Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

bi kac sorum var?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

bi kac sorum var?

Assalamu alaikum

uzun zamandir sia mezhebini arastiriyorum, ve bircok sey cok mantikli ve acik.

lakin merak ettigim:

malumunuz hz. ömer'in halifeligi döneminde bir kac sey yasaklanmis. maide suresinde
    "bugün dininizi tamamladim" buyruldugu halde bazi seylerin yasaklanmis olmasi aklimi bayagi bir karistiriyor.
    fakat asil merak ettigim

halifeler döneminde yasaklanan seyleri neden Ali a.s halife olunca aciklamadi, oysa deliller net ve acik degilmiydi?

Ynt: bi kac sorum var?

[justify]BİSMİHİ TEALA
    HAMD ALEMLERİN RABB'İ ALLAH'A SALAT VE SELAM HZ. MUHAMMED (S.A.A) VE PAK EHLİ BEYT (A.S) OLSUN LANETİ İSE ONLARIN EBEDİ DÜŞMANLARINA OLSUN
    RABB'İMDEN SÖZÜN EN DOĞRUSUNU DİNLEYİP, HAKKI BATIL'DAN AYIRMAYI MUAVVAK KILSIN

Selamun Aleykum Aziz Canlar;

Din adına bidat işleyen insanlar onu hiçbir şekilde terk etmeye hazır değildiler. Örneğin tarihte şöyle nakledilmiştir: Kufe ehli, Müminlerin Önderinden (a.s) ibadette bir bidat sayılan Ramazan ayının nafilesini (teravih namazı) cemaat ile kıldırması için bir imam seçmesini istedi. Hz. Ali (a.s) bunu kabul etmedi ve bu amelin bidat oluşandan onları haberdar kıldı. Onlar, Hz. Ali’yi (a.s) terk ettiler, kendi aralarından bu namaz için bir imam seçtiler ve sen bizi öncekilerin sünnetinden alıkoyuyorsun diye itirazda bulundular. Geçici evlilik hususunda, ikinci halifenin yasağına yönelik imamlar ve Hz. Ali (a.s) birçok defa muhalefet etmiş ve bu tür yasakların zararları hakkında halkı bilgilendirmişlerdir.[/justify]

