Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Bir şii ve bir alevinin ibretamiz konuşmaları

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Bir şii ve bir alevinin ibretamiz konuşmaları

canazerbaycan04.03.2006, 22:31
    İyi akşamlar arkadaşlar,

Öncelikle kendimi tanıtmak istiyorum. Ben şii-caferi mezhebine mensup Karslı bir Azerbaycan Türk'üyüm. Buradaki amacım bazı şiilik propagandacıları gibi size kendi inancımı empoze etmek değildir. Sizin kendinize özgü inançlarınıza saygı duyuyorum. Türkiye'de yaşayan şii-caferiler hakkında bazı genel bilgiler sunmak istiyorum.

Türkiye'de yaşayan tamamı etnik olarak Azerbaycan Türküdür. Asıl olarak; Kars, Iğdır ve Ağrı illerinde yaşarlar.

Kars kent merkezinde önemli sayıda şii-azeri nüfus bulunmaktadır. Kars şehir merkezinin %35-40 oranında şii-azerilerden oluştuğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bunun dışında Karsın doğusunda yer alan Başgedikler beldesi ve köyleri büyük ölçüde şii-azeridir. Karsın doğusunda bulunan Akyaka ilçesinin %80'i, Arpaçayın ise %50 si şii-azeridir. Digora bağlı 2 Azeri köyü bulunmaktadır. Karsın; Selim, Sarıkamış ve Kağızman ilçelerinde şii-azeri bulunmamaktadır. Sonuç olarak Kars genelinde %25-30 luk bir şii azeri nüfus vardır.

Iğdır ili 15-20 sene öncesine kadar %80'lik bir şii-azeri nüfusa sahipti. Iğdır Azerilerinin batıya yoğun göçü ve Iğdırda yaşayan Kürtlerin Şii-Azerilere göre hızlı nüfus artışı bu oranı %60'a indirmiştir. Kent merkezinde Şii-Azeri nüfusu %60 civarındadır. Tuzluca ve Aralık ilçelerinde Şii Azerilerin nüfusu yarıdan belki biraz fazladır. Karakoyunlu ilçesi %75 şii-azeridir.

Şii Azeriler Ağrının Taşlıçay ilçesinde de yaşamaktadırlar. Bu ilçenin yarısı şii-azeridir. Ayrıca ilçeye bağlı şii-azeri köyleri de vardır. Sonuç olarak Ağrıda %5 lik nüfus söz konusudur.

Yukarıdaki oranlar eskiden daha yüksekti. Şu anda Şii-Azerilerin büyük çoğunluğu Türkiyenin batısındaki büyük şehirlerde yaşamaktadır. İstanbulda en kötü ihtimalle 300.000 şii-azerinin yaşadığı rahatlıkla söylenebilir.

Toplumum hakkında merak ettiklerinizi bana rahatlıkla bu başlıkta sorabilirsiniz. Seve seve yanıtlarım.

Saygılar,

--------------------------------------------------------------------------------

Şoreş04.03.2006, 22:42
    Anadolu Alevileri hakkinda neler düsündüklerinizi cok merak ediyorum Azda olsa ortak yönlerimiz var çünkü

--------------------------------------------------------------------------------

canazerbaycan04.03.2006, 23:08
    Sayın arkadaşım,

Öncelikle, şunu söylemek istiyorum. Ben şii-azerilerin İrancı/İslamcı kanadına mensup değilim. Türkiye'deki şii-azerilerin %80'inden fazlası Atatürkçü ve laiktir. Karstaki modernitenin etkisinde bizim insanlarımızın etkisi büyüktür. Ne yazık ki 1979 İran devriminden sonra bizim bazı mollaların etkisiyle bizim halkın bir kısmı, Şii-İslamcı oldu. Bu akım Kars Caferilerinden çok Iğdır Caferileri arasında daha fazla rağbet gördü. Ama bunlar yine de azınlıktır.

Anadolu Alevileri ile ayrıldığımız noktalar yanında ortak yönlerimiz de var. Şah İsmail Hatayi ve Nesimi bizim tarihimizin de bir parçasıdır. Azerbaycan Türklerinin Şiiliği aslında İran ve Irak şiilerinden farklıdır. Size gerçeği söyleyecek olursam, Azerbaycan Türkleri aslında Aleviydi(Şah İsmail zamanında). Safeviler, klasik şiiliği devlet mezhebi olarak kabul edince bizimkilerde şiileşti. İran Azerbaycanında kırsalda hala Anadolu Alevileri ile aynı inançları taşıyan ve şiileşmeyen Azerbaycan Türkleri mevcuttur. Örneğin İranda yaşayan Azerbaycan Türklerinin Karakoyunlu boyu hala eski alevi inancını sürdürür(bunlar Hemedanda yaşar).

Türkiyedeki Şii Azerbaycan Türklerinin Alevilere ters bakması söz konusu değildir. Zira her iki inançta sünni taassubundan muzdarip olup aynı akıbeti paylaşmıştır.

