Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

31 Temmuz’da Hilalle İlgili Olup Bitenler..

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

31 Temmuz’da Hilalle İlgili Olup Bitenler..

İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamanei'ye bağlı Hilal Gözlem Merkezi Bilimsel Komite'nin üyesi Ali Rıza Bujmehrani konuya ilişkin yaptığı açıklamayı yorumsuz veriyoruz:

31 Temmuz / 29 Şaban Pazar Akşamı Hilal Gözlem Merkezinin Raporları

Birçok genel yahut özel toplantılarda bana; Şaban ayının bu yıl 30 gün ile bitmesi ve Ramazan ayının da Salı günü başlamasının nedeni soruldu. Genellikle bu konuda kısa bir açıklama yapıp sonrasında insanları Ayetullah Hamanei'nin bildirisine göre davranmaya davet etmişimdir.

Ayrıca bireysel olarak kameri ayın başlangıcına yakin edenler de müçtehitlerin fetvasına göre kendi yakinlerine göre amel etmelidirler.

Normalde hilal gözlemleme gecesinde yaşananları aktarmayacaktım, fakat mühendis Rüstemi'nin hilalin gözüktüğüne dair yayınlamış olduğu resim sonucunda; bazıları böylesine sağlam ve kesin bir raporun hilal gözlem merkezi tarafından kabul edilmediği dolayısıyla Ramazan ayının başlangıç tarihinin değiştiğini söylemektedirler. Cevaben kısaca şunları söylemek istiyorum:

31 Temmuz Pazar günü öğleden sonra hilal hakkında birçok rapor merkeze ulaşmıştı. Bu raporların bazıları görmenin çok kısa olması (en fazla 4 - 5 saniye gibi) nedeni ile kabul edilmemiştir.

Bazı raporlar da teknik eksikliklerden dolayı kabul edilmedi ve geriye sadece 6 rapor kaldı.

Bu 6 rapordan 1 tanesi hiçbir şekilde kabul edilmedi, diğer bir tanesi hilali gözlemleyenin geçmiş tecrübesi ve teknik bilgisinin olmamasından kabul edilmedi.3 rapor hakkında ise uzmanlar ortak görüş bildirmediler ve farklı görüşe sahiptiler. Geriye sadece bir tane rapor kaldı ki hilal gözlem merkezindeki üç uzmanın hepsi kayıtsız şartsız onu kabul ettiler. Dikkat ediniz, sadece bir rapor böyle bir özelliğe sahip idi.

Diğer taraftan hilalin gözlendiğine dair tüm raporlar öğleden sonra güneşin batışına yakın idi ve güneş batımından sonra hilali görmek için yapılan tüm çabalar sonuçsuz kaldı.162 grup da merkeze, görülmediğine dair rapor sundular. Damağan bölgesinde bulunan gözlemciler resimlerde hilalin gözüktüğü iddiasında bulundular, biz de hemen merkeze ulaştırmalarını söyledik, e-mail ile resimler elimize ulaştı fakat ne kadar uğraştıysak hilali görmedik.

Sonuçta Rehber'in bilgisine sunmak üzere şu içerikli rapor hazırlandı: 162 hilalin gözükmediğine dair rapor, 1 kabul edilmeyen rapor, 1 rapor kabul edildi ama dayanaksız, 3 rapor şartlı ve 1 rapor ise % 100 kabul edilirdir.

Bu yılın ramazan ayının hilali ile ilgili en önemli olay, mühendis Rüstemi'nin çekmiş olduğu fotoğraf oldu. Bu fotoğraf Pazar günü öğleden sonra teleskopun bakma yerinden cep telefonu ile çekilmiş ve hilal o resimde gözükmüştür. Fakat bu resim Pazar akşam ve hatta pazartesi akşama kadar bile hilal gözlem merkezine ulaştırılmamıştır.

Mühendis Rüstemi Pazar günü akşam resimlere bakınca göremiyor ertesi gün pazartesi akşam yorgun argın eve gelince geç vakitte resimde hilali görüyor.

