Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Abdest Alırken Yüzü Yıkama

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Abdest Alırken Yüzü Yıkama

Selamun Aleyküm dostlar,

Bugün youtube'da Ayetullah'larımızın namaz videolarına bakıyordum. Aarada Hasan karabulur hocamızın abdest alınışını anlattığı bir videoya denk geldim. orda yüz kısmında "ne kadar dökerse döksün" diyor ve kendisi 4-5 sefer yüzünü yıkıyor:

https://www.youtube.com/watch?v=f0fE5RKdHfM

Ben EhliBeyt Mektebi'yle sonradan tanışanlardanım. İmam Humeyni'nin ilmihal kitabında şu yazıyor:

248-Abdestte yüzü ve elleri bir kez yıkamak farz, iki kez yıkamak caiz, üç kez ve
    daha fazlasıharamdır. Abdest alma kastıyla döktüğü bir avuç suyla bir uzvun bütünü
    yıkanırsa, bir defa olmasınıister kastetsin, ister etmesin, bu bir defa hesap edilir.

Bu hükmü yanımda kitap olmadığı için e-kitap formatından alıntıladım ama muhtemelen tüm baskılarda hüküm numarası aynıdır.

Ayetullah bunu söylediyse doğrudur, ancak Hasan karabulut hocamızın bunu bilmemesi mümkün değildir. bu duruma yorumunuz nedir?

Vesselam..

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحٖيمِ

Kim Allah’ı, O‘nun peygamberini ve inananları dost edinirse, bilsin ki şüphesiz Hizbullah galiplerin ta kendileridir.

Selam Olsun Korkmadan Ben De Varım Diyebilenlere!!

Ynt: Abdest Alırken Yüzü Yıkama

Bismihi Teala;

Selamun Aleykum;

Yüze su ne kadar dökersen dök, ama artık elin ile yukarıdan aşşaıya çekerek yediriyorsun ya bir kez yıkamak farz, iki kez yıkamak caiz, üç kez ve daha fazlası haramdır. bu işlemi baz almalısın...

Allah'a emanet olun...

Yorum

Aleyküm selam, Sizin bu yazdığınıza göre de hasan karabulut haram işlemiş oluyor eğer videoyu izlerseniz..

Vesselam..

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحٖيمِ

Kim Allah’ı, O‘nun peygamberini ve inananları dost edinirse, bilsin ki şüphesiz Hizbullah galiplerin ta kendileridir.

Selam Olsun Korkmadan Ben De Varım Diyebilenlere!!

Yorum

Bismihi Teala;

Selamun Aleykum;

Malesef youtube giremiyorum :huh Ya da bir alime sorun...

Allah'a emanet olun...

Yorum

aleyküm selam vr. vb.
          "..Suyu ne kadar dökerse döksün.." sözü doğru değildir ama şöyle yorumlayabiliriz: Yüz tamamiyle ıslanana kadar su ne kadar dökerse döksün bir kez sayılır..
          Üçüncü kez ve fazlası haramdır ama abdesti bozmaz, sağ kolda da durum aynıdır ama sol kolu üç kez veya daha fazla yıkarsa artık o elle meshedemez, edemediğine göre de abdesti bozulmuş olur.

Yorum

selamun aleykum

Kardeş eğer aynı videoyu izlemişsek hiçbir sorun yok. Ben de youtubeye giremiyorum.

Bir avuç, iki avuç, beş avuç suyu v.s. yüzüne döktün, yukarıdan aşşağıya bir kere, iki kere, beş kere,on keresıvazladın. Bu bir yıkama sayılır.

Aynı işleme ikinci defada yapabilirsin. Oda ikinci yıkama olur.

Ama üçüncü kez aynı işlemi yapamazsın. Abdest batıl olur.
            Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

"Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

Yorum

Evet aynen. ne kadar dökersen dök suyun yüzün her tarafına ulaştığını hissedince bu bir yıkama olur. bir dökme ile su her yere ulaşmıyor ki? bu durumda bazı yerlere su on kez de ulaşabilir, ama tamamına ulaştığını hissettiğinde bir yıkama gerçekleşmiş olur..

Yorum

sevgili arkadaşlar burada İmam Humeyni'nin fetvasından"suyu yüzünüze yüzünüzün her tarafının ısladığına kanaat getirene kadar dökün, fazla dökmeyin" gibi bir algı oluşmuş. Oysa az önce bir alime de sordum. Burada suyu istediğiniz kadar dökebilirsiniz. Bunda bir sıkıntı yok. Yüzü sıvazlamadan o bir yıkama sayılmaz.

