Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Ramazan Ayının Faziletleri Ve Amelleri

Daraltma
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Ramazan Ayının Faziletleri Ve Amelleri

[quote author=ruhullah link=topic=7266.msg49670#msg49670 date=1250886254]
    Allah cc razı olsun muhterem Hocam Allah cc emeğinizi yerine ulaştırsın ehlibeyt ile haşretsin
    [/quote]

Amin, cümlemizi inşaAllah. Allah sizden de razı olsun, teşekkürler.
    "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

Yorum

On Yedinci Gece

Bu gece de çok mübarek ve değerli bir gecedir. Bu gecede Kureyş müşriklerinin hazırladığı orduyla, İslam ordusu karşı karşıya geldiler. Bu gecenin gündüzünde ise Bedir Savaşı gerçekleşmiştir. Bu savaşta Allah-u Teâlâ İslâm ordusuna müşriklere karşı büyük bir zafer nasip etmiş ve bu zafer İslam'ın en büyük fethi olmuştur. Onun için âlimlerimiz bugünde çok sadaka verip şükürde bulunmanın müstehap olduğunu söylemişlerdir. On yedinci gecede gusül ve ibadetin de çok büyük fazileti vardır.

Bir çok rivayette şöyle geçer: Bedir savaşı gecesi peygamber efendimizin (s.a.a), ashabına, "Kim bu gece gidip kuyudan bizim için su çekip getirebilir?" diye buyurdu. Ashap sustu ve kimse bu işe girişmedi. Emirulmüminin Hz. Ali (a.s) bir su kırbası alarak su getirmek için dışarı çıktı. O zifri karanlık gece çok soğuktu; rüzgar da esiyordu. Hz. Ali (a.s) su kuyusunun başına ulaştı. O kuyu çok derin ve karanlıktı. Hz. Ali (a.s) kuyudan su çekebilmek için bir kova bulamadı. Çaresiz, kendisi kuyuya indi; su kırbasını su ile doldurup dışarı çıktı. Geri dönmek için hareket edince şiddetli bir rüzgar esmeye başladı. Hazret rüzgar kesilinceye kadar oturup bekledi. Sonra kalkıp yeniden hareket edince yine şiddetli bir rüzgarla karşılaştı. Hazret yine oturup rüzgarın geçmesini bekledi. Üçüncü defa kalkıp hareket edince yine aynı olay yaşandı ve Hz. Ali (a.s) yine oturup bekledi. Rüzgar kesildikten sonra kalkıp kendisini peygamer efendimize ulaştırdı.

Efendimiz (s.a.a), "Ey Ebe'l-Hasan! Neden geciktin?" diye sordu. Bunun üzerine Hz. Ali (a.s), "Üç defa vücu-dumu titreten şiddetli bir rüzgarla karşılaştım. Ben bu rüzgarların kesilmesi için bekledim" diye arzetti. Efendimiz, "Ey Ali! O rüzgar-ların ne olduğunu biliyor musun?" diye sordu. Ali (a.s), "Hayır" ceva-bını verdi. Efendimiz buyurdu ki: "Birinci rüzgar bin melekle birlikte seni selamlayan Cebrail'di. İkincisi bin melekle birlikte seni selamla-yan Mikail'di, üçüncüsü ise bin melekle birlikte seni selamlayan İsrafildi. Bu melekler bize yardım etmek için yere indiler."
      "Emirulmüminin Ali'nin (a.s) bir gecede üç bin üç fazileti var" sözü de buna işarettir. Nitekim Seyyid Himyerî Hz. Ali'nin (a.s) medhinde okuduğu şiirinde buna işaret etmektedir:

Andolsun Allah'a ve nimetlerine
      Sorumludur söylediklerinden her insan
      Gerçekten Ali b. Ebutalib
      Takva ve hayırla donanmış bir insan
      Başlayınca savaş mızraklarla
      Kaçtılar cesaretli kişiler korkudan
      Yürüyor düşman üzerine
      Keskin kılıç var elinde her zaman
      Avlanmak için yavrularını dışarı çıkaran aslanın
      Yavruları arasında yürüyüşü gibi
      Ve Ali öyle bir kişidir ki bir gecede
      Selamladı onu Mikail ile Cebrail.
      Mikail bin melekle, Cebrail bin melekle
      Onların peşi sıra İsrafil bin melekle
      Bedir gecesi yardım için geldiler
      Ebabil kuşları gibi yere indiler.
      "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

Yorum

On Dokuzuncu Gece

Bu gece kadir gecesi olma ihtimali olan üç gecenin ilkidir; diğer iki gece ise 21 ve 23. gecedir. Kadir gecesi öyle bir gecedir ki, onun fazilet ve değerine hiçbir gece ulaşamaz. O gecede yapılan amel, bin ayda yapılan amelden daha hayırlıdır. O gecede yılın mukadderatı takdir edilir. Melekler ve büyük Ruh, Allah'ın izniyle bu gecede yer-yüzüne iner ve zamanın hücceti ve velâyet sahibine inerek takdir edi-len şeyleri ona sunarlar.
        Kadir gecelerinin amelleri iki kısımdır: Bir kısmı her üç gecede yapılan amellerdir; bir kısmı ise her gecenin kendisine ait amellerdir.

Kadir Gecelerinin Müşterek Amelleri

1- Gusül yapmak. Merhum Allâme Meclisî bu guslün güneş batacağı sırada yapılıp onunla akşam namazının kılınmasının daha efdal oldu-ğunu yazmıştır.

2- İki rekât namazı, her rekâtta Fâtiha'dan sonra yedi defa İhlâs Suresi'ni okuyarak kılmak; namazın ardından da yetmiş defa: "Esteğfirullahe ve etûbu ileyh" söyleyerek Allah'tan mağfiret dilemek ve tövbe etmek. Resul-i Ekrem (s.a.a) kendisinden nakledilen bir hadiste şöyle buyurmaktadır. "Kim bu ameli yaparsa, yerinden kalkmadan önce Allah onu ve anne-babasını bağışlar."

3- Bir amel de şudur: Kur'ân-ı Kerim'i açıp önüne kor ve şu duayı okursun:

اَللّـهُمَّ اِنّي اَسْاَلُكَ بِكِتابِكَ وَما فيهِ وَفيهِ اسْمُكَ الاَكْبَرُ وَاَسْماؤُكَ الْحُسْنى، وَما يُخافُ وَيُرْجى اَنْ تَجْعَلَني مِنْ عُتَقائِكَ مِنَ النّارِ.

"Allah'ım, indirdiğin kitabın ve onda bulunan büyük ismin ve güzel isimlerin hürmetine ve kitabındaki korkutan veya ümit veren (ayetlerin) hürmetine, beni cehennem ateşinden azat ettiğin kimselerden kılmanı dilerim senden."

Ve bu duanın ardından da hacet ve dileklerinizi Hak Teâlâ'dan istersiniz.

4- Bu gecelerde yapılan bir amel de şöyledir: Kur'ân'ı alıp başınıza kor ve şöyle dua edersiniz:

اَللّـهُمَّ بِحَقِّ هذَا الْقُرْآنِ، وَبِحَقِّ مَنْ اَرْسَلْتَهُ بِهِ، وَبِحَقِّ كُلِّ مُؤْمِن مَدَحْتَهُ فيهِ، وَبِحَقِّكَ عَلَيْهِمْ، فَلا اَحَدَ اَعْرَفُ بِحَقِّكَ مِنْكَ.

"Allah'ım! Bu Kur'ân ve onu gönderdiğin kimsenin ve onda methettiğin bütün müminlerin hakkına ve senden başka hiç kimsenin tanıyamayacağı onlar üzerindeki hakkına (sana yalvarıyorum)."

Sonra da on defa: Bike ya Ellah
        On defa: Bi-Muhammedin
        On defa: Bi- Eliyyin
        On defa: Bi-Fatimete
        On defa: Bil-Haseni
        On defa: Bil-Hüseyni
        On defa: Bi-Eliyyibnil Hüseyin
        On defa: Bi-Muhammed İbn Eliyyin
        On defa: Bi-Ce'fer İbn Muhammed
        On defa: Bi-Musa İbn Ce'fer
        On defa: Bi-Eliyyİbn Musa
        On defa: Bi-Muhammed İbn Eliyyin
        On defa: Bi-Eliyyİbn Muhammed
        On defa: Bil-Hasen İbn Eliyyin
        On defa: Bil-Hucceti

söyleyip hacetlerinizi istersiniz. Bu duada önce Allah-u Teâlâ'yı, Kur'-ân-ı Kerim'e ve O'nun gönderdiği Peygamber'ine (s.a.a) ve Kur'ân'ın methettiği müminlere sonra da Allah'u Teâlâ'yı kendi mukaddes zatına ve Ehlibeyt'ten olan On Dört Masum'un her birinin hürmetine ant vererek hacet ve dileklerinizi Hak Teâlâ'dan diliyorsunuz.