Şoreş04.03.2006, 23:16
    Evet Sah ismail zamaninda alevilik yaygindi safeviler yikildiktan sonra alevilik yerini siilige birakmis azeri arkadas1m var.Caferi oldugu bikaç ay önce ögrendim hiç söylememisti bana.Bana Ailesinin alevileri çok sevdigini falan söyledi.Azerbaycandaki sii-caferiler, irandakiler gibi asiri islamci degiller sanirim.

canazerbaycan04.03.2006, 23:24
    Kuzey Azerbaycanda(Bağımsız olan) İslamcı akımın hemen hemen hiç etkisi yok. Ancak, bu noktada Türkiye kaynaklı tarikatların ve diyanetin Azerbaycanı Sünnileştirme çabaları var. Türkiye diyaneti tarafından nüfusunun tamamı şii olan yerleşim birimlerine sünni camileri inşa ediliyor . Etkiye tepki olarak bazı Azeriler de şiiliğe daha fazla sarılabiliyor. Bu da İran için elverişli bir ortam yaratabilir Azerbaycan topraklarında.

Aslında İranda da önemli bir laiklik yanlısı kesim mevcut. Bütün İranlı şii-caferileri de şeriatçı diye damgalamak hatalı olur. Iraktaki Şii Araplar İranlı Şiilere göre çok daha fazla tutucu sayılabilir.

Nasıl her sünni=radikal islamcı değil ise
    her şii=radikal islamcı

diye bir şey söz konusu olamaz.

Şoreş04.03.2006, 23:31
    Diyanet zaten sadece hanefi mezhebine hizmet ediyor ki tüm din ve mezheplere hizmet etmesi gerekirken (!) Diyanetin caferilere karsi olan sünnilestirme çabalarini gerçekten bilmiyordum. Diyanetin biran önce kaldirilmasi gerekiyor.Umarin diyanet basarili olamaz hiçbir zaman Alevileride yillarca sünnilestirmek icin çalisiyolar.Demek sadece bize uygulanm1yor asimilasyon

Merak ettigim bir konuda su. Sizde san1r1m 3 vakit namaz var??? Sünniler 5 vakit kiliyorlar ve sadeec 5 vakitin farz oldugunu düsünenler var sünniler arasinda

canazerbaycan04.03.2006, 23:39
    Bu konuyuda aydınlığa kavuşturalım.

Şii-caferiler 5 vakit namazı birleştirerek 3 vakitte kılarlar. Öğle namazının arkasından ikindi; akşam namazının arkasından yatsı kılınıyor. Yani pratikte üç vakit kılınmış oluyor. Bu yüzden de ezan 3 vakit okunuyor.

Şoreş04.03.2006, 23:41
    Bence 3 vakitte birlestirmek daha mantikli dostum

canazerbaycan04.03.2006, 23:41
    Şii Azeriler arasında da sünnileşme/asimilasyon had safhada. Özellikle batıya göç edenler ve sünnilerle karma evlilikler yapanlar kimliklerini kolayca kaybedebiliyorlar.

Şoreş04.03.2006, 23:42
    Peki kendinizi Sünnilere mi yoksa Alevilere mi daha yakin hissediyorsunuz ???

canazerbaycan04.03.2006, 23:44
    Soreş kardeşim,

Türkiyede Sünni mezhebine mensup olmayan üç inanç topluğu yani; anadolu alevileri, arap alevileri(nusayriler) ve şii azeriler bence Diyanetin sünnileştirme politikasına karşı ortak bir politika geliştirmeliler.

Bizim toplum kendisini Alevilere yakın hissediyor. Ama benim diğer mezheplere saygılı Atatürkçü Sünnilere de Aleviler kadar sıcak baktığımı söylemem gerekir.

Şoreş04.03.2006, 23:48
    Resmen Ehlibeyt sevenleri yok edilmek isteniyor diyanet tarafindan.

Bizim toplum kendisini Alevilere yakın hissediyor. Ama benim diğer mezheplere saygılı Atatürkçü Sünnilere de Aleviler kadar sıcak baktığımı söylemem gerekir. Tesekkürler :komik Benimde azda olsa caferi - sia tanidiklarim var bende onlari çok seviyorum.Ve hepside ülkesini ve atatürkü çok seviyorlar En önemlisi Sahip çiktigimiz ehlibeytimiz var :komik

canazerbaycan04.03.2006, 23:51
    Bizim mecliste 2 milletvekilimiz var. Sesimizi biraz duyursalar.

Şoreş04.03.2006, 23:54
    Yaklasik 25 milyonluk nüfusumuz var ama sesimiz cikmiyor off of _u diyanet gibi kurumlara dur diyemiyoruz

canazerbaycan04.03.2006, 23:56
    Bizim İrancı mollaların bazıları da sizi şiileştirmek istiyor. Bence çok yanlış. Siz olduğunuz gibi kalın. Ortak noktamız Ehhibeyt sevgisi. Bunun dışında isteyen semah dönmüş, isteyen 3 vakit namaz kılmış bunlar beni fazla ilgilendirmiyor. Herkesin ibadeti, inancı kendine göre doğru ve güzeldir.

Şoreş04.03.2006, 23:58
    Bizim İrancı mollaların bazıları da sizi şiileştirmek istiyor. Bence çok yanlış. Siz olduğunuz gibi kalın. Ortak noktamız Ehhibeyt sevgisi. Bunun dışında isteyen semah dönmüş, isteyen 3 vakit namaz kılmış bunlar beni fazla ilgilendirmiyor. Herkesin ibadeti, inancı kendine göre doğru ve güzeldir. Evet bunu bende cok duydum.Alevileride siilestirme çabalari varmis.Valla ben asla dönmem yolumdan.Simdiden kuzenlerine vsvs aleviligi asiliyorum onlari cemlere götürüyorum ara ara yeterki unutmasinlar degerlerini.Mollalar heryerde bela dostum :yaw2

canazerbaycan04.03.2006, 23:59
    Bu ülkede sayısı 25 milyonu bulan alevi, nusayri ve şii-azeri yaşıyor(sünni olmayan müslüman topluluklar). Ama diyanete karşı hiçbir şey yapılamıyor. Çok enteresan.