Ama bir avuç suyu döktünüz ve yukarıdan aşşağıya o suyu yüzün her tarafına yayıldığına ve her tarafının ıslandığına kanaat getirdiyseniz bu bir yıkama sayılır.

Ben fetvadan bunu anladım. saygılarımla
                Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

"Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

Yorum

yanlış yazmışım arkadaşlar. Ben İmam Humeyninin fetvasından şunu anlıyorum.

Yüzünüze bir avuç su döktünüz (isterseniz 5 avuç dökebilirsiniz) sonra bu bir avuç suyu yukarıdan aşşağıya sağ elinizle sıvazlayarak yüzün her tarafını ıslattınız, eğer o bir avuç suyla sıvazlamadan sonra yüzün her tarafının ıslandığına kanaat getirdiyseniz bu bir yıkama sayılır. Biz bu fetvadan yüzünüze ancak her tarafının ıslanacağı miktarda su dökebilirsiniz, fazlasını dökemessiniz diye bir şey anlarsak fetvayı anlamamamış oluruz.

İnşaallah düşüncemi anlatabilmişimdir.

Yorum

Videoda hoca efendi her defasında yüzünü sıvazlayarak döküyor ve her ne kadar dökerse döksün sakıncası yoktur diyor. Oysa su dökmek sıvazlamakla beraber olursa istediği kadar su dökemez, bir defa dökmekle su yüzün her tarafına sıvazlamakla ulaşırsa bu bir yıkama sayılır, üçüncü kez aynı işlmi yaparsa haram işlemiş olur ama abdesti bozulmaz, özdemir kardeş bozulur yazmış, oysa bozulmuyor, sol kol üç kez sıvazlanarak yıkanırsa abdest bozulmuş oluyor.
                    Arkadaşların şuna da dikkat etmesi gerekir; abdestte yıkanan azaların ıslanması yeterli değil, suyun akması şarttır. İnsan yüzünü veya kollarını sıvazlayarak belki ıslatabilir ama bu geçerli değildir, suyun cari olması gerekir.

Yorum

sevgili ali faruk

ahkam dersi almaya ihtiyacım var. Bilgileriniz için teşekkürler.

Yorum

Bismihi Teala;

Selamun Aleykum Azizcan;

[quote author=özdemir date=1398074835 link=topic=25477.msg173166#msg173166] sevgili ali faruk ahkam dersi almaya ihtiyacım var. Bilgileriniz için teşekkürler. [/quote]

Allah ilminizi artırsın...

Yorum

TAKİP
                          [center]
                          ..ey ahle aalam agham Eli mazloome... یا ابا عبدالله الحسین
                          [center]
                          Bizleri öldürün! Zira Halkımızın bilinci daha da artacak!
                          Şehid Seyyid Abbas Musavi(Eski Hizbullah Lideri)

Yorum

[quote author=özdemir date=1398074835 link=topic=25477.msg173166#msg173166]sevgili ali faruk
                            ahkam dersi almaya ihtiyacım var. Bilgileriniz için teşekkürler.
                            [/quote]
                            Rica ederim..
                            Ahkam dersi, amellerimizle ilgili olduğundan çok önemlidir. İnsan, abdest gibi bazı konuların çok kolay olduğunu sanıyor, oysa tartışıldığında o kadar da kolay olmadığı anlaşılmış oluyor. Bir ara müçtehidlerden biri İran televizyonunda ahkam dersi veriyordu, tartıştığımız bu abdest meselesini de anlatmıştı, çok istifade etmiştim kendisinden. Yıllardır ahkam dersi okuyoruz ama yine de bazan takıldığımız konular oluyor, onları da sorarak hakllediyoruz. Demek istediğim, ahkam dersi çok önemli, camilerde her gün ahkam dersi verilmeli. Hz. Masume'nin (s.a) hareminde her akşam namazından sonra iki namaz arasında şer'î meseleler halka anlatıyorlar, canlı olarak da tv.de yayınlanıyor. Bizim alimlerimiz böyle yaparlarsa çok faydalı olur. Hacı Musa Aydın hocamız On4 tv.de ahkam dersi verirse çok iyi olur, bunu hocamıza bir öneri olarak iletirseniz memnun olurum..

Yorum

[quote author=özdemir date=1397914582 link=topic=25477.msg173160#msg173160] Oysa az önce bir alime de sordum. [/quote]

Bu alim Erzurum'da 8 gün önce hakka yürüyen değerli üstad Habip Çoşkun idi. Allah kendisini cennette Ehl-i Beyt'e komşu etsin.

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X