Ayrıntılı Cevap
    [justify]
    Bildiğiniz gibi Hz. Peygamberin (s.a.a) vefatından sonra hazineyi paylaştırmada Arap ile Acem arasında fark gözetmek, yolculukta oruç tutmak, abdestte ayakları yıkamak, mübarek Ramazan ayının nafilesini (teravih namazı) cemaat ile kılmak, hac ve kadın mutasını haram kılmak gibi birçok bidat ortaya çıkmıştır. Bu bidatler zamanla halk arasında özellikle avam arasında sünnet olarak dile geldi, halk bunları din adıyla yapmaya başladı ve terk etmeye yanaşmadı. Örneğin tarihte şöyle nakledilmiştir: Kufe ehli, Müminlerin Önderinden (a.s) ibadette bir bidat sayılan Ramazan ayının nafilesini (teravih namazı) cemaat ile kıldırması için bir imam seçmesini istedi. Hz. Ali (a.s) bunu kabul etmedi ve bu amelin bidat oluşandan onları haberdar kıldı. Onlar, Hz. Ali’yi (a.s) terk ettiler ve kendi aralarından bu namaz için bir imam seçtiler. Hz. Ali (a.s) oğlu Hasan’ı (a.s) onlara yolladı.[1] Onlar sen bizi öncekilerin sünnetinden alıkoyuyorsun diye itirazda bulundular. Oysaki onlar bunun bidat olduğunu ve Hz. Peygamberin (s.a.a) bunu yasaklamış olduğunu biliyordular[2]; zira Hz. Peygamber (s.a.a) şöyle buyurmuştu: “Ey insanlar Ramazan’ın akşam nafilesi bidattir. Ramazan ayında nafileyi cemaat ile kılmayın … az sünnet çok bidatten daha iyidir. Her bidat sapkınlıktır ve her sapkınlık da ateştedir.”[3] Hz. Ali (a.s) zahiri hilafete ulaştıktan sonra önceki halifeler döneminde yapılan bazı icraatları neden düzeltmediği hakkında şöyle buyurdu: “Eğer ben yapılan sapkınlıkları düzeltmek, gasp edilmiş mallar ve yağmalanmış hazineyi yerine aktarmak istersem ordumda bulunan asker bana kılıç çeker ve halk sünnet ve ilahi kitaba muhalif olarak amel edenin ben olduğumu düşünür; örneğin Ömer Ramazan ayında müstahap bir namazı haksız yere sünnet haline getirdi. Hâlbuki böyle bir sünnet yoktu. Ondan sonra ve benim hilafet dönemimde Ramazan ayında müstahap namazları cemaat ile kılmak için bize cemaat imamı atamak isteyen kimseler geldi. Ben onlara müstahap namazların cemaat ile kılınamayacağını söyledim ama kendileri giderayak “Ramazan elden gitti” diye bağırdılar…” Ömer döneminde kök salan yanlış sünnetlerden birisi de mutadır ki şimdilik bu yasağın kaldırılmasının ve hakkında oluşturulan menfiliğin giderilmesinin imkânı bulunmamaktadır.”[4] Elbette geçici evlilik bağlamında, ikinci halifenin yasağına yönelik imamlar ve Hz. Ali (a.s) birçok defa muhalefet etmiş ve bu tür yasakların zararları hakkında halkı bilgilendirmişlerdir. Örneğin, sahih bir hadiste nakledildiği üzere Hz. Ali’nin şöyle buyurmuştur: Hac mutası ve kadınlar mutasının helal olduğuna dair emir verirdim.[5]
    [/justify]
    [hr]
    [justify][1] Allame Hilli, Nehcü’l-Hak ve Keşfu’l-Sıdk, tercüme-i Kohensal, Ali Rıza, s. 298, Naşır Aşura, Meşhed, 1389 ş, çap-ı evvel.[/justify]
    [justify][2] Keraceki, Ebu’l-FethKemere-i, Kenzu’l-Fevaid ve et-Taaccub, Muhammed Bakır, Gencine-i Maarif-i Şia, tercüme-i Kenzu’l-Maarif-i Şia, Kenzu’l-Fevaid ve et-Taaccub, c. 2, s. 303, Naşır: Çaphane-i Firdevsi, Tahran, çap-ı evvel, Tusi, Tehzibu’l-Ahkam, c. 3, s. 70, çap-ı Daru’l-Kütüb-i İslamiye, Tahran, çap-ı çarom, 1365 ş, çap-ı evvel, Nehcü’l-Hak ve Keşfu’l-Sıdk, tercüme-i Kohensal, s. 298.[/justify]
    [justify][3] Kemere-i, Muhammed Bakır, Gencine-i Maarif-i Şia, tercüme-i el-Fevaid ve’t-Taaccub, c. 2, s. 303.[/justify]
    [justify][4] Allame Meclisi, Biharü’l-Envar, heman, c. 43, s. 172.[/justify]
    [justify][5] Kuleyni, Rovza-i Kafi, tercüme-i Kemere-i, c. 1, s. 105, Kitab Furuşi İslamiye, Tahran, 1383 k, çap-ı evvel; Alemu’l-Huda Horosani, Nehcü’l-Hitabe-Sohanan-i Peyamber (s.a.a) ve Emirü’l-Müminin (a.s), c. 2, s. 128, Naşır-i Kitabhane-i Sadr, Tahran, 1374 ş, çap-ı dovvom.

(http://islamquest.net/tr/archive/question/fa3739) Çeşitli sorularınız için bakabilir veya sorabilirsiniz...

