Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Alevilik

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Alevilik

[quote author=HOŞ_SADA link=topic=12636.msg146145#msg146145 date=1333444028]
    aslında yazılan yanlış değil Alevlik,zira şia ve alevilik cehenneme doğru giden alevli yoldur..
    [/quote]

1 nolu uyarıyı aldınız üslubunuzu düzeltiniz
    Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
    İmam Ali (a.s)

Yorum

Ama zaten bu konunun bu bolumde olmasi yanlis..
      alevilik bir meshep deil islamin ozu peygamber efendimizin
      soyunun devami ve dinidir muslumanliktir hak olandir..

Ehli-sünnete gelince .. sunnet dinimizde fazlaliktir..
      Alinmasi kesilmesi gerekendir bilmem anlatabildim mi ?

Yani bi taraf ehli-beyt - peygamber efendimizin ev halki ailesi
      Öteki tarafta ehli-sünnet : fazlalik olan kesilmesi atilmasi gereken ..

Takdir sizin ... Rabbim herkese bi akil vermis kullanamayana ne yazik !!!
      Dilleriyle Insanlari Kiranlari , Ibadetleri Temizleyemez ..

Yorum

nasil yapilacak peki o dediginiz?

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

Yapilacak biseyden bahsetmiyorum gulistan hanim kelime anlami bu diyorum...
          Yani bilemeden keselim atalim demiyorum suunnet kelimesinin anlami o ...

Yorum

sünnetin bir tane anlami yokki kardesim!
            bedensel bir sünnet ile yasamsal bir sünnet arasinda bir fark var
            bugün bedensel bir sünneti yasamsal bir sünnet ile bir tutmaya kalkisirsak
            ehlisünnet cemaati üzerinde bunun uygulamasi nasil olabilir!?

her neyse

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

İslamda sunnetin anlami budur . Uzatmanin anlami yok kaynak gosterebilirim
              ..

Yorum

islamda sünnetin anlami yalnizca bedenselmidir demek istiyorsunuz?
                yoksa lugat anlamindanmi bahsediyorsunuz?

düsünün Resulullahin sünneti üzerine hareket etmek nedir?
                daha da ötesi "sünnetullah" nedir?

ehli-sünnet : fazlalik olan kesilmesi atilmasi gereken
                diyorsunuz

ben sizin kastettiginiz mananin yukaridaki cümlenize uyarlamasinin nasil olacagini sormustum

Yorum

söyleki ehli sünnet hadis-i serifte "benim ve ashabimin uzerinde bulundugu cizgiyi takip eden" olarak gecer..
                  ehli beyt ise peygamber efendimizin hz. Fatima dan gelen neslidir..bu durumda ehli beyt suanki ehli sunnete gore
                  peygamber efendimizin bulundugu cizgiyi takip edenlerden ayri tutulmaya calisiliyor ki ehli sunnetin basini zaten ehli beyt olusturuo
                  umarim ne demek istedigini anlamissinizdir ifade ederken biraz karisik anlatiyorum ..bana ozel msjla soran aarkadasada soyledigin gibi
                  bir ehli beyt camisinde sohpet sirasinda ogrendigimiz bi konu ki emin olmak icin tekrar esime sordum
                  dogrumu anlamisim diye evet onunda anladigi gibi asil ehli sunnette bizleriz.. imamin dedigi suyduki aynen soylemeye calistigim sey
                  sunnetin kelime anlami fazlaliktir kesilmesi gerekendir .. bizim disimizdaki yani peygamber efendimizin gercek cizgisinden devam eden kisilere ehli sunnet diyoruz ok .. ama imamin dedigi suydu ki sonradan ehli sunnet alimleri ehli beyt imamlari hakkinda yanlis yorumlar yaparak onlaro saf disi birakmaya calistiklari icin ve o donemden sonra cizgi bozulmus oldugundan peygamber efendimizin sunntinden cikistiklarindan fazlalik ve atilmasi gerek hale geldiklerinden o manada bi sunnet halini almislardir .. dedi ..

umarim anlatabilmisimdir .. telefondan yazdigim icin bazi harflere yanlis basiyorum kusuruma bakmayin ..
                  birde bir not eklemek istiorum sitede surekli yazilanlara tahammulunuz kalmamis gibi sert cikisiyor

Yorum

yani kesilip atilmasi gereken ehli sünnet cemaati degil de ehlisünnetin izledigi sünnet mi?
                    dogrumu anlamisim?

yazilanlara tahammülsüzlük degilde
                    söyle diyelim
                    sizi bahtsiz bir katilimla, sitenin hararetli oldugu ve ayrica asilsiz sözleri ile mektebe satasmakta olan bir üyenin yazdiklari ile mesgul iken farkettigim icin biraz gerginlik oldu

Yorum

evet bu defa siz benim demek istedigimi anladiniz ama bu defada sanirim ben sizi anlamadim asilsiz sozler banami ait benmi yanlis aanladim ..

