Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

gumu aşk ve 12 imam ıspatlanması.

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: gumu aşk ve 12 imam ıspatlanması.

Andolsun biz Kur'ân'ı öğüt almak için kolaylaştırdık. Öğüt alan yok mudur? kamer 22 .

kur'anı kerim yüce Allahın ifade ettiği gibi 'öğütleri kolaylıkla anlaşılabilen bir kitaptır' ne yazık ki mezhebi görüşler ve kültürel seslendirmeler müslümanların kafasında o kadar yer etmiş ki , insanlar okurken bir şey anlıyamıyor .

kuran derin bir kitaptır ama karmaşık bir kitap değildir , kolaylıkla anlaşılabilen bir kitapta yüzeysel bir kitap değildir . derin bir kitabı kolay bir dil ile anlatmak ancak Allahın ve hikmet verdiği peygamberlerinin işidir . bu kitap çok rahatlıkla anlaşılabilecek bir kitaptır lakin kur'an anlaşılmaz bir kitaptır diyip kur'anı okumaktan uzaklaştırdılar insanları.

Yorum

[quote author=evren link=topic=24080.msg162302#msg162302 date=1349032963]
      Muhammed taki kardeşim tavsiyeniz için teşekkür ederim . lakin ben ayetleri bir diğer ayetin ışığında yorumluyorum .
      gumu aşk kardeşin ısrarlı tavsiyesi üzerine böyle bir tartışmaya müdahil oldum . gumu aşk ise kendi aklıyla ve şia alim ve imamlarından aldığı nakil ile yorumluyor.

Elif-Lâm-Râ. Bu öyle bir kitaptır ki, âyetleri muhkem kılınmış, sonra da herşeyden haberdar olan hikmet sahibi Allah tarafından âyetleri ayrıntılı olarak açıklanmıştır. hud 1
      [/quote]

hayır ben de ayetlerle ve hadislerle tefsir yapıyorum. aklımla tefsir yapmıyorum, sadece ayetlerin zorunlu anlamları üzerinde duruyorum başka değil...

Yorum

KONU DIŞI, KONUYU BÖLEN VE ANLAŞILMASINA MÜSADE ETMEYEN VE İLERİDE ANLAŞILMASINI CİDDİ DERECEDE ENGELLEYECEK OLAN, GEREKSİZ YAZILAR TARAFIMCA SİLİNMİŞTİR. KALDIĞINIZ YERDEN DEVAM EDEBİLİRSİNİZ.
        MUFADDAL
        En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 01.08.2020, 20:10.

Yorum

dün gece msn'de yazıştık, arkadaşların onayını aldıktan sonra burada yayınlayacağım inşaAllah. ancak çok faydalı olduğunu söyleyemem. çünkü 4 kişiydik, ve üç kişi evren'e sorduk ortalık karıştı, deliller net ortaya konmadı. Evren'le masumiyet üzerinde konuştuk genel olarak. Kendisi Bedir Savaşı sonucunda esirlere muamele konusunu araştıracaktı. sonra devam edecektik. inşaAllah araştırmıştır bu akşam kaldığımız yerden devam ederiz. Ben burda delillerin daha net görüldüğünü ve daha çok analiz edilebildiğini düşünüyor ve burada devam etmek istiyorum. Umarım bir daha karışıklık olmaz. diyalog halinde delilleri karşılıklı incelmeyi sürdürürüz...

Yorum

daha geniş zamanda bu konuya daha fazla ağırlık gösteririz inşaAllah .

Yorum

kardeş ben dün gece msn'deki konuşmamızı düzenledim gereksiz yerleri attım onayınıza sunayım size burdan ya da msn den göndereyim. onayladıktan sonra burda yayınlayalım?

Yorum

[quote author=Mufaddal link=topic=24080.msg162338#msg162338 date=1349074061]
                KONU DIŞI, KONUYU BÖLEN VE ANLAŞILMASINA MÜSADE ETMEYEN VE İLERİDE ANLAŞILMASINI CİDDİ DERECEDE ENGELLEYECEK OLAN, GEREKSİZ YAZILAR TARAFIMCA SİLİNMİŞTİR. KALDIĞINIZ YERDEN DEVAM EDEBİLİRSİNİZ.

MUFADDAL[/quote]

En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 01.08.2020, 20:08.

Yorum

başlığın açılma nedenlerinden birisi şuydu:

işte bir başlık açalım uydurma olduğunu ispatla. ben de senin Kur'an'ı kendi reyinle (nefsinle) ve atalar diniyle tefsir ettiğini hiç bir temele dayanmadığını ispatlayayım... Qom u aşk

bu iddialarımı evren için dile getirdim. ve onun taşımadığı bir cümlem daha vardı: "eğer yarıda kaçıp gitmeyeceksen" şeklinde idi.

Evren yakında bu başlık altında devam edeceğimizi söyledi. Bedir savaşı sonundaki uygulama konusunu araştırmıştır diye düşünüyorum. Geldiğinde devam edeceğiz inşaAllah. özelden msn konuşmasını yayınlayalım isteğime de yanıt vermedi. geldiğinde ilk iş olarak onu yaparız inşaAllah.

şimdilik ilk cümleden bazılarını ispatlamış durumdayım. Örneğin Kur'an'ı hiç bir delil olmaksızın kendi reyiyle (nefsiyle) tefsir ettiğini hiç bir tutarlı kaynak ve delile dayanmadığını ispatlamış bulunuyorum. İnşaAllah msn konuşmasında bunun delili olan bölümü ispatlayacağım. Msn'de bulunan iki arkadaş paylaşıma izin verdiler ancak sanırım evren buradan attığım özel mesajımı görmedi?...

geldiğinde devam edeceğiz inşaAllah...
                  En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 01.08.2020, 20:09.

Yorum

işte evren'in de onay vermesiyle 4'lü msn konuşmasını yayınlıyoruz:

Qom u aşk:
                    masumiyetle ilgili yazımı değerlendirdiniz mi?
                    Evren
                    okudum inş, bir dk
                    Qom u aşk:
                    tmm

taki-kesemen@hotmail.com konuşmaya eklendi. El yazısı yalnızca kişi listenizde bulunan kişilerle desteklenir.

