Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Ali Şeriati nin şii dünyasındaki yeri

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ali Şeriati nin şii dünyasındaki yeri

Ali Şeraiti şiiler arasında nasıl bir yere sahip?

Şahıslar üzerinden değil, fikirler üzerinden gitme taraftarıyım her zaman. Ama bir çok sünni kitabevinde Ali Şeratinin eserlerini görüyorum.Üniversitede iken bir arkadaşa sormuştum. O da bana;
    Ali Şeriati'yi şiiler sünni sayar demişti.

Maalesef Farça bilmediğimden, Ali Şeriatinin sadece Türkçeye çevrilen eserlerden 5 tane eserini okuyabildim.

Ama yine de ilk ağızdan duymak isterim. Sizler neler düşünüyorsunuz?

Ynt: Ali Şeriati nin şii dünyasındaki yeri

Ali Şeriatiyi sünniyken okudum, şiiyken tekrar okudum ve şii alimlerin değerlendirmelerini de duydum/okudum.

Ali Şeriati şii birisidir. Ancak bir şii alimi değildir. doğruları yanlışları vardır. onun dediklerinin şiayı bağlamayacağını her şii bilir. çünkü şia sünnilikten farklıdır. sünnilik sahipsizdir, uzmanları alimleri yoktur, her önüne gelen her eline kalem geçiren bir medya ekranı kapan sünnilik adına açıklama yapar ve taraftar bulur ama şia öyle değil. şiada Ehlibeyt alimlerinin açıklamaları geçerlidir. diğerlerine kimse itibar etmez. her uzmanlık alanında da böyle değil midir? Tıpta uzmanlar konuşur bilimde öyle Şiada da öyle. işin doğası budur. ama emperyalistler dini bozarak adına sünnilik dedikleri için sünniliği başsız sahipsiz bırakmışlardır.

Şeriati alim olmadığından ne kadar güçli kalemi olsa bile şiiler tarafından zerre değer verilmez. çünkü şia tedrisatından geçip Alim onayını almamıştır. alim onayını almamıştır demek İmam Zaman (Mehdi a.s) onayını almamış demektir. Şia alimleri Mehdi a.s'ın onayıyla konuşmaktadırlar. (istisnaları var elbette bu onayı sonradan yitirenler de var ama onlar da deşifre olmaktadır sistemin kendi içinde bu özelliği işlemektedir.)

Şeriati heyecanlı bir şiidir. şiayı okumuş ve şiilerin bu öz İslam kültüründen uzaklaştıklarını, yozlaştığını görmüştür. şia inançlarına değil de şiaya karşı duyarsz hale gelmş şiilere eleştirilere başlamıştır. dolayısıyla bu eleştirileri şiiler için geçerli olabilir. dahası bu eleştirilerin şiilerce anlaşılması mümkündür. sünniler asla bu eleştirileri anlayamaz. çünkü şiayı aslına göre yaşamayan şiilere getirilen eleştirileri bilebilmek için önce doğru inançlar olan şii inançları bilmek sonra bu inançların nasıl saptığını öğrenmek şarttır. sünniler şiayı bilmiyor ki bu şiaya getirilen eleştirileri anlayabilsin!

işte şia arasında onca şii alim dururken İslam İnkılabı zafere ulaştıktan sonra İran'dan, Şeriatinin tercüme edilmesinin haince sırrını anlıyoruz. amaç İslam inkılabının türkiyeye sıçramasını engellemek! Şeriatinin tercümelerini şiayı türkiyede tanıtmak olarak göremeyiz. Şeriatiyi okuyan herkes şia ne mükemmel sistemmiş mi diyor yoksa şia da başta hakmış ama sonra sapmış mı diyor? şeriati sünniliği de şiayı bu noktada aynı görür, başta her ikisi de haktı ama sonra saptı. temel felsefesi bu! Oysa bu düşünce doğru değildir. Eğer şianın ve sünniliğin günümüzde geldiği nokta aynı dersek o zaman şii değil sünni olmuş oluruz. Çünkü şiaya göre Şia korunmaktadır. değişikliğe uğramaz. ki doğrudur bu sitede bunun sayısız örnekleri bulunmaktadır.

işte denilen oldu ve ustaca seçilen şeriati tercümeleri türkiye halkını şiadan uzaklaştırdı. ona mesafeli bakmalarına neden oldu. eğer şeriati yerine murtaza askeri ya da tabatabai tercüme edilmiş olsaydı türkiyede şia yayılmış olsaydı şu an kesin olarak türkiye de tıpkı İran gibi bir İslam devrimine ulaşmış ABD ve siyonist israilin necis ellerini kesmiş olacaktı.

