Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

İran Hakkında Sorularım...

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: İran Hakkında Sorularım...

[quote author=Cihandar link=topic=23627.msg157351#msg157351 date=1343131655]
    5 tane soru sorduk bikaç tane hariç hepsi soru dışı cevaplar..
    [/quote]

Forumların prosedürü böyledir kardeş. Mizraklı ilmihal değil ki? EL SORU karşılığında EL CEVAP olsun sadece.
    Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
    Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

MUHAMMED TAKİ FACEBOOKDA Kİ O MALUM SİTE VE ADRESLERDEN KENDİ SAĞLIK VE SELAMETİN İÇİN UZAK DUR DERİM. SANA KARDEŞ OLARAK TAVSİYEMDİR...

Yorum

[quote author=Cihandar link=topic=23627.msg157351#msg157351 date=1343131655]
        5 tane soru sorduk bikaç tane hariç hepsi soru dışı cevaplar..
        [/quote]

[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23627.msg157354#msg157354 date=1343132372]
        Forumların prosedürü böyledir kardeş. Mizraklı ilmihal değil ki? EL SORU karşılığında EL CEVAP olsun sadece.
        [/quote]

-----------------------------------------------------------------------------------------
        1[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23627.msg157332#msg157332 date=1343129070]

Yahudiler ve hristiyanlara da sorsan Allaha düşman olmadıklarını söyleyecekler. Ancak Rasulullaha düşman oldukları için Allaha da düşmandırlar. Böylece Allaha düşman olmadıkları iddiası anlamsızdır.

Ehlibeyte gelince, siz daha ehlibeytin kimler olduğunda net değilsiniz. Ehlibeyte düşman olmamak ehlibeyte tabi olanlara da düşman olmamayı gerektirmektedir. Siz ehlibeyte tabi olan şii müslümanlara düşman iken ehlibeyte düşman olmadığınızı söylemenizin bir anlamı kalmıyor.
        [/quote]

2[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23627.msg157334#msg157334 date=1343129332]

Bu dilde söylenmesi kolay olan ve kıymeti harbiyesi olmayan soyut bir iddiadır. Sizin takip ettiğiniz düşüncenin kadim insanları ehlibeyte feda olmadı, onları katlettiler. Siz de onların yolunda gittiğiniz için ehlibeytin bakiyesi olan şii müslümanları taliban el kaide gibi yapılanmalarınızla katlediyorsunuz. Onları savunduğunuz için de sizlerde potansiyel bir ehlibeyt düşmanısınız. Bu şuuraltınızda var ama siz göremiyorsunuz.
        [/quote]

3[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23627.msg157336#msg157336 date=1343129485]

Siz salim ismini maksatlı bir şekilde kullanmadıysanız bile ait olduğunuz düşünce iklimi bu ismi her zaman maksatlı olarak dillendirmiştir. Siz de o iklimi soluduğunuz için farkında olmasanız bile o çarklarda dolaşmaktasınız.
        [/quote]

4[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23627.msg157338#msg157338 date=1343129758]

Eğer psikolog iseniz, görmeden teşhis koyma imkanınız yok ve bir psikolog böyle bir densizlik yapmaz. Ha, değilseniz, bu sözlerinizin de diğerleri gibi bir hükmü yok, oldu mu?
        [/quote]

5[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23627.msg157341#msg157341 date=1343130411]

Evet Saddam amerikanın emevi valisi idi. Ancak amerikayı pek tanıyamamışsın, amerikada esas pragmatizmdir. Amerika ölmüş eşşeğe yem vermez. Saddam eşeğinin işi bitmişti tabii ki. Irak halkı kıyamın eşiğinde idi. Ameraki Saddam sonrasına hakim olmak için Irakı işgal etti.