Evren
                    muhammed taki kardeşim hoş geldiniz.
                    Qom u aşk:
                    s a taki
                    muhammet taki:
                    nereye geldim , hee tamam
                    Qom u aşk:
                    üçlü görüşmeye
                    Evren
                    ben evren Qom u aşk kardeşte gumu aşk
                    muhammet taki:
                    hoş bulduk
                    Evren
                    Evet, benim adım Evren
                    muhammet taki:
                    benim adım muhammed taki
                    Evren
                    m.oldum
                    Qom u aşk:
                    her neyse buyrun evren kardeş , değerlendirmenizi alayım, masumiyetle ilgili
                    yazımın
                    Evren
                    evet.
                    muhammet taki:
                    ben hani liseliyim ya şuan işim var biraz siz yazın gelecem birazdan.
                    Qom u aşk:
                    burdaki konuşmalarımızı oraya ekleme konusunda ne dersiniz?
                    Evren
                    elbette. dilerseniz eklersiniz
                    Qom u aşk:
                    tamm böylece kalıcı olmuş olur
                    Evren
                    evet.
                    muhammet taki:
                    yalnız eklerken gereksiz yerleri kırpalım.
                    Qom u aşk:
                    tamm
                    Evren
                    tamam
                    bismillahirahmanirrahim
                    muhammet taki:
                    elhamdulillah
                    Evren
                    selam peygambere damatlarna , ehli beyte ve dört halifeye ve beni lu'ay kabilesine olsun.
                    konumuz masumiyet ile alakalı
                    muhammet taki:
                    beni lu'ay kim?
                    Evren
                    peygamberimizin geldiği soy .
                    muhammet taki:
                    hee
                    Evren
                    kays bin kilabın soyu
                    muhammet taki:
                    iyi selam 4 halifeye de olsun farketmez
                    Evren
                    konumuz masumiyet üzerine
                    muhammet taki:
                    tamam
                    Evren
                    Qom u aşk kardeşimiz peygamberlerin günah olduğunu söylüyor
                    Qom u aşk:
                    günahsız
                    Evren
                    af edersiniz günahsız olacaktı
                    muhammet taki:
                    anladım
                    Evren
                    bense peygamberlerin günahsız olmadığını söylüyorum , söylemekten ziyada kendi aklımla değil bilakis okuduğum ayetten ötürü bunu söylüyorum, ve bu ayeti eklemek istiyorum
                    muhammet taki:
                    dur dur
                    muhammed 18.ayet değil mi?
                    ya da ekle gözümüz görsün
                    Qom u aşk:
                    evet o ayeti de açıkladım ya
                    Evren
                    Ey Muhammed! Bil ki, Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur. Hem kendi günahın için, hem de mümin erkekler ve mümin kadınlar için Allah'tan bağışlanma dile. Allah, sizin gezip dolaştığınız yeri de duracağınız yeri de bilir. muhammed 19
                    Qom u aşk:
                    ordaki günah helal haram sınırıyla ilgili olduğuna dair bir delil yok
                    Evren
                    buradaki 'günah' lafzı peygamber için değişiyorsa 'mümin erkekler ve mümin kadınlar' içinde değişmeli değil midir? peygamber olduğu için onu aklamalı mıyız?
                    Qom u aşk:
                    mü'min kadınlar ve erkekler için aynı “günah” kelimesi tekrar ediliyor mu?
                    muhammet taki:
                    Şimdi evren kardeş peki sen sünnilikteki 'zerre' olayına inanıyorsun de mi?
                    Evren
                    hayır inanmıyorum. zerre değil 'zelle' o.
                    muhammet taki:
                    klavye bozuk
                    Qom u aşk:
                    arada soru kalmasın cevaplamadan gitmeyelim derim , ama gülen sözcüğü yazıyor bozuk klavye
                    Evren
                    Qom u aşk kardeşim edebiyattan anladığınıza eminim ama 'hem kendi günahın için HEMDE mümin erkekler ve mümin kadınlar için BAĞIŞLANMA dile' sözü
                    muhammet taki:
                    yani sen direk günah işleyebileceğine inanıyorsun
                    Evren
                    günah ibaresinin hem peygamber hem erkek ve hem kadınlar için olduğunu ifade ediyor.
                    Qom u aşk:
                    öyle bile olsa bu Peygamberle diğer insanların aynı günah işlediği anlamına gelmez
                    Evren
                    her insanın işlediği günah farklı olabilir.
                    Qom u aşk:
                    Peygamberlerin haram helal sınırında bir günah işlediklerine dair hiç bir kanıt yoktur, örnek var mı?
                    Evren
                    ayet bunun olduğunu ama bu günahların hangi günahlar olduğunu söylemiyor , peygamberlere ismet sıfatını onlara veren Allah değil , insanlardır ehli sünnet ve şia alimleridir.
                    Qom u aşk:
                    Doğru Peki peygamberlerin günah işlemesi büyük sorunlar doğurmaz mı?
                    Evren
                    asla. benim yüce peygamberimin günah işlemesi onun suçlu olduğunu örnek alınmaması gerektiğini ifade etmez bilakis benim peygamberim günah işlemişse tövbe eder ve aynı günahı bir daha işlemez
                    işlediği günahın tövbesini eden bir peygamberi örnek alırım ben tövbe etmesini öneririm en azından.
                    öğrenirim olacaktı(öneririm değil)
                    Qom u aşk:
                    o zaman zina konusunda da mı bu geçerli mesela?
                    Evren
                    peygamber efendimiz her konuda günah işliyecek diye bir kaide yok . asla zina işlediğina inanmam ve bunu ona isnat etmem .
                    Qom u aşk:
                    Peygamberimiz hangi günahı işledi?
                    muhammet taki:
                    iyi de evren abi senin mantığına göre yalan bile söyleyebilir.
                    Evren
                    hayır .
                    mesela bedir olayında veyahut bir içtihatında hata yapabilir .
                    muhammet taki:
                    büyük günahlardan korundu yani?
                    Evren
                    korundu ve korudu kendini diyelim. peygamberin zina etmediğine , şirk işlemediğine , zulm etmediğine yürekten inanıyorum
                    muhammet taki:
                    o zaman zelle'ye inanıyosun demektir
                    Evren
                    sünniler zelleyi , küçük günahtan saymazlar
                    Qom u aşk:
                    büyük küçük günah ayırımında delilin nedir?
                    Evren
                    bunu bize söyleyen ayettir
                    Qom u aşk:
                    Peygamberin küçük büyük işlemesine dair diyorum
                    Evren
                    günahı olduğuna kaniyim çünkü bunu ayet söylüyor (peygamberimdir diye Allahın dediğini çürütemem)
                    lakin kendi aklımlada büyük günahlar işlemediğini düşünüyorum .
                    Qom u aşk:
                    Allah'ın dediğini çürütemezsin zaten konu o değil, aklından?
                    Evren
                    evet .
                    Qom u aşk:
                    ben de aklımdan hiç günah işlemedi diyorum ?
                    Evren
                    ama ayet günah işledi diyor .
                    Qom u aşk:
                    o zaman büyük günah işledi diyorum?
                    Evren
                    bunu artık aklınıza sormanıza gerek yok . ayetin olduğu yerde akıl konuşamaz.
                    büyük günah işledi diyebilirsiniz , bu sizin yorumunuz
                    Qom u aşk:
                    diğer de sizin yorumunuz?
                    Evren
                    ben kuranın bütününü her ay bitirdiğim için bu sonuca vardım
                    evet diğeride benim yorumum (küçük günah işledi diye )
                    Qom u aşk:
                    Kur'an'ın bütününü nasıl bitirirsiniz?
                    Evren
                    ama 'günah işlemesi' benim yorumum değil,
                    kur'anın tamamını her ay sadece kur'an okuyarak bitiriyorum
                    Qom u aşk:
                    biz diyor bu kitapta gizli açık her şeyi yazdık, siz bu her şeyi mi okuyorsunuz ayda bir?
                    Evren
                    bu ayetin süresini ve numarasını verir misiniz?
                    Qom u aşk:
                    : Oysa biz, her şeyi yazıp saymışızdır. nebe 29
                    Evren
                    evet .
                    ayetin sonrasınıda buraya yazim ki , ayet anlaşılır olsun .
                    muhammet taki:
                    sen tamamını yaz buraya
                    Evren
                    28 - Âyetlerimizi yalanlaya yalanlaya tam bir yalancı olmuşlardı.
                    29 - Biz ise herşeyi sayıp bir kitaba geçirmişiz.
                    30 - (Onlara): "Şimdi tadın (cezanızı). Artık size azabınızı artırmaktan başka bir şey yapmayacağız" (denir).
                    31 - Kuşkusuz takva sahipleri için bir kurtuluş var.
                    bu ayetleri okuduğumuz takdirde 'sayılanların' kişilerin yapıp ettikleridir .
                    'biz ise her şeyi sayıp bir kitaba geçirmişiz' sözünden ne anlıyorsunuz?
                    muhammet taki:
                    ben amel defteri anlıyorum
                    Qom u aşk:
                    siz " Âyetlerimizi yalanlaya yalanlaya " ifadesinden ne anlıyorsunuz?
                    Evren
                    tebrik ediyorum muhammed kardeşim ayetlerimizi yalanlayanlardan anladığım şudur 'muhammed peygamberin onlara anlattığı düsturları red edenler' . anlamayanlar demiyorum , red edenler di yorum , çünkü, olmayan , bir şey yalanlanmaz.
                    Qom u aşk:
                    evet ayetler Kur'an'dan söz ediyor ve bu yazılan her şey de Kur'an'daki her şeydir
                    Allah Kur'an'da her şeyi yazmıştır
                    Evren
                    kafir kelimesi , örten demektir . ayet diyor ya 'onlar bile bile yalanladılar'
                    Qom u aşk:
                    sizin onu bir ayda değil bir ömürde okumanız mümkün değildir
                    Evren
                    Allah kur'anda insanların amellerini yazmamıştır .
                    Qom u aşk:
                    yazmıştır
                    Evren
                    o sizin yorumunuz.
                    Qom u aşk:
                    diğeri de sizin Allah kuru yaş her şeyi yazdık diyorsa yazmıştır
                    Evren
                    kur'anda toplumların ahlaklarını düzeltip onarması için insanlığa gönderdiği uyarılar manzumesidir kur'an
                    Qom u aşk:
                    dağların yürütüldüğü kitap bu kitap olurdu diyorsa bu kitabı hafife alamazsınız
                    Evren
                    kiyamet süresiyle size cevap vereceğim
                    kiyamet 13 , bu yazılanların ne olduğunu bize bildiriyor O gün insana, yapıp öne sürdüğü ve geri bıraktığı ne varsa bildirilir.kiyamet 13 Doğrusu insan kendi nefsini görür, kiyamet 14,
                    Qom u aşk:
                    kıyamet 14te Kur'an sınırlı mı diyor?
                    Evren
                    kiyamet 14 kur'an sınırlı demiyor 'yazıp saymışızdan ' kastın ne olduğunu söylüyor
                    kiyamet 13 olcaktı pardon
                    Qom u aşk:
                    yazıp saymışız kelimesi sadece insan amelleri için mi kullanılıyor Kur'an'da
                    Kur'an'da her şeyin yazılı olduğu vaki değil mi?
                    Evren
                    ben desem ki kur'anda namazın şekilleri yok , siz diyecektiniz ki
                    peygamberin sünnetinde var .
                    muhammet taki:
                    yav konuyu neden kaydırdınız. muhammed 18.ayet konumuz. Siz tutmuş kuranın tamamını okuyup okumadığını tartışıyorsunuz
                    Qom u aşk:
                    hayır öyle demem
                    Evren
                    ben de diyorum ki kur'an toplumun ahlaki zaafını önlüyecek manzumeler bildirgesidir
                    muhammet taki:
                    tamamını okur ama tamamanı anlayamaz.
                    Qom u aşk:
                    hayır eğer öyle olsaydı dağlar parçalanmazdı
                    Evren
                    asıl konuya geleceğiz taki kardeşim
                    Qom u aşk:
                    tamamını da okuyamaz Kur'an nedir onu iyi bir cevaplamamız gerekir
                    Evren
                    tabi buyrun
                    Qom u aşk:
                    haşr 21 Eğer bu Kur'an'ı bir dağa indirmiş olsaydık onun Allah korkusundan paramparça olduğunu görürdün ayeti neyi anlatıyor
                    Evren
                    ben tekrar o ayeti okuyum
                    muhammet taki:
                    onun Allah korkusundan paramparça olduğunu görürdün ayeti neyi anlatıyor

