Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Nusayrilerin Akidesi Nedir

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Nusayrilerin Akidesi Nedir

[quote author=sveydi link=topic=23764.msg158582#msg158582 date=1344917760]

cihander kadir mısırlı oğlunun sözleri ile mi bizi tahkir edeceksin. bu forumda ne kadardır buradayız ve ne kadardır bu tartışmaları yapıyoruz? bizim Hz. Ali hakkındaki görüşlerimizi daha önce hiç okumadın mı? ne bu saçmalık????
    [/quote]

Yazılarımı tekar oku neden attığımı yazmıştım..
    Haktır Allahım Muhammed mahım
    Ali'dir şahım efendim Allah eyvallah

Yorum

[quote author=Adonai link=topic=23764.msg158586#msg158586 date=1344920004]
      'Soyut' oldukça göreceli bir kavram..tersi de söylenemez mi peki,Melekler'e göre Adem'in a.s Hakikatı soyut olduğundan itiraza kalkışmadılar mı
      [/quote]

Hayır, melekler soyutluğa itiraz etmediler. Daha önce yeryüzünde somut kan döken bir varlığın yaratılmasına itiraz etmişlerdi.
      Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
      Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

[quote author=sveydi link=topic=23764.msg158579#msg158579 date=1344916359]
        biz kimseyi bizimle aynı düşünmeye çağırmıyoruz biz din tebliğide yapmıyoruz. sorular soruldu biz anlattık siz böyle bir şey olmaz diyorsunuz bizde size kaynak verdik olabileceğinin kanıtlarını tartışmayı bu hale siz getiriyorsunuz sonrada sanki sizi buna zorladığımız gibi manada yorum yapıyorsunuz. yok kardeş
        sen düşüncende kal sadece benim düşünceme inancıma saygı göster başka şey istemiyorum...

[/quote]

İnancımıza saygı göstereceğiniz kadar inancınıza saygı göstereceğimizden emin olabilirsiniz. Sizde biliyorsunuz ki Kuran haricinde hiç bir kitap tahriften korunmamıştır. Siz tahrifi imkansız Kuran ayetlerine bir çok ayette peygamberlere beşer dendiği halde tahrif ve mevzu olma ihtimali olan rivayetlerle karşı çıkıyorsunuz. Bu da sizin bileceğiziniz bir şey. Siz fikrinizi açıklama hakkına sahipsinizde biz değilmiyiz. Biz de diyoruz ki Kuran peygamberlerin hem beşeri he ruhani yönleri olan elçiler olduğunu söylüyor. Asllında insan unsuruna Allahın ruhu üflenmesi noktasında bütün insanlar ortaktır. Peygamberler Allaha kulluk ve itaatte diğer bütün insanlardan daha önde olduklarından dolayı diğer insalrdan faziletçe üstündürler. Yoksa yaratılış cevheri açısından diğer insanlardan hiç bir farkları yoktur. Peygamberlerin bedeni varlığı ile ilgili hayal edilen soyutluk islam dışı inançların İslama sızmasıdır. Biz öyle inanıyoruz.
        Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23764.msg158617#msg158617 date=1344971163]
          İnancımıza saygı göstereceğiniz kadar inancınıza saygı göstereceğimizden emin olabilirsiniz. Sizde biliyorsunuz ki Kuran haricinde hiç bir kitap tahriften korunmamıştır. Siz tahrifi imkansız Kuran ayetlerine bir çok ayette peygamberlere beşer dendiği halde tahrif ve mevzu olma ihtimali olan rivayetlerle karşı çıkıyorsunuz. Bu da sizin bileceğiziniz bir şey. Siz fikrinizi açıklama hakkına sahipsinizde biz değilmiyiz. Biz de diyoruz ki Kuran peygamberlerin hem beşeri he ruhani yönleri olan elçiler olduğunu söylüyor. Asllında insan unsuruna Allahın ruhu üflenmesi noktasında bütün insanlar ortaktır. Peygamberler Allaha kulluk ve itaatte diğer bütün insanlardan daha önde olduklarından dolayı diğer insalrdan faziletçe üstündürler. Yoksa yaratılış cevheri açısından diğer insanlardan hiç bir farkları yoktur. Peygamberlerin bedeni varlığı ile ilgili hayal edilen soyutluk islam dışı inançların İslama sızmasıdır. Biz öyle inanıyoruz.
          [/quote]ufukalp sizde size gösterilen ayetleri niye kabul etmiyorsunuz? sen bana delil olarak ayet gösterdin ben sana ayet gösteriyorum sana gösterdiğim ayet tahriften korunmamışmı? yoksa haşa kuran birbirile çelişiyormu?

size göre bu islam dışıdır bana göre islamın aslıdır sen baktığın pecereye göre yorum yapıyorsun bende baktığım pencereye göre yorum yapıyorum. aramızda bir fark var sen senin düşünce sistemin dışındakilere küfür, islam dışı, alakasız vs. cümleler kullanırsın biz bunu kullanmayız subhanallah deriz ama karşımızdakini tahkir yada tekfir etmeyiz....