Şoreş05.03.2006, 00:02
    Birlik olunca diyanet bisey yapamayacak ama birlik yok ki EE devlet üstü kapalida olsa sünniligi sanki resmi mezhep yapmis.

canazerbaycan05.03.2006, 00:05
    Irak Türkmenlerinin yarısı da caferi. Bizim devlet organlarımız, Azerbaycana, Irak Türkmenlerine sahip çıkmaya çalışıyorlar. Ama bu devletin bir organı bu insanların inancını yok sayıyor. E nasıl olacak bu durum?

Şoreş05.03.2006, 00:13
    Irak Türkmenlerinin yarısı da caferi. Bizim devlet organlarımız, Azerbaycana, Irak Türkmenlerine sahip çıkmaya çalışıyorlar. Ama bu devletin bir organı bu insanların inancını yok sayıyor. E nasıl olacak bu durum? Devlet hiçbirsey yapmaz.Hersey sözde.: Eger bu devlet hanefilik haric diger islami inanclari yok sayiyor ise ordakilere karsi bi yardim olmaz

türkmenlerin durumu ise hiçiyi degilmis dostumisman Saldirilar ölümler vvsvsvsisman çok yara aliyorlarmis.Aallah yardimcilari olsun ordaki insanlarin

canazerbaycan05.03.2006, 00:17
    Turgut Özal(1986 Karabağ olayları sırasında Azerbaycan Türkleri için söyledikleri):

"Onlar şii biz sünniyiz. Onlar İrana daha yakındır. Yardım edecekse İran yardım etsin"

Şoreş05.03.2006, 00:20
    Turgut Özal(1986 Karabağ olayları sırasında Azerbaycan Türkleri için söyledikleri):

"Onlar şii biz sünniyiz. Onlar İrana daha yakındır. Yardım edecekse İran yardım etsin"Ve bunlari söyleyen sözde bir halk adami:sarkazm Yazik.Bu cümleleri bir kitapta okumustum ben.Kitapda söyle yaziyordu. ''laik devlete mezhepçi cumhurbaskani yakisir mi?'' Tabikide yakismaz.ABDULLAH GÜL'ÜN İBRET VERİCİ AÇIKLAMASI
    Başbakan Yardımcısı ve Dışışleri Bakanı Abdullah Gül yaptığı açıklamada Türkiye'de etnik bölücülük yapan teröristlerle, Telafer Türkmenlerini aynı kefeye koydu! Gül, Tel Afer'de olduğu gibi diğer teröristelere karşı da operasyon yapılması gerektiğini söyledi. Tel Afer'deki Türkmen direnişçiler ise sözlerine "Burası Çanakkale'dir diye başlıyorlar ve devam ediyorlar: "Madem burada Türk var direnir.
    Türkmen liderler yaptıkları açıklamalarda asıl hedefin Tel Afer değil Türkiye ve Suriye olduğunu belirtiyor. Kent Türkiye ve Suriye ve Irak arasında bir bağlantı noktası ve kukla devlet için bir önemli bir geçiş merkezi

canazerbaycan05.03.2006, 00:26
    Soreş kardeşim. Telafer Türkmenleri de şii-caferidir. Türkiye bunlara sahip çıkmazsa başkaları sahip çıkar(İran, şii arap gruplar). Ondan sonra da kimse Şii Türkmenler Türkiye'ye soğuk bakıyor diye şikayet etmesin. Türk devleti, dış politikasını Osmanlıdan kalma mezhepçi bakış açısından kurtarmadıkça, şii ve alevi dış Türkleri kaybetmeye mahkumdur.

Ülkücüler forumlarında Şah İsmail'e ana avrat küfrediyorlar. Ama o küfrettikleri şahsın heykeli kardeş dedikleri, Turanı birlikte kuracağız dedikleri Azerbaycanın başkenti Bakünün meydanında bütün görkemiyle duruyor. Bunun hakkında yorumun nedir Soreş kardeş?

