Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Kırık Kapı

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Kırık Kapı

Sa
    Ömer'in Hz Ali'nin evina baskın vermesi, evi ateşe vermesi, Hz Fatıma'yı Muhsin as'ı şehit etmesi meselesinin sunni kaynaklardan delillerini yazar mısınız? Lazım da acele olursa sevinirim.
    nokta koymuyoruz artık cümle sonlarına
    noktayı koyacak olan sensin anlasana
    ...

Ynt: Kırık Kapı

SELAM OLSUN ALLAH'IN HABİBİNE VE TEMİZ PAK KILDIĞI EHLİ-BEYTE

Bu konu hakkında şahsi olarak ben pek öyle anlatıldığı gibi tarih ve hadis kitaplarında rastlamadım. İbn-i Ebil Hadid Şerh'ul Nehcül Belağada anlatır oda bildiğim kadarı ile Şia olan hocasından nakleder.

Açıkçası bir şii olarak ben tarihte bu olayların bu denli meydana geldiğine inanmıyorum bu görüş beni bağlar ve ne usuli bir konudur nede furuu bir konudur. O tarihte tabiki bir şeyler meydana geldi ama bu denli abartılı bir şekilde meydana geldiğine ben inanmıyorum.
    EY AZİZAN, BİZ KAR-ZARAR HESABI YAPMAKSIZIN SEVGİ'YE TESLİM OLUR SELAMA ERERİZ. KİM NE DERSE SÖYLESİN, SEVDİM ALİ'Yİ. KAR-ZARAR http://www.nuvezan.com/

Yorum

Sayın Fadlullah sizin Şia Mezhebi’nin direklerinin bile muhalefet ettiği görüşleriniz var. Mesela Kaburga kemiğinin kırılması meselesinde belki Şia tarihinde söylenmemiş bir şey söylediniz. Şia tarihinde Emir el Müminin Ömer bin Hattab’ın Hz. Ali’nin evine zorla girerken Hz. Fatıma’nın kaburga kemiğini kapı ve duvar arasında bırakarak kırdığını idea eden rivayet kabul ediyor. Fakat siz bu rivayeti reddediyorsunuz. Bu konuyu nasıl delillendiriyorsunuz.

Ben bu olayı tarih okumalarım ve tahlillerim sırasında irdeledim. Ve gördüğüm kadarıyla bu konuda aktarılan rivayetlerin çoğu zayıf olmakla birlikte güvenilir değiller. Herhangi bir tarihi olayı ele alırken onu meydana getiren arka planı iyi araştırmamız gerekiyor ki olayın doğruluğu ya da yanlışlığı konusunda yargıda bulunabilelim.

Hz. Zehra’ya vurmak ya da şiddet uyguluma meselesi ise o dönemde pek tutarlı değil. Çünkü Hz. Zehra pek öyle kendisi üzerinden muhalefete baskı yapılabilecek bir konumda değil. Aksine o Hz. Peygamber’in kızı olması hasebiyle dönemde bütün Müslümanların saygı duyduğu birisi

İkinci olarak. Bu olayın olduğu sırada Hz. Ali de evde. İslam kahramanı Hz. Ali’nin karısını ve aynı zamanda bu kişi Hz. Peygamber(a.s)’nin kızı, öldürmeye çalışmalarına sessiz kalması pek doğal olmaz.

Üçüncü olarak Hz. Ali evde yalnız değil. Yanında Beni Haşim’den birçok kişide vardı. Bazı rivayetlerde Zübeyir’in de evde olduğu kılıcı ile dışarıda olduğu dışarıda kılıcını kırdıkları aktarılmakta.

Başka bir noktada Mecmaül Beyan yazarı Tabersi’nin El İhticac isimli eserinde bir rivayet var. Bu rivayette Ömer’e soruyorlar neden Ali’nin evini yakmakla tehdit ettin. Ömer bunun üzerine yaptığımı gördünüz mü diyor. Yani bu konuyu iyi bir şekilde tahlil ettiğimiz de pek de tutarlı olmadığını görüyoruz.

Ayrıca biz Hz. Zehra’nın bu konuda pek konuşmadığını görüyoruz. Bazı rivayetlerde Hz. Zehra’nın hilafetin Ali’nin hakkı olduğunu anlatmak için Muhacir ve Ensar’ı gezdiğini okumaktayız. Fakat hem bu sırada hem de mescitteki hutbesi sırasında bu konudan bahsetmediğini görüyoruz. Ama bu konudan bahsetse idi daha duygusal bir hava oluşturabilirdi. Aynı şekilde Ali’nin de bu konudan bahsetmediğini görüyoruz. Bu mesele sadece Ali’nin değil sahabenin de bir yönden meselesi idi.

Ve dillendirilmesi halinde büyük bir infiale neden olabilirdi. Fakat bu mesel dillendirilmedi. Bu mesel hem rivayetler acısından incelendiğinde hem de tarih usulü açısından incelendiğinde pek kabul edilebilir görünmüyor. Ben bu meselenin doğru olduğunu kabul eden birçok kişiye sordum. Herhangi biri eşini öldürmek amacıyla ona saldırsa ne yapardın? Onu Korur muydun, korumaz mıydın? Elbette eşini korur. Şimdi nasıl oluyor da İslam’ın Aslanı Ali eşini korumak için harekete geçmiyor. Bu nedenle bu mesel bana göre kabul görecek bir mesele değildir.

