Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

ÎTİKÂF VE ADABI

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

ÎTİKÂF VE ADABI

Kelime olarak itikaf, hapis, men, bir şeye devam ve mülazemet etmek manalarına gelir. Dinde ise; Cemaatle beş vakit namaz kılınan bir mescidde veya o hükümdeki bir yerde mükellefin kendisini tutması demektir. İtikaf, kitap ve sünnetle sabittir. İnsan, itikafa girmekle, kalbini dünyadan ve dünyadakilerden sıyırmış, kendisini Mevlasına vermiş, O'nun geniş lütuf ve ihsanına yönelmiş, sağlam kalesine sığınmış olur. İtikafa giren kişinin hali, mühim bir dileği için yüce bir zatın kapısında durarak "Dileğim verilmedikçe buradan ayrılmam!" diye yalvaran bir kimsenin halini andırır ki bu da, o dilek sahibi gibi, yüce Allah'ın kapısında oturup affedilmesi için yalvarmış durmuş olur. İtikafa giren kimse bütün vakitlerini namaza tahsis etmiş demektir.

Hayır olan sözü söylemek, itikaf için cami ve mescidlerin efdal ve cemaati en çok olanını seçmek, itikafta zikre, Kur'an'ı kerim, hadis, siyer vesair dini kitapları okumağa veya yazmağa devam etmek itikafın müstehaplarıdır.

İtikafa ikindi namazından sonra girilir, ramazanın son günü ikindi namazından sonra çıkılır.Ramazan ayının son on gününde Efendimiz (sav) 'in kuvvetli bir sünneti olarak yapılan itikaf vardır ki, ihmal etmek büyük bir kayıptır. Hadis-i Şerifte: "İtikafta olan kimse günahları defeder ve kendisine bütün sevapları yapıyormuş gibi ecir verilir." (Ramuz,236/10 ) buyurulmuştur. Efendimiz (sav) kendileri Allah'ın en sevgili kulu ve insanların en şereflisi oldukları halde, gevşeklik göstermezlerdi. Ramazanın son on gününde mutlaka mescidde itikafa çekilirlerdi. Orucun farz oluşundan sonra idrak edilmiş olan on Ramazandan dokuzunda Efendimiz (sav) itikaf yapmışlardır. Yapamadıkları bir tanesini de daha sonra kaza etmişlerdir. Bu itikaf anında gece gündüz mescidde kalır ve ibadetleri bir hayli çoğaltırdı. Bu nedenle itikaf kuvvetli bir sünnettir. Bir beldede hiç bir kimse itikafa girmezse tüm belde halkının sorumluğu olacağı bildirilmiştir. Hatta büyük ulemamız para ile adam tutup birilerini itikafa sokmayı da en son çare olarak tavsiye etmişlerdir. Hiç birimiz iş, meşguliyet ve zaman yokluğu konusunda her halde peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemden daha meşgul ve yoğun iş sahibi değilizdir.

"İçinde imam ve müezzini olan her mescidde itikafa girilebilir." Ramuz, 341/7

İtikafa ikindi namazından sonra girilir, ramazanın son günü ikindi namazından sonra çıkılır.

Ynt: ÎTİKÂF VE ADABI

ÎTİKÂFA GİRECEK KARDEŞ!

1- İtikafta geçireceğin her dakikada dışardaki kardeşlerinin hissesi olduğunu hatırından çıkarma. Adeta onların vekili gibi gayret et. İçerde boş geçireceğin her nefes karşılığında dışardaki kardeşlerine karşı zimmetleneceğini hatırla.

2- Şer'î ilimleri öğren.

3- Tasavvuf derslerini itikaftan önceki günlerde eksiksiz yapmalısın.

4- İtikaftan bir ay önce aşağıdaki gibi namazlara alış; İşrak, duha, evvabin gece namazı ve teheccüd namazı.

5- İtikaftan önce aşağıdaki sureleri ezberle ve zamanında okumaya başla. Sabah Yasin, Öğle Fetih, İkindi Amme, Akşam İzâ Vâkıa, Yatsı Tebareke.

