Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Orucun Vakti

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Orucun Vakti

Allah’u Teala buyuruyor:
    Orucun şartları, sıhhat ve farz olma şartı olmak üzere iki kısma ayrılır. Ancak bunların bir kısmı ortak şartlardır.

Yani orucun sahih olmasında şart olduğu gibi farz olmasında da şarttır ve onlar olmaksızın oruç farz olmadığı gibi sahih de olmaz:
    1- İslam: Müslüman olmayanın tuttuğu oruç sahih değildir. Dolayısıyla kâfir olan biri gündüz Müslüman olursa, öğleden önce bile olsa, oruç tutamaz. Yine Müslüman biri mürtet olursa, hemen tövbe bile etse orucu batıl olur.

"Ve and olsun ki, sana ve senden öncekilere vahyedildi ki; eğer şirk koşarsan amelin boşa çıkar ve elbette ziyana uğrayanlardan olursun." [1]

2- Sabah ezanına kadar kasten cünüp halinde veya kan kesilmiş, hayız veya nifas halinde kalmamak.

Ebu Besir’in Hz. İmam Sadık (a.s) dan naklettiği bir hadiste Ramazan ayında geceleyin cünüp olup kasıtlı olarak sabah oluncaya kadar gusletmeyi terkeden birisi hakkında İmam(a.s.) şöyle buyurmuştur:

Bir başka hadiste de Hz. İmam Sadık (a.s) hayızlı kadın hakkında şöyle buyuruyor:

3- Ramazan ayının gündüzü boyunca hayız ve nifas kanı görmemeli; dolayısıyla Ramazan ayı gündüzünde hayız veya nifas kanı görürse, akşam ezanından bir an önce bile olsa, o günün orucu batıl olur. Ama istihazeli kadın, üzerine farz olan gusülleri yerine getirdiği taktirde orucu sahihtir.

Abdurrahman b. Haccac da naklettiği bir rivayette şöyle diyor: "Ebu-l Hasan (a.s) dan ikindi vaktinden sonra doğum yapan bir kadının o günün orucunu tamamlaması mı yoksa yemesi mi? gerektiğini sordum. İmam şöyle buyurdu: Orucunu yer ve sonra o günün kazasını tutar. [2]

4- Hasta olmamalı ve hasta olma korkusu olmamalı. Eğer bir kimse hasta olur ve oruç tuttuğu takdirde hastalığından veya ağrısının fazlalaşacağından korkar ya da fiilen sıhhatli olduğu halde oruç tuttuğu taktirde hastalanacağından korkarsa, onun oruç tutması sahih değildir.

"Allah’u Teala’nın "...herkim sizden hasta olur veya yolculukta olur, onun sayısıyla ayrı günlerden oruç tutar..." [3] ayeti gereğince sahibine ayrı günlerde oruç tutmayı farz kılan hastalığın haddi şudur ki, hasta olan kimse oruç tutamaz veya oruç tutmaya gücü yetse bile oruç tuttuğu taktirde hastalığının çoğalacağından ve canından korkar. Bu konuda emin onun kendisidir ve teşhisi ona bırakılmıştır. Hastalığı her ne olursa olsun, eğer zaaf hissediyorsa, orucunu yemeli, eğer oruç tutmaya gücü olduğunu görürse, oruç tutmalıdır.[4]

Hz. İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Yolculukta Ramazan ayında oruç tutan kimse, aynen seferi olmadığı halde orucunu yiyen kimse gibidir." Sonra şöyle buyurdu: "Bir kişi gelip; "Ey Resulullah yolculukta Ramazan ayı orucunu tutayım mı dedi. Resulullah: "Hayır" buyurdu. O adam; "Ey Resulullah bu benim için çok kolaydır." dedi. Bunun üzerine Resulullah:

Evet bu hükümden farz oruçlardan aşağıda işaret edilen üç kısmı istisna edilmiştir:

3- Yalnızca yolculukta veya hem yolculukta ve hem de yolcu olmadığı zaman tutulması nezredilen oruç.

Buluğ ise, orucun sıhhat şartı olmayıp farz olma şartıdır. Yani oruç baliğ olmadan farz olmaz. Zira buluğ bütün tekliflerin genel şartıdır. Ama baliğ olmayan çocuğun tuttuğu müstehap oruçlar sahihtir.

-------------------------------------------------------------

[1]- Zümer/65.

[2]- Vesai-üş Şia, c.7, s.164.

[3]- Bakara/184-185.

[4]- Bihar-ül Envar c.96, s.329. Naklen Deaim-ül İslam
    vela hevla vela kuvvete illa billahul ALİYYUL AZİM
    [center]

Ynt: Orucun Vakti

Yani Ali şiası kardeşim şöyle bu ramazan orucunu bizim anlayacağımız şekilde anlatsan vakit olarak

Ben daha namaz vakitlerinin sünnilerden 15 dk sonra olduğunu yeni öğrenmiş biri olarak oruca ne zaman başlamalıyım ne zaman açmalıyım
    Örneğin 1 ramazanı Bu perşembe olarak varsayarsak sabah en son saat kaça kadar yiyebilirim, akşam en erken saat kaçta iftar etmeliyim
    ha istanbulda yaşıyorum tabi...
    Birisi bu sorumu ya da sünnilerden farklı olan pratik yönlerini anlatırsa orucun memnun olacağım..

