Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Ehlibeyt a.s.'a Delalet Olan Ayetleri Said Risalelerde Nasıl Tefsir Etti?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Ehlibeyt a.s.'a Delalet Olan Ayetleri Said Risalelerde Nasıl Tefsir Etti?

muhterem Mehmet abim, bu yazıların Risalei Nurun neresinde geçtiğini öğrenmek isterim. sakın yanlış anlamayın, Allah korusun, size güvensizlikden değil, sadece bazı kardeşlere sunmak için bunu istiyorum. yazılarınızın devamını bekliyorum inşallah

Yorum

Kaynakları mesajların alt kısmına ekledim Elmeddin Kardeş.
      Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
      Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=10860.msg67834#msg67834 date=1262761496]
        [/quote]

afedersin abi, görmemiştim ondan sordum, Allah razı olsun

Yorum

[quote author=Elmeddin link=topic=10860.msg69619#msg69619 date=1264261184]
          [quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=10860.msg67834#msg67834 date=1262761496]
          [/quote]

afedersin abi, görmemiştim ondan sordum, Allah razı olsun
          [/quote]

Estğ.. siz hatırlattıktan sonra ilave ettim muhterem
          Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

esselamualeykumverahmetullah
            yukarıdaki ayetleri üyesi olduğum bir mail grubuna rutin olarak nur risalesinden alıntılar gönderen bir kardeşimize sormuştum.bazı nedenlerden dolayı geç buraya eklemek zorunda kaldım
            ayrıca osmanlıcam ve arapçamda olmadığından kardeşimizden türkçeleştirilmiş şeklini istedim.
            cevabı aşağıya alıntılıyorum:
            Aleyküm selam kardeşim;
            Öncelikle mailinize yoğunluğumdan dolayı biraz geç cevap verdiğim için hakkınızı helal edin.
            Benden bazı ayet-i Kerimeler hakkında Bediüzzaman Hazretlerinin yapmış olduğu açıklamaları istiyorsunuz. Kardeşim Risale-i Nur iki çeşit tefsirden, Fatiha suresinden Nas suresine kadar sırasıyla ayetleri tek tek ibareleriyle açıklayan tarzda bir tefsir değildir. Yani Bediüzzaman Hazretleri bu asırda ehl-i dalalet tarafından hücuma maruz kalmış ve tenkitlere uğramış muhtelif ayetlerin nasıl mucize olduklarını kuvvetli bürhanlar ile tefsir etmiştir. Bu noktadan sizin mailinizde bildirmiş olduğunuz ayet-i kerimelerin numaralarına göre tek tek açıklama yapamayacağım. Fakat ben sizin bildirdiğiniz bu ayetlerin, Diyanetin hazırlamış olduğu mealden tek tek meallerini buldum. Aşağıya bu mealleri kopyalıyorum. Bilemiyorum Bediüzzaman Hazretleri belki bu ayetlerden bazılarını çeşitli konuları tefsir ederken açıklamış olabilir. Fakat benim dikkatimi çeken bir husus, Şura suresinin yirmiüçüncü ayet-i kerimesinin mealini okurken, Dördüncü Lem'ada geçen bir meseleyi hatırladım. Ben bu Risaleyi geçen günlerde Ehlinass grubunda paylaşmıştım.
            Kardeşim, şimdilik Osmanlıca ve Arapça kelimelerin anlamlarını size veremeyeceğim fakat en yakın zamanda size Risale-i Nur'da Dördüncü Lem'a da geçen Şura suresinin yirmiüçüncü ayetinin tefsirini, lügatlı olarak orjinal haliyle göndereceğim. Bu mailimde lügatsız olarak bu bahsettiğim bölümü size gönderiyorum.
            Bahsettiğim bu lügatsız bölüm sizin benden istediğiniz ayet-i kerimelerin meallerinden sonra gelecektir.

Maide suresi 3. Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına kesilenler, canları çıkmadan önce kesmemişseniz, boğulmuş, bir yerine vurularak öldürülmüş, düşüp yuvarlanmış, başka bir hayvan tarafından süsülmüş, yırtıcı hayvan tarafından yenmiş olanları dikili taşlar üzerine boğazlananlar ile fal oklarıyla kısmet aramınız size haram kılındı; bunlar fasıklıktır. Bugün, inkar edenler sizi dininizden etmekten umutlarını kesmişlerdir, onlardan korkmayın, Benden korkun. Bugün, size dininizi bütünledim, üzerinize olan nimetimi tamamladım, din olarak sizin için İslamiyet'i beğendim. Açlıktan darda kalan, günaha kaymaksızın yiyebilir. Doğrusu Allah Bağışlayan'dır, merhametli olandır.