Şiayı örğenmek isteyen birinin Şeriatiyi en son okuması gerekecektir. Şiayı tam olarak kavradıktan sonra. ancak o zaman bu eleştiriler zararsız olacaktır. yoksa bu eleştiriler zehir etkisiyle şia hakkında yanlış kanaate ulaştıracaktır.

ancak şeriati okurları, şiaya biraz daha yaklaşmış olup, katı sünni despotizmini eleştirebilen bir yapıya ulaşmakla olumlu anlamda vasıflar edinebilirler. bu da onun katı sünnilere karşı bir olumlu katkısı olarak değerlendirilebilir..

Yorum

Ali Seriati islam ve müslümanlarin bas düsmani olan bir emevi mollasidir.

Yorum

BİSMİHİ TEALA
        HAMD ALEMLERİN RABB’İ ALLAH’A SALAT VE SELAMI HZ. MUHAMMED (S.A.A) VE PAK EHL-İ BEYT (A.S) OLSUN
        RABB’İMDEN ECİRLERİNİZİN YÜCE OLMASINI DUA EDERİM[/t]

Selam Aziz Can;

Adam iyi ki arayış içerisinde yoksa öğrenmeye kalksa hali nice olur....

Size tavsiyem sizi siyasi meselerle ilgili olandan uzak fıkıhınızı nederen aldığınızı bakmanızdır.!...

Allah yardımcısı olsun

Yorum

[quote author=Elmeddin link=topic=25159.msg170596#msg170596 date=1377526115]
          Ali Seriati islam ve müslümanlarin bas düsmani olan bir emevi mollasidir.
          [/quote]

Şeriati böyle mi değil mi bunu iddia sahibi Elmeddin delilleriyle ortaya koyacaktır. ve bu sözünden sonra onun üzerine bunu ispat vacip olmuştur ancak şu noktada kendisine hak veriyorum:

Türkiye'de Şeriati gerçekten bu işlevi görmüştür. Belki bir Emevi mollası olsaydı Şiaya Türkiye'de bu zararı veremezdi diyebilirim...

Yorum

[quote author=Hz.AhlulBayt (a.s) link=topic=25159.msg170597#msg170597 date=1377526683]
            BİSMİHİ TEALA
            HAMD ALEMLERİN RABB’İ ALLAH’A SALAT VE SELAMI HZ. MUHAMMED (S.A.A) VE PAK EHL-İ BEYT (A.S) OLSUN
            RABB’İMDEN ECİRLERİNİZİN YÜCE OLMASINI DUA EDERİM[/t]

Selam Aziz Can;

Adam iyi ki arayış içerisinde yoksa öğrenmeye kalksa hali nice olur....

Size tavsiyem sizi siyasi meselerle ilgili olandan uzak fıkıhınızı nederen aldığınızı bakmanızdır.!...

Allah yardımcısı olsun

[/quote]

doğru söylersiniz araştırma yolundaki birisi birbirine zıt iki kişiyle karşılaştığında önce siz kendi aranızda anlaşın sonunda vardığınız doğruyu bana söyleyin der, demek hakkıdır. bu konuda velayette bir sistem olmalı diye düşünüyorum. şiilerin birbirleriyle ihtilaf içinde görülmemesi gerekiyor. çünkü mektep ayrılığa izin vermeyen bir yapıda.

ancak siyasetle ilgili önerinize katılmıyorum. siyaset, şiada fıkıhtan daha önemli. çünkü siyasetin bir gereği olan vahdet söz konusu olunca şia fıkhının en kesin kuralları rafa kaldırılabiliyor. örneğin cemaat namazında imamın şii olması gerekirken vahdet amacıyla bu ilke terk ediliyor. bu ise siyasetin fıkıhtan daha önemli olduğudur. bu yüzden hiç bir zaman şiilerin siyaseti terki tavsiye etmemeleri gerekir. yoksa siyaseti zalimlere terk etmiş olurlar ki o zaman fıkıh hiç kalmaz!

Yorum

Bu konu açılalı çok olmuş... Ali Şeriati külliyatı "Sizi korkutmaya geldim." sloganıyla bir yayınevi tarafından basılıyor. konunun başlığıyla içeriğini pek uyuşturamadım. Ali Şeriati'nin İran'daki durumu nedir bilmem ama burda yani Türkiye'de çokça okunan birisidir. örneğin daha 2-3 gün önce bir kitabını daha aldım. mezhepsel yönü eleştirilebilir, ancak onu yalnızca bir şii alimi olarak görmek yersiz olur. fikirleri, dünyagörüşü.. okunmalı, öğrenilmeli.. okumayada "Kendini devrimci yetiştirmek" kitabından başlanabilir, "İslam nedir Muhammed kimdir" gibi kitaplarıyla devam edilebilir. külliyatın tamamı 400TL. en kısa zamanda komple almayı düşünüyorum.