من لم يكن علويا حين تنسبه فما له في قديم الدهر مفتخر
          أبو النواس

Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
          Ebu Nevves

Yorum

[quote author=Adonai link=topic=23764.msg158584#msg158584 date=1344918356]
            Masumiyetin kaynağı beşer olmayışları olmasın.. mı
            [/quote]
            mantıklı yaklaşım.

Yorum

İlk olarak mehmet ufukalp tarafından gönderildi
              . Asllında insan unsuruna Allahın ruhu üflenmesi noktasında bütün insanlar
              ortaktır.
              mehmet bey kafirlerdede mi durum aynıdır?
              Peygamberler Allaha kulluk ve itaatte diğer bütün insanlardan daha önde
              olduklarından dolayı diğer insalrdan faziletçe üstündürler.
              mehmet bey bu iddianız açıkça kuranla ters ve şu ayeti kerimeler iddianızı rahatça çürütmekte buyrun:
              29 - Bunun üzerine Meryem çocuğu gösterdi. Onlar; "Biz beşikteki bir çocukla nasıl konuşuruz?" dediler.

30 - (Allah'ın bir mucizesi olarak İsa şöyle) dedi: "Şüphesiz ben Allah'ın kuluyum. O bana kitab verdi ve beni bir peygamber yaptı."

31 - "Beni, nerede olursam olayım mübarek kıldı. Hayatta bulunduğum müddetçe namaz kılmamı ve zekat vermemi emretti."

32 - "Beni anneme hürmetkar kıldı. Beni zorba ve isyankar yapmadı."

33 - "Doğduğum gün, öleceğim gün ve dirileceğim gün selam ve emniyet benim üzerimedir."

Meryem suresinde anlatılan bu kıssadaki yani henüz 1 veya 3 günlük olan İsa peygamber KULLUK ve İTATTE diğer insanlardan nasıl önde olmuştu da, faziletçe üstün kılınıp henz beşikte peygamber seçildi?

Allahu teala isa peygambere nerede ve ne zaman O'na kitabı verip peygamber kıldı?

Nerede ve ne zaman O'na namazı ve zekatı tavsiye etti?

İlk olarak mehmet ufukalp tarafından gönderildi

Yoksa yaratılış cevheri açısından diğer insanlardan hiç bir farkları yoktur.
              .
              Bu iddianıza karşılık gene şu soruları tekrar ediyorum:
              Allahu teala isa peygambere nerede ve ne zaman O'na kitabı verip peygamber kıldı?
              Nerede ve ne zaman O'na namazı ve zekatı tavsiye etti?

YARATILIŞ AÇISINDAN FARK YOKMUYDU?

Yorum

Allaha kulluk sadece dünya hayatına gelip bu süreçte ibadetlerle meşgul olupta diğer kullardan daha fazla kulluk yapma anlamına gelmiyor.

Allaha kulluk marifetullahı diğer kulardan daha iyi idrak etmek, esmanın tecellilerini diğer kullardan daha iyi kavramak, Allahın güç ve kudretini diğer kullardan daha mükemmel tanımaktır. Ki bu bedenlerden önce ruhlar yaratıldığında, dünya hayatına gelmeden önce ruhaniyet aleminde zaten belli idi. O yüzden ruhaniyet aleminde en mütekamil kulluğu bilen Hazreti İsa bir bebekken bile kullukta diğer insanardan öndedir.

Yorum

[quote author=sveydi link=topic=23764.msg158363#msg158363 date=1344770321]
                  "Ey insanlar! Şüphesiz size Rabbinizden kesin bir delil geldi ve size apaçık bir nur indirdik." Nisa 174.
                  [/quote]
                  İndirilen nur peygamber olamaz çünkü teğabun,8'de diyo ki : Artık Allah'a, onun resulüne ve indirdiğimiz nura itaat edin.Allah yaptıklarınızdan haberdardır.

Bu pencereden baktığımız zaman indirilen nur kuran'dır. Hatta link şu : http://www.kuranmeali.org/64/tegabun..._mealleri.aspx

İndirilen nurun yanında parantez açıp 'kuran' yazmışlar bazı meal yapanlar. Resul ve indirilen nur dediğine göre indirilen nur resul değil. Maide,15'te diyo ki : Ey Ehl-i kitap,kitaptan çoğunu gizlemiş olduğunuz ve çoğundan vazgeçtiğiniz şeyleri,size beyan eden bir resulümüz gelmiştir.Size Allahtan bir nur ve apaçık bir kitap gelmiştir.

Bu ayete baktığımızda da nur peygamber oluyo. Ama 3 ayete birden baktığımızda

Nisa,174: Nur= Resul,kuran yada başka bi şey.
                  teğabun,8: Nur=Kuran yada başka bi şey.
                  maide,15: Nur=Resul yada başka bi şey.