Allah'ın hidayeti üzerinize olsun...[/justify]

Yorum

[quote author=MİKTAT111 date=1398961486 link=topic=25504.msg173349#msg173349]
      ömer adlı munafığın bidatleri ve dini ortadan kaldırmak için ortaya koymuş olduğu uğraşları, imam Ali aleyhisselam tarafından her zaman bertaraf edilmiş ve olması gereken anlatılmıştır.

Sen nerden çıkarıyorsunki batıl karşısında hakkın anlatılmadğını. somut bir örnek veririmisin?
      [/quote]
      kusura bakmayin uslubunuza dikkat edermisiniz ben ögrenmek icin soruyorum, tartismak icin degil.

Alaikum selam. Hz,AhlulBayt abi Allah razi olsun. ben arastirmak icin soruyorum ve benim icin en önemlisi uygun bir dille verilecek cevaplardir,
      Ali a.s halifeligi döneminde kücük bir grup disinda yalniz oldugu ve karsisinda nasil bir halkin oldugu aciktir. böyle bir ortamda nasil
      hareket etti, karsi ciktimi, hak anlatildimi bunlari merak ediyordum verdiginiz cevap icinde tskür ederim.

Yorum

[quote author=MİKTAT111 date=1398961486 link=topic=25504.msg173349#msg173349]
        ömer adlı munafığın bidatleri ve dini ortadan kaldırmak için ortaya koymuş olduğu uğraşları, imam Ali aleyhisselam tarafından her zaman bertaraf edilmiş ve olması gereken anlatılmıştır.

Sen nerden çıkarıyorsunki batıl karşısında hakkın anlatılmadğını. somut bir örnek veririmisin?
        [/quote]

selamunaleykum.
        miktat kardes. zainab kardesimiiz ilk defa bir paylasim yapiyor ve samimi bir sekilde sorusuna cevap aramis. olur da, daha önce arastirmistir ve cevabini bulamamistir, veya cevabini tekrar sizlerden duymak istemistir.
        sorulan sorulara bu uslupla mi cevap verilir? böyle mi insanlari inandiginiz mektebe kazandirmayi amacliyorsunuz?
        ayrica karsi tarafin mukaddesatina sövmeme, hakaret etmeme emrine ne oldu?
        karsinizdakine neden "siz" degil de, "sen" diye hitap ediyorsunuz?
        Elbet de karsinizdaki bir yanlis yapmissa, onu güzel bir dille uyarabilirsiniz. Ve yanlisi nedir söyleyebilirsiniz.
        Yok, ama ben sizin bu uslubunuzu yanlis buluyorum ve hatta özür dilenmesi gerektigini düsünüyorum.

Yorum

selamunaleykum evet muhammed kardes size katiliyorum ehlibeyt mektebi kimsenin hoyratca fikrini soyleyecegi bir mektep degil ali siasi olmakta oyle rast gele bir olgu degil kiymetli insanliga verilebilecek en degerli hazine ve onun canli temsilciside hamdolsun daglar gibi dimdik ayakta ve canli ve diyorki mukaddesata saldirma haramdir. muminlerin mustazaflarin imami imam ali hamanei allah basimizdan eksik etmesin onu. gunumuzde meshebi ihtilaflari koruklemenin dusmanin kilicini keskinletmek oldugunu soyluyor mektebin canli temsilcisi allaha emanet

Yorum

[quote author=muhammet link=topic=25504.msg173352#msg173352 date=1398968958]samimi bir sekilde sorusuna cevap aramis. olur da, daha önce arastirmistir ve cevabini bulamamistir, veya cevabini tekrar sizlerden duymak istemistir. sorulan sorulara bu uslupla mi cevap verilir? böyle mi insanlari inandiginiz mektebe kazandirmayi amacliyorsunuz? ayrica karsi tarafin mukaddesatina sövmeme, hakaret etmeme emrine ne oldu? [/quote]