5- Bu gecenin bir ameli de imkânı olanlar için İmam Hüseyin'in (a.s) mukaddes türbesini ziyaret etmektir. Uzakta olanlar da uzaktan İmam'ı (a.s) selâmlayarak ziyaret edebilirler.

6- Bu üç gecede ihya tutmak (bu geceleri yatmadan sabahlamak) da müstehaptır. Bir hadis-i şerifte şöyle geçer: "Kadir gecesinde ihya tutan kimsenin günahlarını, Allah bağışlar."

7- Her üç gecede de yüz rekât namaz kılmanın çok fazileti vardır. Bu namazlarda her rekâtta Fâtiha'dan sonra on defa İhlâs Suresi okunursa, daha faziletli olur.

8- Şu duanın okunması da bu üç gecenin müşterek amelidir:

اَللّـهُمَّ اِنّي اَمْسَيْتُ لَكَ عَبْداً داخِراً لا اَمْلِكُ لِنَفْسي نَفْعاً وَلا ضَرّاً، وَلا اَصْرِفُ عَنْها سُوءاً، اَشْهَدُ بِذلِكَ عَلى نَفْسي، وَاَعْتَرِفُ لَكَ بِضَعْفِ قُوَّتي، وَقِلَّةِ حيلَتي، فَصَلِّ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، وَاَنْجِزْ لي ما وَعَدْتَني وَجَميعَ الْمُؤْمِنينَ وَالْمُؤْمِناتِ مِنَ الْمَغْفِرَةِ في هذِهِ اللَّيْلَةِ، وَاَتْمِمْ عَلَيَّ ما آتَيْتَني فَاِنّي عَبْدُكَ الْمِسْكينُ الْمُسْتَكينُ الضَّعيفُ الْفَقيرُ الْمَهينُ، اَللّـهُمَّ لا تَجْعَلْني ناسِياً لِذِكْرِكَ فيـما اَوْلَيْتَني، وَلا لاِِحْسانِكَ فيـما اَعْطَيْتَني، وَلا آيِساً مِنْ اِجابَتِكَ وَاِنْ اَبْطَأَتَ عَنّي، في سَرّاءَ اَوْ ضَرّاءَ، اَوْ شِدَّة اَوْ رَخاء، اَوْ عافِيَة اَوْ بَلاء، اَوْ بُؤْس اَوْ نَعْماءَ اِنَّكَ سَميعُ الدُّعاءِ.

"Allah'ım! Menfaat veya zararı elinde olmayan ve kö tülüğü kendi-sinden uzaklaştıramayan değersiz bir kulun olarak akşamladım. Ben kendi nefsime bunu şehadet ediyor, gücümün zayıflığı ve çaremin azlığını sana itiraf ediyorum. Şu hâlde Muhammed ve Ehlibeyt'ine rahmet eyle ve bu gecede bana ve bütün mümin erkek ve kadınlara vaat ettiğin mağfireti gerçekleştir ve bana verdiğin (nimetlerini) tamamla. Çünkü ben senin, miskin, düşkün, zayıf, fakir ve aşağılık bir kulunum.

Allah'ım! İster geciksin (ister gecikmesin), ister rahatlıkta olayım isterse sıkıntıda, ister zorlukta olayım, isterse kolaylıkta, ister afiyet içinde olayım, ister belada, ister yoksulluk içinde olayım isterse nimet (ve bollukta), lütfettiğin şeylerde zikrini bana unutturma; verdiğin (nimetlerde) iyiliğinden beni gafil etme ve icabetinden ümidimi kesme. Kuşkusuz sen duayı işiten (kabul eden)sin."

Bu duayı Merhum Kef'emî, İmam Zeynülabidin'den (a.s) nakletmiş ve şöyle demiştir:
        "İmam (a.s) bu duayı, Kadir gecelerinde hem ayak üstü, hem otu-rarak, hem rükûda ve hem de secdede okurdu."

Merhum Meclisî bu gecelerin en değerli ve faziletli amellerini şöyle sıralamıştır:
        İstiğfar etmek, zikir, kendimizin, anne-babamızın akraba ve mümin kardeşlerimizin dünya ve ahiretleri ile ilgili hacetlerini istemek, Resulullah (s.a.a) ve Ehlibeyt'ine mümkün olduğu kadar salât u selam etmek; bazı rivayetlere göre Cevşen-i Kebir duasının da bu üç gecede okunması müstehaptır.

Bir rivayette şöyle geçer:
        "Resulullah'a (s.a.a) "Kadir gecesine girdiğimizde (o gecede), ne isteyelim Hak Teâlâ'dan?" diye sorulduğunda, Resulullah (s.a.a): "Afiyet dileyin." buyurdu.

Yorum

Kadir Gecelerinin Özel Amelleri

On Dokuzuncu Gece

1- Yüz defa:

اَسْتَغْفِرُ اللهَ رَبّي وَاَتُوبُ اِلَيْهِ.

(Rabbim olan Allah'tan mağfiret diler ve ona tövbe ederim.) demek.

2- Emirü'l-Müminin Ali'nin (a.s) Kufe mescidinin mihrabında İbn Mülcem tarafından vurulmasının bu geceye tekabül etmesi münasebe-tiyle yüz defa:

اَللّـهُمَّ الْعَنْ قَتَلَةَ اَميرِ الْمُؤمِنينَ .

(Allah'ım! Emirü'l-Müminin Ali'nin (a.s) katillerine lânet et.) söylemek müstehaptır.

3- Önceden ramazan ayının gündüzleri için altıncı amel olarak zikrettiğimiz duayı, bu gece de okumak sünnettir.

4- Bu gecenin bir ameli de, şu duayı okumaktır:

اَللّـهُمَّ اْجْعَلْ فيـما تَقْضي وَتُقَدِّرُ مِنَ الاَمْرِ الَْمحْتُومِ، وَفيـما تَفْرُقُ مِنَ الاَمْرِ الحَكيمِ في لَيْلَةِ الْقَدْرِ، وَفِي الْقَضاءِ الَّذي لا يُرَدُّ وَلا يُبَدَّلْ، اَنْ تَكْتُبَني مِنْ حُجّاجِ بَيْتِكَ الْحَرامِ، الْمَبْرُورِ حَجُّهُمُ، الْمَشْكُورِ سَعْيُهُمُ، الْمَغْفُورِ ذُنُوبُهُمُ الْمُكَفَّرِ عَنْهُمْ سَيِّئاتُهُمْ وَاجْعَلْ فيـما تَقْضي وَتُقَدِّرُ اَنْ تُطيلَ عُمْري وَتُوَسِّعَ عَلَيَّ في رِزْقي، وَتَفْعَلَ بي كَذا وَكَذا.

"Allah'ım! Kadir gecesinde hükmedip mukadder buyurduğun, hik-met üzere kararlaştırdığın, değişmeyen, dönüşü olmayan hükümlerin arasında beni de Beytü'l-Haram'ının, hacları kabul olan, çabalarının karşılığı verilen, günahları affedilen, kötülüklerinin üstü örtülen hacıların-dan yaz. Ömrümün uzamasını ve rızkımın çoğalmasını mukadder buyur. Ve benim şu, şu... hacetlerimi yerine getir."

Uyarı: "Keza ve keza" (Şu, şu hacetlerim…) cümlesi yerine hacetler zikredilir.

Yorum

Yirmi Birinci Gece

Bu gece on dokuzuncu geceden daha faziletlidir. Bu gecede de üç gecenin müşterek amellerini yerine getirmekle birlikte bu gece ve yirmi üçüncü gecenin gusül, ihya ve ibadetine daha çok önem verilmesi, hadislerde üstelenmiş ve Kadir gecesinin bu iki geceden birisi olduğu vurgulanmıştır.

Muhtelif hadislerde nakledildiğine göre, Ehlibeyt İmamları'ndan birisine, Kadir gecesinin bu iki geceden hangisi olduğu sorulduğunda, "İstediğini bu iki geceden birisinde (her iki gecenin amellerini yerine getirerek) bulman kolaydır." veya "Neden her iki gecede de hayır amel işlemeyesin?!" şeklindeki cevaplarla yetinmiş ve kesin belirlememişlerdir.

Merhum Şeyh Sadûk'un: "Bu iki geceyi ilâhî olan ilmî müzakere-lerle geçirmek daha faziletlidir." dediği nakledilmiştir.

Bu geceden itibaren ramazanın son on günlerine ait duaların okun-masına da başlanılır. O dualardan birisi, Merhum Kuleynî'nin İmam Cafer Sadık'tan (a.s) naklettiği duadır. İmam (a.s) şöyle buyurmuştur: Ramazan ayının son on gününde, her gece şöyle söylersin:

اَعُوذُ بِجَلالِ وَجْهِكَ الْكَريمِ أنْ يَنْقِضيَ عَنّي شَهْرُ رَمَضانَ اَوْ يَطْلُعَ الْفَجْرُ مِنْ لَيْلَتي هذِهِ وَلَكَ قِبَلي ذَنْبٌ اَوْ تَبِعَةٌ تُعَذِّبُني عَلَيْهِ.

