Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

RESULULLAH'A(SAA) TEBÜKTE SUİKAST GİRİŞİMİNDE BULUNANLAR KİMLERDİR?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

RESULULLAH'A(SAA) TEBÜKTE SUİKAST GİRİŞİMİNDE BULUNANLAR KİMLERDİR?

Burada sadece tarihi araştımalarımı nakletmek istiyorum,Hiç bir şekilde kendi yorumlarımı katmadan sadece tarihi kaynakları ve rivayetleri konuşturmak istiyorum.
    Hiç bir artniyetim ve başka gayelerim yoktur.Tek amacım tarihte yaşanan olayların aydınlatılmasına yardımcı olmaktır.

Yıllardan beri İslam tarihi ve siyer kitaplarında hep Tebükte Resulullaha bir suikast girişimi olduğunu ve amacına ulaşılamadığını okurum.

Bu suikastçilerin kim olduğunu Sünnî alimleri söylemekten kaçınmış. İsimlerini vermek yerine "yüzleri örtülü olduğundan görülmediler" demişlerdir. ancak olayı nakleden tüm Sünnî alimleri onların sahabe olduğunu kabul etmişlerdir.

Acaba yüzü örtülü bir kimsenin sahabe olduğunu nasıl anlamışlar?

Bunu anlayabildiklerine göre neden o kişilerin kim olduğunu tespit edememişler?

Derken shiachat.com'da bu suikast hakkında bir konu açıldı ve sonunda suikastçilerin kim olduğunu söyleyen bir Sünnî tarihçisine ulaşabildik
    .

Ynt: RESULULLAH'A(SAA) TEBÜKTE SUİKAST GİRİŞİMİNDE BULUNANLAR KİMLERDİR?

İbni Hazm, el Muhalla'sında, Cilt 11, Sayfa 224'te şunları kaydetmiş:المحلى ج: 11 ص: 224 ( وأما حديث حذيفة فساقط لأنه من طريق الوليد بن جميع وهو هالك ولا نراه يعلم من وضع الحديث فإنه قد روى أخبارا فيها أن أبا بكر وعمر وعثمان وطلحة وسعد بن أبي وقاص رضي الله عنهم أرادوا قتل النبي صلى الله عليه وسلم وإلقاءه من العقبة في تبوك
    (Ebubekir, Ömer, Osman, Talha ve Sa'd bin Ebu Vakkas, Tebük'te Rasulullah'ı öldürmeye kalktılar)

Yorum

İbni Hazm bu rivayeti kaydettikten sonra kaydettiği rivayetin yalan olduğunu söylüyor (وهذا هو الكذب الموضوع). Bunu söylerken rivayetin senedinde yer alan Velid ibni Cemaa'nin güvenilir olmadığını yazıyor. Ravîlerden Velid ibni Cemaa hariç tamamını güvenilir bulmasına rağmen senette bu adamın bulunmasını göz önüne alıp rivayeti mevzu olarak nitelendirmiştir.

Yorum

Evet İbni Hazm El Mualla adlı kitabında Suikast olayını kimlerin tertiplediğini kaydetmiştir.Ve bu olayın senedinde bulunan tüm kişileri güvenilir bulduğu halde sadece Velid ibni Cemaa adlı kişiyi güvenilir bulmadığı için bu rivayeti red etmiştir.

Peki kimdir bu Velid ibni Cemaa ?
        Gerçekten güvenilmez birimidir?

Yorum

Velid ibni Cemaa hakkında İbni Maun ve Uclî "sıka" demişler:
          9362 - الوليد بن جميع [ د ، ت ، س ، م ] . هو ابن عبدالله بن جميع الزهري الكوفى
          وثقه ابن معين ، والعجلي

Yorum

Ebu Hatim onu "sulahil hadis" olarak tanıtmış:وقال أبو حاتم : صالح الحديث

Yorum

Aynı zamanda Velid ibni Cemaa, İmam Müslim'in de güvendiği ve bazı senetlerinde adını bulundurduğu ravîlerden. Hemen Sahih-i Müslim, Cilt 4, Sayfa 11'den bir örnek:نا زهير بن حرب، نا أحمد الكوفي، نا الوليد بن جُمَيع، نا أبو
              الطفيل، قال: كان بين رجل من أهل العقبة وبين حذيفة ما يكون بين الناس، فقال: انشدك الله كم كان أصحاب العقبة؟ فقال له القوم: أخبره إذ سألك. قال ـ يعني حذيفة ـ: كنّا نخبر أنّهم أربعة عشر، فإن كنت فيهم فقد كان القوم خمسة عشر، وأشهد بالله أنّ اثني عشر منهم حرب لله ولرسوله ويوم يقوم الأشهاد، وعذر ثلاثة ; قالوا: ما سمعنا منادي رسول الله صلّى الله عليه [ وآله ] وسلّم ولا علمنا بما أراد القوم