Evren
                    o ayeti buraya kopy edim sonra açıklayım
                    muhammet taki:
                    Allah korkusundan paramparça olacağını anlatıyor
                    Evren
                    Biz bu Kur'ân'ı bir dağa indirseydik, Allah'ın korkusundan onu baş eğmiş, parça, parça olmuş görürdün. Bu misalleri düşünsünler diye insanlara veriyoruz. haşr 21
                    dağ hepimizin bildiği gibi ihtişamlı ve yüksek yapılıdır insanlar onların ihtişamı karşısında şaşırır ve dağ canl bir nesne de değildir ki baş eğip korksun . Allah dağları örnek vererek teşbih yapıyor, kur'an sembolik dil kullanıyor burada .
                    yani şunu demek istiyor , bu kur'an hayata uyarlanması zor ve zahmetli bir kitaptır , insan nefsinden dolayı bu sorumluluktan kaçar, ama insan ne nankördür'
                    Qom u aşk:
                    sorumluluktan kaçtığı için mi parçalanır?
                    Evren
                    hayır . sorumluluğu yüklendiği için
                    Qom u aşk:
                    Kur'an'ın niteliğiyle ilgili bir husus mu?
                    Evren
                    mesela insan kur'andaki sorumluluğu yüklendiği için , yorulmaz mı , hatta bu yolca cihad edip ölmez mi (parçalanmaz mı)
                    Qom u aşk:
                    eğer o olsaydı bu emaneti ona teklife etmiş olsaydık derdi, Kur'anı indirseydik demezdi..
                    Evren
                    indirmekten kasıt , yüksekten alçağa değildir , bu bir teklif olabilir
                    mesela diyelim ki siz memursunuz , ben desem ki sizi koltuğunuzdan indirecekler
                    siz buradaki indirmeyi ne olarak anlarsınız? görevden almak olarak algılamaz mısınız?
                    Qom u aşk:
                    Download, buradaki makam düşürmek değil, indirilen Kur'an, dağın makamı değil
                    Evren
                    indirmenin , yaşama geçmenin ve teklifin bir diğer versiyonu olarak düşünüyorum
                    burada kur'an sembolik dil kullanıyor
                    Qom u aşk:
                    indirilen nesne ne? Ayette? meful ne?
                    Evren
                    şunda olduğu gibi ' yüzlerini Allaha döndüler' , indirilen , hayata geçirilecek zorluklar .
                    mesela diyelim ki sizin bolca malınız var , ama bunları dağıtmak size zor gelebilir .
                    Qom u aşk:
                    ama siz nesneyi değiştiriliyorsunuz, nesne Kur'an burada, Kur'anı indirseydik diyor
                    Evren
                    ben kur'anın içindekilerinden bahsediyorum
                    Qom u aşk:
                    sorumluluk yükleseydik demiyor, Kur'anın içeriğindeki sorumluluklar diye sınırlayamazsınız
                    Evren
                    kur'an indirilmesi , zaten sorumluluğun indirilmesi demektir .
                    muhammet taki:
                    muhammed,18.ayetteki 'günahtan' maksat örnek olmaktır. Peygamber efendimiz günde 100 defa istiğfar edermiş. 100 defa günah mı işliyor sizce.
                    Qom u aşk:
                    çünkü ayetlerde sadece sorumluluk yüklemiyor ki?
                    muhammet taki:
                    peygambere 'neden istiğfar ediyon zaten günahın yok' dediklerin de peygamber 'şükür edenlerden olmayayım mı' diyor
                    Qom u aşk:
                    günah işlediği için şükrediyor di mi
                    muhammet taki:
                    neden sustunuz
                    Qom u aşk:
                    konuyu dağıttın
                    Evren
                    muhammed taki kardeşim konu bütünlüğü açısından sustum
                    muhammet taki:
                    off konuştuğunuz şey de bir şeye benzese
                    Evren
                    peygamberin günahı olduğunu masum olmadığını Allah söylüyor ben değil .
                    Qom u aşk:
                    sen o konuda bi şeyler biliyorsun ya onları satacaksın
                    Evren
                    siz isterseniz buna zelle diyin , günah sınırı diyin
                    muhammet taki:
                    ne satması la, yahu zelle falan yok, sen ezberlemişin bir şeyi, şimdi onu bi kafandan sil
                    Qom u aşk:
                    günah işlediğine dair delil yok
                    muhammet taki:
                    maksatı kendisidide bu işe devam ederek halkın ümmetin bu işe devam etmesidir
                    zaten günahkar olan birisi rehper öğretici olamaz, çünki insanlar ameli noktalara dikkat eder ,senin gibi günah işleyen birisi diğer insanlar arasında bir özelliği vede uyulması gerek bir yanıda olamaz
                    Qom u aşk:
                    Peygambere itaatin emredilmesini günah işlemesiyle nasıl bağdaştırıyorsun?
                    Evren
                    günah işlediğine dair neden deliller getirilsin ki , onu aklamak adına alimlerin yapmadığı şey kalmamış, evet ben günahkarım , çünkü insanım . peygambere itaat şudur
                    muhammet taki:
                    ooo arap alevi itikadına kesin delil peygamberler nurani varlıklardır
                    Evren
                    peygamber günah işlediği anda uyarılır ve düzeltilir ve ona uyulur
                    Qom u aşk:
                    uyarılıncaya kadar? geçen süre?
                    Evren
                    anında uyarılır .
                    muhammet taki:
                    anında uyarılır diyor
                    Qom u aşk:
                    bedir savaşı esirlerine muamelede anında mı uyarıldı?
                    Evren
                    taki kardeşim lütfen ciddi olalım . bedir savaşı esirlerine muamelede uyarıldı , ve ayet şeklini aldı
                    Qom u aşk:
                    anında mı?
                    Evren
                    bilmem . belki de anında uyarıldı
                    Qom u aşk:
                    azap tehdidi ne diye geldi o zaman? Aldığınız fidye karşılığında size büyük azap dokunurdu?
                    Evren
                    bir daha tekrarlanmaması için .
                    Qom u aşk:
                    yanlış hüküm vermiş, fidye almış, ve ömere uymamış,
                    ömer doğru demiş ebubekirle Peygamber fidye almış yanılmış!
                    yanlış hükme neden olmuş, müslümanlar da ona uymuş, fidye karşılığı serbest bırakmışlar,
                    sonra yanlış yaptınız demiş, ayetle tehdit gelmiş! ?
                    Evren
                    ima etmeden lütfen yorumlayan
                    Qom u aşk:
                    sünni anlayış bu?
                    Evren
                    sonuçta bizlerin yaptığı ayetsel değildir bir yorumdur ? yorumun bilgiye ihtiyacı yok
                    ama bilginin yoruma ihtiyacı var.
                    Qom u aşk:
                    o zaman alın ayetleri bilgiyle açıklayın, enfal suresi ayetleri
                    Evren
                    evet
                    Qom u aşk:
                    evet bu konuyu sünniler zelleye örnek verir, zelle azabı hak ettirecek kadar büyük müdür?
                    Evren
                    bilmem , bunu zelleye inananlara sormak lazım .
                    Qom u aşk:
                    siz ne diyorsunuz buna? Peygamberlerin günahına?
                    Evren
                    dedim ya Allah ayette 'kendi günahın içinde' demiş ve bundan gayrısını gerekli görmemiş ve söylememiş , hal bu iken ben nereden bileyim ?
                    Qom u aşk:
                    Bedir savaşında şimdi Peygamberin yanlış hükmü anında mı düzeltildi yoksa sonra mı?
                    Evren
                    uydurma hadislerin peşine mi akılayım ? bilmiyorum Qom u aşk kardeşim bunun anında mı olduğu , sonradan mı olduğunu
                    Qom u aşk:
                    ama tehdit ifadesi kime? madem düzeltiliyor neden tehdit ediliyor?
                    muhammet taki:
                    bi durun. Cihandar'ın gelmesi için napmak lazım
                    Evren
                    bir daha yapmaması için . Allah peygamberi insanların içinde düzeltirken
                    bundan imtina etmez ve utanmaz .
                    muhammet taki:
                    cihandar seni ekliyor evren
                    Evren
                    tamam muhammed