Yorum

Canlar ben sizden bu meseleye katılıp katılmadığınızı ya da Fadullahın görüşünü sormadım ki. Fadullahın görüşünü sorsaydım ya da sizinkini bilmek isteseydim öyle yazardım.
        Aranızda soruma cevap verebilecek birisi var mı?
        ...

Yorum

Cevap verecek birisi yok mu? Yuh yani bu forumda cevap vercek biri yoksa nereden cevap alacağım ben.
          ...

Yorum

[quote author=meshedi313 link=topic=8716.msg56870#msg56870 date=1255381592]
            Cevap verecek birisi yok mu? Yuh yani bu forumda cevap vercek biri yoksa nereden cevap alacağım ben.
            [/quote]

meşhedi313 can, bu linkten sorduğunuz sorunun cevabını bulabiirsiniz inş:
            http://www.welayet.com/index.php?topic=2099.0

Bu linkte de 40 hadis bölümünde faydalı bilgiler vardır:
            http://www.welayet.com/index.php?topic=1834.50

Seyyid Fadlullah'ın sözlerine, Araştırmacı büyük alim olan Seyyid Murtaza Amili (ve diğerleri) gereken cevapları vermiştir. Kitabının ismi "Me'setu'z Zehra"

Bihar'ul-Envar kitabında (c.43, s.198), bu olayla (eve saldırmaları ile) ilgili şöyle nakledilmiştir: "Bu sırada Ali bin Ebi Talip (a.s) sıçrayıp Ömer'in yakasından tuttu, sonra onu sallayıp yere serdi, onun burun ve boynunu ayağının altına alıp çiğnedi, onu öldürmek istedi, ama Resulullah (s.a.a)'in sabr etmesiyle ilgili söz ve tavsiyelerini hatırlayınca şöyle dedi: "Ey Sahhak (Hattap) oğlu! Muhammed'i peygamberlikle üstün kılana and olsun ki, eğer Allah'tan taraf bir kitap (ahit) geçmiş olmasaydı, şüphesiz evime giremeyeceğini elbette anlamış olacaktın." Bu esnada Ömer yardım dilemeğe başladı..."
            "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

Yorum

Hocam Allah razı olsun.
              Seyyid Fadlullah'ın sözlerine, Araştırmacı büyük alim olan Seyyid Murtaza Amili (ve diğerleri) gereken cevapları vermiştir. Kitabının ismi "Me'setu'z Zehra"
              Peki içerik hakkında vaktiniz varsa bilgi verebilir misiniz?
              ...

Yorum

[quote author=meshedi313 link=topic=8716.msg56870#msg56870 date=1255381592]
                [/quote]

meshedi313 bu üslübü hiç yakıştıramadım doğrusu ilginç yaklaşım
                [img]http://img240.imageshack.us/img240/6638/salam83fb18fb1sqqm1ec6.gif

Yorum

ruhullah bey,
                  üslubumda ne var anyamadım. Bu forumlar Türkiye'de en çok ziyaret edilen, en aktif forumlar e ben sorularıma burada cevap alamıyorsam nereden alacağım diye sormanın neresi üslupsuzluk??
                  ...

Yorum

sn ağamız f. altan'a bu çok değerli bilgi dolu link ve paylaşımı için teşekkür ediyorum... Allah ilminden yararlananlardan kılsın bizi ve onun bereketini aramızdan eksik etmesin...

şianın özgür beyinleri elbette dilediği rivayetleri tercih ederler birbirlerini de eleştirirler. bu kalite yarışıdır. Ancak tüm bunlar usulü ve furuu dinin dışındaki konulardadır... Elhamdülillah ki bu iki konularda tam bir vahdet ve uyum mevcuttur. Tıpkı küfrün karşısında birlik olduğu gibi...

böylece şiayı görmek istediği gibi görüp kendi görüşleri doğrultusunda göstermeye çalışanlara da deliller serilip gerçeğin öyle olmadığı sunulmuş oluyor..

Yorum

[quote author=ehlibeytin_izinde link=topic=8716.msg57528#msg57528 date=1255894320]
                      sn ağamız f. altan'a bu çok değerli bilgi dolu link ve paylaşımı için teşekkür ediyorum... Allah ilminden yararlananlardan kılsın bizi ve onun bereketini aramızdan eksik etmesin...

şianın özgür beyinleri elbette dilediği rivayetleri tercih ederler birbirlerini de eleştirirler. bu kalite yarışıdır. Ancak tüm bunlar usulü ve furuu dinin dışındaki konulardadır... Elhamdülillah ki bu iki konularda tam bir vahdet ve uyum mevcuttur. Tıpkı küfrün karşısında birlik olduğu gibi...

böylece şiayı görmek istediği gibi görüp kendi görüşleri doğrultusunda göstermeye çalışanlara da deliller serilip gerçeğin öyle olmadığı sunulmuş oluyor..
                      [/quote] Allah cc razı olsun değerli hocamızdan .
                      [img]http://img240.imageshack.us/img240/6638/salam83fb18fb1sqqm1ec6.gif

Yorum

YUKARI ÇIK
                      Çalışıyor...
                      X