Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

gumu aşk ve 12 imam ıspatlanması.

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

gumu aşk ve 12 imam ıspatlanması.

kumu aşk :
    işte bir başlık açalım uydurma olduğunu ispatla. ben de senin Kur'an'ı kendi reyinle (nefsinle) ve atalar diniyle tefsir ettiğini hiç bir temele dayanmadığını ispatlayayım...

normalde bu tür değersiz konular üstüne konuşmazdım , internete pek sık bağlanan biri olmadığım için zamanda ayıramıyordum.
    bu arkadaş devirdiği bir kaç kitap için egosunu tatmin etmesi gerekiyor , bende kendisine bir şans tanıyorum . buyur 12 imamın varlığını ıspatlasın .
    1.sorulara hemen cevap verilmiyebilir , ben sabredip beklerim . ben nete pek bağlanan birisi olmadığım için geçikmiş cevaplar verebilirim.
    2.gumu aşk dışında hiç bir üyenin tartışmaya mühadil olmasını istemiyorum . çünkü konu dağılıyor . sizden rica ediyorum gumu aşk dışında kimse yorum yapmasın.
    ...

ben 12 imamın var olmadığını kur'anda olmayışına binaen söylüyorum . benim için kur'anla çelişen söz çöpteki yerini almaya namzettir.

buyur gumu aşk.

Ynt: gumu aşk ve 12 imam ıspatlanması.

Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.
    Hamd Alemlerin Rabbi Allah'a mahsustur salat u selam onun Habibine ve Alinedir. Lanetse onların tüm düşmanlarına olsun.

başlığı açtığın için teşekkür ederim. rahatça delillerimizi analiz edecek ve dediğin gibi fırsat buldukça cevap yazacağız. ve söz derdiğim gibi Kur'an'dan Allah'ın izniyle tüm inançlarımızı ispatlayacağım senin inançlarınınsa şahsi, tutarsız ve Kur'an dışı olduğunu ispatlayacağım..

ancak fırsatım olduğunda yazacağım bilinmiş ola...

Yorum

"buyur 12 imamın varlığını ıspatlasın . "

konu bu. evren'in iddiası (kanaati) da şu:

"ben 12 imamın var olmadığını kur'anda olmayışına binaen söylüyorum . benim için kur'anla çelişen söz çöpteki yerini almaya namzettir."

bizler akıllı varlıklarız. aklın yolu birdir derler. aklın doğruyu tespit ve teşhis etmede yöntemlerinin aynı olması durumunda aynı netice elde edeceği zorunludur. aklımızla bu konuyu irdeleyeceğiz. Çünkü akıl insanın hiç bir mahluka vermediği sadece insana bahşettiği bir nimettir. bu sayede insan sorumludur.

Aklımız ile bilgi kaynağı olan Kur'an konusunda anlaştığımıza göre akıl hakem kabul edilecek ve akıl ile Kur'an incelenecek ve 12 İmam inancını Kur'an'dan ispatlayacağız bi iznillah.

akıl iyi ile kötüyü doğru ile yanlışı ayırt etmede Kur'an'ı anlamada hakem olacağına göre o halde Kur'an konusunda da anlaşmamız gerekir. Ki 12 İmam İnancı Kur'an'ın neresinde var bakalım! Kur'an'ın sınırları konusunda iki taraf anlaşamazsak bu durumda benim Kur'an'dan dediğime o Kur'ân'dan değil diyecek yine aklı hakem kılmak mümkün olmayacaktır.

Şimdi ben sormak istiyorum: Kur'an nasıl bir kitaptır sınırları nelerdir? Ne Kur'an'dır ne Kur'an değildir?