Yorum

Evren
                      hoş geldin cihandar kardeşim
                      muhammet taki:
                      hoşgeldin Cihandar hocam
                      Qom u aşk:
                      s a Cihandar
                      Cihandar
                      hoş gördüm
                      a.s
                      Qom u aşk:
                      şimdi Peygamberin emriyle bedir esirlerini sahabe fidye karşılığı serberst bırakmış mı bırakmamış mı?
                      Evren
                      ayeti buraya beyan edeyim
                      Yeryüzünde savaşırken, düşmanı tam yere sermeden esir almak, hiçbir peygambere yaraşmaz. Geçici dünya malını istiyorsunuz, halbuki Allah (cc), âhireti kazanmanızı ister. Allah güçlüdür, Hakîm’dir. Daha önce Allah’tan verilmiş bir hüküm olmasaydı, aldıklarınızdan ötürü size büyük bir azâp erişirdi. Elde ettiğiniz ganimetleri temiz ve helâl olarak yiyin; Allah’tan sakının, doğrusu Allah bağışlar ve
                      Qom u aşk:
                      Peygamber geçici dünya malıl ister mi?
                      Evren
                      hayır .
                      Qom u aşk:
                      ee?
                      Evren
                      ayetin devamını okumadın mı? bak diyor ki
                      Eğer Allah'dan bir yazı (hüküm) bulunmasa idi aldığınız fidyeden dolayı size mutlaka büyük bir azab dokunurdu.