6- İtikafa girerken girmeyen kardeşlerinin senin eza ve zulmünden bir müddet rahat edeceklerini tefekkür ederek gir.

7- İtikaftaki kardeşlerinin eksikliklerinin tamamlanması ile uğraşma.

8- İtikafta kimseye bir şey öğretmek için gayret etme. (Çünkü orası öğretim ve eğitim yeri değil tatbikat yeridir.)

9- itikafta teşekkül edecek her iyi halini boynundaki heybenin arka gözüne at. Ön gözünde hataların bulunsun.

ÎTİKÂF ADABI :

1- Kimseyle görüşmemek.(zaruret halinde az, öz ve gizli konuşmak.)

2- İçerde arkadaşlarla dahi konuşmamak.

3- Kimsenin ahvaline muttali olmaya çalışmamak.

4- İçerde iken kimsenin kusurlarını görmemek.

5- Kimsenin işine ve vazifesine karışmamak.

6- Mektup vesaire okumamak ve yazmamak.

7- Daima abdestli olmak.

8- Hergün bir cüz Kur'an'ı Kerim okumak.

9- Her namaz arkasından Kelime-i Tevhid söylemek.

10- Öğle ve yatsı son sünnetlerini dört rek'at kılmak.

11- Nafile namazlardan işrak, duha, evvâbin, gece yatma namazı ve teheccüd kılmak.

12- Cuma namazlarını camide kılmak, gerekiyorsa yalnız farzını kılmak. Kalanlarını bulunduğu yerde kılmak.

13- İtikaf cami dışında ise camiye gidip gelirken yere bakmak.

14- Vazife esnasında başı kapalı olmak.

15- Vazife esnasında yaslanmamak. (eğer zorlanırsa ayakta devam eder)

16- Uyku altı (6) saat.

17- Gece uykuyu teheccüde kadar bölmemek.

18- Tuz ile iftar edip yemeği namazdan sonra yemek.

19- Yemeği tuzsuz yemek.

20- Yemeğe ekmek doğramamak.

21- Akşam ekmek 150 gram, çorba bir (1) kepçe.

22- Sahurda ekmek 150 gram ve 21 adet çekirdekli üzüm.

23- Su tabi normal kafi miktarda.

İtikafa gelirken takke, tesbih, sarık, cübbe, Kur'an-ı Kerim, yastık, havlu, bir alt bir üst için iki battaniye getirilmelidir.

Yorum

bu önemli konu için teşekkürler Seccad_ kardeşim

ilk şii olduğum zamanlardı. gop beşyüzevlerde bir mescid vardı. bir bina altında yerin -2 katında. karanlık sessiz bir yer. mescide inen merdivenlerde girişe de yazmışlar:

"niyet ettim Allah rızası için bu mescidde itikafa girmeye" diye

ne güzel dedim. demek bu önemli sünnetin değerini bilip uygulayanlar var.

ve ben de orada itikafa girmeye karar verdim.. ama terslik ve plansızlık neden ile ramazanda giremedim, ramazandan sonra hazırlığımı yapıp çantamı aldım üç günlük itikaf için o mescide gittim..

ancak cami imamı dedi burda böyle bir gelenek yok. peki dedim bu yazı ne? dedi o yazıyı okuyup vakit namazına girersen o zaman mescidde bulunduğun sürece itikaf sevabı alırsın..

burda itikafa girmeye izin vermiyoruz..

şok oldum başladım tartışmaya.. ben niyet ettim bu yazı neyin nesi yarım saat cemaat namazında bulunmanın itikafla ne alakası var diye...

adamın tındığı yok.. dedim bak ramazanda itikaf geceleri eşlerinize yaklaşmak caiz değil ayeti var demek itikaf gece gündüz devam eden bir süreç.. bir yarım saatlik iş değil.. adam zır cahil..

neyse olmadı çıktım. nereye gideyim evden çantamla ayrılmışım..

daha yeni şii olmuşum geçmişimden ve kötülüklerimden tamamen teberri edeceğim bi iznillah.. samimi duygularla yöneldim sultançiftliğinde mescidi selama..