"(Ey Rabbim!) Ramazan ayının bitmesi veya bu gecenin sabah olmasıyla henüz üzerimde azaba vesile olacak bir günahın kalması hâlinde, bundan Kerim Vech'inin yüceliğine sığınırım."

Merhum Kef'emî'nin "Beledu'l-Emin" adlı eserin haşiyesindeki nakline göre İmam Cafer Sadık (a.s), ramazan ayının son on gecesinde farz ve sünnet namazlardan sonra şöyle dua ederdi:

اَللّـهُمَّ اَدِّ عَنّا حَقَّ ما مَضى مِنْ شَهْرِ رَمَضانَ، وَاغْفِرْ لَنا تَقْصيرَنا فيهِ، وَتَسَلَّمْهُ مِنّا مَقْبُولاً وَلا تُؤاخِذْنا بِاِسْرافِنا عَلى اَنْفُسِنا، وَاجْعَلْنا مِنَ الْمَرْحُومينَ وَلا تَجْعَلْنا مِنَ الَْمحْرُومينَ.

"Allah'ım! Ramazan ayının geçmiş (günlerinin) hakkını bizden taraf eda et. Ona karşı yaptığımız kusur ve ihmali bağışla. Onu bizden kabul buyur. Nefsimize yaptığımız zulümden dolayı bizi cezalandırma. Bizi rahmetine mazhar olanlardan kıl; mahrum olanlardan değil."

İmam (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kim bu duayı okursa, Allah bu aydaki geçmiş kusurlarını bağışlar ve geriye kalan günlerinde ise, onu günahtan korur."

Yine Seyyid İbn Tâvûs'un (r.a) "İkbal" kitabında İbn Ebi Umeyr'-den, Murazim'den nakline göre, İmam Sadık (a.s) ramazan ayının son on gününde, her gece şu duayı okurdu:

اَللّـهُمَّ اِنَّكَ قُلْتَ في كِتابِكَ الْمُنْزَلِشَهْرُ رَمَضانَ الَّذي اُنْزِلَ فيهِ الْقُرْآنُ هُدىً لِلنّاسِ وَبَيِّنات مِنَ الْهُدى وَالْفُرْقانِ) فَعظَّمْتَ حُرْمَةَ شَهْرِ رَمَضانَ بما اَنْزَلْتَ فيهِ مِنَ الْقُرآنِ، وَخَصَصْتَهُ بِلَيْلَةِ الْقَدْرِ وَجَعَلْتَها خَيْراً مِنْ اَلْفِ شَهْر، اَللّـهُمَّ وَهذِهِ اَيّامُ شَهْرِ رَمَضانَ قَدِ انْقَضَتْ، وَلَياليهِ قَدْ تَصَرَّمَتْ، وَقَدْ صِرْتُ يا اِلـهي مِنْهُ اِلى ما اَنْتَ اَعْلَمُ بِهِ مِنّي وَاَحْصى لِعَدَدِهِ مِنَ الْخَلْقِ اَجْمَعينَ، فَاَسْأَلُكَ بِما سَأَلكَ بِهِ مَلائِكَتُكَ الْمُقَرَّبُونَ وَاَنْبِياؤُكَ الْمُرْسَلُونَ، وَعِبادُكَ الصّالِحُونَ، اَنْ تُصَلِّيَ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَأنَ تَفُكَّ رَقَبَتي مِنَ النّارِ، وَتُدْخِلَنِى الْجَنَّةَ بِرَحْمَتِكَ، وَاَنْ تَتَفَضَّلَ عَليَّ بِعَفْوِكَ وَكَرَمُكَ و تَتَقبَّل تَقَربي وَ تَسْتَجيْبَ دُعائي وتَمُنَّ عَليّ بالامن يوم الخوف مِنْ كُلِّ هَوْل اَعْدَدْتَهُ لِيَومِ الْقِيامَةِ، اِلـهي وَاَعُوذُ بِوَجْهِكَ الْكَريمِ، وَبِجَلالِكَ الْعَظيمِ اَنْ يَنْقَضِيَ اَيّامُ شهْرِ رَمَضانَ وَلَياليهِ وَلكَ قِبَلي تَبِعَةٌ اَوْ ذَنْبٌ تُؤاخِذُني بِهِ اَوْ خَطيئَةٌ تُريدُ اَنْ تَقْتَصَّهَا مِنّي لَمْ َتَغْفِرْها لي سَيِّدي سَيِّدي سَيِّدي أسألُك يا لا اِلـهَ إلاّ اَنْتَ اِذْ لا اِلـهَ إلاّ اَنْتَ اِنْ كُنْتَ رَضَيْتَ عَني في هذَا الشَّهْرِ فَاْزدَدْ عَنّي رِضاً، وَاِنْ لَمْ تَكُن رَضَيْتَ عنِّي فَمِنَ الانَ فَارْضَ عَنّي يا اَرْحَمَ الرّاحِمينَ، يا اَللهُ يا اَحَدُ يا صَمَدُ يا مَنْ لَمْ يَلِدْ وَلمْ يُولَدْ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُواً اَحَدٌ.

“Allah'ım! İndirilen kitabın (Kur'ân)'da şöyle buyurdun: "Ramazan ayı, ki insanlara yol gösterici, (hakkı batıldan) ayırt edip açıklayıcı olarak Kur'ân o ayda indirilmiştir..." Kur'ân'ı böylece ramazan ayında indirerek, Kadir gecesini bu aya has kılıp bu ayın hürmetini yücelttin.

Allah'ım! İşte ramazan ayının günleri bitmek ve gece leri geçmek üzeredir. Ey mabudum! (Bu günler ve gecelerde) ulaştığım durumu sen benden daha iyi bilirsin; sen (itaat veya günahlarımın) sayısına bütün yaratıklardan daha çok vakıfsın. Şu hâlde mukarreb meleklerinin, gönde-rilmiş peygamberlerinin ve salih kullarının senden dilerken vasıta kıldık-ları şeyleri, ben de vasıta kılarak senden, Muhammed ve Ehlibeyt'ine rahmet etmeni, vücudumu (cehennem) ateşinden kurtarmanı, rahmetinle beni cennete yerleştirmeni, affın ve kereminle bana lütufta bulunmanı, (sana) yakınlaşmak için (yaptığım amelleri) kabul buyurmanı, duamı kabul etmeni ve korku günü olan Kıyamet günü için öngördüğün bütün korku ve dehşetlerden beni emniyete alarak minnetine mazhar kılmanı diliyorum.

Ey mabudum! Ramazan ayının gündüz ve geceleri geçer de üzerimde beni cezalandırmana sebep olacak bir suç ve günah veya benden kısasını alacağın bir yanlışım kalır ve onu bağışlamazsan, bundan (ancak) Kerim Vech'ine ve yüce celaline sığınırım. Ey efendim; ey efendim; ey efendim; ey (yüce Allah)! Senden başka ilâh yoktur; çünkü senden gayri bir mabut olamaz; sana yalvarıyorum; bu ayda benden razı olduysan, rızanı daha da artır ve eğer razı olmadıysan, şu anda benden razı ol; ey merhametlilerin en merhametlisi! Ey Allah, ey tek, ey noksansız-ihtiyaçsız, ey doğmayan ve doğurmayan ve hiçbir şey kendisine denk olmayan (Rabbim)!"

Peşinden şu duanın sık sık tekrarlanması tavsiye edilmiştir:

يا مُلَيِّنَ الْحَديدِ لِداوُدَ عَلَيْهِ السَّلامُ يا كاشِفَ الضَرّ والكُرَبِ العِظام عَن ايّوب (عليه السلام) اَي مُفَرِّجَ هَمِّ يَعْقُوبَ عَلَيْهِ السَّلامُ، اَيْ مُنَفِّسَ غَمِّ يُوسُفَ عَلَيْهِ السَّلامُ صَلِّ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد كَما اَنْتَ أَهْلهُ اَنْ تُصَلِّيَ عَلَيْهِمْ اَجْمَعينَ وَافْعَلْ بي ما اَنْتَ اَهْلُهُ وَلا تَفْعَلْ بي ما اَنَا اَهْلُهُ.

"Ey Davud aleyhisselâm için demiri yumuşatan; ey Eyyup Aleyhis-selâm'ın büyük sıkıntı ve kederini gideren; ey Yakup aleyhisselâm'ın üzüntüsüne son veren; ey Yusuf Aleyhisselâm'ın gamını bertaraf eden (Yüce Allah)! Muhammed ve Ehlibeyt'inin hepsine, sana yakışır şekilde rahmet eyle; bana, kendine yakışır şekilde muamele et, benim hak ettiğim şekilde değil."