inancli05.03.2006, 10:20
    Iste, sikca neden Islam dunyasi birlesemiyor diyorsunuz ya. Birlesemememizin nedeni iste bu baslik altina gozler onune seriliyor. Ister Sunni, ister Sii, ister Alevi, isterse de diger mezheplerden bazi dangalaklarlar (oyle diyeyim artik) ortaya dusuyor. Agizlarina ne geliyorsa soyluyorlar. Halk da kendi mejzepinin tarafini tutacagim diye bu adamlarin arkasinca dusuyor. Azerbaycan'in eskiden Alevi oldugu ise sadece bir hayaldir. Azerbaycan Hilafet tarafindan tutuldugunda zaten burada Islami kabul edenler ibadetlerini Hilafete gore yapiyordular. Sadece bunu dusunerek gercegi bulmak mumkun. Kaldi ki, bazi boluculerin sonrada bir kisim insani bu grupa cekebilmesi de mumkun olan seydir. Nasil ki, su an Azerbaycan'da bir grup insan Vehabilige yonelmisse. O donemde de bu ola bilir. Eger devletin bascisinin Alevi oldugu soyleniyorsa, gunumuzde Suudi Arabistan bize acik ornektir. Bu ulkenin yonetimi Vehabige baglidirsa, Arabistan Vahabidir deyip, sonra da burdan Vahabilik Islamin ozudur demek ne kadar dogru olur? Yine de soyluyorum. Sii'ligin (Caferi) Alevilikle hic bir yakinligi yoktur. Sunnilikle benzerdir. Cunki, ikisi de Islam'da olan ibadetlerini (namaz falan) yapiyorlar. Islamda da oncelik Allah'a karsi olan ibadetlerini yerine getirmektir. Ondan sonra ise Ehli-Beyt sevgisi, Sahabe sevgisidir. Bize su anda dusen bir orgut kurup ayriligi daha guclendirerek Islam dusmanlarinin isini kolaylastirmak degil. Orgut kurarak Islam mehzeplerini yakinlastirarak onlari ayni noktada toplayabilmek. Iste bu durumda Insallah Allah'in rizasini kazaniriz.

Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
    Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Ynt: Bir şii ve bir alevinin ibretamiz konuşmaları

canazerbaycan05.03.2006, 10:27
    Hangi hilafetten bahsediyorsun?
    inancl Sii'ligin (Caferi) Alevilikle hic bir yakinligi yoktur. Sunnilikle benzerdir. Cunki, ikisi de Islam'da olan ibadetlerini (namaz falan) yapiyorlar. Islamda da oncelik Allah'a karsi olan ibadetlerini yerine getirmektir. Ondan sonra ise Ehli-Beyt sevgisi, Sahabe sevgisidir. [/quote]

Senin sahabe sevgin Muaviyeyi(Allah'ın laneti onun üzerine olsun) kapsıyor mu?

inancli05.03.2006, 10:38
    Senin sahabe sevgin Muaviyeyi(Allah'ın laneti onun üzerine olsun) kapsıyor mu?
    Benim Sahabe sevgim Islama hizmet etmisleri kapsiyor. Ama, bazi istisnalar elbet de ola bilir. Muaviye'yi sevgi anlaminda bakarsak sevmem ama nalet de etmem. Peygamberin torununa eziyyet etmis birine sevgi duyamam. Her kesin cezasini Allah verecektir. Bu durumda benim kendimi yirtmamda bir fayda gormuyorum. Benim ibadetim Allaha olmalidir. Ve bir kisinin yaptigi bir ise gore o kadar insani ayni kefeye koyarsam, kendime zulm etmis olurum. Yine de soyluyorum. Yeni nesil olarak bizim gorevimiz Muslumanlari yaklastirmak olmali.

Hangi hilafetten bahsediyorsun?
    Sirayla Hz. Abu Bekr, Hz. Omer, Hz. Osman, Hz. Ali, Hz. Hasan'in basinda oldugu Hilafetden.

erkan_can05.03.2006, 10:43
    İyi akşamlar arkadaşlar,

Öncelikle kendimi tanıtmak istiyorum. Ben şii-caferi mezhebine mensup Karslı bir Azerbaycan Türk'üyüm. Buradaki amacım bazı şiilik propagandacıları gibi size kendi inancımı empoze etmek değildir. Sizin kendinize özgü inançlarınıza saygı duyuyorum. Türkiye'de yaşayan şii-caferiler hakkında bazı genel bilgiler sunmak istiyorum.

Türkiye'de yaşayan tamamı etnik olarak Azerbaycan Türküdür. Asıl olarak; Kars, Iğdır ve Ağrı illerinde yaşarlar.

Kars kent merkezinde önemli sayıda şii-azeri nüfus bulunmaktadır. Kars şehir merkezinin %35-40 oranında şii-azerilerden oluştuğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bunun dışında Karsın doğusunda yer alan Başgedikler beldesi ve köyleri büyük ölçüde şii-azeridir. Karsın doğusunda bulunan Akyaka ilçesinin %80'i, Arpaçayın ise %50 si şii-azeridir. Digora bağlı 2 Azeri köyü bulunmaktadır. Karsın; Selim, Sarıkamış ve Kağızman ilçelerinde şii-azeri bulunmamaktadır. Sonuç olarak Kars genelinde %25-30 luk bir şii azeri nüfus vardır.

Iğdır ili 15-20 sene öncesine kadar %80'lik bir şii-azeri nüfusa sahipti. Iğdır Azerilerinin batıya yoğun göçü ve Iğdırda yaşayan Kürtlerin Şii-Azerilere göre hızlı nüfus artışı bu oranı %60'a indirmiştir. Kent merkezinde Şii-Azeri nüfusu %60 civarındadır. Tuzluca ve Aralık ilçelerinde Şii Azerilerin nüfusu yarıdan belki biraz fazladır. Karakoyunlu ilçesi %75 şii-azeridir.

Şii Azeriler Ağrının Taşlıçay ilçesinde de yaşamaktadırlar. Bu ilçenin yarısı şii-azeridir. Ayrıca ilçeye bağlı şii-azeri köyleri de vardır. Sonuç olarak Ağrıda %5 lik nüfus söz konusudur.

