Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Şiada tesettür

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Şiada tesettür

Esselâmü âleyküm;

Ehlibeyt mektebine göre tesettürün şekli nasıldır bilmek isterim. (Hz Fatıma'nın ve Hz Zeyneb'in hicabı nasıldı?)

Bu sorumu muhterem Mürsel Aydın üstadımıza yöneltiyorum. Ve mümkünse sadece onunla muhattap olmak isterim...

Saygılarımla...

Ynt: Şiada tesettür

Bismillahirrahmanirrahim

Aleykum selam

Muhterem kardeşim, tesettürün genel hatları şöyledir:

1- Yüz yuvarlağı ve el bileklerinden aşağısı hariç vücudun her tarafı örtülmüş olmalıdır.

2- Vücut hatlarını belirtecek şekilde dar olmamalıdır.

3- Renk, desen ve şekil açısından insanların dikkatini üzerinde toplayıp parmakla gösterilecek şekilde olmamalıdır. Buna şöhret elbisesi deniyor.
    Bunlar tesettürün asgari haddi, yani olmazsa olmazlarıdır. Elbette bir tesettür, bu özellikleri ne kadar daha fazla ve daha iyi kendinde barındırırsa o kadar daha iyidir. Hz. Fatıma (a.s) ve Hz. Zeynep (s.a) gibi şahsiyetler pek tabiidir ki bunun en mükemmelini tercih ediyorlardı. Örneğin Hz. Fatıma Halife’ye karşı mescide hutbe okumaya gittiğinde nasıl bir tesettüre büründüğü rivayette şöyle nakledilmiştir:

Meşhur ve eski tarihçi İbn-i Tayfur diye meşhur olan Ahmed İbn-i Ebi Tâhir, "Belâğât-ün Nisâ" kitabında Abdullah İbn-i Hasan'dan, o da kendi senediyle babalarından (s.a.) şöyle rivayet etmiştir:
    "Ebu Bekir, Fedek arazisini Fâtıma'dan almayı kararlaştırdığında bu haber Hz. Fâtıma'ya ulaştı. Başörtüsünü başına örtüp cilbâbını giyindi ve yakınlarının hanımlarından ve kendi hizmetçilerinden oluşan bir grup hanımın eşliğinde hareket etti. Yürürken etekleri yere çekilen uzun bir elbise giymişti ve yürüyüşü Hz. Resullullah'ın (s.a.a) yürüyüşünden farksızdı...

Yorum

Üstad rivayetlerde geçen hz Fatıma (a.s) ın cilbabını biraz açarmsınız... Bu cilbab günümüz müminelerinin giyindiği yüzü örten (peçeli) çarşaf şeklindemidir?

Ayrıca tesettürün nasıl olması gerektiğini açıklarken hangi ayetleri baz alıyorsunuz? Yüz ve bileklerden itibaren eller açık olabilir diyorsunuz. Bizim ölçümüz ehlibeyt hanımları olmalıyken bizlerinde onlar gibi cilbab giymesi gerekmezmi?

Sünni kaynaklarda hz Aişe (r.a) nin beytullahı tavaf sırasında dahi peçesini erkekler var iken örttüğü ama etraf sakinken açtığı belirtiliyor. Tavaf esnasında bile peçeden taviz verilmiyor. Biz neye dayanarak yüz ve eller açık kalabilir diyebiliriz üstad?

Bu konuyu ayet ve hadislerle daha detaylı anlatırsanız çok makbule geçecek biiznillah... Zira günümüz müslümanları arasında tam bir tesettür karmaşası var...

Saygılarımla...İltimasi dua...

Yorum

Bismillahirrahmanirrahim

Muhterem kardeşim, ben yukarıda tesettürün, asgari haddini ve olmazsa olmaz sınırlarını açıkladım. Bunlar Ehlibeyt kanalıyla nakledilen hadislerde geçmektedir. Ama yine kaydettim ki bu ölçüleri ne kadar daha mükemmel içinde barındırırsa, o kadar güzel olur. Hz. Fatıma veya bir çok diğer örnek kadınların ki en mükemmeli yansıtan türdendir.
        Bu konudaki geniş bilgileri bulmak istiyorsanız, Üstad Mutahhari'nin "HİCAB" isimli kitabını aşağıdaki linkten temin edip okuyun:
        http://www.kevseryayincilik.com/asp/....asp?product=aç-düşünce001

Yorum

Hocam, dirseklere kadar kolların görünmesi mahzurlu değildir diyen alimler var diye biliyorum. Ayrıca ayaklarında örtülmesi şart değil diye biliyorum. Yanlışmı biliyorum?

Yorum

Bismillahirrahmanirrahim

Hayır, Ehlibeyt fıkhına göre sadece bilekten aşağı ve yüz yuvarlağı açık olablir. ayaklar meselesi ise, namzla alakalıdır. Yani bilindiği gibi namazda da kadınların örtünmesi gerekir. Burada namahrem olmadığı yerde, ayak bileklerinden aşağısının da açık olması caizdir. Namahrem olduğu yerde oraların da kapanması şarttır.

Yorum

İlk olarak mursel_aydin tarafından gönderildi
              1- Yüz yuvarlağı ve el bileklerinden aşağısı hariç vücudun her tarafı örtülmüş olmalıdır.
              Hocam bu yüz yuvarlağı tabirini biraz açabilir misiniz?
              Malumunuz ülkemizde örtünme biçimleriyle ilgili tartışmalar var.Eşarbın çene altından fiyonk şeklinde bağlanması caiz midir? (Bu örtünme şekli, halk arasında adem elması denilen gırtlak çıkıntısına kadar boyun bölgesinin görülmesine neden oluyor.)