"el-Kâfî", "el-Muknia" ve "el-Misbâh" kitaplarında, yirmi birinci gece için şu dua nakledilmiştir:

يا مُولِجَ اللَّيْلِ فِي النَّهارِ، وَمُولِجَ النَّهارِ فِي اللَّيْلِ، وَمُخْرِجَ الْحَيِّ مِنَ الْمَيِّتِ، وَمُخْرِجَ الْمَيِّتِ مِنْ الْحَيِّ، يا رازِقَ مَنْ يَشاءُ بِغَيْرِ حِساب، يا اَللهُ يا رَحْمـنُ، يا اَللهُ يا رَحيمُ، يا اَللهُ يا اَللهُ يا اَللهُ لَكَ الاَسْماءُ الْحُسْنى، وَالاَمْثالُ الْعُلْيا، وَالْكِبْرِياءُ وَالالاءُ، اَسْاَلُكَ اَنْ تُصَلِّيَ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، وَاَنْ تَجْعَلَ اسْمي في هذِهِ اللَّيْلَةِ فِي السُّعَداءِ، وَرُوحي مَعَ الشُّهَداءِ، وَاِحْساني في عِلِّيّينَ، وَاِساءَتي مَغْفُورَةً، وَاَنْ تَهَبَ لي يَقينَاً تُباشِرُ بِهِ قَلْبي، وَاِيماناً يُذْهِبُ الشَّكَّ عَنّي، وَتُرْضِيَني بِما قَسَمْتَ لي، وَآتِنا فِي الدُّنْيا حَسَنَةً وَفِي الاخِرَةِ حَسَنَةً، وَقِنا عَذابَ النّارِ الْحَريقِ، وَارْزُقْني فيها ذِكْرَكَ وَشُكْرَكَ، وَالرَّغْبَةَ اِلَيْكَ وَالاِنابَهَ وَالتَّوْفيقَ لِما وَفَّقْتَ لَهُ مُحَمَّداً وآلَ مُحَمَّداً عَلَيْهِ وَعَلَيْهِمُ السَّلامُ.

"Ey geceyi gündüze ve gündüzü geceye dâhil eden; diriyi ölüden ve ölüyü diriden çıkaran; ey istediğine hesapsız rızk veren; ya Allah, ya Rahman; ya Allah, ya Rahim; ya Allah, ya Allah, ya Allah! Güzel isimler, yüce örnekler, yücelik ve nimetler sana mahsustur. Senden, Muhammed ve Ehlibeyt'ine rahmet etmeni ve bu gecede benim ismimi saadetli insanların isimleri arasına, ruhumu ise şehidlerin ruhlarının yanına yerleştirmeni, iyiliğimi illiyyîn makamına (kabul derecesine) ulaştırmanı, kötülüğümü bağışlamanı diliyorum. Bana kalbimle bütünleşen (hiçbir zaman ayrılmayan) bir yakin; şüpheyi benden uzaklaştıracak bir iman lütfetmeni ve benim için kısmet ettiğin şeylere beni razı kılmanı diliyorum senden.

(Allah'ım!) Dünyada da bize iyilik nasip et, âhirette de. Bizi, yakıcı ateşin azabından koru. Bu gecede bana zikrini, şükrünü, sana yönelmeyi, tövbe etmeyi nasip et ve Muhammed ve Ehlibeyt'ini (ona ve Ehlibeyt'ine selâm olsun) muvaffak kıldığın şeylere beni de muvaffak kıl."

Yorum

Yirmi İkinci Gecenin Duası

Şu dua bu gece için rivayet edilmiştir:

يا سالِخَ النَّهارِ مِنَ اللَّيْلِ فَاِذا نَحْنُ مُظْلِموُنَ وَمُجْرِي الشَّمْسِ لِمُسْتَقَرِّها بِتَقْديرِكَ، يا عَزيزُ يا عَليمُ، وَمُقَدِّرَ الْقَمَرِ مَنازِلَ حَتّى عادَ كَالْعُرْجُونِ الْقَديمِ، يا نُورَ كُلِّ نُور، وَمُنْتَهى كُلِّ رَغْبَة، وَوَلِيَّ كُلِّ نِعْمَة، يا اَللهُ يا رَحْمـنُ، يا اَللهُ يا قُدُّوسُ، يا اَحَدُ يا واحِدُ، يا فَرْدُ يا اَللهُ يا اَللهُ يا اَللهُ، لَكَ الاَسْماءُ الْحُسْنى، وَالاَمْثالُ الْعُلْيا، وَالْكِبْرِياءُ وَالالاءِ، اَسْأَلكَ اَنْ تُصَلِّيَ عَلى مُحَمَّد وَاَهْلِ بَيْتِهِ، وَاَنْ تَجْعَلَ اسْمي في هذِهِ اللَّيْلَةِ فِي السُّعَداءِ،وَرُوحي مَعَ الشُّهَداءِ، وَاِحْساني في عِلِّيّينَ، وَاِساءَتي مَغْفُورَةً، وَاَنْ تَهَبَ لي يَقيناً تُباشِرُ بِهِ قَلْبي، وَايماناً يُذْهِبُ الشَّكَّ عَنّي، وَتُرْضِيَني بِما قَسَمْتَ لي، وَآتِنا فِي الدُّنْيا حَسَنةً وَفِى الاخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنا عَذابَ النّارِ الْحَريقِ، وَارْزُقْني فيها ذِكْرَكَ وَشُكْرَكَ وَالرَّغَبَةَ اِلَيْكَ وَالاِنابَةَ وَالتَّوفيقَ لِما وَفَّقْتَ لَهُ مُحَمَّداً وآلَ مُحَمَّد عَلَيْهِمُ السَّلامُ.

"Ey gündüzü geceden söküp çıkaran ve aniden bizi karanlıkta bırakan; takdiriyle güneşi kendisi için (tespit ettiği) bir karar yerine doğru akıtıp götüren! Ey izzet ve ilim sahibi; ey ay için sonunda eski bir hurma dalı gibi (ilk menziline) dönünceye kadar, bir takım uğrak yerleri takdir eden.
              Ey nurun nuru; ey her arzunun son noktası ve her nimetin velisi! Ey Allah, ey Rahman, ey Allah, ey Kuddüs, ey tek, ey bir, ey eşsiz, ey Allah, ey Allah, ey Allah! Güzel isimler, yüce örnekler, yücelik ve nimetler sana mahsustur.

Senden, Muhammed ve Ehlibeyt'ine salât etmeni ve bu gecede benim ismimi saadetlilerin ismiyle ve ruhumu şehitlerin (ruhuyla) birlikte kılmanı, iyiliğimi illiyyîn makamına (kabul derecesine) yüceltmeni, kötülüğümü bağışlamanı diliyorum. Bana kalbimle bütünleşen bir yakin, şüpheyi benden uzaklaştıracak bir iman nasip etmeni, benim için kısmet ettiğin şeye beni razı kılmanı istiyorum.

(Allah'ım!) Dünyada da bize iyilik ver, ahirette de ve bizi yakıcı ateşin azabından koru. Bu (gecede) zikrini, şükrünü, iştiyakla sana yönelmeyi ve tövbe etmeği bize nasip et. Muhammed ve Ehlibeyt'ini (ona ve Ehlibeyt'ine selâm olsun) muvaffak kıldığın şeylere bizleri de muvaffak kıl."

Yorum

Yirmi Üçünçü Gece

يا رَبَّ لَيْلَةِ الْقَدْر وَجاعِلَها خَيْراً مِنْ اَلْفِ شَهْر، وَرَبَّ اللَّيْلِ والنَّهارِ، وَالْجِبالِ والْبِحارِ، والظُّلَمِ والاَْنْوارِ، وَالاَْرْضِ وَالسَّماءِ، يا بارِئُ يا مُصَوِّرُ، يا حَنّانُ يا مَنّانُ، يا اَللهُ يا رَحْمنُ، يا اَللهُ يا بَديعُ، يا اَللهُ يا اَللهُ يا اَللهُ، لَكَ الاَْسْماءُ الْحُسْنى، وَالاَْمْثالُ الْعُلْيا، وَالْكِبْرِياءُ وَالالاءُ، اَسْاَلُكَ اَنْ تُصَلِّيَ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، وَاَنْ تَجْعَلَ اسْمي في هذِهِ اللَّيْلَةِ فِى السُّعَداءِ، وَرُوحي مَعَ الشُّهَداءِ وَاِحْساني في عِلِّيّينَ، وَاِساءَتي مَغْفُورَةً، وَاَنْ تَهَبَ لي يَقيناً تُباشِرُ بِهِ قَلْبي وَايماناً يُذهِبُ الشَّكَّ عَنّي، وَتُرْضِيَني بِما قَسَمْتَ لي، وَآتِنا فِي الدُّنْيا حَسَنَةً وَفِي الاخِرَةِ حَسَنَةً، وَقِنا عَذابَ النّارِ الْحَريقِ، وَارْزُقْني فيها ذِكْرَكَ وَشُكْرَكَ وَالرَّغْبَةَ اِلَيْكَ وَالانابَةَ والتَّوبَةَ والتَّوْفيقَ لِما وَفَّقْتَ لَهُ مُحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّد عَلَيْهِمُ السَّلامُ.