Yorum

Istanbulda ehlibeyt takvimi yokmu ?
      Allah Bize Yeter!
      O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

var da sünni ezanla aynı ki
        şiiler sünnilerden 15 dk sonra kılıyorlar namazları
        yani sünniler erken kılıyorlar
        arada 15 dk fark olduğunu biliyorum
        bu da ilk 15 dk da öğle ve akşam namazı kılan sünnilerin namazlarında henüz vakit girmemiş oluyor
        ve tüm oruçları da 15 dk erken açılıyo..
        bu vahim durum...

Yorum

akşam namazıdamı aynı?

Yorum

evt özellikle akşam namazı sakat

Yorum

Sünni ortamda yaşayanlara ne tavsiye edersiniz.Özellikle iftar sofralarında.

Yorum

sabır =)

Yorum

[quote author=ehlibeytin_izinde link=topic=7345.msg49056#msg49056 date=1250696005]
                  sabır =)
                  [/quote]

Yorum

gökyüzüne bakarak zamanın girdiğini anlayan varsa gökyüzündeki kızıllık orta noktadan arkaya devrildiği anda orucunu açabilir bu kimi yerde 7 dakika kimi yerde 8 dakika maksimum 10 dakika diye biliyorum.
                    15 dakika ihtiyaten belirlenmiş bir süre sanırım.
                    Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
                    İmam Ali (a.s)

Yorum

Burda bile caferilerin özel takvim/imsakiyeleri oldugundan dolayi istanbulda da vardir diye düsündüm.Ben gecen yil kiyaslamistim yaklasik on dakika fark vardi.En yakini süleymancilarin takvimiydi.Onlarinkide diyanetden bi kac dakika gec gösteriyordu.Gerci diyanet de vakitleri degismis artik.O kadar fark kalmamasi lazim.
                      Allah Bize Yeter!
                      O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

valla geçmiş ramazanlarda annem çorbayı o kadar çok kaynatıyoduki ister istemezx bi 5-10 dk soğusun die bekliyoduk zaten

tabi bu arada babamla annemşin kavgasını izleyerek geçiriyoduk

bu sene ramazanda ailemden uzak olcam habire dışarlarda iftar yapcaz pöfff sıkıntılı :/

Yorum

bizim köyde çok ilginç hani babamlar sünniydi ya daha önce ben bu yaz onlara şiayı anlattım ve Rabbim kabul etsin geçmişlerini bağışlasın namaz vakitlerinin de anlattım tabi ki
                          abim ilginç bir şey söyledi itiraz bağlamında dedi:
                          önceleri biz (büyükbabamıza molla derlermiş çok derin(?) alimmiş, onun gözetimindeyken) takvime göre değil bakalların ötüşüne göre oruç açardık. onlar tam akşam namazı vakti girince değişik ötmeye başlıyorlar.
                          ben dedi abim dün takip ettim köyün hocasının ezanıyla (sünni) aynı anda öttüler dedi. demek ki geç olmuyor senin bilginden bir yanlışlık var
                          babama sordum baba dedim nedir bu bakal hikayesi. Dedi oğlum onlar sadece akşam namazı vaktinde değil tüm namaz vakitleri girince o şekilde öterler...
                          merak ettim ertesi akşam ezandan 5 dk önce dinlemeye başladım tertemiz mis gibi hava vardı yeşillikler içindeki köyümüzde akşamın serinliğini içime çekerken...
                          her tür kuş ötüşü artık yok denecek kadar azalmıştı.
                          ezan okundu ezan okunurken köpekler ulumaya başladılar çakallar onlara katıldı sanki yaramaz çocuklar bağırıyor gibi ses çıkarıyorlardı.. ezanla birlikte derin bir sessizlik kapladı kararmaya başlamış bir görüntüde. uzaktan bir çocuk ağlaması işitiliyordu bir de zilleri eve dönen hayvanların...
                          ve bakal sesleri geldi gerçekten de değişik ötüyorlardı saate baktım ezandan tam 12 dk geçmişti.
                          dedim hakkı şia ile günümüze taşıyan Allah'a hamd olsun...
                          sonraki akşamları yine dinledim ama ne ezandan önce ne ezandan sonra bakalların sesini duymak nasip olmadı...

Yorum

bakal nedir abi?

Yorum

bakal ne bilmiyorum ama ezan okunan bir memleketde ezanlarin vakitlerden önce okundugunu bilmek cok buruk bir duygu olsa gerek
                              Allah Bize Yeter!
                              O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X