Gümüşhane'nin hemen her bölgesinde doğal olarak bulunan ve şeker hastalığından böbrek taşına kadar birçok hastalığa iyi geldiği bilinen Madımak Otu toplanmaya başladı.
Şiran ilçesinin köylerinde bahar ayları ile birlikte bahçelerden madımak otlarını toplayan köylü kadınları, Madımak otunun doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çayın mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanıldığını söylüyorlar.
Uzmanlar Madımağın "drog"denen yumrusundan hazırlanan çayın, mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanıldığını belirtiyorlar. Madımağın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çayın, karın ağrısının giderilmesinde, ishal ve iltihaplara karşı etkili olduğunun bilindiğini belirten uzmanlar: "Çok yıllık, otsu bir bitki olan, bahar aylarında yağan yağmurla ortaya çıkan madımak, şeker hastalığı ve böbrek taşı rahatsızlığına da iyi geliyor. Adına türküler yazılan, yemeği, konservesi yapılan madımağın tozundan hazırlanan merhem yaraların iyileşmesinde kullanılıyor." diye konuşuyorlar.
Madımak otu, literatürde Polygonum cognatum olarak biliniyor ve çoğunlukla Sivas, Amasya, Tokat ve Gümüşhane bölgesinde yetişiyor.
Halk dilinde keçi memesi, kuşekmeği, çoban ekmeği ve söğüt otu olarak da bilinen madımak, genelde köylü kadınlar tarafından toplanarak satışa sunuluyor.
Şiran ilçesinin köylerinde bahar ayları ile birlikte bahçelerden madımak otlarını toplayan köylü kadınları, Madımak otunun doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çayın mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanıldığını söylüyorlar.
Uzmanlar Madımağın "drog"denen yumrusundan hazırlanan çayın, mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanıldığını belirtiyorlar. Madımağın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çayın, karın ağrısının giderilmesinde, ishal ve iltihaplara karşı etkili olduğunun bilindiğini belirten uzmanlar: "Çok yıllık, otsu bir bitki olan, bahar aylarında yağan yağmurla ortaya çıkan madımak, şeker hastalığı ve böbrek taşı rahatsızlığına da iyi geliyor. Adına türküler yazılan, yemeği, konservesi yapılan madımağın tozundan hazırlanan merhem yaraların iyileşmesinde kullanılıyor." diye konuşuyorlar.
Madımak otu, literatürde Polygonum cognatum olarak biliniyor ve çoğunlukla Sivas, Amasya, Tokat ve Gümüşhane bölgesinde yetişiyor.
Halk dilinde keçi memesi, kuşekmeği, çoban ekmeği ve söğüt otu olarak da bilinen madımak, genelde köylü kadınlar tarafından toplanarak satışa sunuluyor.
Yorum