Yukarıdaki oranlar eskiden daha yüksekti. Şu anda Şii-Azerilerin büyük çoğunluğu Türkiyenin batısındaki büyük şehirlerde yaşamaktadır. İstanbulda en kötü ihtimalle 300.000 şii-azerinin yaşadığı rahatlıkla söylenebilir.

Toplumum hakkında merak ettiklerinizi bana rahatlıkla bu başlıkta sorabilirsiniz. Seve seve yanıtlarım.

Saygılar,
    bilgilerin için teşekkürler keşke türkiyedeki caferi ve alevi vatandaşlar birlik olsa birlikte kuvvet doğar değilmi bende aleviyim caferi kardeşlerimizin cem evlerimize gelmelirini 12 imamlara ve peygamberimize gösterdiğimiz sevgiyi görmelerini isterdim.

canazerbaycan05.03.2006, 10:46
    Erkan arkadaşa çok teşekkürler. Ben şahsen çok defa cemevlerini ziyaret ettim.

İnançlı Kardeş,

İran fethedildiği zaman orada Türkler yaşamıyordu. Biz o coğrafyaya 10-11. asırlarda geldik.

erkan_can05.03.2006, 10:47
    türkiye cumhuriyetinde yaklaşık 30 milyona yakın alevi var lütfen birlik olalım sünni vatandaşlar birbirlerine ne kadar bağlılar bizde öyle olalım cem evlerine devlet yardım etmiyor malum biz destek olalım inancımızı yok etmeye çalışan zalimlere karşı inancımızı koruyalım lütfen cemlere katılınız...

canazerbaycan05.03.2006, 10:49
    Erkan arkadaşım. Alevi toplumundan bazı arkadaşlar bizim Caferilerin hepsini İrancı mollalar gibi zannediyor. Gerçek bu değil. Caferi-Azerilerin büyük çoğunluğu Atatürkçü, laik ve cumhuriyete bağlı insanlardır.:komik

inancli05.03.2006, 10:57
    İnançlı Kardeş,

İran fethedildiği zaman orada Türkler yaşamıyordu. Biz o coğrafyaya 10-11. asırlarda geldik.
    Zaten, Iran demiyorum ki, Azerbaycan diyorum. Iran'da zaten yine Farslar yasiyor.

Bir de oyle bir hava yaratmaga calismissiniz ki, sanki, Islami bir devlet insanlarin haklarini elinden aliyor. Elbettede ki, Iran'in rejimini cok begenmiyorum. Cunki, son derecede asiri kurallar falan koymuslar. Ama, Islam kurallariyla yapilacak ve bu devletin basindaki insanin Hz. Ali'nin devlet bascisi olmanin sartlari hakkinda yasasiyla yonetecegi devlet inanin cok guzel ve guvenlikli devleti olacaktir.

Şoreş05.03.2006, 14:18
    Ülkücüler forumlarında Şah İsmail'e ana avrat küfrediyorlar. Ama o küfrettikleri şahsın heykeli kardeş dedikleri, Turanı birlikte kuracağız dedikleri Azerbaycanın başkenti Bakünün meydanında bütün görkemiyle duruyor. Bunun hakkında yorumun nedir Soreş kardeş? Küfür ettikleri sah ismail, savunduklari osmanli denen devletten daha türktür.Onlar ne dediklerini bilmeden konusuyorlar gülüp geçiyorum artik Çünkü hemen hemen hepsinin türk tarihi ile ilgili bilgileri yok denecek kadar az:yamukgul:

garcia02.04.2006, 17:45
    bazı kaynaklarda rastladığım bilgilere göre bu gün iranda yaşayan türkçe konuşan topluluklar kendilerini şii değil daha çok alevi olarak görüyor ve büyük çoğunluğuda mevcut teokratik(dinsel),gerici şeriatçı yönetime karşı ve mücadele ediyor.mutlaka molların peşinden koşanlarda olabilir ama genel olarak çoğunluk karşı,çünkü ülkedeki ilerici,demokrat ve sol akımların potansiyelinde farslı ve diğer milliyetlerden insanlar olmakla beraber çoğunluğunu irandaki türkler oluşturuyor.çünkü sosyalist hareketler iranda türklerin yaşadığı bölgelerde bayağı güçlü.geçen sene iranda azerbaycan bölgesi içerisinde alevi-türkmenlere yönelik bir katliam gerçekleştirildi seçim döneminde.bu haberi günlük bir gazeteden okudum.daha öncede hem şahlık yönetimi,hemde mollalar yönetimi tarafından baskı ve katliamlara maruz kaldıkları biliniyordu.yani iranda yaşayan türkler(içlerinde az sayıda şii ve sünni var)iran şiiliğine değil daha çok aleviliğe yakın.

lion1202.04.2006, 19:15
    İyi akşamlar arkadaşlar,

Saygılar,

Evet kardeş düşüncelerini okudum ve seni takdir ettiğimi söylemem gerek kardeş.Çok güzel şeyler anlatmışsın,tam olarak ne olduğunu bilmediğimiz Şiiliği bize gayet iyi açıklamışsın.Modern bir insanın olması gerektiği gibisin.Düşüncelerini bizlerle paylaştığın için teşekkür ederiz.Ayrıca biz de kendimizi şii lere daha yakın görürüz sünnilere değil.Zaten aynı kökenden geliriz.Yani Anadolu Aleviliği dediğimiz inanç,Şiiliğin Anadolu insanı tarafından yorumlanmış bir halidir.Yani kol olarak şiiliğe bağlıyız ama İran'dai şiiliğin sünnilikten zamanla farkı kalmaması ve baskıcı rejim bizim inancımızın temeline zıt düştüğü için,zamanla şii ismini kullanmadık.

diyarıtürk10.05.2006, 20:30
    Her sene Halkalı'da dini tören düzenleyen Caferiler de Azeri mi?