Maliki neden zalim oluyormuş ki, Maliki saddam gibi yüzbinlerce müslümanı öldürmedi ki zalim olsun. Malikinin amerika ile ilişkileri dostluk kapsamında değil, diplomasi kapsamındadır. Amerika ise çıkmaya mecbur kaldı, yoksa isteyerek çıkmadı.
        Amerika sizin adamlarınızı kukla olarak bıraksaydı razı olacaktınız değil mi?
        [/quote]

5 TANE sonu dediginiz bunlar mı sen cihandar mesela bunlara ne cevap verirdin? Bazı zaman gelir ki artık konuşmak fayda etmez, ne konuşursan konuş boştur artık o saatten sonra,

1 soruda diyor sen ehlibeyt duşmanısın, yahudilerle hristiyanlarla kıyaslıyor beni, ben dedim onceki mesajlarımda ama halen ok bilincaltımda varmış ehlibeyt dusmanlıgı felan diyor ne diye cevap vermemi beklıyorsun buna ?

2 soruda yok bu dılde soylenmesi kolay olan soyut bır ıddıadır dıor şuur altınızda var dıyor ne diyim sizce buna? ben burada bir soru goremıyorum..

3 bunu demicektim ama diyeyim salim nickini bilerek aldıgına eminim dedi sonra ben lanet ettim sonrada maksatlı kullanmasaydınız bile dedi hani emindin demezler mi adama ? O çarklarda dolaşmaktasınız felan diyor, sence bu sorumu yoksa onun yoneltmiş oldugu cevaplar mı?

4 pskolog iseniz demiş alınmış herhalde bu lafıma, sozlerinizin bir hukmu yok demiş bu bir sorumudur sayın cihandar ?

5 bu zalim malikiyi savunma cabaları, bunada cevap olarak boyle olmadıgını biliyorsunuz dedim aslında 5 yanıt ıcerısınde tek soru budur..

ki buda iftiradır sizin adamlarınızdan dedigi eger haşimi ise ki kendisi sunni dir malikinin dusmanıdır, onunda malikiden kalır zalimligi yoktur ben onuda istemem..

şimdi sayın cihandar bilmiyorum tatmin oldunuzmu cevap soru sorulursa verilir, bunla alakalı bir atasozude varda oda buraya yakışık almaz o yuzden bende kalsın..
        http://www.youtube.com/watch?feature...;v=JSmUw3OzKq0

NUSAYRİ YALANI

Yorum

[quote author=Murtazaali link=topic=23627.msg157356#msg157356 date=1343132843]
          MUHAMMED TAKİ FACEBOOKDA Kİ O MALUM SİTE VE ADRESLERDEN KENDİ SAĞLIK VE SELAMETİN İÇİN UZAK DUR DERİM. SANA KARDEŞ OLARAK TAVSİYEMDİR...
          [/quote]
          Şimdi kaçsam;
          1. ilerde topluma karışınca İran'ı sevdiğimi saklamak zorunda kalacam çünkü birisi soru sorarsa cevap veremem.
          2. İran'ı sevdiğimi söyleyecem ama sorulan sorulara cevap veremeyecem rezil olacam.
          3.Şimdi sorulara cevap bulmaya çalışacam.

3 seçenekten hangisi?
          O'na yönelin ve O'na karşı takva sahibi olun. Salatı ikame edin ve müşriklerden olmayın;onlar ki, dinlerini parçalayıp fırkalar haline geldiler. Her fırka kendi elindekiyle sevinir. (Rum,31-32)

Yorum

[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23627.msg157341#msg157341 date=1343130411]

Evet Saddam amerikanın emevi valisi idi. Ancak amerikayı pek tanıyamamışsın, amerikada esas pragmatizmdir. Amerika ölmüş eşşeğe yem vermez. Saddam eşeğinin işi bitmişti tabii ki. Irak halkı kıyamın eşiğinde idi. Ameraki Saddam sonrasına hakim olmak için Irakı işgal etti.