Yorum

Bismillahirrahmanirrahim

Yüz yuvarlağı gayet açık bir deyimdir kardeş. Hangi aklı vicdanı olan, çene altını yüz yuvarlağından sayar?! Herhalükarda yüz yuvarlağı saçları, kulakları kapatan ve çene üstünden bağlanan örtüdür...

Yorum

Son bir kaç yıldır ülkemiz`de baş örtüsünün altına bone diye tabir edilen bir şey takma modası başladı.Öyle ki bilerek boneler öne çekiliyor.Önce`den bizler bone diye bir şey bilmezdik.Zaten bu konuda çok hassas olan hanımlar baş örtülerine sahip olurlar ve saçlarının baş örtüsünün altından görülmesine izin vermezlerdi.
                  Benim bildiğim kadarıyla İran İslam Cumhuriyetin`de hanımların baş örtülerinin altından saçlarının biraz gözükmesine hoş görü gösteriliyor.
                  Hatta bir kaç yıl önce Türkiye`ye gelen İranlı bir yöneticinin kızının bile başının o şekilde örtülü olması basının dikkatını çekmişti.

Ayrıca benim dikkatimi çeken bir şey boneyle baş örtüldümü rahibe kıyafetini andırıyor.İslam`da bunun hükmü nedir?Çünkü benim bildiğim kadarıyla bu durum kişiyi küfre düşürecek kadar sakıncalı.
                  Cicili, bicili bonelerin kadın saçından bile daha dikkat çekici olmasına siz Şöhret elbisesi diye değindiğiniz için bahsetmeme gerek yok.

Sayın Hocam siz bu konu`da ne dersiniz?

Yorum

bildiğim kadarıyla bone, hiçbir saç telinin gözükmemesi için ihtiyaten takılan başlık... yani amaç süs değil...hiçbir bayan saçlarını sıkıştıran ve uğraş isteyen bu başlığı süs için takma zahmetine girişeceğini sanmıyorum ama tabii dinde yeri var mıdır yok mudur hocam daha iyi bilir?

Yorum

Bismillahirrahmanirrahim

Kardeşler ölçü, yukarıda arzettiklerimdir. şurda şöyle olmuş, burda böyle olmuş, bunlar bizi ilgilendirmez. Eğer gerçekten bone denen şey dikkat çekme amaçlı takılırsa, elbette sakıncalı olur. Ama eğer hedef o değilse ve örf tarafından da öyle algılanmıyorsa, sakıncası yoktur. Küfüre götürme meselesine gelince, bu doğru değildir. Sonuçta yapılan bir günahtır. Hiç bir müctehid, günahla insanın dinden çıkacağını söylememiştir. Ama inatla devam ederse, aşama aşama insanı tehlikeli boyutlara götürebilir. Rabbim hepimizi muhafaza buyursun.

Yorum

[quote author=Çeri link=topic=15400.msg103529#msg103529 date=1283969400]
                        Benim bildiğim kadarıyla İran İslam Cumhuriyetin`de hanımların baş örtülerinin altından saçlarının biraz gözükmesine hoş görü gösteriliyor.
                        Hatta bir kaç yıl önce Türkiye`ye gelen İranlı bir yöneticinin kızının bile başının o şekilde örtülü olması basının dikkatını çekmişti.[/quote]

Bu bahsettiğiniz örtü tarzı örfi bir davranış olabilir ama İran'lı bir devlet yöneticisinin kendi kızına bu tarz bir örtünmeyi müsade etmesi beni şaşırttı.Bu kişinin kim olduğunu anımsayabiliyor musunuz?

Yorum

Güzel kardeşim, bunun neyini tartıştığımızı anlamış değilim. Hüküm soruldu, biz de bildiğimiz kadarıyla cevap verdik. Örfi falan da değil. Müctehidlerin yazdıklarına, fetvalara dayanan hükümlerin bir özetidir. Filan kimse, ne yapmış, behman kes ne etmiş, bu beni ne ilgilendirir. Hz. Ali'nin (a.s) yöneticileri, valileri arasında da bazen yanlış yapanlar çıkıyordu... Nehcül-Belağada örnekleri var. Onlar öyle yaptı diye ben hükmü mü değiştireyim?

Yorum

s.a
                            sayın hocam ben bir alimizden baş örtüsünü omuzlardan indirmenin gerekli olmadığını önemli olan sadece sine kısmının kapanması gerektiği olduğunu bu gerekliliğin illa baş örtüsü ile olmadığını ve kişi nn baş örtüsünü kıyafetinin içine koymasının hiçbir sakıncası olmadığını işşittim bu doğru mudur açıklayabilirmisiniz?
                            "İmam"ın hattı” belli bir mezhebe mensup olanların değil,
                            "Muhammedi İslam kimliğ"ini kuşanan bütün Müslümanların hattıdır."

Yorum

Bismillahirrahmanirrahim

a.s
                              Muhterem kardeşim, doğru bilsem yukarıdaki açıklamaları yapar mıyım?
                              Bu alim dediniz de kimdir? Ehlibeyt mektebi alimi mi? Yoksa Yaşar Nuri Öztürk mü?

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X