Yorum

yok hayir
                        asilsiz sözler siiligi nasil karalasam diye, ici bos, kaniti isbati olmayan, herhangi bir kaynaga dayanmayan yazan birine aitti

Yorum

ok simdi anladim

Yorum

ALEVİLİK NEDİR?
                            Alevilik; Kaynağını Kuran’dan alan, Hz. Muhammed’in (s.a.a.v.) hadisleri ve Ehlibeyt imamlarının (a.s.) öğretileriyle şekillenen İslam’ın özüdür, sırat-ı müstakimdir. Yani doğru ve hak olan yoldur.

Alevilik, Hz. Ali’nin (a.s.) taraftarı (Şiası) olmak demektir. Onun taraftarı olmak demek Hz. Muhammed’in (s.a.a.v.) taraftarı olmak demektir; yani Allah’ın taraftarı olmak demektir.
                            Hz. Muhammed (s.a.a.v.) hadis-i şerifte; “Her kim Ali’yi severse, beni sevmiş olur; beni seven de Allah’ı sevmiş olur. Ali’ye kim düşmanlık ederse, bana düşmanlık etmiş olur; bana düşmanlık eden de Allah’a düşmanlık etmiş olur.” diye buyurmaktadır.

Alevilik Hz. Muhammed (s.a.a.v)’den sonra ortaya çıkan bir mezhep değildir, İslam’ın özüdür. Aleviler, kendilerini mezhep olarak kabul etmezler. Bunun asıl nedeni dinimiz İslam’da mezheplerin yeri olmamasıdır.

Yüce Allah (c.c) Kuran-ı Kerim’de şöyle buyurdu; “Hep birlikte Allah'ın ipine sımsıkı sarılın, fırkalara bölünüp parçalanmayın; Allah'ın üzerinizdeki nimetini hatırlayın. Birbirinizin düşmanı idiniz, Allah kalplerinizi uzlaştırıp kaynaştırdı da O'nun nimeti sayesinde kardeşler haline geldiniz…” (Al-i İmran 103)
                            Yüce Allah (c.c) başka bir ayette de; “Dinlerini parça parça edip fırkalara ayrılanlar var ya, senin onlarla hiçbir ilişkin yoktur. Onların işi ancak Allah’a kalmıştır. Sonra Allah onlara yaptıklarını bildirecektir.” (Enam 159) buyurmuştur.

KİMLER ALEVİDİR?
                            Hz. Ali (as)’nin yolunda giden ve onu peygamberden sonra imam bilen Müslümanlara, Hz. Ali (as)’nin taraftarları veya Aleviler denir.

Peygamberimizin devrine baktığımız zaman ve özellikle Resulullah (s.a.a.v)’ın vefatından sonra Hz. Ali (a.s)’yi sevenlerin ve taraftarları olan sahabelerin onun etrafında toplandıklarını görüyoruz. Bunlardan bazılarını İbn-i Hacer Askalani ve Belazuri kendi tarih kitaplarında, Muhammed Havend Şah “Ravzat’us- Sefa”da, İbn-i Abddulbirr “İstiab” adlı kitabında ve diğer Sünni âlimleri şöyle diyorlar: Sa’d bin Ubade, Hazrec kabilesi, Kureyş’den bir tâife ve sahabenin büyüklerinden 18 kişi Ebu Bekir’e biat etmeyerek Rafızî oldular; onlar Ali bin Ebi Talib’in taraftarlarındandılar. O 18 kişinin ismi şunlardan ibarettir:

1- Selman-ı Farsi.
                            2- Ebuzer-i Gifari.
                            3- Mikdad bin Esved-i Kendi.
                            4- Ammar-i Yasir.
                            5- Halid bin Said bin As.
                            6- Bureyde Eslemi.
                            7- Ubey bin Ka’b.
                            8- Huzeyme bin Sabit ( Zü’ş- Şehadeteyn).
                            9- Ebu Heysem bin Teyhan.
                            10- Sehl bin Huneyf.
                            11- Osman bin Huneyf (Zü’ş- Şehadeteyn).
                            12- Ebu Eyyub-i Ensari.
                            13- Cabir bin Abdullah Ensari.
                            14- Huzeyfe bin Yeman.
                            15- Sa’d bin Ubade.
                            16- Kays bin Sa’d.
                            17- Abdullah bin Abbas.
                            18- Zeyd bin Erkam.