Maliki neden zalim oluyormuş ki, Maliki saddam gibi yüzbinlerce müslümanı öldürmedi ki zalim olsun. Malikinin amerika ile ilişkileri dostluk kapsamında değil, diplomasi kapsamındadır. Amerika ise çıkmaya mecbur kaldı, yoksa isteyerek çıkmadı.
            Amerika sizin adamlarınızı kukla olarak bıraksaydı razı olacaktınız değil mi?
            [/quote]

eger devam ettirmek istersek cihandar inan bana bu çok kolay, ama ramazan ramazan anlaşılan o ki karşı tarafı ikna edemıyecegını anlarsa insan susmasınıda bilmeli...

mesela ornek, devam ettirmek isteyelim..

dıyorkı Ufukalp amerika cıkmaya mecbur kaldı ? amerika cıkmaya nıye mecbur kalsın ki her yerını ele gecırmış, istedigi kişilere silah vermiş amerikan askerlerine afganıstandaki kadar saldırı bıle olmuyordu, butun buyuk petrol fırmaları onların elinde daha ne olsun, amerikadan silah almak diplomatikmiş milyarlarca dolar ver dusmanın guclensin sonra diplomatık de nerde kaldı bu adamın şiiligi diye sormaz mı insan, gidip rusya ayda cinden alabılıyor ken ne diye 1 numaralı dusmandan sılah alıyor ?

NUSAYRİ YALANI

Yorum

Salim Efendi, siz kimsiniz, kime hizmet ediyorsunuz. Kimin safındasınız. Adamlarınızı söylüyoruz sahip çıkmıyorsunuz. Eğer adamlarınızı isim isim sayarsak hiç birisine sahip çıkmayacaksınız ve böylece bir hiç olduğunuz anlaşılacak. Kimsiniz siz? Mektebi anlamda hareket anlamında söylüyorum. Yoksa kafa kağıdı bilgilerine ihtiyacımız yok.
              Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

[quote author=Muhammed Taki link=topic=23627.msg157364#msg157364 date=1343135334]
                Şimdi kaçsam;
                1. ilerde topluma karışınca İran'ı sevdiğimi saklamak zorunda kalacam çünkü birisi soru sorarsa cevap veremem.
                2. İran'ı sevdiğimi söyleyecem ama sorulan sorulara cevap veremeyecem rezil olacam.
                3.Şimdi sorulara cevap bulmaya çalışacam.

3 seçenekten hangisi?
                [/quote]

Aynı şeyler şia için de geçerli. Şiadan vaz mı geçeceksin? Salimle anlaşmalı mısınız arkadaşım. Bakıyorum da ne hikmetse hiç birbirinize itiraz etmiyorsunuz, tümüyle aykırı mekteplerin mensubu olduğunuz halde?

Yorum

[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23627.msg157369#msg157369 date=1343135798]
                  Aynı şeyler şia için de geçerli. Şiadan vaz mı geçeceksin? Salimle anlaşmalı mısınız arkadaşım. Bakıyorum da ne hikmetse hiç birbirinize itiraz etmiyorsunuz, tümüyle aykırı mekteplerin mensubu olduğunuz halde?
                  [/quote]

Aynı şeyin şia için geçerli olmadığını daha önce anlattım.
                  [quote author=Muhammed Taki link=topic=23627.msg157329#msg157329 date=1343126814]
                  Şia hakkında da sorular geliyo ve cevap veriyorum. Şia hakkında tatmin olmadığım sonucuna nerden vardın ki Bu durumdan bahsetmeme gerek yok çünkü cevap verebiliyorum.
                  [/quote]
                  Bu anlattığım şeyin neresini anlamadın söyle açıklayayım.

Salim ile bu konu altında hiç muhattap olmadım ki neden bi şey söyleyeyim ona. Artniyetten nasıl alakalar kuracağını şaşırmışsın.
                  O'na yönelin ve O'na karşı takva sahibi olun. Salatı ikame edin ve müşriklerden olmayın;onlar ki, dinlerini parçalayıp fırkalar haline geldiler. Her fırka kendi elindekiyle sevinir. (Rum,31-32)