üçünü karşılaştırdığımızda indirilen nur,resul'de değildir kuran'da. Bu indirilen nur velayet olabilir mi? çünkü saff,8'de 'kafirler istemese de allah nurunu tamamlayacaktır' diyo. Nur,kuran'da değil resul'de benim aklıma velayet'ten başka bi şey gelmiyo.
                  O'na yönelin ve O'na karşı takva sahibi olun. Salatı ikame edin ve müşriklerden olmayın;onlar ki, dinlerini parçalayıp fırkalar haline geldiler. Her fırka kendi elindekiyle sevinir. (Rum,31-32)

Yorum

Madde cevher, mana ise değerdir. Bu sebeple insanın göremediği maddeler mana değil maddedir, metafizik maddedir. Mana, Allhın eşyaya verdiği değerdir.

Şeytanın ateşten yaratılması Hazreti Ademin topraktan yaratılması konu için güzel bir örnektir. Madde olarak ateşin topraktan üstün olduğuna dair bir algıya dayanarak şeytan, maddesi kendisinden daha az değerli topraktan yaratılan Hazreti Ademe secde etmekten kaçınırken esas aldığı ölçü maddi değerdir.

Halbuki Allah Teala Hazreti Ademe secdeyi emretmekte eşya arasındaki değer farkı ortadan kalkmış olmakta artık değerli olan Allahın buyruğu olmaktadır.

Peygamberlerin İmamların değerini de Allahın onlara biçtiği değer belirlemektedir. Onların cevherinin beşer olmaması başka bir cevher olması değil.

Kainattaki düzen de buna şahittir. Topraktan, Sudan, Balçıktan, Etten kemikten yapılan insan nurdan yaratılan meleklerden üstündür. Buradaki üstünlük ölçüsü yaratılış cevheri değil, ilahi yükümlülüktür. İnsanın Allahın halifeliğini üstlenmiş olmasıdır.

Soyut, metafizikte olsa madde ve cevher olan bir terkipten yaratılmanın Allah indinde değer ölçüsü olma durumu yoktur.

Eğer maddedeki değer ölçü lsaydı, muaviyenin yeşil sarayı İmam Alinin kerpiç evinden daha kıymetli olması gerekirdi.

Yorum

[quote author=Muhammed Taki link=topic=23764.msg158626#msg158626 date=1344988458]
                      İndirilen nur peygamber olamaz çünkü teğabun,8'de diyo ki : Artık Allah'a, onun resulüne ve indirdiğimiz nura itaat edin.Allah yaptıklarınızdan haberdardır.

Bu pencereden baktığımız zaman indirilen nur kuran'dır. Hatta link şu : http://www.kuranmeali.org/64/tegabun..._mealleri.aspx

İndirilen nurun yanında parantez açıp 'kuran' yazmışlar bazı meal yapanlar. Resul ve indirilen nur dediğine göre indirilen nur resul değil. Maide,15'te diyo ki : Ey Ehl-i kitap,kitaptan çoğunu gizlemiş olduğunuz ve çoğundan vazgeçtiğiniz şeyleri,size beyan eden bir resulümüz gelmiştir.Size Allahtan bir nur ve apaçık bir kitap gelmiştir.

Bu ayete baktığımızda da nur peygamber oluyo. Ama 3 ayete birden baktığımızda

Nisa,174: Nur= Resul,kuran yada başka bi şey.
                      teğabun,8: Nur=Kuran yada başka bi şey.
                      maide,15: Nur=Resul yada başka bi şey.

üçünü karşılaştırdığımızda indirilen nur,resul'de değildir kuran'da. Bu indirilen nur velayet olabilir mi? çünkü saff,8'de 'kafirler istemese de allah nurunu tamamlayacaktır' diyo. Nur,kuran'da değil resul'de benim aklıma velayet'ten başka bi şey gelmiyo.
                      [/quote]

Muhammed kardeşim istersen ayetlarle ilgili Ehli beyt (a.s.a) ne demiş ona bakalım unutmayın ki biz KurAnı Zikir ehline sorarız onlar ne demişse baş tacıdır..

usulul kafi kitabından cilt 1 s. 267.

