BİSMİLLAHİR RAHMANİR RAHİM
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
bundan sonra... Gadiri Hum hadisi öyle bir hadistir ki, İslam aleminde bu hadis kadar mütevair, geniş yollardan rivayte edilmiş ikinci bir hadis belkide yoktur. geçen yazılarımızda bu hadisi, hadisin mütevatir olduğunu, sahabenin ve Ehli Beytin a.s bu hadisi nasıl algıladığını Ehli sünnet kardeşlerimizin kaynaklarından aktardık.
Bu öyle bir hadistir ki, her iki mezhebin en güvenilir, en muteber kaynaklarında geniş şekilde yer almış, sahih senetlerle rivayet edilmiştir. Her iki mezhebin alimleri onun mütevatir olduğunda ittifak etmiş ve hakkında kitaplar telif etmişlerdir. Konu hakkında en mükemmel kitaplardan birisi ve belkide en mükemmeli Allame Eminiye r.a aittir. Geçenlerde Allame Eminin r.a kitabını incelerken kitabın "yazarların Gadir hadisine verdiği önem" bölümünde Allamenin r.a bu hadis hakkında kitap yazan 25 ehli sünnet aliminin adını verdiğini gördüm. Bu 25 alimden en meşhur olanlarını ve onların bu kitapları yazmış olduğunu söyleyen ehli sünnet kaynaklarından ulaşıp resimlerini ala bildiklerimi sizlerle paylaşacağım. Bizler Allame Eminiye r.a güvendiğimiz için o 25 alimin 25-ninde bu konuda kitaplar yazdığına inanıyoruz. Ama sünniler bir Rafizinin (!) sözüne inanmazlar diye düşündüğümüz için o 25 alimden bazılarını aktarıyoruz. Çünkü bu alimlerin Gadiri Hum hadisi hakkında kitap telif ettiklerini söyleyen ehli sünnet kaynaklarına ulaşmış ve resimlerini çekmiş bulunuyruz. Şimdi inşaAllah onları sizlerle paylaşacağız. ilk önce konu hakkında kitap yazan Ehli sünnet aliminin adını, daha sonra Onun böyle bir kitap yazmış olduğunu onaylayan kaynakları aktaracağız.
1. ibni Cerir et-Taberi: ehli sünnet nezdinde büyük alimdir, tarih ve tefsir alimidir. yaşadığı dönemde kendi mezhebi vardı ve taklit ediliyordu, mezhebi "Ceririyye mezhebi" adı ile bilinir. hakkında fazla kelama gerek görmüyor ve sadece link bırakmak ile yetiniyoruz: ibni Cerir et-Taberi
Gadiri Hum hakkında 2 ciltlik "el-Vilayet-u fi Turuk-i Hadis-il Gadir" adında bir kitap ve "Tayr" hadisi hakkında da bir kitap yazmıştır:
[img width=960 height=600]http://velayet.files.wordpress.com/2011/06/taberi-gadir-kitabc4b1.jpg[/img]
ibni Cerir et-Taberi …. Gadiri Hum mıntıkasında Rasulullahın s.a.v söylediği sözlerini iki büyük ciltte bir araya getirip derlemişti. Ayrıca "Hadisut-Tayr" derlemesi de ona aittir.
ibni Kesir, "el-Bidaye ven Nihaye", 11/257-261
Himvi, "Mucem-ul Udeba", 18/80
Şeyh et-Taife Şeyh Tusi r.a ibni Cerir et-Taberinin böyle bir kitap yazmış olduğunu bildirdikten sonra şöyle diyor:
Ahmed b. Abdun, Ebu Bekir-i Durri’den, o da İbn-i Kamil’den onu nakletmiştir.