Yorum

[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23627.msg157367#msg157367 date=1343135554]
                    Salim Efendi, siz kimsiniz, kime hizmet ediyorsunuz. Kimin safındasınız. Adamlarınızı söylüyoruz sahip çıkmıyorsunuz. Eğer adamlarınızı isim isim sayarsak hiç birisine sahip çıkmayacaksınız ve böylece bir hiç olduğunuz anlaşılacak. Kimsiniz siz? Mektebi anlamda hareket anlamında söylüyorum. Yoksa kafa kağıdı bilgilerine ihtiyacımız yok.
                    [/quote]

işte mesele de bu sizin kafanızda bir kalıb var ve mutlaka karşıda ki kişi o tanıma uymak zorunda şayet uymaz ise şaşırıyorsunuz aslında şaşıracak bır sey yok bır cok musluman sunni benım dusuncelerimden farklı bir dusunceye sahip degil..

Sizinde dediginiz gibi eger o insanlar benım sevdigim insanlar olsaydı ne olursa olsun sahip cıkardım, talibana çıktıgım gibi, ama sırf sunniligi yaymaktan baska bir derdi olmayan, bunun ıcın amerikaya canak tutanlarla herhalde cok muhattab oldugunuz ıcın benıde onlar gibi sanıyorsunuz..

Ben muslumanım Elhamdulillah, hanefi mezhebini taklid ederim, hıc bir sunni iktidarıda musluman olarak gormuyorum, benım tek hayat gorusum var oda amerikanın rusyanın ve muslumana kim zulmediyorsa ayrım gozetmeksizin devrilmesi gerektigi, ve ben daglarda colugundan cocugundan ayrı durup amerikaa savasan insanlara saygı duyuyorum, tıpkı hizbullaha israil savasında duydugum gibi, isterse islam devletim olsun altında yasadıgım eger baska bir ulkedeki zulme sessiz kalıyorsa devletim varsın yıkılsın ben ona ınanıyorum. vs vs.

NUSAYRİ YALANI

Yorum

[quote author=Muhammed Taki link=topic=23627.msg157372#msg157372 date=1343136054]

Aynı şeyin şia için geçerli olmadığını daha önce anlattım.Bu anlattığım şeyin neresini anlamadın söyle açıklayayım.

Salim ile bu konu altında hiç muhattap olmadım ki neden bi şey söyleyeyim ona. Artniyetten nasıl alakalar kuracağını şaşırmışsın.
                      [/quote]

Evet şaşırmışım ama neye şaşırdığımı söyleyeyim. Sizin neden bize muhalefet etmeye çalıştığınıza şaşırdım. Hayırdır bir derdiniz mi var bizimle kardeşim.

Yorum

Salim efendi, amerikayı rusyayı israili nasıl yıkacaksın. Uyuşturucu ekerek gelir sağlayıp aldığı silahlarla müslümanları katleden talibanı destekleyerek mi? Şimdi bu söylediklerimizle ilgili binlerce belge sunarız size ama sizin betonlaşmış kafanız belgelere de söylediklerimize göstereceğiniç tavrı gösterecek.

Amerika, israil rusya öyle kendi kendine mi yıkılıyor. Evrensel küfür ve emperyalizme karşı 33 yıldır mücadele eden savaş veren İran İslam İnkılabına düşman olarak mı yıkılıyor??? Tuhaflaşmayın.

Yorum

[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23627.msg157374#msg157374 date=1343136242]
                          Evet şaşırmışım ama neye şaşırdığımı söyleyeyim. Sizin neden bize muhalefet etmeye çalıştığınıza şaşırdım. Hayırdır bir derdiniz mi var bizimle kardeşim.
                          [/quote]
                          Size muhalefet gibi bi amacım neden olsun ki? En başından bakın ben tek bi şey sordum siz afganistan meselesine olduğu gibi el atmışsınız.ayriyeten
                          [quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23627.msg157214#msg157214 date=1343035830]
                          İslam İnkılabı hakkında sizin konumunuz Amerikancı İslam fırkasının Amerikancı şii şubesi.
                          [/quote]
                          Amerikancı fırka mensubuna yani münafığa 'kardeşim' dedin dikkat et günaha girersin.