l-(510) ...Ebu Halid el-Kabulî şöyle anlatmış:
                      Ebu Cafer (Muhammed Bakır aleyhisselâm)’a, "Allah'a ve Resulüne ve indirdiği­miz nura iman edin..." (Teğabün, âyetini sordum.
                      Buyurdu ki: «Ey Ebu Halid! Allah'ın nuru, kıyamete kadar Muhammed(sallallahu aleyhi ve âlihi)'ninsoyundan gelen imamlardır. Allah'a yemin ederim ki, onlar Allah'ın indirdiği nurdurlar. Allah'a yemin ederim ki, onlar Allah'ın göklerdeki veyerdeki nurudurlar. Allah'a yemin ederim ki ey Ebu Halid! Mü'minin kalbindekiimamın nuru, gündüzün ortasında her tarafı aydınlatan güneşin ışığından daha par­laktır. Allah'a yemin ederim ki, onlar mü'minlerin kalplerini aydınlatırlar.
                      Allah Azze ve Celle dilediği kimseleri de onların nurundan yoksun bırakır, Böylece kalpleri karanlıklar içinde kalır. Allah'a yemin ederim ki, ey Ebu Halid! Birkul bizi sevdiği ve bizi velî edindiği zaman mutlaka Allah onun kalbini arındırır. Kulbizimle ilgili samimi bir sevgiye sahip olup bizimle barışık olmadıkça Allah onun kalbini arındırmaz. Bizimle barışık olunca, Allah onu şiddetli hesaptan korur. Kıya­met gününün en büyük korkusundan emin kılar.»

2-(511) Ali b. İbrahim kendi rivayet zinciriyle Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm)’ın: "Onlar, öyle kişilerdir ki ellerindeki Tevrat'ta ve İncil’de de yazılmış ola­rak bulacakları şeriat sahibi Ümmi Peygambere uyarlar[26] ve onlara iyiliği emreder, kötülükten nehyeder onları ve temiz şeyleri onlara helal etmededir. Pis ve kötü şeyleri haram etmede. Sırtlarındaki ağır yükleri indirmededir, bağlandıkları zinciri kırmada... Artık ona inananlar, ona yardım edenler ve ona indirilen nura uyanlardır kurtulan­lar."(A’raf, 157) âyetiyle ilgili olarak şöyle dediğini rivayet eder:
                      «Bu âyette geçen nurdan maksat, Emir'ül-Mü'minin Ali ve Ehl-i Beyt imam­larıdır (aleyhimusselâm).»

3-(512) ...Ebu'l-Carud şöyle rivayet emiştir:
                      Ebu Cafer (Muhammed Bakır aleyhisselâm)’adedim ki: Allah, Ehl-i Kitab'a çok hayır vermiştir.
                      - «Nedir o?» diye sordu.
                      - «Şu âyette işaret edilen hayırlardır: "Bundan önce kendilerine kitap verdiği­miz kimseler ona inanırlar... İşte onlara, sabretmelerinden ötürü ecirleri iki kere veri­lir." (Kasâs, 54)
                      Buyurdu ki: «Allah onlara verdiği çok hayır gibisini size de vermiştir.» Ardından şu âyeti okudu: «"Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve Resulüne inanın ki O, size rahmetinden iki kat versin ve size ışığında yürüyeceğiniz bir nur lüt­fetsin."(Hadîd, 28) İzleyeceğiniz bir imam bahşetsin yani.»

4-(513) ...Ebu Halid el-Kabulî şöyle rivayet etmiştir:
                      Ebu Cafer (aleyhisselâm)’a,"Allah'a, Resulüne ve indirdiğimiz nura iman edin." (Teğabün, âyetinin sordum.
                      Buyurdu ki: «Ey Ebu Halid! Allah'a yemin ederim ki, bu nur imamlardır. EyEbu Halid! Mü'minin kalbindeki imamın nuru, gündüzün ortasında her tarafı aydın­latan güneşin ışığından daha parlaktır. Allah'a yemin ederim ki, onlar mü'minlerin kalplerini aydınlatırlar. Allah, dilediği kimseleri de onların nurundan yoksun bırakır. Böylece kalpleri karanlıklar içinde kalır. Karanlıklar, kalplerini bürür.»[27]