"Ey Kadir gecesinin Rabbi ve onu bin aydan hayırlı ey gece ve gün-düzün, dağların ve denizlerin, karanlıkların ve nurların, yerin ve göğün Rabbi; ey yaratan; ey (varlıkları) şekillendiren; ey şefkatli; ey nimet verip ihsanda bulunan, ey Allah, ey Rahman; ey Allah, ey Kayyum (varlıkları ayakta tutan); ey Allah, ey örneği olmadan yaratan; ya Allah, ya Allah, ya Allah! Güzel isimler, yüce örnekler, kibriya ve nimetler sana mahsustur.

(Allah'ım!) Senden, Muhammed ve Ehlibeyt'ine rahmet etmeni ve bu gecede benim ismimi saadetli kimselerin isimleri arasına ve ruhumu şehitlerin ruhunun yanına yerleştirmeni, iyiliğimi illiyyîn makamına (kabul derecesine) ulaştırmanı ve kötülüğümü bağışlamanı diliyorum. Bana, kalbimle bütünleşecek (ondan hiçbir zaman ayrılmayacak) bir yakin, (her türlü) şüpheyi benden uzaklaştıracak bir iman ver ve bana kısmet ettiğin şeylere beni razı kıl; dünyada da bize iyilik ver ahirette de ve bizi yakıcı ateşin azabından koru. Bu (gecede) zikrini, şükrünü, iştiyakla sana yönelmeyi, tövbe edip sana dönmeği bana nasip et ve Muhammed ve Ehlibeyt'ini (ona ve Ehlibeyt'ine selâm olsun) muvaffak kıldığın şeylere beni de muvaffak kıl."

Muhammed b. İsa kendi senediyle Ehlibeyt İmamlarından -Allah'ın selamı onların üzerine olsun- şöyle nakletmiştir: Ramazan ayının yirmi üçüncü gecesi aşağıdaki duanın secdede, oturarak, ayakta ve kısacası ramazan ayı boyunca mümkün olduğu kadar çeşitli hallerde sık sık tekrarlanması iyidir. Allah Teala'ya hamd ve sena edip yücelttikten ve peygamber efendimize (s.a.a) salavat gönderdikten sonra şöyle de:

اَللّـهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ فلان بن فلان

"Fulan ibn fulan" yerine şöyle de:

الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَنِ صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَعَلى آبائِه في هذِهِ السَّاعَةِ وَفي كُلِّ ساعَة وَلِيّاً وَحافِظاً وَقائِداً وَناصِراً وَدَليلاً وَعَيْنا حَتّى تُسْكِنَهُ اَرْضَكَ طَوْعاً وَتُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً.

"Allah'ım! Velin Hüccet ibn-il Hasan'ı (Hz. Mehdi'yi); salâvatın onun ve babalarının üzerine olsun, (insanların) teslimiyetiyle birlikte yeryüzüne yerleştirip (hâkim kılıp) uzun zaman orada faydalandırıncaya kadar, onun şimdi ve her zaman dostu, koruyucusu, rehberi, yardımcısı, kılavuzu ve gözü ol."

Ve yine şu duayı oku:

يا مُدَبِّرَ الاُمُورِ، يا باعِثَ مَنْ فِى الْقُبُورِ، يا مُجْرِيَ الْبُحُورِ، يا مُلَيِّنَ الْحَديدِ لِداوُدَ صَلِّ عَلى مُحَمَّد وَآل مُحَمد وافْعَلْ بي كَذ وَكَذا.

"Ey işleri tedbir eden, ey kabirdekileri dirilten, ey denizleri akıtan, ey demiri Davud'a yumşatan! Muhammed ve âl-i Muhammed'e salat eyle ve bana şöyle şöyle yap."
                «كَذ وَكَذا» yerine hacetlerini iste. -sonra- şöyle de:

«اللَّيْلَةَ اللَّيْلَةَ»

Bu dua okunurken eller gökyüzüne kaldırılarak dua sonuna kadar okunur. Bu duanın bu gece rükû ve secde hâlinde, oturarak, ayakta ve kısacası çeşitli hallerde sık sık tekrarlanması iyidir. Bu duanın rama-zan ayının son gecesinde de okunması tavsiye edilmiştir.

Yorum

Yirmi Dördüncü Gecenin Duası

يا فالِقَ الاِْصْباحِ، وَجاعِلَ اللَّيْلِ سَكَناً، وَالشَّمْسِ وَالْقَمَرِ حُسْباناً، يا عَزيزُ يا عَليمُ، يا ذَا المَنِّ وَالطَّوْلِ، وَالْقُوَّةِ وَالْحَوْلِ، وَالْفَضْلِ والاِْنْعامِ، وَالْجَلالِ وَالاِْكْرامِ، يا اَللهُ يا رَحْمـنُ، يا اَللهُ يا فَرْدُ يا وِتْرُ، يا اَللهُ يا ظاهِرُ يا باطِنُ، يا حَيُّ لا اِلـهَ إلاّ اَنْتَ، لَكَ الاَْسْماءُ الْحُسْنى، وَالاَْمْثالُ الْعُلْيا، وَالْكِبْرِياءُ وَالالاءُ، اَسْاَلُكَ اَنْ تُصَلِّيَ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، وَاَنْ تَجْعَلَ اسْمي في هذِهِ اللَّيْلَةِ فِي السُّعَداءِ، وَرُوحي مَعَ الشُّهَداءِ، وَاِحْساني في عِلِّيّينَ، وَاِساءَتي مَغْفُورَةً، وَاَنْ تَهَبَ لي يَقيناً تُباشِرُ بِهِ قَلْبي، وَايماناً يَذْهَبُ بِالشَّكِّ عَنّي، وَرِضىً بِما قَسَمْتَ لي، وَآتِنا فِي الدُّنْيا حَسَنَةً وَفِي الاخِرَةِ حَسَنَهً، وَقِنا عَذابَ النّارِ الْحَريقِ، وَارْزُقْني فيها ذِكْرَكَ وَشُكْرَكَ وَالرَّغْبَةَ اِلَيْكَ، وَالانابَةَ وَالتَّوْبَهَ وَالتَّوْفيقَ لِما وَفَّقْتَ لَهُ مُحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّد صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَعَلَيْهِمْ.

"Ey sabahı yarıp çıkaran, geceyi huzur ve sükûnet vesilesi kılan, güneş ve ayı (belli) bir hesap üzere (cereyan) ettiren, ey izzet sahibi, ey (her şeyi) bilen, ey nimet ve bağış sahibi; ey kuvvet ve kudret sahibi; ey (kullarına) lütfedip nimet veren; ey celal ve yücelik sahibi; ey Allah, ey Rahman, ey Allah, ey eşsiz, ey tek, ey Allah, ey aşikâr ve gizli, ey diri olan! Senden başka bir ilâh yoktur. Güzel isimler, yüce örnekler, yücelik ve nimetler sana mahsustur.

(Allah'ım!) Senden Muhammed ve Ehlibeyt'ine rahmet etmeni ve bu gecede benim ismimi mutlu insanların isimleri arasına ve ruhumu şehitlerin ruhları yanına yerleştirmeni, iyiliğimi illiyyîn makamına (kabul derecesine) yükseltmeni, kötülüğümü bağışlamanı, bana kalbimden (hiçbir zaman) ayrılmayacak bir yakin ve şüpheyi benden uzaklaştıracak bir iman vermeni, bana kısmet ettiğin şeye beni razı kılmanı diliyorum. Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de ve bizi ateşin yakıcı azabından koru.

Bu (gecede), zikrini, şükrünü, iştiyakla sana yönelmeyi, dönüp tövbe etmeği bana nasip et ve Muhammed ve Ehlibeyt'ini (ona ve Ehlibeyt'ine selâm olsun) muvaffak kıldığın şeylere beni de muvaffak kıl."

Yorum

Yirmi Beşinci Gecenin Duası

يا جاعِلَ اللَّيْلِ لِباساً، وَالنَّهارِ مَعاشاً، وَالاَْرْضِ مِهاداً، وَالْجِبالِ اَوْتاداً، يا اَللهُ يا قاهِرُ، يا اَللهُ يا جَبّارُ، يا اَللهُ يا سَميعُ، يا اَللهُ يا قَريبُ، يا اَللهُ يا مُجيبُ، يا اَللهُ يا اَللهُ يا اَللهُ، لَكَ الاَْسْماءُ الْحُسْنى، وَالاَْمْثالُ الْعُلْيا، وَالْكِبْرِياءُ وَالالاءُ، اَسْاَلُكَ اَنْ تُصَلِّيَ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، وَاَنْ تَجْعَلَ اسْمي في هذِهِ اللَّيْلَةِ فِي السُّعَداءِ، وَرُوحي مَعَ الشُّهَداءِ، وَاِحْساني في عِلِّيّينَ، وَاِساءَتي مَغْفُورةً، وَاَنْ تَهَبَ لي يَقيناً تُباشِرُ بِهِ قَلْبي، وَايماناً يُذْهِبُ الشَّكَّ عَنّي، وَرِضىً بِما قَسَمْتَ لي، وَآتِنا فِي الدُّنْيا حَسَنَةً وَفِي الاخِرَةِ، حَسَنَةً وَقِنا عَذابَ النّارِ الْحَريقِ، وَارْزُقْني فيها ذِكْرَكَ وَشُكْرَكَ وَالرَّغْبَةَ اِلَيْكَ وَالاِْنابَةَ وَالتَّوْبَةَ والتَّوْفيقَ لِما وَفَّقْتَ لَهُ مَحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّد عَلَيْهِمُ السَّلامُ .