Yorum

[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23627.msg157376#msg157376 date=1343136500]
                            Salim efendi, amerikayı rusyayı israili nasıl yıkacaksın. Uyuşturucu ekerek gelir sağlayıp aldığı silahlarla müslümanları katleden talibanı destekleyerek mi? Şimdi bu söylediklerimizle ilgili binlerce belge sunarız size ama sizin betonlaşmış kafanız belgelere de söylediklerimize göstereceğiniç tavrı gösterecek.

Amerika, israil rusya öyle kendi kendine mi yıkılıyor. Evrensel küfür ve emperyalizme karşı 33 yıldır mücadele eden savaş veren İran İslam İnkılabına düşman olarak mı yıkılıyor??? Tuhaflaşmayın.
                            [/quote]

gene bir iftira daha, uyuşturucu ekerek gelir saglayanlar kim acaba ? Amerika niye cıkmıyor acaba Afganistandan ?

[color=rgb(51, 51, 51)][/color]
                            [color=rgb(51, 51, 51)]Nato'nun Afganistandaki haşhaş tarlalarının mücahidlerin elinde olduğu yalanı da deşifre edilmiş oldu. Kaynaklara göre dünyada uyuşturucu üretiminin %90 Nato işgali altındaki Afganistan'da yapılıyor. [/color]
                            [color=rgb(51, 51, 51)]Yapılan istatiksel çalışmalara göre Afganistan'da yüksek haşhaş ekimi söz konusu iken Afganistan tamamen Taliban'ın kontrolü altına geçtiğinde bu ekim oran olarak [/color]
                            [color=rgb(51, 51, 51)][/color]%5 e kadar düşmüştür.[color=rgb(51, 51, 51)][/color]
                            [color=rgb(51, 51, 51)]Taliban'ın kontrolü döneminde uyuşturucu ticareti %3'lere kadar düşmüş iken Amerikan işgalindan sonra BM raporlarına göre [/color]
                            [color=rgb(51, 51, 51)][/color]%1500 ( yüzde 1500 ) [color=rgb(51, 51, 51)][/color]
                            [color=rgb(51, 51, 51)]artmıştır..[/color]

[img width=956 height=600]http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/313284_282684501757786_196666280_n.jpg[/img]

[img width=398 height=600]http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/294437_282686891757547_1158469187_n.jpg[/img]

[img width=837 height=600]http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/306765_282687931757443_1430980746_n.jpg[/img]

NUSAYRİ YALANI

Yorum

BM: Taliban uyuşturucu depoluyor
                              Birleşmiş Milletler uzmanları, Afganistan’daki Taliban yönetiminin, afyon ve eroin depoladığını ifade ettiler. Uzmanların hazırladığı raporda, bu konuda kanıtlar ortaya kondu.
                              Mayıs— Taliban yönetiminin depoladığı uyuşturucu maddeleri, ülkenin kuzeyindeki direnişçilere karşı yapılan savaşa maddi kaynak sağlamak amacıyla sattığı ifade edildi. BM Güvenlik Konseyi’ne verilen raporda, Taliban lideri Molla Muhammed Ömer’in geçen yılın Temmuz ayında haşhaş ekimini yasaklamasının da asıl nedeninin, afyon ve eroin fiyatlarında düşüşü engellemek olduğu vurgulandı.

BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan raporda, Afganistan’da afyon üretiminin 2000 yılında 3 bin 100 ton olduğuna dikkat çekildi. BM yetkilileri, “Taliban yönetimi, afyon üretimini durdurmaya kararlı olsaydı, kontrolleri altında bulunan bölgelerdeki tüm stokları imha ederdi” görüşündeler. Yetkililer, uyuşturucu fiyatının bu yıl 10 kat arttığına da işaret ettiler.
                              Afganistan’a uygulanan silah ambargosunu inceleyen heyet, ambargonun başarılı olmasını ve Taliban’ın terörist yetiştirdiği kampların kapanmasını sağlamak için en köklü önlemin, bölgedeki yasa dışı uyuşturucu ticaretini gözlem altına almak olduğunu belirttiler.
                              Birleşmiş Milletler heyeti, afyonun eroine dönüştürülmesini sağlayan kimyasal maddenin Afganistan’a girişini kontrol etmenin de gerekli olduğu kararına vardı. Hazırlanan raporda, 1999 yılında dünyadaki afyonun yüzde 79’unun Afganistan’da üretildiğini de vurguladı. Yetkililer, 2000 yılının Ekim ayıyla 2001’in Mart ayı arasında Avrupa’da ele geçirilen eroinin çoğunun Afganistan’dan geldiğine de dikkat çektiler ve bu gerçeklerin, Taliban’ın stoğunda hala bol miktarda uyuşturucu bulunduğunun göstergesi olduğunu kaydettiler.
                              BM Güvenlik Konseyi’nin, söz konusu raporda geçen saptamaları ve tavsiyeleri Haziran ayında ayrıntılı biçimde inceleyecekleri ifade edildi.
                              Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 1999 yılında Taliban’ı Suudi terörist Usame Bin Laden’i teslim etmeye zorlamak için mal varlıklarını dondurmuş, daha sonra da silah ambargosu getirmişti.

http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/84991.asp

Yorum

14 Şubat 2012Fazıl Ahmed BURGET
                                Daire Başkanı
                                Güney Asya

Afganistan’da güvenliğin sağlanması ve bu ülkeden kaynaklanıp küresel bir sorun haline gelen uyuşturucu ekimi ve ticaretinin ortadan kaldırılması, Taliban rejiminin yıkılmasından sonra öncelikli hedeflerdendi. Ancak, ABD’nin bölgeye yerleşmesi ve Taliban rejiminin yıkılması üzerinden on bir yıl geçmesine rağmen, ülkedeki güvenlik sorununun her geçen gün daha da kötüye gitmesi ve uyuşturucu ekimi ve ticaretinin daha da artması dikkat çekmektedir.

2001’de Taliban rejiminin yıkılması ile Afganistan’da başlayan “yeni dönemin mimarı” olarak bilinen ABD, başlangıçta uluslararası terör listesine aldığı Taliban örgütü ve onu destekleyen tüm unsurlara karşı savaş açmış ve kendisini adeta Afganistan’ın kurtarıcısı olarak göstermişti. Ancak zamanla, Afganistan sorununda “sadece askeri çözüm arayışlarının” yeterli olmadığı kanaatiyle, Taliban örgütünün isteklerine de kulak vermeye başlamıştır. Bu amaçla 2009’dan itibaren gündeme gelen barış çalışmalarıyla Taliban örgütü ile müzakere süreci nihayet 2011 sonlarında hayata geçirilmek istenmiştir. Bu çerçevede gündeme gelen, Taliban örgütünün farklı bir ülkede siyasi temsilcilik açma isteğine olumlu bakılmıştır. Başlangıçta Türkiye’de açılması gündeme gelen Taliban örgütünün siyasi temsilciliği, ABD, İngiltere ve Almanya’nın istekleri ile Katar’da açılarak resmen müzakerelere başlanmıştır. Fakat barış çalışmalarının devam etmekte olduğu son günlerde ülkenin birçok bölgesinde yaşanan çatışmalar ve bombalı saldırılar kafaları karıştırmaya devam etmektedir.