Tabi bu şu an elimizde bilgiye ulaşma ve onu işleme konusunda sadece iki kaynağa sahibiz:
      1- akıl
      2- Kur'an

bu durumda sadece bu iki kaynakla cevaplamak üzere soruyorum: Kur'an nasıl bir kitaptır sınırları nelerdir? Ne Kur'an'dır ne Kur'an değildir? Bu konuda akıl bir bilgiye sahip değildir. Kendinden bir bilgiye sahip olmadığından tek yolu Kur'an ayetlerine bakmak olacaktır. O halde soru şu hale dönüştü: Kur'an'a göre Kur'an nedir sınırları nelerdir? Ne Kur'an'dır ne değildir?

Yorum

Kur'an'a göre Kur'an nedir sınırları nelerdir? Ne Kur'an'dır ne değildir?

örnek üzerinden değerlendirmek istiyorum , ben sünneti red eden biri değilim . sünnet benim için kur'anın pratiğidir . ve benim için kuran ve sünnet ayrılmaz şeylerdir . kuran ve sünneti bir birinden ayrı iki dal olarak görmüyorum.

örneğin
        kuran 'namaz kıl' ve kuran 'secde ,kiyam ,rükü' ile bunun olabileceğini söylüyor ve islam peygamberi aziz Muhammed (asv) ise bunun uygulamalı halini bizlere izhar etmiştir .
        bu örnekten haiz olduğu haliyle eğer kur'anda 'namaz kıl' denilmeseydi , böyle bir sünnetin var olabileceğide şüpheli olup , hatta red edilecekti.

yani şunu demek istiyorum önümüze sünnet veyahut hadis diye getirilen herhangi bir fıkhın karşılığı kuranda yoksa tarafımdan red edilecektir .
        ve buraya yazılan herhangi bir sünnetin veyahut hadisin hangi 'ayete' dayandığını bilmeden yazmamanı istriham ediyorum gumu aşk.
        olayı şahsileştirmeden bir birimize karşı olmadan sadece düşünsel anlamda karşıtlığımızı serdedelim.
        fikirlerimiz çatışsın bir çiçek açsın.
        şimdiden siz kardeşime başarılar dilerim .

Yorum

heyecan veren bir cevap geldi. beni açıkçası heyecanlandırdı. İşimin hayal ettiğim kadar da zor (uzun süreçlerden dolambaçlı yollardan geçmeyeceğini) düşündüm. Sünneti kabul ettiğini beyan etmen meseleyi nereye getireceğimi anlamandan dolayı. bu takdire şayan bir açıklama ve anlama. Seninle anlaşabileceğimizi umuyorum. Çünkü az çok tartışmaların içindesin.

sünnetin Kur'an'da referansı olduğunda, bu sünnet, tarafınızca Kur'ani bir vahiy olarak mı kabul edilecektir? Şahsileştirmeme konusunda tarafınıza güvence veriyor sizi temin ediyorum...

Yorum

sünnet benim için 'vahyin' vucudsal halidir.

şimdi size 12 imam ile alakalı mütevatir olarak gelen hangi sünnet vehayut hadis kur'anda hangi ayete dayanıyor?

Yorum

vucutsal ruhsal orası sonuçta Peygamberin ağzından çıkan şeyin Allah onayı olan bir vahiy olduğu anlamına geliyor mu? bir diğer ifadeyle peygamberin ağzından çıkan Kur'an gibi bağlayıcı bir konumda mı? bağlayıcılık açısından Allah sözüyle Peygamber sözü arasında ne fark var?

şu cümlenden henüz daha Kur'anın sınırları konusunda henüz anlaşamadığımız anlamını çıkardım:
              "2 imam ile alakalı mütevatir olarak gelen hangi sünnet vehayut hadis "

oysa sen burada aradığın kriteri tüm inançlarına dayanak olarak aldıklarında aramıyorsun! sana gelen bilgilerin bir değer ve bağlayıcılık ifade etmesi için tümünde mütevatir olma şartı arıyor musun?

