Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

namazdaki sesin hacmi

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    #16
    Ynt: namazdaki sesin hacmi

    Muhammet kardeşim sen Müçtehitlik bir soru soruyorsun. Müçtehitlerimiz bunu hangi delillere istinaden söylemişler, ancak kendileri bilirler. Bizim gibi cahil insanların işi değildir. Biz sadece taklid ederiz. Aşşağıdaki cevaplar Seyyid Ali Hamanei'nindir. (r.a.)

    Soru 470: Farz namazlarda Arap kelimelerini kamil olarak edâ etmek farz mıdır? Kelimeler sahih ve kamil Arapça'yla telaffuz edilmezse namazın sıhhatine hükmedilir mi?

    Cevap: Namazda Fatiha, sure ve diğer bütün zikirlerin sahih bir şekilde okunması farzdır; namaz kılan kimse Arap kelimelerini gerektiği şekilde okuyamazsa öğrenmesi farzdır ve eğer öğrenmekten aciz olursa ma-zurdur.

    Soru 471: Namazda içten okumaya yani kelimeleri telaffuz etmeyerek içinden geçirmeye kıraat söylenebilir mi?

    Cevap: Buna kıraat söylenmez, namazda ancak kelimeleri kıraat denecek şekilde telaffuz etmek yeterlidir.

    Soru 474: İmam Humeyni (kuddise sirruh) öğle ve ikindi namazında sessiz kılmanın ölçüsünü, ses tonunun çıkmaması biliyordu ve biz biliyoruz ki on harf dışında diğer harfler cehrî (aşikâr) okunan harflerdir; buna göre, öğle ve ikindi namazlarını sessiz kılacak olursak cehrî okunan on sekiz harfi nasıl edâ etmeliyiz?

    Cevap: Sessiz kılmada ölçü, cehrî okunan harflerin ses tonunu çıkarmamak değildir; ölçü söz konusu ses tonunu izhar etmemektir; sesli kılmada ölçü ise onu açıktan söylemektir.

    Soru 475: İster erkek olsun, ister kadın İslâm'a yeni giren ve Arap dilini bilmeyen yabancılar namaz ve diğer dini farizalarını nasıl edâ etmeleri gerekir? Esasen bu durumda Arapça öğrenmeye gerek var mıdır?

    Cevap: Namazda tekbiretü'l-ihram, Fatiha, sure, teşehhüt ve selâmı ve yine Arapça'nın şart olduğu diğer bütün şeyleri öğrenmek farzdır.

    Soru 476: Gece nafilelerinin veya sesli kılınması gereken namazların nafilelerinin de sesli kılınmasına ve yine sessiz kılınması gereken farz namazların nafilelerinin de sessiz kılınmasına dair delil var mıdır. Cevabınız olumlu ise sesli kılınması gereken farz namazların nafilelerinin sessiz kılınması ve bunun aksi yeterli midir? Bu konuda fetvanız nedir?

    Cevap: Sesli kılınması gereken farz namazların nafilelerini sesli ve sessiz kılınması gereken farz namazların nafilelerini de sessiz kılmak müstehaptır; ancak muhalefet edilir de tersine kılınırsa yine de yeterlidir.

    Soru 477: Namazda Fatiha suresini okuduktan sonra tam bir sureyi okumak farz mıdır, yoksa Kur'ân-ı Kerim'den bir miktar okumak da yeterli midir? Birinci durumda sureyi okuduktan sona Kur'ân-ı Kerim'in bazı ayetlerini okumak caiz midir?

    Cevap: Günlük farz namazlarda tam bir sure yerine Kur'ân-ı Kerim'den birkaç ayet okumak yeterli değildir; ancak tam bir sure okuduktan sonra Kur'ân unvanıyla birkaç ayet okumanın sakıncası yoktur.

    Soru 478: Namazda Fatiha ve sureyi veya kelimelerin harekelerini önemsemeyiş veya konuştuğu lehçesi yüzünden yanlış okursa, mesela "yuled" kelimesini fetheyle okuyacağına kesreyle okuyup "yulid" derse hükmü nedir?

    Cevap: Kasıtlı veya öğrenmeye gücü olduğu halde öğrenmeyen bir cahil olursa namazı batıldır, aksi durumda namazı sahihtir.