Yorum

Yine Velid ibni Cemaa için El Mizzi, Tehzibül Kemal, Cilt 7, Sayfa 474'te şunları nakletmiş:الوليد بن عبـد الله بن جميع الزهري الكوفي، والد ثابت بن عبـد الله بن جميع، وقد ينسـب إلى جدّه أيضاً. ثمّ نقل عن أحمد بن حنبل وأبي داود قولهما فيه: لا بأس. وعن يحيى بن معين: ثقة ـ وزاد مصحّح الكتاب حكاية الدارمي عن يحيى بن معين ذلك عن ابن محرز، وزاد: مأمون مرضي ـ وكذلك عن العجليّ. وقال أبو زرعة: لا بأس به. وقال أبو حاتم: صالح الحديث. وقال عمرو بن علي: كان يحيى بن سعيد لا يحدّثنا عن الوليد بن جميع فلمّا كان قبل موته بقليل حدّثنا عنه. وذكره ابن حبّان في كتاب الثقات، روى له البخاري في الأدب، والباقون سوى ابن ماجة
                (Yukarıdaki yazıya göre Ahmed bin Hanbel ve Ebu Davud "onda sorun yoktur" diyor. Yahya ibni Maun "sıkadır" diyor. Ebu Zar'a "sorun yoktur" diyor. İbni Hibban onu sıka ravîler arasında sayıyor ve İmam Buharî ondan bir hadis nakletmiş.)

Yorum

İbni Hacer Askalâni'nin Tekrib-i Tehzib adlı eserinde Velid ibni cemaa için "sadık" demiştir.

Yorum

bu yazinin devami varmi acaba?

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

çok çarpıcı bir konu devamı varsa bende merak ediyorum,tarihin tozlu sayfalarında demekki ne olaylar gizli kalmış.
                      Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
                      İmam Ali (a.s)

Yorum

[quote author=gulistan_2 link=topic=4094.msg23300#msg23300 date=1241275885]
                        bu yazinin devami varmi acaba?
                        [/quote]

Gülistan_2 kardeşim bu başlıkta kişisel yorum yapmamaya gayret edeceğim,biliyorumki son derece polemiğe açık bir konu.Birilerinin çıkıp gene sahabeye saldırıyorsunuz türküsü söylemesini istemiyorum,O yüzdende sadece kaynakları aktardım.

1-İbni Hazmın bu eserinde Resulullaha(saa) suikast girişiminde bulunan kişilerin kimliklerini açıkça görmekteyiz.
                        2-İbni hazmın red ettiği ve hadisine güvenilmez dediği Velid ibni cemaa'nın ehli sünnetin en muteber alimleri tarafından ne kadar güvenilir adledildiğini gördük.

Gerisi okuyucuların ve araştırmacıların kendi yorumu.İnşallah ilerlyen günlerde bu konuda birkaç araştırma notumuz daha olacak çevirileri bitmek üzere.

Yorum

Allah razi olsun güzel düsünmüssün kardesim...
                          yorumlar veya diger cevirileri ilgiyle takib edecegim

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

Bendede var bu konu ama çok tepki alır diye eklememiştim zaten adımız çıkmış sahabe düşmanına o yüzden yazmadım.ALLAH razı olsun kardeşim bu konuya değindiğin için..Bizde elimizdeki delilleri ve kaynakları yazalımmı yoksa Ebulfazl kardeşimizi mi takip edelim..
                            ALLAH'ım Bütün Güzel Sözler Sana Söylemekle Güzeldir,Kırık Dökük de Olsa Kabul Eyle Sözlerimi.

Yorum

bu konuda bahsedilen mevzuyu ilk defa okuyorum çok şaşırtıcı olayın detayları anlatılsa iyi olur çok merak ettim söz konusu sünni kaynakta olay tam olarak nasıl geçiyor birde şii kaynaklarda teferruatıyla nasıl anlatılmış paylaşan olursa çok sevinirim

bir de söylemeden geçemeyeceğim geçen fetullah gülenin sonsuz nur adlı kitabını okuyordum ve o kitapta Peygamber efendimiz (s.a.a)'in sad bin ebi vakkasa anam babam sana feda olsun dediği yazıyordu normalde diğer bazı sahabelere sadece anam veya sadece babam sana feda olsun dermiş ama sad b.ebi vakkas atıcılıkta çok iyi olduğundan ona ikisini birden feda etmişmişmiş(ne iğrenç vede saçma bir iftira )... > > >
                              okurken kitabı yırtasım geldi cıldırdım resmen meğer bir de bu adam suikast düzenlemiş Peygamber efendimize (saa) ah ah şu konuyu okuyupta bu delilleri okuyupta anlamayan pek insafsızdır veya pek cahildir...

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X