AleviGenç01.08.2006, 22:16
    Sayın arkadaşım,

Öncelikle, şunu söylemek istiyorum. Ben şii-azerilerin İrancı/İslamcı kanadına mensup değilim. Türkiye'deki şii-azerilerin %80'inden fazlası Atatürkçü ve laiktir. Karstaki modernitenin etkisinde bizim insanlarımızın etkisi büyüktür. Ne yazık ki 1979 İran devriminden sonra bizim bazı mollaların etkisiyle bizim halkın bir kısmı, Şii-İslamcı oldu. Bu akım Kars Caferilerinden çok Iğdır Caferileri arasında daha fazla rağbet gördü. Ama bunlar yine de azınlıktır.

Anadolu Alevileri ile ayrıldığımız noktalar yanında ortak yönlerimiz de var. Şah İsmail Hatayi ve Nesimi bizim tarihimizin de bir parçasıdır. Azerbaycan Türklerinin Şiiliği aslında İran ve Irak şiilerinden farklıdır. Size gerçeği söyleyecek olursam, Azerbaycan Türkleri aslında Aleviydi(Şah İsmail zamanında). Safeviler, klasik şiiliği devlet mezhebi olarak kabul edince bizimkilerde şiileşti. İran Azerbaycanında kırsalda hala Anadolu Alevileri ile aynı inançları taşıyan ve şiileşmeyen Azerbaycan Türkleri mevcuttur. Örneğin İranda yaşayan Azerbaycan Türklerinin Karakoyunlu boyu hala eski alevi inancını sürdürür(bunlar Hemedanda yaşar).

Türkiyedeki Şii Azerbaycan Türklerinin Alevilere ters bakması söz konusu değildir. Zira her iki inançta sünni taassubundan muzdarip olup aynı akıbeti paylaşmıştır.

Bu yazından dolayı seni tebrik ediyorum soydaş.Sen çok bilinçlisin bu yazına bakınca öğle anlıyorum.İran'daki birçok Türk Alevi-Kızılbaş ama İran mollaları onları şii'leştiriyor vy şii yapmaya çalışıyor.Bizler Alevi+Caferileriz.

Şoreş01.08.2006, 23:33
    Fartettiğim birşey var ki oda gördüğüm Azeri Şia arkadaşların asimile olması..
    büyük bir tehlike var ve bunu atlatmak lazım :s

AleviGenç02.08.2006, 11:21
    Fartettiğim birşey var ki oda gördüğüm Azeri Şia arkadaşların asimile olması..
    büyük bir tehlike var ve bunu atlatmak lazım :s

Malesef üzülerek belirtmeliyim ki şia'lar sunni olmaya yatkınlar.Asimile olmaları kolay.Kolay kolay Aleviler sunni olmaz ama Şia'lar olur.

Bizde Hz.Aliyi seveni biz severiz. Hz.Ali'nin düşmanı bizim düşmanımızdır.

alansezai28.11.2007, 09:37
    karsazerisi kardeşim yaklaşık rakamlar vermişsin fakat net değiller halbuki eski bakan olan namık kemal zeybekin 1994 te meclise verdiği nüfus analizlerinde azeri caferilerin nüfusu türkiyede 3 milyon dur kesin rakam o zaman verilerine görede istanbulda 500 000 azeri yaşıyordu saygılar

bilgi açı25.02.2008, 15:16
    caferilik hakkında daha geniş bilgi verir misiniz? sunnilerden ne gibi farklılıkları var?

atabey7016.06.2009, 09:37
    arkadaşlar gerçekten kutluyorum sizi çok seviyeli bir tartışma olmuş çok güzel bilgi alışverişinde bulunmuşsıunuz özellikle kars azerisi ve soreş kardeşimi candan tebrizk ediyorum..
    ayrıca şiilik konusunada ben biraz birşeyler eklemek istiiyorum
    şiilik yani alevilik şahismailler babekler nesimiler tarafından desteklenen islam dinini türkçe yaşamak demektir.
    yani sünilikte arap kültürü yaygındır şiilikte alevilikte var olan inancı türkçe yaşamak türk kültürüyle yaşatmaktır zaten babekin 22 yıl süren savaşıda buydu araplarla

ığdırlı7620.09.2009, 05:42
    caferilik adını Peygamberimiz (S.A.V) torunu ve 12 imamlardan 6. sı olan imammı caferi Sadık a.s dan almıştır.
    sunni kardeşlerimizden aramızda farklılıklar caferiler namazı kolu açık kılarken sünni kardeşlerimiz kollarını bağlar.bizde namazları cem etme yani birleştirme vardır öğlen ve ikindi ile akşam ile yatsı namazları birleştirilir.İslam ve tevhid inancı aynıdır en buyuk fark halifeliğin peygamberimizden sonra hz. Ali a.s hakkı olduğunu savunmamızdır.Sunnilik ile en keskin fark budur.