Katar’da devam eden müzakerelerin “olumlu” olduğu ifade edilirken, Afganistan gündemi, bir Afgan askerinin tam 20 Fransız askerini kurşuna dizdiği haberi ile sarsılmıştı. Başkent Kabil’in kuzeyindeki Kapisa şehir merkezinde, NATO kapsamında görev yapan Fransız askerlerinin Afgan askerlerini eğitme sırasında bir Afgan askeri tarafından açılan ateş sonucunda dört Fransız askerinin öldüğü ve 16 askerin de ağır yaralandığı bilinmektedir. Bunun üzerinde Fransa Milli Savunma Bakanı Afganistan’a gelerek olayı yakından incelemeye başlamış ve Fransa, Afganistan’daki tüm faaliyetlerini durdurma kararı almıştı. Ancak kısa bir süre sonra Fransa faaliyetlerine yeniden başladıysa da, 3 Şubat 2012’de Fransız askerlerini bölgeyi boşalttıkları bilinmektedir. Yetkililer, Afgan ordusu ve polis teşkilatı içinde Taliban taraftarlarının yerleşmiş oldukları ve bu yüzden zaman zaman yabancı güçlerle Afgan ordu veya polisi arasında bir takım çatışmaların yaşandığını ifade etmektedirler. Ayrıca, ülkenin güneyindeki Kandahar şehir merkezinde 6 Şubat 2012’de bir bombalı saldırı sonucunda beşi polis dokuz kişinin hayatını kaybettiği ve birçok kişinin de yaralandığı bilinmektedir. Yapılan açıklamada bombalı saldırının Taliban tarafından yapıldığı ifade edilmektedir.

Yapılan tüm bu saldırıların ABD ile Taliban arasında barış müzakerelerinin devam etmekte olduğu günlerde gerçekleşmesi özellikle dikkat çekmektedir. ABD başta olmak üzere Afganistan’da etkin olan uluslararası güvenlik güçleri tarafından “Afganistan sorununun tartışmasız tek tarafı” olarak kabul edilen Taliban örgütünün ABD ile barış görüşmeleri yaptığı günlerde bu saldırıların gerçekleşmesinden, ya Taliban örgütünün Afganistan’daki saldırılarda tek etken olmadığı veya bu örgütün söz konusu barış görüşmelerde samimi davranmadığı anlaşılmaktadır.

Öte yandan Afganistan’da bulunan ABD ve diğer uluslararası güçlerin diğer bir hedefi de Afganistan’dan kaynaklanıp küresel bir sorun haline gelen uyuşturucu ekimi ile mücadele konusuydu. Taliban döneminde, Taliban dönemine göre ciddi oranda artan uyuşturucu ekimi, Afganistan’da güvenlik sorunun artmasıyla beraber çoğalmaktadır. BM Uyuşturucu Suçları Bürosu tarafından Aralık 2011’de yayınlanan rapora göre Afganistan’da uyuşturucu ekimi 2010 yılına göre yüzde altmış oranında artmıştır. Kabil yönetiminin raporlarına göre uyuşturucu üretimi en fazla güvenlik sorunu olan güney, güneydoğu ve güneybatı bölgelerinde görülmektedir.

Bilindiği üzere uyuşturucu maddelerine bağımlılık ve risk gruplarını oluşturan insanlardaki merak ve özenti gibi unsurlar, dünyanın her bölgesinde büyük bir tüketici kitlesinin ortaya çıkmasını kaçınılmaz kılmıştır. Dolayısı ile uyuşturucu maddelerinin yasa dışı ticaretinden elde edilen yüksek kâr oranı çıkar gruplarınca suistimal edilerek kısa yoldan büyük paralar kazanma yolu haline gelmiştir. Bu da dünya çapında bir birine bağlı uyuşturucu şebekelerinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Uyuşturucu tacirleri, üretici ülkelerden temin ettikleri uyuşturucu maddeleri, mümkün olduğu kadar kısa sürede, kendilerince daha güvenli olan ülkelere sevk ederek buralarda depoladıkları maddeleri, daha sonra partiler halinde Batı Avrupa pazarlarına göndermektedirler. Uyuşturucu maddenin daha rahat elde edilerek intikali için üretici ülkenin siyasî, ekonomik, kültürel ve askerî yapısının zayıf olması ve merkezi yönetimin ciddi meşruiyet sorununu ve üretici bölgede güvenlik probleminin bulunması son derece önemlidir. Bu açıdan bakıldığında Afganistan ve çevre ülkelerindeki koşullar, uyuşturucu ticareti için son derece elverişli görülmektedir. Bu kapsamda, uzun yıllar boyunca “Altın Hilal” adı ile ün kazanmış olan Afganistan, İran ve Pakistan üçgeni adeta bir uyuşturucu üretimi merkezine dönüşmüştü. Ancak gelişmeler ile birlikte özellikle Afganistan uyuşturucu üretiminde zirveye ulaşmış ve ticaret yollarında da yeni alternatifler yaratmıştır.