5-(514) ...Salih b. Sehl el-Hemedanî şöyle rivayet etmiştir:
                      Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm), Nur suresinde yer alan nur âyetini aşağıdaki gibi yorumladı: "Allah göklerin ve yerin nurudur. O'nun nurunun temsili, kandillik gibidir." (Nur, 35) Fatıma (selâm üzerine olsun) gibidir.
                      "İçinde lâmba bulunan." Hasan (aleyhisselâm) kastedilmiştir.
                      "O lamba kristal bir fanus içindedir."Hüseyin (aleyhisselâm) yani.
                      "O fanus da sanki inciye benzer bir yıldız gibidir."Fatıma, dünya kadınları ara­sında inciye benzeyen bir yıldız gibidir.
                      "Mübarek bir ağaçtan tutuşturulur."İbrahim (aleyhisselâm) yani.
                      "Doğuya ya da batıya nisbet edilemeyen zeytinden." Ne Yahudi, ne de Hıristi­yan olan.
                      "Onun yağı neredeyse ışık verir."Neredeyse ondan ilim fışkırır.
                      "Ateş değmese dahi. Nur üstüne nurdur." Ondan art arda imamlar gelir.
                      "Allah dilediği kimseyi nuruna eriştirir."Allah dilediği kimseleri imamlaraulaştırır."Allah insanlara temsil getirir." (Nur, 35)
                      Dedim ki: Şu kelimelerin yorumunu da yapar mısın?
                      "Veya karanlıklar gibi" (Nur, 40)...........
                      "Onu bir dalga alır."Bundan maksat da üçüncüsüdür.
                      "Onun üzerinde de karanlıklar dalgası bulunur."...............
                      "Bazısı bazısının üstünde yer alır."Burada kastedilenler de Muaviye ve Emevi fitneleridir.
                      "Bir kimse elini dışarı çıkarırsa..." Emeviler'in fitnelerinin karanlığından bir mü'min elini çıkarırsa "Neredeyse onugörecektir.''
                      "Allah kime bir nur vermemişse."Fatıma evlâdından bir imam bahşetmemişse
                      "Artık onun nuru olmaz" (Nur, 40) Kıyamet günü onun imamı olmaz.»
                      İmam,"Önlerinden ve sağlarından, nurları aydınlatıp gider." (Hadid, 12)âyetini de şu şekilde yorumladı: «Müminlerin imamları, kıyamet günü müminlerin önlerin­den ve sağlarından giderler ve onları cennet ehlinin kaldıkları konaklara indirirler.»
                      Ali b. Cafer kardeşi Musa (b. Cafer aleyhisselâm)’dan benzeri bir açıklamayı ri­vayet etmiştir.[28]

6-(515) ...Muhammed b. Fudayl, Ebu'l-Hasân (Ali b. Musa aleyhisselâm)’danşöyle rivayet etmiştir:
                      İmam'a, "Allah'ın nurunu ağızlarıyla söndürmek istiyorlar..." (Saf, âyetinin anlamını sordum.
                      Buyurdu ki: «Bu ifade, ağızlarıyla Emir'ül-Mü'minin (Ali b. Ebu Tâlib aleyhisselâm)’ınvelayetini söndürmek istiyorlar, demektir.»
                      Dedim ki: "Allah nurunu tamamlayacaktır..." (Saf, ifadesinin anlamı nedir?
                      Buyurdu ki: «Allah, imamlığı tamamlayacaktır, imamlık nurun ta kendisidir. İşte şu âyette, bu gerçeğe işaret ediliyor: "Allah'a, Resulüne ve indirdiğimiz nura imanedin." (Teğabün, Allah'ın indirdiği nur, imamdır.»
                      http://www.islamkutuphanesi.com/turk...tabi/index.htm

onun dışında senin verdiğin maide suresi 15 ayeti: "Size Allah'tan bir nur ve apaçık bir kitap gelmiştir." yani Nur Emiral müminin ve İmamlardır. biharul envar 9/197. tafsir el kummi 1/164.

umarım bu ayetler ve tefsirleri üzerinde biraz düşünürsünüz.... dikkat edin belkide bunlar da israiliyattır....

أبو النواس

Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
                      Ebu Nevves

Yorum

[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23764.msg158627#msg158627 date=1344991803]

Kainattaki düzen de buna şahittir. Topraktan, Sudan, Balçıktan, Etten kemikten yapılan insan nurdan yaratılan meleklerden üstündür. Buradaki üstünlük ölçüsü yaratılış cevheri değil, ilahi yükümlülüktür. İnsanın Allahın halifeliğini üstlenmiş olmasıdır.

[/quote]

ben bu sözlerden Allaha sığınırım. ne düşünüyorsunuz? Allahın günahtan masum nurdan meleklerinden senin benim gibi hergün günah işleyip cehenneme girecek bir insan dahamı üstün? hangi mantıkla? meleklerin secde ettiği adem Peygamber olan adem ken kendinizi nasıl onunla kıyaslarsınız? Allahın halifesi İnsanmıdır yoksa onun peygamberleri ve imamlarmıdır? Allahın haliffesi insansa al sana işte muaviyede insan kılığına girmiş bir şeytandı ee ona melekler secde etti mi? siz düz mantığa bağlamışsınız herşeyi aslında İmam zeynal abidin demiş diyeceni zamanında biz de onu dinlemeliydik herhalde.....

أبو النواس

Ebu Nevves

Yorum

[quote author=sveydi link=topic=23764.msg158630#msg158630 date=1345003869]
                          ben bu sözlerden Allaha sığınırım. ne düşünüyorsunuz? Allahın günahtan masum nurdan meleklerinden senin benim gibi hergün günah işleyip cehenneme girecek bir insan dahamı üstün? hangi mantıkla? meleklerin secde ettiği adem Peygamber olan adem ken kendinizi nasıl onunla kıyaslarsınız? Allahın halifesi İnsanmıdır yoksa onun peygamberleri ve imamlarmıdır? Allahın haliffesi insansa al sana işte muaviyede insan kılığına girmiş bir şeytandı ee ona melekler secde etti mi? siz düz mantığa bağlamışsınız herşeyi aslında İmam zeynal abidin demiş diyeceni zamanında biz de onu dinlemeliydik herhalde.....
                          [/quote]