Yorum

oysa sen burada aradığın kriteri tüm inançlarına dayanak olarak aldıklarında aramıyorsun! sana gelen bilgilerin bir değer ve bağlayıcılık ifade etmesi için tümünde mütevatir olma şartı arıyor musun?

benim için mütevatir olmanın ilk iki şartı şudur :
                1.kur'anla çelişmemesi
                2.kur'anın bir ayetine dayanması
                ...

peygamberin giyimi , kuşamı , hurma yemesi ,kabağı sevmemesi , tuz ile yemeğe başlaması gibi şeyler coğrafik ve kişisel meselelerdir bu gibi şeyleri bağlayıcı olarak görmüyorum . bir şey coğrafik ve kişisel ise bunu dini olarak görmüyorum .

bana öyle örnek ver ki , kur'anda karşılığı olsun değerli Muhammed (asv) 'ben ancak vahye tabi olurum' buyuruyor . O'nun kur'ana dayanmadan söyleyebileceği dini hiç bir söz yoktur . sizde 12 imam teorinizi lütfen kur'ana dayandırın . kur'an temel alınmazsa kabul edemiyeceğim .

kur'anda '12 imam' diye bir kriter beklemiyorum , kuranın bütününden de anlamsal olarak bu sonucu çıkarırsanız yine kabul edeceğim . ama yeter ki mantıki ve akli olsun .
                şöyle bir saçmalık istemiyorum : kur'anın 12.ayetinde imam kelimesi geçti diye bu '12 imamın' varlığına işarettir.
                tarzında bir saçmalık ile gelmenizi istemiyorum.

Yorum

Yok rahat ol. sana dediğin şartlarda mütevatir hadis getireceğim. ancak mütevatir kelimesini hiç bir alim şu ana kadar senin gibi tanımlamadı. mütevatir olmayan haber (rivayet) sana göre ne olur? yani adı ne olur o habere ne denir?

"O'nun kur'ana dayanmadan söyleyebileceği dini hiç bir söz yoktur . "

bu cümleniz çok önemli. Demek ki Peygamberimiz bir dini açıklama yaptıysa bu tamamen ayete dayanır. ve vahiydir. yani Kur'an hükmündedir öyle mi?

ben hiç bir zaman ya-sin suresinin 12. ayetinde bu var bu 12 imamın Kur'an'da olmasının ispatıdır demedim. diyenleri de eleştirdim... rahat ol...

Yorum

Demek ki Peygamberimiz bir dini açıklama yaptıysa bu tamamen ayete dayanır. ve vahiydir. yani Kur'an hükmündedir öyle mi?
                    eğer kur'anın bir ayetine işaret edip , ayetin açıklaması ise bu vahiy kaynaklıdır, bağlayıcıdır.

mütevatir olmayan haber (rivayet) sana göre ne olur? yani adı ne olur o habere ne denir?

mevzu .

lütfen 12 imam ile ilgili bildiğiniz ayet vehayut kur'anın büyük müfessiri Muhammetten(asv) kurana dayalı bir açıklama getirebilir misiniz?

Yorum

"eğer kur'anın bir ayetine işaret edip , ayetin açıklaması ise bu vahiy kaynaklıdır, bağlayıcıdır."

bu bizim için yeterli. Aslında mütevatir kelimesi üzerinde durmamın nedeni, bu Peygamberimizin Kur'an referanslı açıklamalarının bize geliş yoluyla ilgili anlaşmamız içindi. yani tamam Peygamberimizin dini konudaki bir açıklamasının vahiy olduğunu ve Kur'an gibi bağlayıcı olduğu konusunda anlaştık. Peki bu hadislere nereden ulaşacağız? bu gün Peygambere ait olduğu iddia edilen dini bir açıklamanın gerçekten O Hazrete ait olup olmadığını nereden biliyorsunuz? bu konuda kaynaklarınız neler? Çünkü belli ki bu Kur'an'ın Fatiha ve Nas sureleri arasında kalan ayetlerinin dışında kaynakların da Kur'an gibi değerli olmasını gerektirecek bir açılım ya da ek.