Qom u aşk:
                      Evt bu fidyeyi Peygamberin emriyle almadılar mı
                      Evren
                      alınıp alınmaması hakkında bilgi sahibi değilim , ayetten sahib olduğum kanaate göre peygamber bir hata yapmış
                      Qom u aşk:
                      hangi hata?=
                      Evren
                      düşmanı tam yere sermeden 'esir' almak .
                      Qom u aşk:
                      ve fidye , ashab?
                      Evren
                      kardeşim ben ayetin dışına çıkacak sözler söylüyemem , şuan konumuz ayet
                      burada ayet ne diyor , fidyeden bahsediyor ama orada dönen olay tam olarak nedir? bi linmiyor
                      Qom u aşk:
                      Peygamberin hata yaptığını iddia ediyorsunuz ya
                      Evren
                      bilinsede iki farklı cenah var sünni ve şia, herkes kendince çevirmiş
                      ben burada kur'an ve kur'ana uyanla yetiniyorum
                      Qom u aşk:
                      kur'an nedir onda anlaşamadık ki, Kur'an'a uyan da anlaşabilelim?
                      Evren
                      kur'an nedir? bu soruya cevabınızı alabilir miyim
                      Qom u aşk:
                      Kur'an içinde her şeyin yazılı olduğu bir kaynak
                      Evren
                      hım . kur'an kelime olarak araştırmalarıma göre okumak anlamına gelir 'zaten ilk emri oku'
                      oku diye başlıyan ama okunmayan bir kitap.
                      Qom u aşk:
                      bir de delil anlamında karane fiilinden türemiştir, sözcük anlamını demiyorum
                      Evren
                      içindeki bildirgeler , insanın so syal hayatını düzenler , ölülerin arkasına okunmaz , şifa edici olarak okunmaz, sadece toplumsal ahlakı kemale erdiren bir kitaptır .
                      Qom u aşk:
                      bunlar kullanımıyla ilgili vasıflar, tanımıyla ilgili değil, ve tabi dedikleriniz de yanlış
                      Cihandar
                      Bir sanie araya giricem ama
                      Evren
                      tabi buyrun
                      Cihandar
                      ben senin sünni olduğunu düşünmüştüm ama değilmişsin
                      muhammet taki:
                      bi dk yav bi beni dinleyin çözümlüyom şimdi olayı, evren kardeş, küçük de olsa bir günah işleyen kişi, azgınlık yapmış mıdır
                      Evren
                      hayır . azgınlık , abartmaktır.
                      muhammet taki:
                      küçük günah işleyen naapmıştır
                      Evren
                      küçük günah işlemek demek , belirli konularda hata etmektir . buyur cihandar kardeşim
                      muhammet taki:
                      küçük günah demek hata demektir? zelle yani
                      Evren
                      zelle kavramına inanmıyorum
                      Cihandar
                      bir sorum ayetler arasında çelişki var mıdır
                      Evren
                      ayet diyor ki 'günah işlemiş' ben bu günahın ne olduğunu bilmiyorum , bunu söyleyen Allahtır .
                      ayetler arasında çelişki yoktur . bunu söyleyen kur'andır .
                      Cihandar
                      hayır ben çelişki gördüm
                      Evren
                      buyrun
                      Cihandar
                      şimdi bir günahdan bahsettik ben sohbetin öncesinde yoktum
                      Evren
                      evet
                      Cihandar
                      peygamberler büyük günah mı yoksa küçük günah mı işler
                      Evren
                      muhammed 19u buraya eklemiştim dilerseniz yeniden ekleyim, Ey Muhammed! Bil ki, Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur. Hem kendi günahın için, hem de mümin erkekler ve mümin kadınlar için Allah'tan bağışlanma dile. Allah, sizin gezip dolaştığınız yeri de duracağınız yeri de bilir.
                      HEM KENDİ GÜNAHIN İÇİN HEMDE MÜMİN ERKEKLER VE MÜMİN KADINLAR İÇİN ALLAHTAN BAĞIŞLANMA DİLE DİYOR. yüce RABBİMİZ.
                      burada 'günah' ifadesi kur'anın diğer ilgili tüm ayetlerinde anlaşılan manadadır
                      Cihandar
                      tamam ama küçük mü büyük mü
                      Evren
                      ama bu günah nedir , hangi günahtır , büyük müdür , küçük müdür ? bilmiyorum
                      kur'an buna gerek duysaydı onuda yazardı
                      Qom u aşk:
                      kardeş ben sana zenb kelimesinin bir çok anlamını verebilirim, neden haram helal ihlali anlamında bir zenb kelimesini alıyorsun ki?
                      Evren
                      ama aklımı kullanarak söylersem 'küçük günah' derim
                      Qom u aşk:
                      ayetlerde kelimeler tek anlama mı geliyor
                      imam kelimesine kitap diyorsun da zenb kelimesine yan anlam veremiyor musun?
                      muhammet taki:
                      qum amca bi dur ya cihandar hocam halledecek olayı
                      Evren
                      eğer buradaki 'günah' kelimesi zenbe işaret ise , bu tüm müslümanlar için aynileşir
                      Cihandar
                      tamam o zaman kulun günahını kim kesinleştrir
                      Qom u aşk:
                      tüm müslümanlar için zaten ayrı kelme kullanıyor
                      Cihandar
                      kulu kim azdırır
                      Qom u aşk:
                      zenbi onlar için tekrar etmiyor ki
                      Evren
                      Allah burada 'günah işledi' diyor
                      Qom u aşk:
                      müslümanlar için genel olarak ifade var
                      Evren
                      siz hayır peygamber işlemedi mi diyorsunuz?
                      Qom u aşk:
                      günah o günah değil diyoruz zenb kelimesinin hangi anlamları var baktın mı?
                      Cihandar
                      evren gibi düşünek , kulu kim azdırır günaha kim sürükler
                      Evren
                      kul kendi azar, necm 39 der ki, kişiye çalışmasından başkası yoktur, ve müdessir 38 der ki
                      kişi yaptıklarına karşı rehinedir, ve nisa 79 der ki, kişi bir hayır yapmışa bu Allahtandır
                      bir kötülük işlemişse buda kendindendir.
                      Cihandar
                      Peki şeytanın bu alemdeki hikmeti nedir
                      muhammet taki:
                      şeytan olmasa kul günah işlemez
                      Evren
                      şeytanın bu alemdeki misyonu bizi doğru yoldan çevirmektir (şeytan ayette diyor ya : ben doğru yolun üstüne oturacağım)
                      Cihandar
                      peki buda kulu azdırmak değimlidir ?
                      Evren
                      kul kendi iradesiyle azıyor . şeytana uymama fiiline sahiptir, eğer Allahın bir iradesi varsa
                      insanında bir iradesi vardır.
                      Cihandar
                      o zaman sen peygamberin ALLAHı değilde şeytanı seçtiğini mi söylüyorsun
                      Evren
                      Allah ona kur'anda doğru yolu gösterdiği halde neden şeytana uyuyor?
                      muhammet taki:
                      insanın bir iradesi var da şeytana uymazsa nasıl günah işleyecek
                      Evren
                      peygamberde bizim gibi bir beşerdir . günah işlemesi onu peygamberlikten düşürmez
                      ve bize örneklikten men etmez.
                      Qom u aşk:
                      Düşürür, çünkü itaati emrediliyor
                      Evren
                      o sizin kaanatiniz
                      Qom u aşk:
                      o zaman günah da emredilmiş olur
                      Cihandar
                      İblis, “Senin şerefine andolsun ki, içlerinden ihlâslı kulların hariç, elbette onların hepsini azdıracağım” dedi. sad 82
                      Evren
                      Allaha isyanda kula itaat yoktur . hata örnek kabul edilmez .
                      Cihandar
                      burada şeytanın dokunamayacağı bir kişiler var
                      Qom u aşk:
                      o zaman Allah çelişkiye düşmüş olur, sınırlı itaati değil sınırsız itaati emretmiş
                      hiç bir ayette günah işlerse itaat etmeyin diye bir istisna edilmez
                      Evren
                      şeytanın dokunmadığı kişiler 'vahye teslim olmuş kişilerdir ' bu o ihlaslı kişilerin