    Soru 479: Okuma-yazma bilmeyen 35-40 yaşlarındaki bir kimse, çocuklukta anne-babasından namazı öğren-memiş; bu şahıs, namazı sahih okumayı öğrenmek için çaba harcamasına rağmen namazın zikir ve kelimelerini sahih bir şekilde edâ edemiyor; hatta bazı kelimeleri hiç söyleyemiyor, bu adamın namazı sahih midir?

    Cevap: Söyleyebildiği kadarını söylerse namazı sa-hihtir.

    Soru 480: Ben namazı anne ve babamdan öğrendiğim ve okulda bize öğrettikleri gibi telaffuz ediyordum. Sonraları namazda yanlış kıraat ettiğimi anladım; İmam Humeyni'nin fetvasına göre kıldığım namazları yenilemek bana farz mıdır?

    Cevap: Bu durumda kıldığınız geçmiş namazlar sahihtir; yenileme ve kaza gerekmez.
    Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

    "Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

    Yorum


      #17
      Ynt: namazdaki sesin hacmi

      Soru 461: Sesli kılmadığımız namazların hükmü nedir?

      Cevap: Erkeklerin sabah, akşam ve yatsı namazlarında Fatiha ve sureyi sesli okumaları farzdır. Bilerek sessiz okurlarsa namazları batıl olur.

      Soru 462: Sabah namazının kazasını kılmak istediğimizde sesli mi kılmamız gerekir, sessiz mi?

      Cevap: İster kaza olsun, ister edâ her durumda, sabah, akşam ve yatsı namazlarında hatta gündüz kaza edilse bile Fatiha ve sureyi sesli okumak (erkeklere) farzdır.

      Soru 463: Bir rekâtın niyet, tekbiret'ül-ihram, Fatiha suresi, sure, rükû ve secdeden oluştuğunu, diğer taraftan öğle ve ikindi namazının bütün rekâtlarının, akşam namazının üçüncü rekâtının ve yatsı namazının son iki rekâtının sessiz kılınması gerektiğini de biliyoruz; ancak radyo ve televizyonda üçüncü rekâtın rükû ve secdesini sesli kıldıklarını görüyoruz. Oysa üçüncü rekâtın rükû ve secdesi de sessiz kılınması gereken rekâtın bir cüzüdür; bu meselenin hükmünü açıklar mısınız?

      Cevap: Sabah, akşam ve yatsı namazlarını sesli kılmanın, öğle ve ikindi namazlarını ise sessiz kılmanın farz oluşu yalnız Fatiha ve surenin kıraati (okunuşu) için geçerlidir. Nitekim, akşam ve yatsı namazlarının ilk iki rekâtından sonraki rekâtları sessiz kılmanın farz oluşu da sadece Fatiha veya tesbihatın okunuşu için geçerlidir. Rükû ve secde zikrinde, teşehhüdü, selâmı okumada ve günlük beş vakit namazın diğer zikirlerinde mükellef sesli ve sessiz okuma arasında serbesttir.

      Soru 464: Günlük on yedi rekât dışında on yedi rekât da ihtiyaten kaza namazı kılmak isteyen kimse sabah, akşam ve yatsı namazlarının ilk iki rekâtını sesli mi kılması gerekiyor, sessiz mi?

      Cevap: İhtiyaten kılınsa bile günlük namazları sesli veya sessiz kılmanın farz oluşunda kazayla edâ arasında hiçbir fark yoktur.

      Soru 465: Salat (namaz) kelimesinin "ta" harfiyle bittiğini biliyoruz, ancak ezanda hayye ala's-salah ("ha" harfiyle) şeklinde okunuyor; bu sahih midir?

      Cevap: Vakfedildiğinde (durulduğunda) salat kelimesini "ha" ile bitirmenin sakıncası olmadığı gibi bu gereklidir de.

      Soru 466: İmam Humeyni (kuddise sirruh) "Fatiha Suresi'nin Tefsiri"nde "melik" şeklindeki kıraatın "malik" şeklindeki kıraata tercih edildiğini ileri sürmüştür; farz ve farz olmayan namazlarda Fatiha Suresi'ni okurken bu kelimeyi her iki şekilde okumak sahih midir?

      Cevap: Bu hususta ihtiyat etmenin (her ikisini de okumanın) sakıncası yoktur.