"lütfen 12 imam ile ilgili bildiğiniz ayet vehayut kur'anın büyük müfessiri Muhammetten(asv) kurana dayalı bir açıklama getirebilir misiniz?"

Peygamberin (s.a.a) 12 imamla ilgili herhangi bir açıklaması dini bir açıklama olacağından, Kur'an'a dayalı bir açıklama sayılmak zorunda değil midir? O Hazret'in 12 imam hakkında söylediği her sözü Kur'an ayeti gibi değerlendirilmeli değil miyiz?

Yorum

lütfen konuya girelim . peygamber efendimiz 12 imam hakkında ne söylemiştir . eğer söylediği bir şey varsa - ki bana göre yoktur - buyrun buraya ekleyin . kur'andaki bir ayete dayandırabilirseniz sevinirim .

Yorum

Neyse madem hadislere girme konusunda acele ediyor, hadis kaynaklarını kabul ettiğini söylüyorsun o halde açıklayalım.

Peygamberimiz s.a.a'in 12 İmam'la ilgili hadisleri tüm sünni şii kitaplarında ortaklaşa olarak yer almış mütevatir rivayetlerdir. Bir çok dini hüküm ahad yolla sabit olmasına rağmen, 12 İmam Hadisleri mütevatirdir. Bu hadisler Ehli sünnetin kütübü sitte dediği Sahihi Buhari, Sahihi Müslim, Süneni Tirmizi, Süneni Nesei, Süneni İbn Mace, ve Süneni Ebu Davudda yer almıştır. Öyle ki bazılarında bu hadisleri bir tarikten değil çok tarikten gelmiştir. örneğin Sahihi Müslim'de bu hadislerden 10 değişik şekilde kayıtlıdır.

Tüm bu hadislerdeki sabit kelimeler: 12 rakamı olmasıdır. işte hadislerden bazıları:

[quote author=Qom u aşk link=topic=12247.msg74109#msg74109 date=1267525795]

"Bu din, hepsi kureyşten gelecek olan on iki halifeye kadar aziz ve güçlü olacaktır.

Resulullaha sonra ne olacak diye soruldu:
                          Sonra herc (fitne ve kargaşa) gelecek diye cevap verdi. (Bu hadis Buhari, Ahkam, 51; Müslim, İmaret 5-9 (1821); Tirmizi, Fiten, 46, (2224). Bu üç kitap, hadisin "Kureyş'ten kelimesine kadar kısmını: "Ebu Davud da (Mehdi 1, (4279), (4280) tamamını tahriç etmiştir.
                          (Not: kureyşten kısmı arapça metindeki kureyştir ki o zaman hepsi kureyşten olan 12 imam bölümü bu kitaplarda geçmektedir. )

Hadisin ve açıklamaların geçtiği yer :

(Kütübü Sitte) Hadis Ansiklopedisi İbrahim Canan Zaman gazatesi Akçağ yayınları Cilt 5, Hilafet ve İmametle ilgili bölüm İmamlar Kureyştendir babı.

hadiste imamlar kelimesi geçmiyor nerden çıktı bu 12 imam diyen itirazcılar için, açıklama kısmında bu hadisin çeşitli versiyonları alınmış:

"Bu iş ümmtim arasında 12 imam geçmedikçe sona ermez"

"İnsanların işi, kendilerine 12 kişi hükmettiği müddetçe yürümekte devam edecektir."

"benden sonra 12 emir gelcek.. hepsi de Kureyş'ten olacak"

"12 imam üzerinize halife oldukça din ayakta kalacaktır."

"Hepsinin etrafında ümmetin toplanacağı 12 halife üzerinizde oluncaya kadar bu din ayakta kalacaktır." vs.

görüldüğü üzere hadisler kendi aralarında farklıdır ve yeterli açıklıktan uzaktır. bu yüzden şarihler, tatminkar ve birbiriyle uyuşan açıklama sunamamışlardır.
                          ...