                      tamamen günahsız olduğuna işaret değildir.
                      Cihandar
                      hayır bu düşünce yanlıştır, peki nereden bliyorsun
                      Evren
                      ben insanın hür iradeye sahip olduğunu düşünüyorum.
                      Cihandar
                      ayetlerde peygamberin hata yapmadığını, ayetlerin altında ALLAHın imzası mı var
                      Evren
                      hayır ., kur'anın hicr 9 ile, korunan bir kitap olduğunu ve tarihsel zamansal uzunluk
                      içinde hiç değişmedi Allahın imzasına işaret değil midir?
                      dakik matematiksel mukayese yaparsak bile aynı sonuca ulaşırız.
                      Cihandar
                      nerden biliyim ben korunduğunu benim gibi günah işleyen birisi bize açıklamış
                      nerden biliyim peygamberin onu uydurmadığını
                      Evren
                      peygamberin günah işlemesi ayetleri yanlış yazdığı anlamını taşımaz
                      ayet diyor ya 'eğer o kendinden bir şey katsaydı onun damarını koparırdık'
                      muhammet taki:
                      TAŞIR. Belki yazarken hata yaptı
                      Qom u aşk:
                      belki o ayeti de hata ile yazdı?
                      Evren
                      peygamber asla kur'anı eksik yazmaz ve ilavede etmez
                      muhammet taki:
                      yanlışlıkla ederse
                      Evren
                      ben bu yanlışın olacağına ihtimal vermem .
                      Qom u aşk:
                      etmş de zaten garanik olayı var, ya!
                      Cihandar
                      taşır günahı sebebiyet veren insan iradesi düşük insandır iradesi düşük insanda günaha saplanabilir , saplanan insanda günahın çeşitleri olan şehvet yalanla birleşir.
                      nerden biliyorsun böyle dediğini peygamber senin gibi bir beşerdi
                      Evren
                      siz sürekli günah işlemek ile GÜNAH İŞLEMEYİ karıştıryorsunuz .
                      Qom u aşk:
                      sınır çizemeyiz
                      Evren
                      peygamber yanlış yaptığı hususlarda Allah onu uyarır ve düzeltir
                      Qom u aşk:
                      günaha meyili varsa bunun ucu alınmaz
                      Evren
                      diyelim bir ayetide mi yanlış yaptı? Allah direk düzeltir .
                      Qom u aşk:
                      düzeltinceye kadar geçen süre?
                      Evren
                      o süre zarfına ne diyelim ? şimdi önümüzde öyle bir şey var mı?
                      Qom u aşk:
                      evt
                      Evren
                      zaten topu topu 23 sene değil mi?
                      Qom u aşk:
                      verdiğim örneği araştırın, o dönem için diyorum, bedir esirleri örneği,
                      Evren
                      siz peygamberin günahsız olduğuna dair diretiyorsunuz bense red ediyorum .
                      Qom u aşk:
                      ve bir an bile olsa bu Allah'ın günahı emrettiği anlamına gelir
                      Evren
                      Allahın emriyle günah işlemez kendi iradesiyle işler .
                      Cihandar
                      red et kardeşim sorun değil ret ettiğin konu o olsun
                      Qom u aşk:
                      ta ki Peygambere sınırsız itaati emretmediğini gösterene kadar
                      Evren
                      kulun kendi iradesi vardır . Allah ona günah işletirse kulun iradesi nerede kalır?
                      her insan irade sahibidir , yoksa neden imtihan olsun .
                      Cihandar
                      kul olmakla peygamber olmak arasında fark vardır
                      nitekim peygamberler uyarıcı önder rehperdir
                      muhammet taki:
                      ama peygamber de bir kuldur.
                      Evren
                      Muhammed onun KULU VE ELÇİSİDİR
                      Cihandar
                      buda kullardan bir farkının olması gerktiğini gösterir
                      Evren
                      önce kuludur sonra PEYGAMBERİDİR.
                      Cihandar
                      evet
                      ama peygamberde vardır, peygamberin gerekliliği insanlara ayetlerin yanında ameli hususu koymaktı
                      çünki insanlar kendilerine uyucak ondan öğrenecek birsine ihtiyacı vardır, buda halk arasında olağn üstü dediğimiz saıfatları doğurur, mesela peygamber yalan söyleseydi sözüne güvenilebilir miydi ?
                      peki neden muhammedül emin dediler
                      Evren
                      onun yalan söylemediği ayandır . günah işlediği onun yalan söylediği manasını taşımaz
                      siz illa istediğiniz yere getiriyorsunuz, diyelim ki şöyle bir günah olsun, siz geldiniz peygambere soru soruyorsunuz , çok soru sorduğunuz ve peygamberde size sırt döndü, yahut kızdı kırıldınız, bu ilahi emirle ikaz edildi diyelim, bunlar hepsi bir varsayım, şimdi ilahi ikazdan sonra peygamberin bir daha aynı hataya düşmemesi ve bunu tekrarlamaması, onun artık örnek alınmıyacağı anlamına mı gelir? günah işlemek sadece yalan söylemek midir , lütfen konuyu istediğiniz yere çekmeyin
                      Cihandar
                      öncelikle bu günahmıdır
                      Evren
                      dediğim gibi bir varsayım bu .
                      Cihandar
                      diğer bir sorumda zaten mealler hakkıında konuşuyoruz ayetleri isteyen istediği tarafa çeler
                      Evren
                      hangi günahtır bu kimse bilmiyor, ben meal okurum ama mealci değilim
                      Cihandar
                      yok mealcisin
                      Evren
                      kardeşim mealci olmadığımı kendim beyan ediyorum, neden beni siz isimlendiriyorsunuz?
                      Cihandar
                      o zaman sen bilmediğin halde mealcisin
                      Qom u aşk:
                      şöyle yapalım bir süre cihandar sen konuştun, bi süre de ben sorayım
                      muhammet taki:
                      Muhakkak ki Biz, sana apaçık bir fetih verdik.Allah, senin geçmiş ve gelecek günahlarını mağfiret etsin ve sana ni'metini tamamlasın ve seni Sıratı Mustakîm'e ulaştırsın diye. (fetih,1-2). Şimdi allah 'günah'larını hem affedip hem mağrifet dilemesini mi istiyor?
                      Evren
                      evet muhammed
                      Cihandar
                      bir sanie bir şey sorucam tefsir yok mu burada
                      Evren
                      buyrun sorun
                      Cihandar
                      tefsirdende konuşalım diycekdim
                      Evren
                      buyrun tabi ki
                      Cihandar
                      tamam , siz konuşun , getiriyorum
                      Qom u aşk:
                      benim soracaklarım var
                      Evren
                      sor bakalım
                      Qom u aşk:
                      Peygambere itaat sınırszı mı sınırılı mı?
                      Evren
                      kur'ana dair söylediği tüm sözlere itaat sınırsızdır . mesela Yüce Muhammed , ashabın bulunduğu bir ortamda , bir söz söylediği vakit ,
                      sorgulayıcı ashab sorar 'bu senin görüşün mü vahiy mi'
                      Qom u aşk:
                      bu hangi ayette geçiyor?
                      Evren
                      eğer peygamber bu benim görüşüm derse , sahabe kendi görüşünü, söyler, eğer bunun vahiy olduğunu söylerse , sahabe susar itaat eder .
                      Qom u aşk:
                      bildiyorum o görüşü hangi ayette geçiyor?
                      Evren
                      hangi görüşü ? bu söylediğim rivayet mi?
                      Qom u aşk:
                      senin görüşün mü vahiy mi
                      görüşü hangi ayette geçiyor?
                      Evren
                      bu dediğim ayet değil , bir tarihi anektod.
                      muhammet taki:
                      allahumme salli ala muhammed ve ali muhammed
                      Evren
                      red edebilirsiniz , bu anektodu
                      muhammet taki:
                      iyi geceler
                      Qom u aşk:
                      anekdot?
                      Evren
                      bir rivayet , bir hadis , bir yorum

