذكر لمحمد وآل محمد فإن رسول الله (صلى الله عليه وآله) أوصى أميرالمؤمنين (ع) أن يتخذ ذلك اليوم عيدا وكذلك كانت الانبياء (عليهم السلام) تفعل كانوا يوصون أوصيائهم بذلك فيتخذونه عيدا
…Abdurrahman b. Salim babasından rivayet etti: Ebu Abdullah (imam Cafer es-Sadık a.s)’a şöyle sordum: "Müslümanların Cuma, kurban ve Fıtır bayramlarından gayri bir bayramları var mıdır?" imam a.s dedi ki: "Evet ihtiramı daha fazla olan bir bayram vardır" dedim ki: "Sana feda olayım o hangi bayramdır" dedi ki: "Hz. Resulullah’ın "Ben kimin mevlasıysam Ali de onun mevlasıdır" diyerek Emri’ulmü’minini halife olarak tayin ettiği gündür" dedim ki: "O gün hangi gündür?" dedi ki: "Hangi gün olduğunu ne yapacaksın yıl değişmektedir, ancak o gün Zilhicce ayının 18’i idi." dedim ki: "O günde ne yapmamız gerekir?" dedi ki: "O günde oruç tutarak, ibadet ederek Allah’ı anın ve Muhammed’e ve Ehl-i Beyt’ine selavat getirin. Zira Rasulullah Emirülmüminin (imam Ali a.s)’a bu günü bayram yapmasını emretmiştir. Geçen Peygamberler a.s de vasilerini tayin ettiklerinde o günü bayram yapmalarını emrederlerdi."
Kuleyni r.a, "el-Kafi", 4/148-149, hadis 6610 ve 6612
Kuleyni r.a’ın rivayet ettiği ilk hadisi Şeyh Saduk r.a “Sevabul Amel”, sayfa 74-75’de 2 değişik sahih sened ile Hasan b. Raşid’den ve o da imam Cafer es-Sadık a.s’dan; Şeyh Tusi r.a “Tehzib”, 4/325’de Kuleyni r.a’dan naklen rivayet etmiştir.
burada aktardığımız hadislerden Şeyh Furat b. İbrahim r.a’ın hadisi ve Kuleyni r.a’ın rivayet ettiği ikinci hadis zayıf, Kuleyni r.a’ın rivayet ettiği birinci hadis ise sahihtir. şimdi eğer “zayıf hadisi nasıl bir şeyin ıspatı konusunda delil getire bilirsin?” diye itiraz edilecek olursa cevaben derim ki, öncelikle bizim aktardığımız hadislerden birisi sahihtir ve konun ıspatı için yeterlidir. saniyen, bizim bu hadisleri aktarmakta maksadımız Markizi gibi nasibilerin iddalarının yalan olduğunu ıspat etmekti. zira Markizi ve diğerleri Gadiri Hum bayramının 352 yılında Muizzuddevle tarafından icad edildiğini söylemektedir. oysa Kuleyni r.a 329 yılında vefat etmiştir, Şeyh Furat b. İbrahim el-Kufi r.a ise Kuleyni’den de önce yaşamıştır ve Kuleyni’nin hocaları sırasındadır. eğer Markizi ve benzerlerinin iddası yani bu bayramın 352 yılında Muizzuddevle tarafından icad edildiği iddası doğru ise hicri 329′da ölen Kuleyni ve ondan önce ölen Furat b. İbrahim el-Kufi Gadiri Hum bayramı hadislerini nasıl rivayet ediyorlardı?
görüldüğü gibi, bunların iddaları örümcek yuvası gibidir “yuvaların en dayanıksızı ise şüphesiz örümcek yuvasıdır.” (Ankebut 41)
tüm müslüman kardeşlerimizin bayramını tebrik ediyoruz, Rabbim bizleri gerçek İslam dini olan Ehli Beyt a.s velayetinden ayırmasın.