Kadı İyaz dışında başka alimler meseleye eğilmiştir, farklı yorumlar dermeyan etmişlerdir. Biz hepsini burada kaydetmeyeceğiz. Şu kadarını söylememiz gerekir: Şii an'anesinde zikredilen 12 imamla ilgili isimlerin Sünnî ve ittifakî bir değeri yoktur. (s: 382)

[/quote]

[quote author=منتظر(Muntazar) link=topic=12247.msg74131#msg74131 date=1267551650]
                          (hadislerin netten takibi için adres istendi

Buyur kardeşim

http://www.darulkitap.com/kitaplar/h...ubisitte-1.rar
                          [/quote][quote author=Qom u aşk link=topic=12247.msg74151#msg74151 date=1267598694]
                          2- "Gerçekten bu iş onların aralarında 12 halife geçinceye kadar bitmeyecektir.... hepsi kureyştendir.

6. hadis: 12 zat
                          7. hadis: 12 halife
                          ...
                          10. Hadis: bu din kıyamet kopuncaya kadar ya da 12 halife gelinceye kadar durmaya devam edecek... Havzın başına ilk varacak benim."
                          bazıları da "Ahir zamanda çıkacak Mehdiden sonra 12 halife gelecek..."

Sahihi Müslim. Davudoğlu, Kitabül İmare (Emriler kitabı) c. 8 bab 1 sayfa 674 hadis no 1821.

"On iki Emir olacaktır. Hepsi Kureyştendir. "

Sahihi Buhari, Ötüken yayınları, Kitabul Ahkam, 52. Bab. 79. hadis. sayfa 7075 cilt: 15.
                          [/quote]

Yorum

Peygamberimiz s.a.a. bu hadisleri Kur'an'daki İmametle ilgili ayetlerin gereği açıklamıştır. bu ayetler şunlardır:

1- O gün bütün insanları, (Allah'ın tayin ettiği) imamları ile çağırırız. O zaman kitabı sağdan verilen kimseler, böylece kitaplarını okurlar. Ve (onlara) zerre kadar zulmedilmez (haksızlığa uğratılmaz). İsra 71

bu ayette meşru imamlar vardır. ve bu imamlara uymak inanmak insanlarca zorunludur. her devrin bir imamı vardır. Bu devirler Peygamber s.a.a.'in vefatıyla başlar kıyametin son anına kadar sürer. her devrin imamı farklıdır. Peygamberimiz bu imamların birincisi olarak İmam Ali'yi sonuncusu olarak Mehdi a.f'i açıklamıştır.

2- Ey Resûl! Rabb'inden sana indirileni tebliğ et (duyur). Eğer bunu yapmazsan, o taktirde O'nun Risaletini (sana gönderdiğini) tebliğ etmemiş (duyurmamış) olursun. Ve Allah seni insanlardan korur. Muhakkak ki Allâh, kâfirler kavmini hidayete erdirmez. Maide 67. bu ayet geldiğinde Peygamberimiz gadiri hum'da 124bin sahabeyi toplayıp onlara artık öleceğini risaletin imamete önüştüğünü kendinden sonra velinin Ali a.s. olduğunu ilan etmiş ve onlar için biat almıştır.

Peygamberimiz yine bu konlarda: size iki emanet bırakıyorum onlara sarıldığınız müddetçe yolunuzu asla şaşırmazsınız Kur'an Ehlibeytimdir. bu ikisi kıyamete kadar birbirinden zinhar ayrılmayacaklardır buyurmuştur. Ehlibeytin 12 İmam olduğunu da buyurmuştur.

Yorum

İmametin zorunlu Kur'ani inanç olduğuna dair daha çok sayıda Kati anlama gelen ayetler vardır. bun delillerden sonra onlara da bakarız inşaAllah...

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X