      Soru 467: Namaz kılan kimse "gayr'il-mağzubi aleyhim..." cümlesini okurken hemen atfetmek yerine vakfetmesi ve sonra "ve lez-zallîn" cümlesini söylemesi sahih midir ve yine teşehhütte "Allahumme salli ala Mu-hammedin ve Âl-i Muhammed" cümlesinde "Muhammed" kelimesi üzerinde vakfederek daha sonra "ve Âl-i Muhammed" söylemesi sahih midir?

      Cevap: Cümlenin bütünlük ve birliğini bozmayacak kadar vakfetmenin sakıncası yoktur.

      Soru 468: İmam Humeyni'ye (kuddise sirruh) şöyle bir soru yöneltildi:

      Tecvid ilminde "zad" harfinin telaffuzu hususunda birkaç görüşün olduğuna göre siz hangi görüşe amel ediyorsunuz?

      İmam (kuddise sirruh) bu soruya şu cevabı verdi:

      Harflerin mahreçlerini çıkış yerini tecvid bilginlerinin görüşüne göre bilmek farz değildir; her harfin telaffuzu, Arap örfünde "bu şahıs şu harfi edâ etti" denecek şekilde olmalıdır.

      Soru şudur:

      a) "Arap örfünde bu şahıs şu harfi edâ etti" ibaresinin yorumu nasıldır?

      b) Tecvid kuralları sarf ve nahiv kuralları gibi Arap örfü ve lügatinden alındığına göre, Arab'ın örf ve lügatinin birbirlerinden ayrıldığı nasıl söylenebilir?

      c) Bir kimse kıraatteki harfleri doğru mahreçlerinden çıkış yerlerinden edâ etmediğini veya genel olarak harf ve kelimeleri doğru bir şekilde edâ etmediğini sağlam bir yolla bilirse ve her açıdan sahih kıraati öğrenmeye uygun ortam olursa, şöyle ki: çğrenmek için iyi bir yeteneği veya uygun bir fırsatı olursa yeteneği çerçevesinde sahih kıraati veya sahihe yakın bir kıraati öğrenmeye çalışması farz mıdır?

      Cevap: Kıraatin sıhhatinde ölçü, tecvit kurallarının iktibas ve istihraç kaynağı sayılan Arapların nezdindeki kıraattir. Buna göre, tecvit bilginlerinin, harflerden birinin nasıl kıraat edildiği hususundaki farklı görüşleri Arapların bu harfi nasıl telaffuz ettiklerinde anlayış ihtilafından kaynaklanıyorsa merci ve kaynak Arapların kendi örfleridir; ancak farklı görüşler Arapların bu harfin telaffuzu hakkındaki ihtilaflarından kaynaklanıyorsa bu durumda mükellef istediği görüşü seçmekte serbesttir
      Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

      "Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

      Yorum


        #18
        Ynt: namazdaki sesin hacmi

        Tesekkür ederim bu paylasimdan dolayi, gayet faydaliydi.
        474. anlamadim malesef, aciklayabilirmisiniz? Ayrica, bu soruda imam humeyni ra. ve imam hamaney ayni görüse sahip degiller mi?
        Yine merak ettigim birsey, imam hamaney imam humeyniyle görüs ayriligi yasadigi konular olmusmudur? Mesela fikhi konularda?

        Ben sorumu defaatle sordugum icin, tekrar sormak istemiyorum. Cevabini alabilmis degilim, ama saglik olsun.
        Sorum, müctehitlik bir sorudur, bu dogru. Belki alimlerimizin bilgisi vardir diye sormak istedim.

        Yorum


          #19
          Ynt: namazdaki sesin hacmi

          [quote author=özdemir date=1402066214 link=topic=25592.msg173956#msg173956]
          Değerli Muhammet kardeşim bugün sessiz namazların kıraatinin nasıl okunması gerektiğini Kadir Akaras hocaya da sordum. Bu değerli üstadımızda dudak oynatmanın yeterli olmadığını, dilin de dudakla beraber hareket etmesi gerektiğini, fakat sesi kendimizin duyacağı şekilde olmasının şart olmadığını beyan etti. Fakat sessiz dahi olsa kıraatle okunması gerektiğini söyledi.

          Ayrıca Muhammet kardeşim, imam burada belki sebeplerden bir tanesini zikretti. Bir alimimizde böyle demişti. Başka hikmetleride olabilir. Fakat biz bilemeyiz. Birde İmamlarımız soru soran kişinin aklına göre cevap verir. Belki başkası bu soruyu sorsaydı, İmam (a.s.) daha da derine iner, daha başka cevaplarda verebilirdi. Ama soruyu soran kişi eğer imamın (a.s.) söylediklerini kavrayamayacak kapasitede ise imam tam cevabını vermeyebilir.