[quote author=hamzaturab link=topic=25504.msg173354#msg173354 date=1398976085] ehlibeyt mektebi kimsenin hoyratca fikrini soyleyecegi bir mektep degil ali siasi olmakta oyle rast gele bir olgu degil kiymetli insanliga verilebilecek en degerli hazine ve onun canli temsilciside hamdolsun daglar gibi dimdik ayakta ve canli ve diyorki mukaddesata saldirma haramdir. muminlerin mustazaflarin imami imam ali hamanei allah basimizdan eksik etmesin onu. gunumuzde meshebi ihtilaflari koruklemenin dusmanin kilicini keskinletmek oldugunu soyluyor mektebin canli temsilcisi allaha emanet [/quote]

su an sia olmasamda bi sunni olarakta buna katiliyorum. imam hamanei cok dogru söylemis su an müslümanlar arasindaki en büyük tehlike, onlari ayiran,
            vahdetten uzaklastiran, ummeti yikan, aralarina düsmanlik düsüren sebeplerin basinda mezhep tartismalari, ihtilaflari gelmektedir. Allah af etsin bizleri

Yorum

selamun aleykum.

Miktat kardeşim bu kadar öfkeli olmana anlma veremiyorum. Senin sağlam bir şia olmandan hiç kuşkum yok. Bu yola da başını vareceğine de inanıyorum. Ama değerli kardeşim eğer insanların yanlışları varsa bunu tatlı dille söylemek zorundasın. "onlarla en güzel bir şekilde mücadele et" "onlara güzel söz söyle"

Bana "Ömer ibni Hattab'a, Ömer münafıktı" diye 12 imamın (a.s.)herhangi bir sözünü getirebilirmisin. Ziyareti Aşura'dan kimlerin kastedildiğini biliyoruz. Ama bana direk "Ömer'"in ismi anılarak yapılan bir hakareti gösterebilir misin? Sanırım Ziyareti Aşura'da neden Şimr, Muaviye, Mervan, Yezit ismi geçiyorda diğerlerinin ismi geçmiyor herhalde bunun bir anlamı var değilmi değerli kardeşim.Üçüncüye v.s. biz bunları anlıyoruz.
              Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

"Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

Yorum

[quote author=MİKTAT111 date=1399011007 link=topic=25504.msg173358#msg173358]
                Siz şiamısınız bilmiyorum ama ben şiayım ve inancım konusundaki emirleri 14 masum aleyhisselamdan alırım. VE 14 MASUM ALEYHİSSELAMDA
                Ehlibeyt aleyhisselamın hakkını gasp edenlere, onları katledenlere,her türlü zulmü uygulayan , sakifede fitnenin temelini atanlara nasıl davranılacağını birçok hadis ve hutbede buyurmuşlardır.
                munafığa munafık, müşriğe müşrik, zalime zalim demek ne zamandan beri hakaret olarak vasf edliyor, söylermisiniz bana.
                Allah c.c kuranda birçok ayette munafık ve müşriklere lanet etmiştir. Bu hakaretemi giriyor o zaman açıklarmsınız.
                sen ziyareti aşurayı, ziyareti cemieti kebireyi, şıkşıkşye hutbesini ve yüzlerce hadisi hiç okumadınmı?
                Kendi dünyalığınız için kendi kendinizi kandırmaktan vazgeçin artık.
                [/quote]
                Sen daha normal bir müslüman gibi selama karsilik vermeyi ögren, ondan sonra sialigini ispat etmeye calisabilirsin, olmaz mi?
                Benim ne oldugum seni ilgilendirmez.
                1. Kurandan, Allahin c.c., ismini anarak lanetledigi birini örnek olarak vermeni istiyorum. "ebu lehebi" bile veremessin, onu bile kendi ismiyle anmamistir Allah c.c., akil edesin kardes!
                2. Hz. Peygamberin saav. kafirlere, münafiklara nasil davrandigini bizlere göstermeni rica ediyorum.
                3. Imam hamaney'in ve diger müctehitlerin fetvalarina niye uymadigini aciklamani rica ediyorum.
                4. Ahiretimizi dünyaligimiza sattigimizi kanitlamani istiyorum. yoksa iftira atmis olursun.