Bu kapsamda Afganistan’dan elde edilen uyuşturucu maddelerin Batı Avrupa pazarlarına kadar ulaştırılmasını sağlayan birçok rotanın ortaya çıktığı görülmektedir. Ancak, bunlar arasında, siyasal otoritelerin zayıf olduğu, muhalif grupların daha aktif faaliyet gösterdikleri Orta Asya ülkeleri ile Pakistan rotası uyuşturucu tacirlerince en güvenilir güzergah olarak kabul edilmiştir. Özellikle Afganistan’ın kuzey bölgelerinde üretilen uyuşturucu maddesi, ülkenin kuzeyindeki ülkeler; özellikle de bu ülkeler arasında siyasal, ekonomik ve askeri yapı bakımından zayıf olan Tacikistan, uyuşturucu ticareti için en fazla tercih edilen yollardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Afganistan’ın kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinden elde edilen uyuşturucu maddelerinin Tacikistan yoluyla; Tacikistan, Özbekistan ve Kırgızistan üçgeninde yer alan Fergana Vadisi’ne getirilerek depolandığı ve daha sonra buradan Kazakistan yoluyla Rusya ve Avrupa pazarları başta olmak üzere farklı bölgelere dağıtıldığı bilinmektedir. Son dönemlerde siyasal sorunların en fazla yaşandığı bir diğer yol ise Pakistan yoludur. Pakistan istikametine intikal edilen uyuşturucu maddesi daha fazla Afganistan’ın güney bölgelerinden elde edilmektedir. Pakistan’ın güneybatısındaki Hint Okyanusu’na kadar ulaştırılan uyuşturucu maddesi, buradan gemiler ile Basra Körfezi üzerinden, Yemen ve Suudi Arabistan yolu ile Ürdün ve Mısır’a kadar ulaştığı bilinmektedir. Bu bölgelerde yeniden gemilere yüklenen uyuşturucu maddesi, deniz yolu ile Güney Kıbrıs ve Yunanistan üzerinden Avrupa pazarına kadar ulaşmaktadır.

Yılda milyonlarca dolar kazandıran uyuşturucu madde kaçakçılığı Afganistan’da çok bölgesel komutanlar tarafından yapılmaktadır. Merkezi yönetim içinde de üst düzey görevlerde bulunan bu komutanlar sahip oldukları devlet bağlantılarıyla uyuşturucu ticaretine devam etmektedirler. Ayrıca, Taliban örgütü içinde de birçok komutanın uyuşturucu ticareti ile bağlantısından söz edilmektedir. Nitekim 11 yıl içinde gerek Kabil yönetimi gerekse Afganistan’da görev yapan uluslararası güvenlik güçleri uyuşturucu ile mücadele konusunda ciddi çabalar sarf etmesine rağmen kayda değer bir ilerlemenin elde edemedikleri görülmektedir.

Bu açıdan bakıldığında Afganistan’da barış ve güvenliğin sağlanması özellikle bölgedeki uyuşturucu tacirlerine indirilen ciddi bir darbe anlamına gelmektedir. Bu nedenle bölgedeki uyuşturucu tacirlerinin ülkedeki güvenlik sorunlarını sürekli olarak körüklediğini söylemek mümkün. Dolayısı ile Katar’da Taliban ile barış görüşmesi devam ederken, Afganistan’da hala patlamaların yaşanması ve çatışmaların ortaya çıkması, ülkedeki güvenlik sorunundan kâr elde etmeye çalışan çıkar grupların menfaati gereği olduğu söylenebilir. Bu nedenle Afganistan’da güvenlik ve uyuşturucu sorunlarının bir bütün olarak ele alınması ve bu yönde bir çözüm arayışında bulunulması gerekmektedir.

http://www.turksam.org/tr/a2600.html

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X