muhammet taki konuşmadan ayrıldı.

Evren
                      bir tarihsel not
                      Qom u aşk:
                      Kur'an'dan delili?
                      Evren
                      dedim ya dine dayalı değil, sadece peygamber ve ashabın modelini sunuyor
                      Qom u aşk:
                      o zaman neden bana diyorsun?
                      Evren
                      bağlayıcı bir özelliği yok
                      Qom u aşk:
                      ben Kur'an'dan soruyorum, bağlayıcı olmayanı boş ver, Peygambere itaat sınırlı mı sınırsız mı?
                      Evren
                      sen kur'anda olmayan nice şeyi saydın, vahye uyduğu sürece sınırsız .
                      eğer dünyaya dair ise sınırlı.
                      Qom u aşk:
                      Ama vahiy ve Kur'an hakkında konuşuyoruz, Peygamber hakkında konuşuyoruz
                      Evren
                      evet
                      Qom u aşk:
                      Peygamberin konumunu anekdotla mı çiziyorsun?, ayeler hadisler dururken?
                      Evren
                      peygamberin konumu ayetle sabittir, müslümanların itaat ettiği bir komutandır bir elçidir.
                      Qom u aşk:
                      itaat sınırlı mı sınırszı mı? onu soruyorum, emredilen itaat
                      Evren
                      dine dairse sınırsız
                      Qom u aşk:
                      Nisa 59 ayetindeki itaat sınırsız mı değil mi?
                      Evren
                      kendi yaşamına dairse sınırlı, mesela hurma meselesine bakalım
                      hurma ile orucunu açmak sünnet mi?
                      Qom u aşk:
                      Peygamber emretmiş mi? hangi konu dini hangi konu Kur'an'sal bunları kim belirleyecek?
                      Evren
                      hurma ile orucunu açmak sünnet mi?
                      Qom u aşk:
                      senin sünnet anlamınla benimk ifarklı, o yüzden buna cevap veremem
                      Evren
                      sünnet ne demek?
                      Qom u aşk:
                      cevabını kendin ver öyle devam et, konu dağılır sünnete girersek
                      Evren
                      sen buna cevap vermeden itaatin ne demek olduğunu, çözemeyiz, sınırlı mı ,sınırsız mı sorusunu geri çekersen , çevap vermeme şansında doğar
                      Qom u aşk:
                      e o zaman Kur'andan bana sünnet kelimesinin anlamını ver
                      Evren
                      sünnet kelimesi kur'ani bir kavram değil mi ?
                      Qom u aşk:
                      Kur'an'da tek ayette sünnetin Peygamberle iliştirildiğini gösteremezsin
                      Evren
                      sünnet nedir?
                      Qom u aşk:
                      Allah'ın devamlı yaptığı fiil, Allah'ın fiili farz Peygamberin emrettiği fiil sünnet gibi sünni tanım bana uymaz
                      Evren
                      hayır . Allahın sünneti dersen, Allahın devamlı yaptığı fiil, yani Allahın adeti /kuralı
                      mesela ebu cehilin sünneti dersem , ebu cehiln adeti demiş olurum
                      Qom u aşk:
                      evt Kur'an'da sünnet Alla ile ilişkilendirlmiştir
                      Cihandar
                      Muhammet suresi 19 ayet için Kurtubu tefisirinden bir yazı getircem
                      Qom u aşk:
                      Allah ile, sünneti rasul Kur'an'da yok
                      Evren
                      Qom u aşk kardeşin sünneti/adeti dersem , de olur , Muhammedin adeti / sünneti
                      yani Muhammedin kur'anın pratize ediş şekli
                      Qom u aşk:
                      Kur'an neden kullanmamış hiç sünneti Muhammed diye?
                      Evren
                      bana vahy olunana tabi olurum diyoru, bunu ayetten çıkarabiliriz , onun anladığı şekliyle anlamak bizim için farzdır . , o kur'ana nasıl uymuşsa , nasıl açıklamışsa biz bunun üstüne söz söylemeyiz
                      Qom u aşk:
                      ona sünnet diyemezsin ki sebili resul diyor, sebil de o zaman
                      Evren
                      peygamber böyle söylüyor demek ile peygamberin adeti demek ile peygamberin sünneti
                      demek arasında ne gibi bir fark var? kelime oyunu mu yapalım
                      Qom u aşk:
                      Hayır, Kavramları Kur'ani kullanalım, sünnet kelimesi çok saptırılmış
                      Evren
                      ben ifade ettiğim her kelime için kur'ani kelime kullanırım
                      Qom u aşk:
                      mesela ben sana müslümanlara haram olan sünnet desem ne dersin?
                      Evren
                      aam arapçanın tamamını bitirmediğim için , yanlış örneklendirmek istemiyorum
                      peygamber ne yapmışsa ona uyarım .
                      Qom u aşk:
                      Uyamazsın, Peygamberin yaptığı her şey sana helal değil
                      Evren
                      hanımlarıyla evlilik yapamam, bu doğru, ve bazı tür hususlar kelime oyunu
                      bunu sende biliyorsun .
                      Qom u aşk:
                      sünnet kelimesi Kur'ani bir kelime değil
                      Evren
                      muhakkak onun yaptığı bazı şeyleri yapmam , dediğim gibi kur'ana uyanları yapmak sünnettir .
                      Qom u aşk:
                      her ne olursa olsun Peygambere itaat sınırlı mı sınırsız mı? onun cevabı sünnet kelimesiyle ilgili değil
                      Evren
                      arapçan var mı Qom u aşk kardeş
                      Qom u aşk:
                      evt
                      Evren
                      o zaman onun üzerinden konuşalım
                      Qom u aşk:
                      sünnet kelimesini o zaman nasıl Kur'ani kullanmıyorsun?
                      Cihandar
                      19. Onun için bil ki: "Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur." Hem kendi günahın, hem de mümin erkeklerle mümin kadınlar için mağfiret dile. Allah dönüp dolaştığınız yeri de barındığınız ye¬ri de bilir.