Ben ve hilal gözlem merkezinin müdürü pazartesi günü sabah 8'e kadar merkezde bulunmaktaydık ki gelecek tüm haberleri zamanında değerlendire bilelim, lakin bu konuda hiçbir haber bize ulaşmadı.

Pazartesi gece saat 1:30’da ICOP internet sitesinde Güney Afrika'da ayın gözüktüğünü gördüm, sabah hemen bu resmi yazıcıdan çıkarıp gerekli kurumlara ulaştırdım. Fakat ne iştir Salı sabahı olmasına rağmen hala mühendis Rüstemi'nin çekmiş olduğu resim bize ulaşmadı.

Her neyse, çeşitli konular birbirine eklenerek şer’i bakımdan ayın başlangıcının ispatlanmamasına sebeb olacak şartları oluşturdu.

Bu konu Rehberiyet makamı bürosunca yapılan açıklamada da aynen yansıtıldı.

Şimdi artık raz u niyaz zamanıdır. Ramazan ayı ister Pazertesi ister Salı günü başlamış olsun Fıtır Bayramının zamanı değişmeyecektir…

Şunu da hatırlatalım ki; hilalin resmini çekip onu bilgisayar ortamında büyütmek ve yakınlaştırmak sureti ile hilali görmek tüm müçtehitlerimizin fetvasına göre; hilali görme hükmünde değildir ve hiçbir şer'i dayanağı bulunmamaktadır.

Ali Rıza Bujmehrani - iran islam inkilabı Rehber'in Hilal Gözlem Merkezi Bilimsel komite üyesi

Not: Haberde ismi geçen Seyyid Kasım Rüstemi, Hilal Gözlem Merkezi İlmi Heyet üyesidir.

Bazen sadece bir kişi, bin kişiye bedel gibi...
    Bini olmasa olur da, olmazsa olmaz o biri...

Ynt: 31 Temmuz’da Hilalle İlgili Olup Bitenler..

Allah razı olsun. konu çok boyutlu.. hilalin görünmesinin doğru ilan edilmediğini iddia edenlere bir sorum olacak..

bu çok yönlü bir olay. ve olay sadece bakma görme ile ilgili boyuta sahip değil. benm sorum şu:

bizim düşünüp de Rehberin düşünemediği bir konu var mdıır?

Yorum

Bizim yoktur belki ama başkalarının olabilir. Yok demekle olabilirliğini ortadan kalkmaz.

Yorum

o onların sorunu.

ancak bizm düşünemeyip de Velayeti Fakihin düşündüğü ne yönler var olaylarda bunu da biliyoruzdur.

Örneğin, olay biziim hilali gözleme isteğimizle başlar, kendi bireysel sorumluluk ve hassasiyetimizden kaynaklanmıştır.

sonra gözle izlemekle devam eder sonunda da onunla amel etmemizle biter.

ancak velayeti fakih tüm dünyayı düşünür, tüm mukallitlerinin üzerine düşen ilahi hüküm nedir onun peşindedir. hilali gözleyen yüzlerce insanın verilerinin sıhhatini düşünür. Bunların zıtlıkları durumunda ilahi hükmün ne olduğunu düşünür. İmam Zaman a.f.'in kendini yönlendirdiği hükme göre davranır.

Elde edilen verilerin ilanında tam teslimiyet için gerekli tedbirler nelerdir onları düşünür. İslamı boğmak isteyen fitnecilerin tuzaklarının usulü dini yok etmeleri daha önemli meselelerde bu olayı kullanarak başarılı olup olamayacaklarını düşünür.

İmam Ali a.s. mesela kesin olarak bildiği doğruları uygulama noktasında tam kesip attı mı her şeyi? bidatları tamamen ortadan kaldırabildi mi? ya da hilafetini gasbedenlere karşı neden ayaklanmadı doğru bildiğini uygulamadı? Muaviye gibi biriyle uzlaşmak ideal bir ilke miydi? şartlar gerektirmeseydi Muaviyeyle uzlaşmak faziletli bir olay mı olacaktı..

işin çok boyutları var. ve bu boyutları biz bireysel davranışlarımızda hesaplamayız hesaplayamayız hesaplamamız da gerekmez zaten..

ama bireysel tercihlerimizi ve amellerimizi açıklama konusunda fitneye neden olacaksak işte orada durup düşünmek her Ehlibeyt yolcusunun üzerine bir borç olsa gerek?.. değil mi?