55. Sizin dostunuz ancak Allah, O'nun peygamberi ve namaz kılan, zekat veren ve rüku eden müminlerdir.

56. Kim Allah'ı, Peygamberini ve inananları dost edinirse bilsin ki, şüphesiz Allah'tan yana olanlar üstün gelirler.

67. Ey Peygamber! Rabbinden sana indirileni tebliğ et, eğer bunu yapmazsan O'nun elçiliğini yapmamış olursun. Allah seni insanlardan korur. Doğrusu Allah kafirlere yol göstermez.

Şura suresi 23. Allah, inanıp yararlı işler işleyen kullarını bununla müjdeler. De ki: "Ben sizden buna karşı yakınlara sevgiden başka bir ücret istemem." Kim güzel bir iş işlerse onun güzelliğini arttırırız. Doğrusu Allah bağışlayandır, şükrün karşılığını verendir.

Ali imran suresi 61. Sana ilim geldikten sonra, bu hususta seninle kim tartışacak olursa, de ki: " Gelin, oğullarımızı, oğullarınızı, kadınlarımızı, kadınlarınızı, kendimizi ve kendinizi çağıralım, sonra lanetleşelim de, Allah'ın lanetinin yalancılara olmasını dileyelim".

Ahzab suresi 33. Evlerinizde oturun; eski Cahiliyye'de olduğu gibi açılıp saçılmayın; namazı kılın; zekatı verin; Allah'a ve peygamberine itaat edin. Ey peygamberin ev halkı! Şüphesiz Allah sizden kusuru giderip sizi tertemiz yapmak ister.

Kardeşim şimdi nakledeceğim Şura suresinin yirmiüçüncü ayet-i kerimesinin meali ile ilgili Bediüzzaman Hazretleri Dördüncü Lem'anın üçüncü nüktesinde aşağıdaki açıklamayı yapmaktadır.

Şura suresi 23: Allah, inanıp yararlı işler işleyen kullarını bununla müjdeler. De ki: "Ben sizden buna karşı yakınlara sevgiden başka bir ücret istemem." Kim güzel bir iş işlerse onun güzelliğini arttırırız. Doğrusu Allah bağışlayandır, şükrün karşılığını verendir.

ÜÇÜNCÜ NÜKTE: # ayetinin bir kavle göre manası: "Resul-i Ekrem Aleyhissalatü Vesselam, vazife-i risaletin icrasına mukabil ücret istemez, yalnız Al-i Beytine meveddeti istiyor." Eğer denilse: Bu manaya göre karabet-i nesliye cihetinden gelen bir faide gözetilmiş görünüyor. Halbuki, # sırrına binaen karabet-i nesliye değil, belki kurbiyet-i İlahiye noktasında vazife-i risalet cereyan ediyor?

Elcevab: Resul-i Ekrem Aleyhissalatü Vesselam, gayb-aşina nazarıyla görmüş ki: Al-i Beyti, Alem-i İslam içinde bir şecere-i nuraniye hükmüne geçecek. Alem-i İslamın bütün tabakatında kemalat-ı insaniye dersinde rehberlik ve mürşidlik vazifesini görecek zatlar, ekseriyet-i mutlaka ile Al-i Beytten çıkacak. Teşehhüddeki ümmetin "Al" hakkındaki duası ki, #’dir. Makbul olacağını keşfetmiş, yani nasılki millet-i İbrahimiye'de ekseriyet-i mutlaka ile nurani rehberler Hazret-i İbrahim'in (A.S.) alinden, neslinden olan enbiya olduğu gibi; ümmet-i Muhammediyede de (A.S.M.) vezaif-i azime-i İslamiyette ve ekser turuk ve mesalikinde Enbiya-i Beni-İsrail gibi, Aktab-ı Al-i Beyt-i Muhammediyeyi (A.S.M.) görmüş. Onun için # demesiyle emrolunarak, Al-i Beyte karşı ümmetin meveddetini istemiş. Bu hakikatı teyid eden diğer rivayetlerde ferman etmiş: "Size iki şey bırakıyorum. Onlara temessük etseniz, necat bulursunuz. Biri: Kitabullah, biri: Al-i Beytim." Çünki Sünnet-i Seniyenin menbaı ve muhafızı ve her cihetle iltizam etmesiyle mükellef olan Al-i Beyttir.

İşte bu sırra binaendir ki; Kitab ve Sünnete ittiba ünvanıyla bu hakikat-ı hadisiye bildirilmiştir. Demek Al-i Beytten, vazife-i risaletçe muradı: Sünnet-i Seniyesidir. Sünnet-i Seniyeye ittibaı terkeden, hakiki Al-i Beytten olmadığı gibi, Al-i Beyte hakiki dost da olamaz.