ibni Cerir et-Taberi bu 2 kitabı yazdığı için Rafizi ilan edilmiş, öldüğünde de evine defn edilmiştir, küfür ve sapıklıkla suçlanmıştır. hakkında bilgi için şu linke bakınız: Hanbeliler: "Taberi Rafizidir"
2. ibni Ukde: büyük ehli sünnet alimidir, hadiste güvenilir bir hafız olmuş, 300 bin hadisi senetleri ile birlikte ezberlemiştir. daha sonra Kufede Ebu Bekir ve Ömerin bazı "içtihatların"dan söz ettği için Rafizi ilan edimiştir. el-Kettani "mütevatir hadisler" kitabında Gadiri Hum hadisinin mütevatir olduğunu söyleyen ehli sünnet alimlerini aktardıktan sonra şöyle diyor:
[img width=960 height=600]http://velayet.files.wordpress.com/2011/06/ibni-ukde-gadir-kitabc4b1.jpg[/img]
Hafız İbn Hacer dedi ki: ( مَنْ كُنْتَ مَوْلاَهُ فَعَلِيٌّ مَوْلاَهُ ) "Ben kimin mevlası isem, Ali’de, onun mevlasıdır" hadisini, Tirmizi ile Nesai rivayet etmiştir. Bu hadisin geliş yolları, gerçekten çoktur.
ibni Ukde’de, bu hadisin bütün geliş yollarını müstakil bir çalışmasında tamamen toplamıştır. Bu hadislerin senedlerinin çoğu, sahih yada hasendir.
el-Kettani, "Mütevatir hadisler", Menkıbeler bölümü
ibni Hacer, "Tehzib-ut Tehzib", 7/337
Şeyh Necaşi r.a ibni Ukdenin böyle bir kitap yazmış olduğunu kendi "Fihrist"inde söylemiştir. Seyyid ibni Tavus r.a ise kitap hakkında diyor ki:
Müellifin (h. 330)’da yazmış olduğu nushası bende vardır, Şeyh Tusi ve bir grup alimlerin yazısı da üzerindedir. Bu kitapta, Resulullah’ın s.a.a Gadi-i Hum’daki buyurmuş olduğu hadisi 105 yolla rivayet etmiştir.
Seyyid ibni Tavus r.a, "İkbal", sayfa 663
3. ez-Zehebi: Ebu abdullah ez-Zehebi ehli sünnet özellikle de nasibiler nezdinde kesin hüccet, hadis, tarih, rical imamıdır. ibni Kesir onun hakkında şunları söylüyor:
Büyük hafız, İslam tarihçisi ve muhaddislerin üstadadır o, muhaddis ve hafızlar onunla son bulmuştur.
ibni Kesir, "el-Bidaye ven Nihaye", 14/225
işte ehli sünnet nezdinde bu kadar büyük olan bu alim Gadiri Hum hakkında "Tarihu Hadis-il Vilaye" adında bir kitap yazmıştır:
[img width=960 height=600]http://velayet.files.wordpress.com/2011/06/kitab-el-gadir-ez-zehebi.jpg[/img]
resimde gördüğünüz ez-Zehebinin "Tezkireti Huffaz" adlı kitabının 1043-cü sayfasıdır. Hakim Nişaburinin biografisinde onun "Gadiri Hum" ve "Tayr" hadislerini rivayet ettikten sonra şöyle diyor:
"Tayr" hadisi, bize çeşitli sahih yollarla ulaşmıştır. Ben ayrı bir kitapta bunları bir araya topladım. Bu mecmua bu hadisin yeteri kadar sahih olduğunu göstermektedir. "Ben kimin mevlasıysam Ali de onun mevlasıdır." Hadisi de çeşitli sahih yollarla bize ulaşmıştır. Ben bu konuda da ayrı bir kitap yazmış bulunmaktayım.
Zehebi, "Tezkiretu’l-Huffaz", sayfa 1043
ben şuana kadar ehli sünnet kaynaklarından bunlara ulaşa bildim, bu 3 alimin konu hakkında kitap yazdığını ehli sünnet kaynaklarından gördüm, bunlarıda sizinle paylaştım. ancak baştada söylediğim gibi Allame Emini r.a 25 ehli sünnet alimin adını yazmıştır, kaynakları ile birlikte. fakat o kaynaklara ulaşamadığım için bu kadar bilgi vere bildim.
kaynak: Velayet