Böyle bir cevabı bekliyordum. Kardeşim biz insan unsurundan bahsettik muaviyeden değil. Gerçi muaviyeye bile sunulmuş fırsattır eğer layıkı ile Allaha kul olsaydı meleklerden üstün olabilirdi. Ancak o tercihini şeytandan yana yaptığı için esfelessafilini boyladı bütün varlığın en alçak derecesine düştü. İnsan unsurunda peygamberler ve imamlar tam tekamü sürecini yaşadılar ve meleklerden üstün oldular. Elbette biz kendimizi meleklerden üstün görüyor değiliz.

Yorum

[quote author=sveydi link=topic=23764.msg158629#msg158629 date=1345003106]
                            Muhammed kardeşim istersen ayetlarle ilgili Ehli beyt (a.s.a) ne demiş ona bakalım unutmayın ki biz KurAnı Zikir ehline sorarız onlar ne demişse baş tacıdır..

usulul kafi kitabından cilt 1 s. 267.

l-(510) ...Ebu Halid el-Kabulî şöyle anlatmış:
                            Ebu Cafer (Muhammed Bakır aleyhisselâm)’a, "Allah'a ve Resulüne ve indirdiği­miz nura iman edin..." (Teğabün, âyetini sordum.
                            Buyurdu ki: «Ey Ebu Halid! Allah'ın nuru, kıyamete kadar Muhammed(sallallahu aleyhi ve âlihi)'ninsoyundan gelen imamlardır. Allah'a yemin ederim ki, onlar Allah'ın indirdiği nurdurlar. Allah'a yemin ederim ki, onlar Allah'ın göklerdeki veyerdeki nurudurlar. Allah'a yemin ederim ki ey Ebu Halid! Mü'minin kalbindekiimamın nuru, gündüzün ortasında her tarafı aydınlatan güneşin ışığından daha par­laktır. Allah'a yemin ederim ki, onlar mü'minlerin kalplerini aydınlatırlar.
                            Allah Azze ve Celle dilediği kimseleri de onların nurundan yoksun bırakır, Böylece kalpleri karanlıklar içinde kalır. Allah'a yemin ederim ki, ey Ebu Halid! Birkul bizi sevdiği ve bizi velî edindiği zaman mutlaka Allah onun kalbini arındırır. Kulbizimle ilgili samimi bir sevgiye sahip olup bizimle barışık olmadıkça Allah onun kalbini arındırmaz. Bizimle barışık olunca, Allah onu şiddetli hesaptan korur. Kıya­met gününün en büyük korkusundan emin kılar.»

2-(511) Ali b. İbrahim kendi rivayet zinciriyle Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm)’ın: "Onlar, öyle kişilerdir ki ellerindeki Tevrat'ta ve İncil’de de yazılmış ola­rak bulacakları şeriat sahibi Ümmi Peygambere uyarlar[26] ve onlara iyiliği emreder, kötülükten nehyeder onları ve temiz şeyleri onlara helal etmededir. Pis ve kötü şeyleri haram etmede. Sırtlarındaki ağır yükleri indirmededir, bağlandıkları zinciri kırmada... Artık ona inananlar, ona yardım edenler ve ona indirilen nura uyanlardır kurtulan­lar."(A’raf, 157) âyetiyle ilgili olarak şöyle dediğini rivayet eder:
                            «Bu âyette geçen nurdan maksat, Emir'ül-Mü'minin Ali ve Ehl-i Beyt imam­larıdır (aleyhimusselâm).»

3-(512) ...Ebu'l-Carud şöyle rivayet emiştir:
                            Ebu Cafer (Muhammed Bakır aleyhisselâm)’adedim ki: Allah, Ehl-i Kitab'a çok hayır vermiştir.
                            - «Nedir o?» diye sordu.
                            - «Şu âyette işaret edilen hayırlardır: "Bundan önce kendilerine kitap verdiği­miz kimseler ona inanırlar... İşte onlara, sabretmelerinden ötürü ecirleri iki kere veri­lir." (Kasâs, 54)
                            Buyurdu ki: «Allah onlara verdiği çok hayır gibisini size de vermiştir.» Ardından şu âyeti okudu: «"Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve Resulüne inanın ki O, size rahmetinden iki kat versin ve size ışığında yürüyeceğiniz bir nur lüt­fetsin."(Hadîd, 28) İzleyeceğiniz bir imam bahşetsin yani.»