Yorum

İmam-ı zaman (a.f), herhangi bir welayet-i faqih yanlış bir hüküm verecek olursa müdahalede bulunur, amenna! Ancak imam-ı zaman (a.f) onları yönlendiriyorsa her konuda, zuhur etmiş demektir.

Dikkat ettim; hep bir welayet-i faqihin yapması gerekenleri yazmışsınız.
          Konudan konuya atlamak gibi olacak (sizin konudan konuya atlamanızla ilgili olduğunu düşünüyorum) ama size cevap yazarken aklım karışıyor. Bi bakıyorum, üşenir olmuşum cevap yazmaya.

Neyse.. Azerice güzel bi söz vardır; diyerem dilim gurtlu, demenem garnımı yırttı. Karnımın yırtılması, dilimin kurtlu olmasına ve öyle bilinmesine yeğdir.

Yorum

[quote author=Hemrah link=topic=21567.msg130237#msg130237 date=1314249299]
            İmam-ı zaman (a.f), herhangi bir welayet-i faqih yanlış bir hüküm verecek olursa müdahalede bulunur, amenna! Ancak imam-ı zaman (a.f) onları yönlendiriyorsa her konuda, zuhur etmiş demektir.

Dikkat ettim; hep bir welayet-i faqihin yapması gerekenleri yazmışsınız.
            Konudan konuya atlamak gibi olacak (sizin konudan konuya atlamanızla ilgili olduğunu düşünüyorum) ama size cevap yazarken aklım karışıyor. Bi bakıyorum, üşenir olmuşum cevap yazmaya.

Neyse.. Azerice güzel bi söz vardır; diyerem dilim gurtlu, demenem garnımı yırttı. Karnımın yırtılması, dilimin kurtlu olmasına ve öyle bilinmesine yeğdir.
            [/quote]

hiç bi şey anlamadım desem abarmış olmam..?

Yorum

Sizin welayet-i faqihten kastınız, Ayetullah Hamanei. Benim welayet-i faqihten kastım, meclis-i khobregan'ın açıkladığı isimler.

[quote author=Qom_u_aşk link=topic=21567.msg130208#msg130208 date=1314222589]

ancak velayeti fakih tüm dünyayı düşünür, tüm mukallitlerinin üzerine düşen ilahi hüküm nedir onun peşindedir. hilali gözleyen yüzlerce insanın verilerinin sıhhatini düşünür. Bunların zıtlıkları durumunda ilahi hükmün ne olduğunu düşünür. İmam Zaman a.f.'in kendini yönlendirdiği hükme göre davranır.

Elde edilen verilerin ilanında tam teslimiyet için gerekli tedbirler nelerdir onları düşünür. İslamı boğmak isteyen fitnecilerin tuzaklarının usulü dini yok etmeleri daha önemli meselelerde bu olayı kullanarak başarılı olup olamayacaklarını düşünür.

[/quote]

Bunlar zaten bir welayet-i faqih'in yapması gereken şeyler.

[quote author=Qom_u_aşk link=topic=21567.msg130208#msg130208 date=1314222589]

ama bireysel tercihlerimizi ve amellerimizi açıklama konusunda fitneye neden olacaksak işte orada durup düşünmek her Ehlibeyt yolcusunun üzerine bir borç olsa gerek?.. değil mi?

[/quote]

Genel olarak katılıyorum.

O onların sorunu demişsiniz.. Ben ortada sorun göremiyorum. "Kimse onlardan daha iyi düşünemez" demek, "Allah onlardan daha iyi düşüneni yaratmamıştır" demek olur. Bu mantıklı değil.

Hiç bişey anlamamışsınız ya.. Ben de yazdıklarınızı anlamak için bi kaç kez okuyorum. Çok konudan konuya yapıyorsunuz.
              Sonuç olarak; çok güzel anlaşamıyoruz.

Yorum

anladım..

Yorum

YUKARI ÇIK
                Çalışıyor...
                X