          Örneğin bende diyordum canım tam kıraatine göre namazı kılmak çok zor, Bir harf yanlış onusa ne olacak, niçin namaz batıl olsun diyordum. Ama sonra düşündüm ki eğer kıraat şartı olmasaydı, inan bugün ne Fatiha suresi kalırdı, nede başka sure. Hele birde herkes kendi dilinde namazı kılma özgürlüğüne sahip olsaydı, ortada hiçbir şey kalmazdı. Ve sen şuan namazda aldığın lezzeti alamazdın. saygılarımla.

          [/quote]

          Kendi sesimizi duymamiz sart degildir denilmis. Bu sözlerinizle asagidaki fetvalari karsilastirdigimda, sessiz okumanin halen tam olarak ne oldugunu anlamis degilim. Belki sorun bendedir, kusura bakmayin.
          Sessiz okumanin sarti, dudak ve dili hareket ettirmektir deniliyor. Baska yerde, Imam humeyni sessiz okumanin ölcüsü, ses tonunun cikmamasi olarak belirtmis. Ancak imam hamaney, sessiz okumanin ölcüsü ses tonuyla alakali degildir demis.
          Soru: sessiz okuyunca, kendim isitebilecegim sekilde ses cikarirsam, namazim sahihmidir? Hangisi daha iyidir, ses tonun cikmasi mi, cikmamasi mi?

          Tesekkürler

          Yorum


            #20
            Ynt: namazdaki sesin hacmi

            sevgili Muhammet Ben İmam Humeyni'nin fetvasından şunu anlıyorum ki, İmam Sessiz okumaktan kasıt sesin dışarı çıkmaması demiyor, ses tonunun dışarı çıkmaması diyor. Sessiz okuduğunuz taktirde isterseniz sesinizi duyabilirsiniz. Yani o hava sesini duyarsınız. Hatta yanınızdaki de ne okuduğunuzu anlayabilir rahatlıkla. Ben sessiz okunduğu taktirde sesin dışarı çıkmasının türkçe karşılığı olarak en uygun kelimeyi, hani kulaktan kulağa oynarken fısıldarsınız ama, ses tonunuz yani ses tellerinden çıkan sesiniz dışarı çıkmaz ya, ona benzetirim.

            Öte yandan sesinizi, sessiz okuduğunuz taktirde duyabilirsiniz. Ancak Kadir Akaras hoca, sesi duymasına da gerek yok, dudak ve dil hareketleri kıraata uygun bir şekilde yapıldığı taktirde de yeterlidir dedi.

            Ben özellikle tel nomu verdim ki, bu yazışmalarla anlatılamıyor. Aslında 474 soru gayet açık. Ama soruyu soran anlamamış İmam Humeyni'nin fetvasını. Yoksa Rehber ile İmam Humeyni'nin fetvası çelişmiyor. (tabiki birbiriyle aynı olmayan çok cüzi fetvalarda vardır). Ben size beni aramanızı öneririrm. saygılar...
            Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

            "Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

            Yorum


              #21
              Ynt: namazdaki sesin hacmi

              Tesekkür ederim özdemir bey.

              Ben türkiyede yasamadigim icin arayamiyorum sizi. Yinede Allah razi olsun.

              Yorum


                #22
                Ynt: namazdaki sesin hacmi

                ses tellerinden gelen ses ile, nefes yoluyal gelen sesin farkını anladın mı? Örneğin normal biraz yüksek sesle"A" de. Bu seslidir.

                Bir de "A" de ama nefes vererek de ve sadece nefesinin sesini duy. İşte bu sessiz dir. Sessiz okusan dahi yanında ki nefesi güçlü verirsen balon üfler gibi, değil sen yanındaki kişide duyar.
                Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                "Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                Yorum


                  #23
                  Ynt: namazdaki sesin hacmi

                  Farki anladim Özdemir bey. Tatmin oldum bu konuda. Allah razi olsun.

                  Yorum


                    #24
                    Ynt: namazdaki sesin hacmi

                    [quote author=özdemir link=topic=25592.msg173997#msg173997 date=1402079666] sevgili Ali enis bu "takip" ne anlama geliyor inanın hiç anlamadım. saygılar... [/quote]

                    Yorum

                    YUKARI ÇIK
                    Çalışıyor...
                    X