selefilerin oraya gittim. itikaf için izin istedim dediler bu gece kal durumunu görüşelim yarın cevap veririz.

koca külliye mescidi selam. Pakistan kaynaklı vahhabi selefi karışımı bir hareket var türkiyedeki adı tebliğ cemaati onlara ait bir mescid. kalacak yerler ders yerleri mescid ve konferans salonları..

burayı tanıyordum. hareketleri amaçları çalışma şekilleri ve ilkeleri hakkında bilgi sahibiydim. çünkü daha önce onlarla birlikte sefere bile çıkmıştım. bunlar 3 günlük bir haftalık 40 günlük gibi seferlere (yolculuklara) çıkarlar. gittikleri yerlerde camilerde kalırlar halktan yiyecek yardımı kabul etmezler sade yerler ve ora halkını camiye çekerek ya da dışarıda imani konuları anlatırlar. imanı Allah'ı Kur'an'ı Peygamberi ahireti gündeme getirirler..

bir şii olarak selefi tebliğ hareketi merkezine gitmişim mühürümü koymuşum onlarla birlikte vakit namazları kılıyorum cemaatle imamlarına uyuyorum.

sonuç ne olur? tabi ki ertesi gün bu iş için uygun yerimiz yok dediler. nasıl olur dedim bu kadar geniş yer her yer bomboş sizden battaniye de dahil hiç bir şey istemiyorum hava sıcak zaten.. yok dediler bu iş için seni burda tutamayız. istersen sefere çık..

dedim benim niyetim itikaftı bu olmazsa bana müsade..

ordan da ayrıldım..

eminönündeki yeni camiide belki girebilirim dedim. ondan önce yol üzerindeki valide handaki şii camiine gittim. camideki görevli adam namaz vakti dışında olduğundan merdivenleri yıkıyordu. dedim itikafta girmek için camide kalmak istiyorum..

adam dedi ne için ne için? bir kaç kez tekrarladığım halde itikaf kelimesini hiç duymadığından anlayamadı. yok kardeşim burda öyle bir şey olmuyor dedi..

yeni camiye geldim. imamla görüşcem namazdan sonra çıkışta bir yerleri var. girdim oraya dedi imkansız böyle bir şeye izin vermemiz. neden dedim? bu camiler gece alarm sistemi ile korunuyor. cami içinde en ufak bir hareketinde tüm istanbul güvenlik güçlerini buraya yığarsın..

camiler ibadet yeri değil tarihi kıymetli eşya hazinesi olursa..

neyse dedim ne yapayım.. bu itikafı yapmam lazım.. hiç kapanmayan gece gündüz açık bir cami ya da mescid bulmalıyım dedim aklıma otogar geldi. nasıl olsa her saat otobüs var orada itikafa girebilirm mescidi de açıktır.. gittim ama hatırlamıyorum sanırım orası da gece bir vakitten sonra kapanıyordu..

yani bulamadım koca istanbulda itikaf yeri. soruşturdum akabe vakfına (Mustafa İslamoğlu mekanı) gittim. orda dediler evet böyle bir imkanımız ve yerimiz var. bu iş için girenler çok ama önceden müracaat gerekiyor ve ramazanın son on gününde bu organize yapılıyor vakfımızda.. şimdi girebilir misiniz sorayım dedi görevli.. sordu imkansız dedi..

üç günlük itikaf niyeti ile çıktığım evime iki günlük araştırma ve dolaşma ile döndüm..

şimdilerde korkuyorum artık itikafa niyet etmeye...

Yorum

itikafa evde girilmez mi ila camide mi oması gerekiyor evdede insan kendisini dünyadan vemaddiyatta soyutlayıp Allah' a yönelse bu itikaf olmaz mı?
        "İmam"ın hattı” belli bir mezhebe mensup olanların değil,
        "Muhammedi İslam kimliğ"ini kuşanan bütün Müslümanların hattıdır."

Yorum

Hadislere göre itikafa erkeklerin camide girmesi, kadınların evinde girmesi esas..

Yorum

YUKARI ÇIK
          Çalışıyor...
          X