4-(513) ...Ebu Halid el-Kabulî şöyle rivayet etmiştir:
                            Ebu Cafer (aleyhisselâm)’a,"Allah'a, Resulüne ve indirdiğimiz nura iman edin." (Teğabün, âyetinin sordum.
                            Buyurdu ki: «Ey Ebu Halid! Allah'a yemin ederim ki, bu nur imamlardır. EyEbu Halid! Mü'minin kalbindeki imamın nuru, gündüzün ortasında her tarafı aydın­latan güneşin ışığından daha parlaktır. Allah'a yemin ederim ki, onlar mü'minlerin kalplerini aydınlatırlar. Allah, dilediği kimseleri de onların nurundan yoksun bırakır. Böylece kalpleri karanlıklar içinde kalır. Karanlıklar, kalplerini bürür.»[27]

5-(514) ...Salih b. Sehl el-Hemedanî şöyle rivayet etmiştir:
                            Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm), Nur suresinde yer alan nur âyetini aşağıdaki gibi yorumladı: "Allah göklerin ve yerin nurudur. O'nun nurunun temsili, kandillik gibidir." (Nur, 35) Fatıma (selâm üzerine olsun) gibidir.
                            "İçinde lâmba bulunan." Hasan (aleyhisselâm) kastedilmiştir.
                            "O lamba kristal bir fanus içindedir."Hüseyin (aleyhisselâm) yani.
                            "O fanus da sanki inciye benzer bir yıldız gibidir."Fatıma, dünya kadınları ara­sında inciye benzeyen bir yıldız gibidir.
                            "Mübarek bir ağaçtan tutuşturulur."İbrahim (aleyhisselâm) yani.
                            "Doğuya ya da batıya nisbet edilemeyen zeytinden." Ne Yahudi, ne de Hıristi­yan olan.
                            "Onun yağı neredeyse ışık verir."Neredeyse ondan ilim fışkırır.
                            "Ateş değmese dahi. Nur üstüne nurdur." Ondan art arda imamlar gelir.
                            "Allah dilediği kimseyi nuruna eriştirir."Allah dilediği kimseleri imamlaraulaştırır."Allah insanlara temsil getirir." (Nur, 35)
                            Dedim ki: Şu kelimelerin yorumunu da yapar mısın?
                            "Veya karanlıklar gibi" (Nur, 40)...........
                            "Onu bir dalga alır."Bundan maksat da üçüncüsüdür.
                            "Onun üzerinde de karanlıklar dalgası bulunur."...............
                            "Bazısı bazısının üstünde yer alır."Burada kastedilenler de Muaviye ve Emevi fitneleridir.
                            "Bir kimse elini dışarı çıkarırsa..." Emeviler'in fitnelerinin karanlığından bir mü'min elini çıkarırsa "Neredeyse onugörecektir.''
                            "Allah kime bir nur vermemişse."Fatıma evlâdından bir imam bahşetmemişse
                            "Artık onun nuru olmaz" (Nur, 40) Kıyamet günü onun imamı olmaz.»
                            İmam,"Önlerinden ve sağlarından, nurları aydınlatıp gider." (Hadid, 12)âyetini de şu şekilde yorumladı: «Müminlerin imamları, kıyamet günü müminlerin önlerin­den ve sağlarından giderler ve onları cennet ehlinin kaldıkları konaklara indirirler.»
                            Ali b. Cafer kardeşi Musa (b. Cafer aleyhisselâm)’dan benzeri bir açıklamayı ri­vayet etmiştir.[28]

6-(515) ...Muhammed b. Fudayl, Ebu'l-Hasân (Ali b. Musa aleyhisselâm)’danşöyle rivayet etmiştir:
                            İmam'a, "Allah'ın nurunu ağızlarıyla söndürmek istiyorlar..." (Saf, âyetinin anlamını sordum.
                            Buyurdu ki: «Bu ifade, ağızlarıyla Emir'ül-Mü'minin (Ali b. Ebu Tâlib aleyhisselâm)’ınvelayetini söndürmek istiyorlar, demektir.»
                            Dedim ki: "Allah nurunu tamamlayacaktır..." (Saf, ifadesinin anlamı nedir?
                            Buyurdu ki: «Allah, imamlığı tamamlayacaktır, imamlık nurun ta kendisidir. İşte şu âyette, bu gerçeğe işaret ediliyor: "Allah'a, Resulüne ve indirdiğimiz nura imanedin." (Teğabün, Allah'ın indirdiği nur, imamdır.»

onun dışında senin verdiğin maide suresi 15 ayeti: "Size Allah'tan bir nur ve apaçık bir kitap gelmiştir." yani Nur Emiral müminin ve İmamlardır. biharul envar 9/197. tafsir el kummi 1/164.

umarım bu ayetler ve tefsirleri üzerinde biraz düşünürsünüz.... dikkat edin belkide bunlar da israiliyattır....
                            [/quote]
                            Bu verdiğiniz rivayetleri okumuştum daha önce. Peki burda sizin çıkarttığınız anlam mı kastediliyo. İndirilen nur imamlar ve onların velayeti yanlış düşünmemişim. Burda bi mecaz anlam olamaz mı? İmamlardan hadisler var mı beşer-üstü varlıklar olduklarına dair?
                            O'na yönelin ve O'na karşı takva sahibi olun. Salatı ikame edin ve müşriklerden olmayın;onlar ki, dinlerini parçalayıp fırkalar haline geldiler. Her fırka kendi elindekiyle sevinir. (Rum,31-32)