ığdırlı7620.09.2009, 05:52
    irandaki mollalar şialaştırıyor derken ne demek istedin anlamadım arkadaşım.
    zaten türkiyedeki bütün caferi imamlar yüzde 80 iran yüzde 20 ırak da mollalar yani ayetullahlar tarafından eğitilmektedir.asimile olmakdan bahsettiğiniz nedir?
    şialar sunni olur biz olmayız vb. bunlar gereksiz cümleler.türkiyedeki hiçbir caferi asimile olmamıştır türkiyede özellikle istanbulda sayıları sürekli artan onalrca camii miz vardır.eğitimler dersler caferi imamlar tarafından verilmektedir.12 imam ve ehlibeyt sevigisi eğitimi aşılanmaktadır.muharrem ayında aşura gününün yası mükemmel bi törenle tutulmaktadır.

ığdırlı7620.09.2009, 05:58
    ve alevi kardeşlerimize tavsiyemdir;caferi camiilerine gelmeleri orda ehlibeyt inancı ve sevigisi üzerine anlatılanları dinlemeleri örnek almalarıdır...

ABDULKAIM21.09.2009, 16:29
    Karsazerisi arkadaşım.Siz karslıysanız Ahund Beharamı bilirmisiniz.Siz gerçekten Şiimisniz biran endişeye kapıldım.Umarım beni anlıyorsunuzdur.Çünkü söylemleriniz şiilerin üslubuna benzemiyor.Bu mektebin aziz alim ve Ayetullahları hakkında sarfettiğiniz sözlere İmamı Zaman Accelallahu Ferece şahit olmuştur bilesiniz!Nedemek Ayetullahların halkı şiileştirmesi?Özgür tercihleri ile 12 imam yoluna can feda diyen ve hür iradeleriyle Zamanın İmamının temsilcisi niyetiyle takvalı adil Alimlere bağlı olan İran Şii halkını böyle yakışıksız sözlerle itham ediyorsunuz?Asıl siz bu sözlerinizle zalim yezidi geleneğin kurumlaşmış temsilcisi olan sünni mezheplere ve dinsizlere hizmet ettiğinizi farketmiyormusunuz?Geçmişte Anadoluda ki şii halklarla Şah İsmail ve Erdebil okulu arasında ki dini bağları koparan osmanlının politikaları gibi şimdi yine Anadoluda ki Aleviler ile İran Şiileri arasında itikadi ve inanç bağlamında ki ortaklığı Ayetullah ve Molları dillerine dolayarak koparmaya çalışılması aynı oyunların oynandığına işaret değilmi?Elbette İranın siyasi tercihleri İran Halkını ilgilendirir,bizler saygı duyarız sadece.Biz ise Laik ve demokratik Cumhuriyet düzeninde yaşamaktan mutlu ve memnunuz.Bizler İran halkı ile siyasi ve ideolojik unsura bağlı bir dialok geliştirmedikki.Biz sadece Ehl i Beyt ve 12 İmam Okuluna bağlı olan hayatını bu okulun düstur ve erkanına göre yaşayan Ali Şiileriyle dünyanın diğer köşesinde ki şiilerle olduğu gibi kardeşlik geliştirmeyi yolumuzun bir gereği biliyoruz.Bizleri İrandaki şiiler gibi Yemen,Lübnan,Suriye,S.Arabistan v.s başka bölgelerdeki Şiilerde ilgilendirir ve bu ilgi Ali taratarları arasındaki güçlü tevella ve teberra inancı gereğidir.12.İmam inancına bağlı olan ve onların düşmanlarına lanet edenlere sevgi besleyip sırlarını korumak bu yolda vacip bir ameldir.Bu dediklerimi anlamak için lütfen Ali İrafının kaleme almış olduğu "Eşhedü Aliyyen Weliyyullah" isimli kitabına müracaat ediniz.Ey Ehl i Beyt dostları birbiriniz üzerinde ki hakları öğrenip birbirlerinize saygılı olup muhabbet etmedikten ve düşmanlarınıza karşıda birbirinizi korumadıktan sonra kendinize ister Alevi diyin ister Şii gerçekte böyle olanlar 12 İmam katarından olmayıp onların şefaatınada nail olamayacaklardır.Bu sözümü kendimden uydurmuyorum 12.İmamlardan rivayet edilen sözlerin mealidir.Hepinizi yeni kavramlar isimler çoğaltmayı bırakıp 12 İmam dergahında muhabbete davet ediyorum.Ali gardaşınız Hızır yoldaşınız olsun.