"Ey geceyi bir örtü, gündüzü bir geçim zamanı, yeryüzünü beşik ve dağları birer kazık yapan; ey Allah, ey Kahir (her şeye galip gelen); ey Allah, ey Cabbâr; ey Allah, ey duyan; ey Allah, ey yakın; ey Allah, ey (duaları) kabul eden; ya Allah, ya Allah, ya Allah! Güzel isimler, yüce örnekler, yücelik ve nimetler sana mahsustur.

Senden, Muhammed ve Ehlibeyt'ine rahmet etmeni ve bu gecede benim ismimi saadetli kimselerin isimleri arasına ve ruhumu şehitlerin ruhlarının yanına yerleştirmeni, iyiliğimi illiyyîn makamına (kabul derecesine) ulaştırmanı ve kötülüğümü bağışlamanı diliyorum. Bana kalbimle bütünleşecek (hiçbir zaman ondan ayrılmayacak) bir yakin, şüpheyi benden uzaklaştıracak bir iman nasip etmeni ve bana kısmet ettiğin şeylere beni razı kılmanı istiyorum.

(Allah'ım!) Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de ve bizi ateşin yakıcı azabından koru. Bana bu gecede zikrini, şükrünü, iştiyakla sana yönelmeyi, dönüp tövbe etmeği nasip eyle; Muhammed ve Ehlibeyt'ini (üzerlerine selâm olsun) muvaffak kıldığın şeylere beni de muvaffak kıl."

Yorum

Yirmi Altıncı Gecenin Duası

يا جاعِلَ اللَّيْلِ وَالنَّهارِ آيتَيْنِ، يا مَنْ مَحا آيَةَ اللَّيْلِ وَجَعَلَ آيَةَ النَّهارِ مُبْصِرَةً لِتَبْتَغُوا فَضْلاً مِنْهُ وَرِضْواناً، يا مُفَصِّلَ كُلِّ شَيْء تَفْصيلاً، يا ماجِدُ يا وَهّابُ، يا اَللهُ يا جَوادُ، يا اَللهُ يا اَللهُ يا اَللهُ، لَكَ الاَْسْماءُ الْحُسْنى، وَالاَْمْثالُ الْعُلْيا، وَالْكِبْرِياءُ وَالالاءُ، اَسْاَلُكَ اَنْ تُصَلِّيَ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمد، وَاَنْ تَجْعَلَ اسْمي في هذِهِ اللَّيْلَةِ فِي السُّعَدآءِ، وَرُوحي مَعَ الشُّهَداءِ وَاِحْساني في عِلِّيّينَ، وَاِساءَتي مَغْفُورَةً، وَاَنْ تَهَبَ لي يَقيناً تُباشِرُ بِهِ قَلْبي، وَايماناً يُذْهبُ الشَّكَّ عَنّي، وَتُرضِيَني بِما قَسَمْتَ لي، وَآتِنا فِي الدُّنْيا حَسَنَةً وَفِي الاخِرَةِ حَسَنةً، وَقِنا عَذابَ النَّارِ الْحَريقِ، وَارْزُقْني فيها ذِكْرَكَ وَشُكْرَكَ وَالرَّغْبَةَ اِلَيْكَ وَالاِْنابَةَ وَالتَّوْبَةَ وَالتَّوْفيقَ لِما وَفَّقْتَ لَهُ مُحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّد صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَعَلَيْهِمْ.

Ey geceyle gündüzü iki âyet kılan, kendisinden fazl ve rızvan aranması için gece âyetini silip gündüz âyetini aydınlatıcı kılan; ey her şeyi en iyi şekilde açıklayan; ey şeref ve yücelik sahibi; ey karşılıksız lütufta bulunan; ey cömert; ya Allah, ya Allah, ya Allah! Güzel isimler, yüce örnekler, ululuk ve nimetler sana mahsustur.

(Allah'ım!) Senden Muhammed ve Ehlibeyt'ine rahmet etmeni ve bu gecede benim ismimi mutlu insanların isimleri arasına ve ruhumu şehitlerin ruhlarının yanına yerleştirmeni diliyorum. İyiliğimi illiyyîn makamına yüceltmeni ve kötülü-ğümü bağışlamanı senden istiyorum.

(Allah'ım!) Bana, hiçbir zaman kalbimden ayrılmayacak bir yakin, (her türlü) şüpheyi benden uzaklaştıracak bir iman ver; bana kısmet ettiğin şeylere beni razı kıl; bize dünyada da iyilik ver, ahirette de ve bizi yakıcı ateşin azabından koru; bu (gecede) bana zikrini, şükrünü, iştiyakla sana yönelmeyi, dönüp tövbe etmeği nasip et; Muhammed ve Ehlibeyt'ini (Allah'ın salâtı onun ve onların üzerine olsun) muvaffak kıldığın şeylere beni de muvaffak kıl."

Yorum

Yirmi Yedinci Gecenin Duası

يا مادَّ الظِّلِّ وَلَوْ شِئْتَ لَجَعَلْتَهُ ساكِناً، وَجَعَلْتَ الشَّمْسَ عَلَيْهِ دَليلاً ثُمَّ قَبَضْتَهُ اِليْكَ قَبْضاً يَسيراً، يا ذَالْجُودِ وَالطَّوْلِ وَالْكِبْرِياءِ وَالالاءِ، لا اِلـهَ إلاّ اَنْتَ عالِمُ الْغَيْبِ وَالشَّهادَةِ الرَّحْمنُ الرَّحيمُ، لا إلهَ إلاّ اَنْتَ يا قُدُّوسُ يا سَلامُ يا مُؤْمِنُ يامُهَيْمِنُ يا عَزيزُ ياجَبّارُ يا مُتَكبِّرُ يا اَللهُ يا خالِقُ يا بارِئُ يا مُصَوِّرُ، يا اَللهُ يا اَللهُ يا اَللهُ، لَكَ الاَْسْماءُ الْحُسْنى، وَالاَْمْثالُ الْعُلْيا، وَالْكِبْرِياءُ وَالالاءُ، اَسْاَلُكَ اَنْ تُصَلِّيَ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، وَاَنْ تَجْعَلَ اسْمي في هذِهِ اللَّيْلَةِ فِي السُّعَداءِ، وَرُوحي مَعَ الشُّهَداءِ، وَاِحْساني في عِلِّيّينَ، وَاِساءَتي مَغْفُورةً، وَاَنْ تَهَبَ لي يَقيناً تُباشِرُ بِهِ قَلْبي، وَايماناً يُذْهِبُ الشَّكَّ عَنّي، وَتُرِْضيَني بِما قَسَمْتَ لي، وَآتِنا فِي الدُّنْيا حَسَنَةً وَفِي الاخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنا عَذابَ النّارِ الْحَريقِ، وَارْزُقْني فيها ذِكْرَكَ وَشُكْرَكَ وَالرَّغْبَةَ اِلَيْكَ وَالاِْنابَةَ وَالتَّوْبَةَ والتَّوْفيقَ لِما وَفَّقْتَ لَهُ مَحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّد صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وَعَلَيْهِمْ.

Ey gölgeyi uzatan; eğer isteseydin onu durdururdun. Güneşi ona bir delil kıldın; sonra da onu tutup kendine ağır ağır çektin. Ey cömertlik, bağış, yücelik ve nimetmetlerin sahibi! Senden başka mabut yoktur; sen görüneni de bilirsin, görünmeyeni de; Rahman ve Rahim'sin; senden başka ilâh yoktur; ey çok mukaddes; ey Selâm (esenlik veren); ey Mu'min (güvenlik veren), ey gözetip koruyan, ey izzet sahibi, ey Cebbâr (istediğini zorla yaptırabilen); ey Mütekebbir (çok ulu); ey Allah, ey yaratan; ey var eden; ey (varlıkları) şekillendiren; ya Allah, ya Allah, ya Allah! Güzel isimler, yüce örnekler, yücelik ve nimetler sana mahsustur.

(Allah'ım!) Muhammed ve Ehlibeyt'ine rahmet etmeni ve bu gecede benim ismimi saadetli insanların isimleri arasına ve ruhumu şehitlerin ruhlarının yanına yerleştirmeni diliyorum senden; iyiliğimi illiyyîn makamına yükseltmeni ve kötülüğümü bağışlamanı istiyorum. Bana, kalbimle bütünleşecek (ondan asla ayrılmayacak) bir yakin, (her türlü) şüpheyi benden uzaklaştıracak bir iman ver.