"Onun İçin bil ki: Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur" buyruğu hakkın¬da el-Maverdî şöyle demektedir: iler ne kadar Rasûlullah yüce Allah'ı bilen birisi ise de bu buyruğa dair üç türlü açıklamada
                      Evren
                      kullanıyorum .
                      Cihandar
                      Muhammet 19 demiştin dimi
                      Evren
                      evet
                      Cihandar
                      şimdi kurtubi geniş açıklamış
                      Evren
                      olsun , dinlerim , yada sizin yorulmamanız için nette varsa ben okuyum
                      Cihandar
                      foto olarak atcam da, gitmiyor galiba
                      Evren
                      tamam üstad, buyur
                      Cihandar
                      neyse kısa bölmeli açıklayım , burada ki günahdan maksatın
                      Evren
                      ,
                      Qom u aşk:
                      ben yatacağım. ama evren kardeş
                      Cihandar
                      peygamber efendimiz kendi ümmeti içinde bir günah için istigfar dilenmesi olayı kendisi günah işlendiğinden değil ki Şöyle de açıklanmıştır: Ona müminlerle, kâfirlerin durumunu sözkonusu ettikten sonra iman üzere sebat etmesini emretmektedir. Yani sen üzerinde bulunduğun tevhid, ihlas ve kendisinden istiğfar dilemeyi gerektirecek hususlardan titizlikle sakınıp uzak durma halin üzere sebat göster.

Qom u aşk:
                      sen fidye konusunu araştır
                      Evren
                      tamam üstad, araştırırım
                      Qom u aşk:
                      bana öyle cevap ver üzerinde konuşalım
                      Evren
                      tamam . selametle, hayırlı uykular . sohbet için teşekkür ederim
                      Qom u aşk:
                      sağ olun A E O
                      Cihandar
                      sende agam
                      Evren
                      dua ile

Yorum

[quote author=evren link=topic=24080.msg162402#msg162402 date=1349128174]
                        daha geniş zamanda bu konuya daha fazla ağırlık gösteririz inşaAllah .
                        [/quote]

iki aydan fazla zaman oldu evren hala müsait geniş zamanı bulamadı mı acaba?

Yorum

[quote author=Qom u aşk link=topic=24080.msg162046#msg162046 date=1348737133]
                          ve söz derdiğim gibi Kur'an'dan Allah'ın izniyle tüm inançlarımızı ispatlayacağım senin inançlarınınsa şahsi, tutarsız ve Kur'an dışı olduğunu ispatlayacağım..

ancak fırsatım olduğunda yazacağım bilinmiş ola...
                          [/quote]

Qom u aşk:
                          sünni anlayış bu?
                          Evren
                          sonuçta bizlerin yaptığı ayetsel değildir bir yorumdur ? yorumun bilgiye ihtiyacı yok
                          ama bilginin yoruma ihtiyacı var.

görüldüğü gibi ayetlerle değil ayetlere kendi yorumlayıla bu anlayışa ulaştıklarını itiraf etti ve biz yukarıdaki sözümüzü gerçekleştirdik.

bir diğer sözümüz ise muhatabı delilsiz ve cevapsız bırakmaktı. muhatabın imametin Kur'an'dan ispatının olmadığına dair iddiasını çürütmekti. bunlar da gerçekleşmiş bulunuyor. Elhamdulillah.

işte yine düşüncesinin en büyük delili Kur'an ve onun doğru kabul ettiği hadisler değil de Kur'an ayetlerini örneğin (necm 3-4: O hevasından konuşmaz her konuştuğu vahiydir ayetini) geçersiz kılacak tarihi anekdotlar yön çiziyor. Yani bizi Kur'an dışı olmakla suçlayan biri Kur'an'ın tanıttığı Peygamberi Kur'an dışı uydurma bir sözle çizip atıyor. işte delili:

"Qom u aşk:
                          Peygambere itaat sınırszı mı sınırılı mı?
                          Evren
                          kur'ana dair söylediği tüm sözlere itaat sınırsızdır . mesela Yüce Muhammed , ashabın bulunduğu bir ortamda , bir söz söylediği vakit ,
                          sorgulayıcı ashab sorar 'bu senin görüşün mü vahiy mi'
                          Qom u aşk:
                          bu hangi ayette geçiyor?
                          Evren
                          eğer peygamber bu benim görüşüm derse , sahabe kendi görüşünü, söyler, eğer bunun vahiy olduğunu söylerse , sahabe susar itaat eder .
                          Qom u aşk:
                          bildiyorum o görüşü hangi ayette geçiyor?
                          Evren
                          hangi görüşü ? bu söylediğim rivayet mi?
                          Qom u aşk:
                          senin görüşün mü vahiy mi
                          görüşü hangi ayette geçiyor?
                          Evren
                          bu dediğim ayet değil , bir tarihi anektod."

Yorum

YUKARI ÇIK
                          Çalışıyor...
                          X