canazerbaycan21.09.2009, 17:04
    Karsazerisi arkadaşım.Siz karslıysanız Ahund Beharamı bilirmisiniz.Siz gerçekten Şiimisniz biran endişeye kapıldım.Umarım beni anlıyorsunuzdur.Çünkü söylemleriniz şiilerin üslubuna benzemiyor.Bu mektebin aziz alim ve Ayetullahları hakkında sarfettiğiniz sözlere İmamı Zaman Accelallahu Ferece şahit olmuştur bilesiniz!Nedemek Ayetullahların halkı şiileştirmesi?Özgür tercihleri ile 12 imam yoluna can feda diyen ve hür iradeleriyle Zamanın İmamının temsilcisi niyetiyle takvalı adil Alimlere bağlı olan İran Şii halkını böyle yakışıksız sözlerle itham ediyorsunuz?Asıl siz bu sözlerinizle zalim yezidi geleneğin kurumlaşmış temsilcisi olan sünni mezheplere ve dinsizlere hizmet ettiğinizi farketmiyormusunuz?Geçmişte Anadoluda ki şii halklarla Şah İsmail ve Erdebil okulu arasında ki dini bağları koparan osmanlının politikaları gibi şimdi yine Anadoluda ki Aleviler ile İran Şiileri arasında itikadi ve inanç bağlamında ki ortaklığı Ayetullah ve Molları dillerine dolayarak koparmaya çalışılması aynı oyunların oynandığına işaret değilmi?Elbette İranın siyasi tercihleri İran Halkını ilgilendirir,bizler saygı duyarız sadece.Biz ise Laik ve demokratik Cumhuriyet düzeninde yaşamaktan mutlu ve memnunuz.Bizler İran halkı ile siyasi ve ideolojik unsura bağlı bir dialok geliştirmedikki.Biz sadece Ehl i Beyt ve 12 İmam Okuluna bağlı olan hayatını bu okulun düstur ve erkanına göre yaşayan Ali Şiileriyle dünyanın diğer köşesinde ki şiilerle olduğu gibi kardeşlik geliştirmeyi yolumuzun bir gereği biliyoruz.Bizleri İrandaki şiiler gibi Yemen,Lübnan,Suriye,S.Arabistan v.s başka bölgelerdeki Şiilerde ilgilendirir ve bu ilgi Ali taratarları arasındaki güçlü tevella ve teberra inancı gereğidir.12.İmam inancına bağlı olan ve onların düşmanlarına lanet edenlere sevgi besleyip sırlarını korumak bu yolda vacip bir ameldir.Bu dediklerimi anlamak için lütfen Ali İrafının kaleme almış olduğu "Eşhedü Aliyyen Weliyyullah" isimli kitabına müracaat ediniz.Ey Ehl i Beyt dostları birbiriniz üzerinde ki hakları öğrenip birbirlerinize saygılı olup muhabbet etmedikten ve düşmanlarınıza karşıda birbirinizi korumadıktan sonra kendinize ister Alevi diyin ister Şii gerçekte böyle olanlar 12 İmam katarından olmayıp onların şefaatınada nail olamayacaklardır.Bu sözümü kendimden uydurmuyorum 12.İmamlardan rivayet edilen sözlerin mealidir.Hepinizi yeni kavramlar isimler çoğaltmayı bırakıp 12 İmam dergahında muhabbete davet ediyorum.Ali gardaşınız Hızır yoldaşınız olsun.

Ay kişi,

Men Qarslıyam. Azerbaycan Türküye. Maraxlanma. Axund Malik'i, Seyyid Ahmet Erdem'i, Axund Eziz'i vel hasıl xamıyı çok yaxşı tanıyıram. Seni başa düşmürem. Çünki men ele bir söz çap elemedim: "Ne demek Ayetullahların halkı şiileştirmesi?Özgür tercihleri ile 12 imam yoluna can feda diyen ve hür iradeleriyle Zamanın İmamının temsilcisi niyetiyle takvalı adil Alimlere bağlı olan İran Şii halkını böyle yakışıksız sözlerle itham ediyorsunuz"

Azerbaycan halqı zaten Şiedi. Emma şu hususu dikkate yetirim ki aydın olsun. Senin Şielikten qastın Qarabağda Şie camilerini axura dönderen Ermeniye kömex eleyen, İran denen ölkenin her yanına qondarma Ermeni soyqırım anıtı diken, reis-i cumhuru Erivan'da o qondarma soykırım tikintisine çelenq goyan, Güney Azerbaycan Türkü'ne öz dilinde tehsil almaya şerait yaratmayan, bizim öz dilimizi ve ferhengimizi qadağan eleyen, Azerbaycan Türkünün muçtehidi ve dini lideri Ağayı Şeriatmedari'ye zulüm eleyen Ermeni qulluxçusu faşist Fars şovenizmi ise men faşist rejimin ne şiesiyem ne de qulluxçusu.

aleviforum
    Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
    Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

enteresan, ibretli ve seviyeli bir tartisma olmus
      insanin, kendi kabugunun disina cikip, cemberin icine, cember disindakilerin bakis acisini görmesei iyi oluyor

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

Iğdır taraflarında yaşayan caferiler arasında İrancı olanlar az çoğunluğu sevmez İran'ı bu yazışmada da anlattıkları gibi. Güzel bi yazışma olmuş hangi siteden?
        O'na yönelin ve O'na karşı takva sahibi olun. Salatı ikame edin ve müşriklerden olmayın;onlar ki, dinlerini parçalayıp fırkalar haline geldiler. Her fırka kendi elindekiyle sevinir. (Rum,31-32)

Yorum

hee 'aleviforum' kendi başına bi siteymiş tamam.
          O'na yönelin ve O'na karşı takva sahibi olun. Salatı ikame edin ve müşriklerden olmayın;onlar ki, dinlerini parçalayıp fırkalar haline geldiler. Her fırka kendi elindekiyle sevinir. (Rum,31-32)

Yorum

YUKARI ÇIK
          Çalışıyor...
          X