(Allah'ım!) Bana kısmet ettiğin şeylere beni razı kıl; dünyada da bize iyilik ver, âhirette de ve bizi ateşin yakıcı azabından koru. Bu (gece) zikrini, şükrünü, iştiyakla sana yönelmeyi, dönüp tövbe etmeği bana nasip eyle; Muhammed ve Ehlibeyt'ini (Allah'ın salâtı onun ve onların üzerine olsun) muvaffak kıldığın şeylere beni de muvaffak kıl."

Yorum

Yirmi Sekizinci Gecenin Duası

يا خازِنَ اللَّيْلِ فِى الْهَواءِ، وَخازِنَ النُّورِ فِى السَّماءِ، وَمانِعَ السَّماءِ أَنْ تَقَعَ عَلَى الاَْرْضِ إلاّ بِاِذْنِهِ وَحابِسَهُما اَنْ تَزُولا، يا عَليمُ يا عَظيمُ، يا غَفُورُ يا دائِمُ، يا اَللهُ يا وارِثُ، يا باعِثَ مَنْ فِي الْقُبُورِ، يا اَللهُ يا اَللهُ يا اَللهُ، لَكَ الاَْسْماءُ الْحُسْنى، وَالاَْمْثالُ الْعُلْيا، وَالْكِبْرِياءُ وَالالاءُ، اَسْاَلُكَ اَنْ تُصَلِّيَ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، وَاَنْ تَجْعَلَ اسْمي في هذِهِ اللَّيْلَةِ فِي السُّعَداءِ، وَرُوحي مَعَ الشُّهَداءِ، وَاِحْساني في عِلِّيّينَ، وَاِساءَتي مَغْفُورةً، وَاَنْ تَهَبَ لي يَقيناً تُباشِرُ بِهِ قَلْبي وَايماناً يُذْهِبُ الشَّكَّ عَنّي، وَتُرِْضيَني بِما قَسَمْتَ لي، وَآتِنا فِي الدُّنْيا حَسَنَةً وَفِي الاخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنا عَذابَ النّارِ الْحَريقِ، وَارْزُقْني فيها ذِكْرَكَ وَشُكْرَكَ وَالرَّغْبَةَ اِلَيْكَ وَالاِْنابَةَ وَالتَّوْبَةَ والتَّوْفيقَ لِما وَفَّقْتَ لَهُ مَحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّد صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وَعَلَيْهِمْ.

"Ey geceyi havada ve ışığı gökyüzünde tutan; izni olmadan gökyüzünün yere düşmesine engel olan ve yerle göğün yok olmasını önleyen; ey (her şeyi) bilen; ey azamet sahibi; ey bağışlayan; ey ebedi, ey Allah; ey (her şeyin ardından hayatına devam edip yaratıkların) vârisi olan; ey kabirlerde yatan (insan)ları (diriltip) ayağa kaldıran. Ya Allah, ya Allah, ya Allah! Güzel isimler, yüce örnekler, kibriyalık ve nimetler sana mahsustur.

(Allah'ım!) Muhammed ve Ehlibeyt'ine rahmet etmeni ve bu gecede benim ismimi mutlu insanların isimleri arasına ve ruhumu şehitlerin ruhlarının yanına yerleştirmeni, iyiliğimi illiyyîn makamına yük-seltmeni ve günahımı bağışlamanı diliyorum senden.

(Allah'ım!) Bana, kalbimle bütünleşecek (ondan asla ayrılmayacak) bir yakin, (her türlü) şüpheyi benden uzaklaştıracak bir iman ver. Bana kısmet ettiğin şeylere razı kıl beni; bize dünyada da iyilik ver, ahirette de ve bizi ateşin yakıcı azabından koru. Bu (gecede) bana zikrini, şükrünü, şevkle sana yönelmeği; dönüp tövbe etmeyi nasip eyle. Muhammed ve Ehlibeyt'ini (Allah'ın salâtı onun ve onların üzerine olsun) muvaffak kıldığın şeylere beni de muvaffak kıl."

Yorum

Yirmi Dokuzuncu Gecenin Duası

يا مُكَوِّرَ اللَّيْلِ عَلَى النَّهارِ، وَمُكَوِّرَ النَّهارِ عَلَى اللَّيْلِ، يا عَليمُ يا حَكيمُ يا رَبَّ الاَرْبابِ وَسَيِّدَ الساداتِ، لا اِلهَ إلاّ اَنْتَ يا اَقْرَبَ اِلَيَّ مِنْ حَبْلِ الْوَريدِ، يا اَللهُ يا اَللهُ يا اَللهُ، لَكَ الاَْسْماءُ الْحُسْنى، وَالاَْمْثالُ الْعُلْيا، وَالْكِبْرِياءُ وَالالاءُ اَسْاَلُكَ اَنْ تُصَلِّيَ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، وَاَنْ تَجْعَلَ اسْمي في هذِهِ اللَّيْلَةِ فِي السُّعَداءِ، وَرُوحي مَعَ الشُّهَداءِ، وَاِحْساني في عِلِّيّينَ، وَاِساءَتي مَغْفُورةً، وَاَنْ تَهَبَ لي يَقيناً تُباشِرُ بِهِ قَلْبي، وَايماناً يُذْهِبُ الشَّكَّ عَنّي، وَتُرِْضيَني بِما قَسَمْتَ لي، وَآتِنا فِي الدُّنْيا حَسَنَةً وَفِي الاخِرَةِ حَسَنَةً، وَقِنا عَذابَ النّارِ الْحَريقِ، وَارْزُقْني فيها ذِكْرَكَ وَشُكْرَكَ وَالرَّغْبَةَ اِلَيْكَ وَالاِْنابَةَ وَالتَّوْبَةَ والتَّوْفيقَ لِما وَفَّقْتَ لَهُ مَحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّد صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وَعَلَيْهِمْ.

"Ey geceyi gündüzün üstüne, gündüzü de, gecenin üstüne sarıp örten; ey (her şeyi) bilen; ey hikmet sahibi; ey padişahlar padişahı; ey efendiler efendisi! Senden başka ilâh yoktur; ey şah damarımdan bana daha yakın olan. Ya Allah, ya Allah, ya Allah! Güzel isimler, yüce örnek-ler, yücelik ve nimetler sana mahsustur.

(Allah'ım!) Senden, Muhammed ve Ehlibeyt'ine rahmet etmeni, bu gecede benim ismimi mutlu insanların isimleri arasına ve ruhumu şehidlerin ruhlarının yanına yerleştirmeni diliyorum; iyiliğimi illiyyîn makamına ulaştırmanı ve kötülüğümü bağışlamanı istiyorum senden.

(Allah'ım!) Bana, kalbimle bütünleşecek (asla ondan ayrılmayacak) bir yakin ve (her türlü) şüpheyi benden uzaklaştı-racak bir iman ver.

(Allah'ım!) Bana kısmet ettiğin şeylere beni razı kıl; bize dünyada da iyilik ver, ahirette de ve bizi ateşin yakıcı azabından koru. Bu (gece) de zikrini, şükrünü, şevkle sana yönelmeği; dönüş yapıp tövbe etmeği bana nasip eyle. Muhammed ve Ehlibeyt'ini (Allah'ın salâtı onun ve onların üzerine olsun) muvaffak kıldığın şeylere, beni de muvaffak kıl."

Yorum

Otuzuncu Gecenin Duası

الْحَمْدُ للهِ لا شَريكَ لَهُ، الْحَمْدُ للهِ كَما يَنْبَغي لِكَرَمِ وَجْهِهِ وَعِزِّ جَلالِهِ وَكَما هُوَ اَهْلُهُ، يا قُدُّوسُ يا نُورُ يا نُورَ الْقُدْسِ، يا سُبُّوحُ يا مُنْتَهى التَّسْبيحِ، يا رَحْمـنُ يا فاعِلَ الرَّحْمَةِ، يا اللهُ يا عَليمُ يا كَبيرُ، يا اَللهُ يا لَطيفُ يا جَليلُ، يا اَللهُ يا سَميعُ يا بَصيرُ، يا اَللهُ يا اَللهُ يا اَللهُ، لَكَ الاَْسْماءُ الْحُسْنى، وَالاَْمْثالُ الْعُلْيا، وَالْكِبْرِياءُ وَالالاءُ، اَسْاَلُكَ اَنْ تُصَلِّيَ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَاَهْلِ بَيْتِهِ، وَاَنْ تَجْعَلَ اسْمي في هذِهِ اللَّيْلَةِ فِي السُّعَداءِ، وَرُوحي مَعَ الشُّهَداءِ، وَاِحْساني في عِلِّيّينَ، وَاِساءَتي مَغْفُورةً، وَاَنْ تَهَبَ لي يَقيناً تُباشِرُ بِهِ قَلْبي، وَايماناً يُذْهِبُ الشَّكَّ عَنّي، وَتُرِْضيَني بِما قَسَمْتَ لي، وَآتِنا فِي الدُّنْيا حَسَنَةً وَفِى الاخِرَةِ حَسَنَةً، وَقِنا عَذابَ النّارِ الْحَريقِ، وَارْزُقْني فيها ذِكْرَكَ وَشُكْرَكَ وَالرَّغْبَةَ اِلَيْكَ وَالاِْنابَةَ وَالتَّوْبَةَ والتَّوْفيقَ لِما وَفَّقْتَ لَهُ مَحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّد صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وَعَلَيْهِمْ .