Ebu bekir’in halifeliğini kabul etmeyip Hz. Ali (as)’nin etrafında toplanan bu sahabeler ilk Alevilerdir. Bunlar daima Hz. Ali (as)’yi desteklemiş, Resulullah (s.a.a.v) döneminde ve vefatından sonra da Hz. Ali (as)’nin yanından ayrılmamışlardır. Hz. Muhammed (s.a.a.v) onları Hz. Ali (as)’nin taraftarları (Şiası) olarak anmıştır.
                            Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.a.v)’ten sonra imam Hz. Ali (as)’nin yolunda giden, onu seven, ona ve Ehlibeyt’e tabi olan, Kuran-ı Kerim'in emirlerini yerine getiren herkes, Hz. Ali (as)’nin taraftarıdır, yani Alevidir.

[quote author=HOŞ_SADA link=topic=12636.msg146145#msg146145 date=1333444028]
                            aslında yazılan yanlış değil Alevlik,zira şia ve alevilik cehenneme doğru giden alevli yoldur..
                            [/quote]
                            Kuran-ı Kerim’de Allah (c.c), Hz. Ali (a.s) ve taraftarları Alevilerden şöyle bahsetmiştir: “İman edip salih ameller işleyenlere gelince, halkın en hayırlısı da onlardır” (Beyine 7).

Hz. Resulullah (s.a.a.v) bu ayet hakkında buyurdu ki; “Ey Ali onlar (ayette bahsedilenler) sen ve taraftarlarındır.”
                            (Hâkim el haskalani el hanfi C. 2, S. 356-366 hadis:1125-1147, Savaik’ul Muhrika C.2 S. 486, Der-ul Mansur, Suyuti C. 6 S.379, Tefsir Taberi C.3 S.146, Kifeyetul Talib S. 244-246, Menakib lil Havrezmi S. 62 ve 187, Fusul Mühime S.107, Nizam der es-samtayn s.92, Fehul kadir C.5 S.477 (El-Muracaat, Abdülhüseyin Şerafuddin El Musevi, tahkik edilmiş 7. baskı kaynaklar bölümü 111. dipnot S. 348), Yenabi'ul Mevedde S.62-74 ve 270. sayfalar.)

Resulullah (s.a.a.v) şöyle buyurmuştur: “Kıyamet günü geldiğinde Ali bin ebi Talib cennetin yükseklerinde olan firdevs dağının üzerinde bulunacak. O dağın üstünde Allah’ın arşı ve altında ise kol kol cennetin içine akan nehirler vardır. Ali de nurdan bir kürsinin üstünde oturup yücelik elleri arasında akar. İşte o zaman sıratın üstünden ancak Ali’nin ve Ehli beytinin velayetine dair bir delili olan ancak geçip cennete müşerref olacaktır. O günde Ali, taraftarları cennete ve onu buğz edenlerini cehenneme geçirecektir.”
                            (Menakib lil Havarezmi s. 31. Feraid es Samtayn c.1 bab 54. s. 292. Yanabiul Mevedde s. 86,113. Riyad-ul Nadira 2/173, 177, 243. Tarih Bağdad 3/161. Maktel el Huseyin 2/39.)

Hz.Ali (as)’nin taraftarları olan Alevilerin mükâfatı şüphesiz cennet olacaktır. Çünkü Aleviler Hz. Ali ve Ehli beytin (as) velayetine uymuş ve Allah’a tam bir imanla bağlanmışlardır.
                            "İlmin cevherini ehlinden men etmeyin, ilmin cevherinin ehline zulmetmiş olursunuz. İlmin cevherini ehlinden olmayanlara vermeyiniz, aksi takdirde ilmin cevherine zulmetmiş olursunuz."

İmam Hz. Cafer-i Sadık (a.s)

Yorum

YUKARI ÇIK
                            Çalışıyor...
                            X