Yorum

[quote author=Muhammed Taki link=topic=23764.msg158634#msg158634 date=1345011686]
                              Bu verdiğiniz rivayetleri okumuştum daha önce. Peki burda sizin çıkarttığınız anlam mı kastediliyo. İndirilen nur imamlar ve onların velayeti yanlış düşünmemişim. Burda bi mecaz anlam olamaz mı? İmamlardan hadisler var mı beşer-üstü varlıklar olduklarına dair?
                              [/quote]bu verdiklerime mecaz olamaz mı diyorsun daha ne kadar hadis vermem gerek?

Peygamber Efendimizin doğumu ve vefatı babından Usul -u kafi c.1 s.663 ve sonrası

1-(1185) ...Hüseyin b. Abdullah şöyle rivayet etmiştir:
                              Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm)’a dedim ki: "Resûlullah (sallallahu aleyhi ve âlihi), Âdemoğullarının efendisi miydi?" Buyurdu ki: «Allah'a yemin ederim ki, o Allah'ın yarattığı her şeyin efendisiydi. Allah, Muhammed (sallallahu aleyhi ve âlihi)’den daha iyi bir varlık yaratmamıştır»

3-(1187) ...Murazim, Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm)’dan şöyle riva­yet etmiştir:
                              «Allah Tebareke ve Teâlâ buyurdu ki:
                              "Ya Muhammed! Ben, göklerimi, arzımı, arşımı ve denizimi yaratmadan önce seni ve Ali'yi bir nur; yani bedensiz bir ruh olarak yarattım. Sen sürekli olarak benim birliğimi zikrettin, hamd ile benden söz ettin. Sonra ikinizin ruhunu bir araya getir­dim ve bir ruh yaptım. Beni hamd ile andın, beni kutsadın ve birliğimi zikrettin.
                              Sonra onu, iki kısma ayırdım. O iki kısmı da ikiye ayırdım. Böylece dört kı­sım oldu. Muhammed birdir, Ali birdir, Hasan ve Hüseyin (aleyhimusselâm) ikidir.
                              Sonra Allah, Fâtıma (selâmullahi âleyha)’yı başlangıçta ruhsuz bedenden yarat­tı. Bu sırada eliyle bizi meshetti ve o nuru bize bahşetti.»

...Cabir b. Yezid şöyle rivayet etmiştir:
                              Ebu Cafer (Muhammed Bakır aleyhisselâm) bana dedi ki:
                              «Ey Cabir! Allah'ın ilk yarattığı Muhammed (sallallahu aleyhi ve âlihi) ve O’nun yol gösterici hidâyet önderleri soyudur. Allah'ın önünde nurdan şekillerdiler.» Dedim ki: Nurdan şekiller dediğin nedir? Buyurdu ki: «Nurdan gölgeler yani. Bunlar ruhsuz nurdan bedenlerdir. Ve bunlar tek bir ruhla desteklenmişlerdi, o da Rûhu'l-Kudüs idi. Onun içinde Muhammed ve ıtreti (soyu), Allah'a ibadet ederlerdi. Bu yüzden Allah, onları halim, bilgin, saf, berrak olarak yaratmıştır. Allah'a namaz, oruç, secde, teşbih, tehlil ile ibadet ederler. Namazları kılar, hac ibadetini yerine getirir ve oruç tutarlar.»

...Salim b. Ebu Hafsa el-İclî, Ebu Cafer (Muhammed Bakır aleyhisselâm)'dan şöyle rivayet etmiştir:
                              «Resûlullah'ın üç özelliği vardır ki, ondan başka kimse de bu özellikler yoktur.
                              1) Resûlullah (sallallahu aleyhi ve âlihi)'nin gölgesi yoktu[274]
                              2) Bir yoldan geçtiği zaman, iki veya üç gün sonra bir başkası o yolda yürü­düğünde mutlaka onun oradan geçtiğini anlardı. Çünkü çok güzel bir kokusu vardı.
                              3) Bir taşın veya ağacın yanından geçtiğinde mutlaka ona secde ederlerdi.»

not: cismi bedeni olanın gölgesi olmaz mı?

أبو النواس

Ebu Nevves

Yorum

Hee ilginçmiş. Girdim baktım bazı sünni sitelerde de gölgesi olmadığını söylüyolardı. Sebep olarak onun (peygamberin) nur saçtığını ve güneş ışığının nurun ışığından daha zayıf olduğunu bu yüzden gölgesi olmadığını söylüyolardı. Peki gerçek vücudu olmayanın nasıl çocuğu oluyo?

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X