Yorum

Arkadaşlar, hepiniz Ehlibeyt mektebinin çok güzide muhiplerisiniz. Onun ahlakını örnek almalı ve birbirinize güzel sözler söylemelisiniz. birbirinizle ilgili hüsnü zanda bulunmalısınız. velayet.com'da Ehlibeyt ahlakını hikmet ve güzel öğütle sergilemelisiniz Masumlarımızın (a.s) yüz akı olmalısınız.

Ehlibeytin huzurunda seslerinizi onların sesini yükseltecek biçimde birbirinizle tartışmamalısınız.

İmam Zaman'ın (a.s) huzurundayız, burda birbirinizle şiddetle tartışmanız Ehlibeyt mesajının, hakikate yanık ve onu arayan gönüllere ulaşmasını engelleyecektir. Bu da Ehlibeytin sesini bastırmak olabilecektir. Bu güzel ortamda birbirinize Ehlibeyt hadisleriyle tavsiyelerde bulunun.

haddime olmayarak bunları yazdım kusurumu bağışlayın...

Yorum

[quote author=selmancan date=1399023351 link=topic=25504.msg173365#msg173365]
                    Arkadaşlar, hepiniz Ehlibeyt mektebinin çok güzide muhiplerisiniz. Onun ahlakını örnek almalı ve birbirinize güzel sözler söylemelisiniz. birbirinizle ilgili hüsnü zanda bulunmalısınız. velayet.com'da Ehlibeyt ahlakını hikmet ve güzel öğütle sergilemelisiniz Masumlarımızın (a.s) yüz akı olmalısınız.

Ehlibeytin huzurunda seslerinizi onların sesini yükseltecek biçimde birbirinizle tartışmamalısınız.

İmam Zaman'ın (a.s) huzurundayız, burda birbirinizle şiddetle tartışmanız Ehlibeyt mesajının, hakikate yanık ve onu arayan gönüllere ulaşmasını engelleyecektir. Bu da Ehlibeytin sesini bastırmak olabilecektir. Bu güzel ortamda birbirinize Ehlibeyt hadisleriyle tavsiyelerde bulunun.

haddime olmayarak bunları yazdım kusurumu bağışlayın...
                    [/quote]
                    selmancan abimizin tüm dediklerine katiliyorum.

Yorum

[quote author=Zainab date=1398967933 link=topic=25504.msg173351#msg173351]
                      kusura bakmayin uslubunuza dikkat edermisiniz ben ögrenmek icin soruyorum, tartismak icin degil.

Alaikum selam. Hz,AhlulBayt abi Allah razi olsun. ben arastirmak icin soruyorum ve benim icin en önemlisi uygun bir dille verilecek cevaplardir,
                      Ali a.s halifeligi döneminde kücük bir grup disinda yalniz oldugu ve karsisinda nasil bir halkin oldugu aciktir. böyle bir ortamda nasil
                      hareket etti, karsi ciktimi, hak anlatildimi bunlari merak ediyordum verdiginiz cevap icinde tskür ederim.
                      [/quote]
                      Nehcül Belağa'da İmam Ali a.s, kendisinden önce 3 halifenin 31 çeşit bidat çıkardığını, bunların hala sürdüğünü bildirdiğini yazar. Ali a.s bu bidatları tek tek sayar ve der eğer bunları kaldırsam ordum dağılır yardımcı bulamam...

niteki bu bidatlardan biri olan teravihi cemaatle kılma bidatını kaldırmak için Oğullarını görevlendirmiş, onlar da camilerde halkı bu bidattan nehyedince, halk isyan etmiş ve Ali (a.s bizi Ömerin sünnetinden nehyediyor diye slogan atmışlardır.

Yorum

Ben yönetici arkadaşlardan Miktat kardeşimizinikinci halife Ömer ile ilgili münafık yakıştırmasını silmesini rica ediyorum. saygılarımla
                        Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

"Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

Yorum

YUKARI ÇIK
                        Çalışıyor...
                        X