"Hamd, ortağı olmayan Allah'a mahsustur. Kerim Vech'ine, izzetli celaline ve zat-ı mukaddesine yakışır şekilde Allah'a hamdolsun. Ey çok mukaddes, ey nur; ey kudsiyet nuru; ey (her kusurdan) münezzeh, ey tenzihin en son merhalesine layık, ey Rahman; ey rahmeti icat eden, ey Allah, ey (her şeyi) bilen; ey yüce, ey Allah; ey Latif; ey yüce; ey Allah; ey duyan; ey gören! Ya Allah, ya Allah, ya Allah! Güzel isimler, yüce örnekler, yücelik ve nimetler sana mahsustur.

(Allah'ım!) Muhammed ve Ehlibeyt'ine rahmet etmeni ve bu gece benim ismimi saadetli kimselerin isimleri arasına ve ruhumu şehitlerin ruhlarının yanına yerleştirmeni diliyorum senden.

(Allah'ım!) İyiliğimi illiyyîn makamına ulaştırmanı, kötülüğümü bağışlamanı istiyorum senden.

(Ya Rabbi!) Bana, kalbimle bütünleşecek (asla ondan ayrılmayacak) bir yakin; (her türlü) şüpheyi benden uzaklaştıracak bir iman ver.

(Allah'ım!) Bana kısmet ettiğin şeylere beni razı kıl; dünyada da bize iyilik ver, ahirette de ve bizi yakıcı ateşin azabından koru. Bu (gece) bana zikrini, şükrünü, şevkle sana yönelmeyi, dönüş yapıp tövbe etmeyi nasip eyle. Muhammed ve Ehlibeyt'ini
                              (Allah'ın salâtı onun ve onların üzerine olsun) muvaffak kıldığın şeylere beni de muvaffak kıl."

Yorum

Yirmi Birinci Gecenin Özel Amelleri

Merhum Kef'emî Seyyid İbn Bâkî'den naklen yirmi birinci gecede okunması için şu duayı da rivayet etmiştir:

اَللّـهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّد، وَآلِ مُحَمَّد وَاقْسِمْ لي حِلْماً يَسُدُّ عَنّي بابَ الْجَهْلِ، وَهُدىً تَمُنُّ بِهِ عَلَيَّ مِنْ كُلِّ ضَلالَة، وَغِنىً تَسُدُّ بِهِ عَنّي بابَ كُلِّ فَقْر، وَقُوَّةً تَرُدُّ بِها عَنّي كُلَّ ضَعْف، وَعِزّاً تُكْرِمُني بِهِ عَنْ كُلِّ ذُلٍّ، وَرِفْعَةً تَرْفَعُني بِها عَنْ كُلِّ ضَعَة، وَاَمْناً تَرُدُّ بِهِ عَنّي كُلَّ خَوْف، وَعافِيَةً تَسْتُرُني بِها عَنْ كُلِّ بَلاء، وَعِلْماً تَفْتَحُ لي بِهِ كُلَّ يَقين، وَيَقيناً تُذْهِبُ بِهِ عَنّي كُلَّ شَكٍّ، وَدُعاءً تَبْسُطُ لي بِهِ الاِجابَةَ في هذِهِ اللَّيْلَةِ، وَفي هذِهِ السّاعَةِ، السّاعَةَ السّاعَةَ السّاعَةَ يا كَريمُ، وَخَوْفاً تَنْشُرُ لي بِهِ كُلَّ رَحْمَة، وَعِصْمَةً تَحُولُ بِها بَيْني وَبَيْنَ الذُّنُوبِ، حَتّى اُفْلِحَ بِها عِنْدَ الْمَعْصُومُينَ عِنْدَكَ، بِرَحْمَتِكَ يا اَرْحَمَ الرّاحِمينَ.

"Allah'ım! Muhammed ve Ehlibeyt'ine rahmet eyle ve bana, cahilliğin kapısını (yüzüme) kapatacak hilim, beni her türlü sapıklıktan koruyacağın bir hidayet, yüzüme fakirliklerin kapısını kapatacağın bir zenginlik, benden güçsüzlükleri gidereceğin bir kuvvet, beni her türlü zilletten kurtarıp yücelteceğin bir izzet, beni her türlü aşağılıktan kurtaracağın bir üstünlük, benden her türlü korkuyu gidereceğin bir emniyet, beni her çeşit beladan alıkoyacağın bir afiyet, yüzüme her çeşit yakin (kapısını) açacağın bir ilim, benden her çeşit şüpheyi uzaklaş-tıracak bir yakin ver ve bana icabet (duaların kabul olması) (kapısını) açacak bir dua nasip et; bu gece, şu an, şimdi, şimdi, şimdi; ey kerem sahibi (Allah)! Yine bana katında masum olanların huzurunda kurtuluşa ermem için, hakkımda her rahmete vesile kılacağın bir korku ve günahla aramda engel kılacağın bir korunma nasip et. Rahmetin hakkına ey merhametlilerin en merhametlisi!"

Şöyle rivayet edilmiştir: Hammâd b. Osman ramazan ayının yirmi birinci gecesi İmam Cafer Sadık'ın (a.s) yanına gittiği zaman İmam (a.s), 'Ey Hammâd, gusül etmiş misin?' diye sordu. Hammad, 'Evet, canım sana feda!' diye cevap verdi. İmam (a.s) bir hasır istedi ve Ham-mad'ı yanına çağırarak namaza durdu. Böylece bir müddet İmam'la (a.s) birlikte namaz kıldılar. Ve bilahare namazlarımızı bitirdiler. Sonra İmam (a.s) dua etmeye başladı; Hammad da 'Amin!' diyordu. Bu durum şafak atıncaya kadar devam etti; sonra İmam (a.s) hizmetçi-lerinden bazılarını da çağırdı. İmam öne geçti; ezan ve kamet okudu ve birlikte sabah namazını kıldılar. Birinci rekâtta Fâtiha, Kadir, ikinci rekâtta ise Fâtiha ve İhlâs Surelerini okudu.

Hak Teâlâ'ya, tesbih, tahmid, takdis, sena ve Resulullah'a salât u selamdan ve bütün müminlere ve Müslümanlara dua ettikten sonra, İmam (a.s) uzun bir zaman secdeye kapandı ve ben onun nefesinden başka bir şey duyulmuyordu. Sonra "el-İkbal" kitabındaki şu duayı sonuna kadar okudu: "La ilahe illa ent; mukallibe'l-kulub-i ve'l-ebsar…"

Merhum Kuleynî'nin nakline göre İmam Bâkır (a.s) 21. ve 23. gece-ler olduğunda, gece yarısına kadar dua eder, ondan sonra da namaza dururdu. Ramazan ayının son on gününde her gece gusletmek müste-haptır. Resulullah'ın (s.a.a) ramazan ayının son on gününde her gece guslettiği rivayet edilmiştir. Bu on günde i'tikaf etmek müstehaptır ve çok fazileti vardır; i'tikaf için en faziletli günler bu günlerdir ve sevabının iki hac ve iki umreye bedel olduğu rivayet edilmiştir. Yine Resulullah'ın (s.a.a) bu on günde mescitte i'tikaf ettiği ve yatağını top-layıp ibadete meşgul olduğu rivayet edilmiştir.

Bu gecenin (21. gecenin) bir başka hususiyeti de, Emirü'l-Müminin Hz. Ali'nin (a.s) Hicret'in 40. yılında, ramazan ayının 19. gecesinde yaralanıp bu gecede şehadete erişmesidir. Rivayetlerde şöyle nakledilmiştir: "O gece, Hz. Hüseyin'in (a.s) şehadetinde olduğu gibi kaldırılan her taşın altında taze kan görüldü."

Evet, bu gecede Âl-i Muhammed'in (a.s) ve dostlarının hüzünleri yenilenmektedir. Bu yüzden Merhum Şeyh Müfid şöyle demiştir:
                                Muhammed ve Âl-i Muhammed'e çok salavât getirin ve Âl-i Mu-hammed'e zulmedenleri ve Emirü'l-Müminin'in (a.s) katilini lanetleyin.

Ramazan ayının yirmi birinci günü Emirü'l-Müminin'in (a.s) şeha-det günü olduğu için Hz. Ali'yi (a.s) ziyaret etmek ve bugünde Hazreti ziyaret etme konumunda olan Hızır'ın (a.s) söylediği sözleri dile getirmek uygundur.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X