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحٖيمِ

Kim Allah’ı, O‘nun peygamberini ve inananları dost edinirse, bilsin ki şüphesiz Hizbullah galiplerin ta kendileridir.

Selam Olsun Korkmadan Ben De Varım Diyebilenlere!!

Yorum

Şeriati bir alim değil. Alim olmadığı için Şia hakkında konuşmaya yetkisi yoktur. hele Şiileri eleştirme yetkisi hiç yoktur. o yüzden o vereceğiniz 400 tl ye yazık olur. o parayla gidin kevser yayınlarına eksikliklerinizi söyleyin size iki koli kitap versinler, kargoyla evinize yollatın. yok gitme imkanınız yoksa bu sitede kitap listesi yayınlanmıştı oradan eksikliklerinizi seviyenize göre belirleyip sipariş edin. bence...

kevseryayincilik.com

Yorum

kevser yayıncılığı biliyorum elbette oradanda alışveriş yapıyorum eksiklerimi gidermeye çalışıyorum. ama onlar ayrı bunlar ayrı.. Şeriati gibi bir düşünürün hakkını vermeye çalışıyorum. adam işini yapmış ne düşünmüş bee

Kim Allah’ı, O‘nun peygamberini ve inananları dost edinirse, bilsin ki şüphesiz Hizbullah galiplerin ta kendileridir.

Yorum

gençlik ve heyecan işte.. gelip geçer ama merak etme...

ayaklar yere değer. işte o zaman Şiayı nasıl haksız yere eleştirdiğini, kendisinin şiayı nasıl da anlamadığını kitabın gençliğin ve soyut dünyanın ayakları yere basmaz hayalleriyle gerçek dünyanın sorunları ve getirdiklerinin ne denli farklı olduğunu o zaman görürsünüz. her düşünce okuldayken kitaptayken güzeldir. ancak kitleleşince sokağa yaşama inince eğer ilahi kaynaklı değilse yok oluşa evrilmeye mahkumdur. tıpkı türkiye radikallerinin mücahitlikten müteahhitliğe oradan da Amerikan mücahitliğine geçtikleri gibi...

Yorum

Ali şeriati onları yazarken genç ve heyecanlımıydı acaba? bilmiyorumki.. acaba ayakları yere basmıyormuydu onca kitap yazarken? bunu bilmiyomki.. banane zaten. isteyen sevsin istemeyen sevmesin. nasılki herkes sevmek zorunda değilse veya okuduğunu benimsemek zorunda değilse, bende kendimde öyle bir zorunluluk hissetmiyorum. en son basılan külliyatta yaklaşık 37 kitap vardı. böyle eleştiri okuyunca aklıma gelen ilk şey "tamamda hemşerim bu adamın hiç bi doğru sözü yokmu" oluyor. neyse benim şu gençlik hevesim biraz geçsin havada olan ayaklarım yere basmaya başlasın, Ali Şeriati okumaktan veya külliyatını tamamlamaktan vazgeçersem burdan onu da paylaşırım. Ali Şeriati'yi "Öcü" olarak görmeye başlar ve külliyatın sloganı olan "Sizi Korkutmaya Geldim" sözünü ciddiye alıp korkmaya başlarsam, burdan eleştirilerinize katılırım.

Yorum

E tabi ki baskı yok can,
                        herkes kendi kararını verebilecek olgunlukta.. sadece ben 400 rakamını duyunca içim cızzz etti. o parlayla ne hayırlar yapılmaz ki diye düşündüm...

evet tabi ki Şeriati gençken yazdı onları. en çok sevdiğim kitabı Ebuzeri yanlış hatıralmıyorsam ya 18 ya da 22 yaşındayken yazmış. onun gençken yazdığı bu yüzden çok yanlışa düştüğü, yaşamında sabit bir yerleşimi olmayıp göçebe gibi yaşaması, sürgünler vs.
                        bu yüzden salim şekilde düşünememesi, genç denecek yaşta yaşamını yitirip, olgunluk devresini göremediğinden fikirlerini tashih ve kontrol zamanından mahrum kalışı gibi eleştiriler ona değerli hocamız Hüseyin Hatemi tarafından yöneltilmişti. 2-3 sene önce şeriati sempozyumunda...

aynen katılıyorum...

Yorum

400 rakamı indirimli hali liste fiyatı 625TL. kampanya yapmışlar

Yorum

yani bak fırsatını biin değeri bu kadar ama biz size iyilik yapıyoruz duygusunu uyandırarak daha çok kazanma peşindeler

Yorum

[quote author=selmancan link=topic=25159.msg170599#msg170599 date=1377541392]
                              Şeriati böyle mi değil mi bunu iddia sahibi Elmeddin delilleriyle ortaya koyacaktır. ve bu sözünden sonra onun üzerine bunu ispat vacip olmuştur...
                              [/quote]

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X