Hem ümmetini Al-i Beytin etrafında toplamak arzusunun sırrı şudur ki: Zaman geçtikçe Al-i Beyt çok tekessür edeceğini izn-i İlahi ile bilmiş ve İslamiyet za'fa düşeceğini anlamış. O halde gayet kuvvetli ve kesretli bir cemaat-ı mütesanide lazım ki, Alem-i İslamın terakkiyat-ı maneviyesinde medar ve merkez olabilsin. İzn-i İlahi ile düşünmüş ve ümmetini Al-i Beyti etrafına toplamasını arzu etmiş.

Evet Al-i Beytin efradı ise, itikad ve iman hususunda sairlerden çok ileri olmasa da, yine teslim, iltizam ve tarafgirlikte çok ileridedirler. Çünki İslamiyete fıtraten, neslen ve cibilliyeten tarafdardırlar. Cibilli tarafdarlık zaif ve şansız, hatta haksız da olsa bırakılmaz. Nerede kaldı ki, gayet kuvvetli, gayet hakikatlı, gayet şanlı, bütün silsile-i ecdadı bağlandığı ve şeref kazandığı ve canlarını feda ettikleri bir hakikata tarafdarlık, ne kadar esaslı ve fıtri olduğunu bilbedahe hisseden bir zat, hiç tarafdarlığı bırakır mı? Ehl-i Beyt, işte bu şiddet-i iltizam ve fıtri İslamiyet cihetiyle Din-i İslam lehinde edna bir emareyi, kuvvetli bir bürhan gibi kabul eder. Çünki fıtri tarafdardır. Başkası ise, kuvvetli bir bürhan ile sonra iltizam eder.

Bediüzzaman Said Nursi.

"eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

Yorum

http://www.risaleara.com/

merak ettiklerinize rahatlıkla ulaşabileceğinizi düşündüğüm bir site. ben de daha tam incelemedim ama çok metettiler...
              Bu şehr-i Stambul ki bi misl ü bahadır.
              Bir sengine yek pare Acem mülkü fedadır. Nedim.

Yorum

dili anlaşılmayan şekliyle millete dayatacak kadar Saidi kutsayan bir zihniyetin sitesiyse hiç girmeyelim...

Yorum

neşen bilir. ilmi arayan bulur bir şekilde. tavsiyem meraklarını gidermek isteyenlere.

siz de merak olmadığı açık....
                  Bu şehr-i Stambul ki bi misl ü bahadır.
                  Bir sengine yek pare Acem mülkü fedadır. Nedim.

Yorum

biz ilmimizi masum Ehlibeyt imamlarında, merakımızı onların yanında bulduk.. onları bulan neyi kaybetmiş onları kaybeden neyi bulmuş?

Yorum

[quote author=ehlibeytin_izinde link=topic=10860.msg70135#msg70135 date=1264542393]
                      dili anlaşılmayan şekliyle millete dayatacak kadar Saidi kutsayan bir zihniyetin sitesiyse hiç girmeyelim...
                      [/quote]

Muhterem risalelerin dilinin korunması, tahrife yeltenmeleri en aza indirmek içindir. Eğer sadeleştirme yoluna gidilse biliyorsunuz ki iş çığırından çıkar. Yoksa kimseye dayatılmış filan değildir. Üstad Bediüzzaman ilmini ısrarla İmam Aliden aldığını her fırsatta söylemektedir. İlminin kaynağının 12 İmam olduğunu beyan etmektedir. Üstad Bediüzzaman malumdur ki, muhatapları ehli sünnet olan bir toplumda bulunmuş, meramını onları ıslah edecek tarzda takiyye kavramı içerisinde anlatmaya çalışmıştır. Kendilerini ona nisbet edenlere bakarak değerlendirmekten kurtulman dileği ile.

Yorum

biz okurlarına bakarak değerlendirseydik bu konuyu burda hiç de uzatmazdık. ama risalelere ve sizin anladığınız yanlışlara bakarak konuşuyoruz..

ve ben yorumlara başlayabilmek için hala sizin, konu başında verdiğim ayetlere, üstadınızın nasıl tefsir yorumlama getirdiğini eklemenizi bekliyorum..

tüm ayetlere dair yorumlar gelmedi. Hani şu tüm ayetleri başka hiç bir kitaba ihtiyaç bırakmayacak kadar yeterli şekilde açıkladığını iddia eden Üstadınız Said'den..

bekliyorum.. ama ikide bir size bunu hatırlatmak ahlaki değildir diye düşünüyorum.. diğer ayetlerle ilgili eklemeleri de bitirin de toplu değerlendirelim bakalım üstadınız ilmini Ali a.s.'dan mı almış başka yerden mi, Ehlibeyt mektebini mi tanıtmış yoksa tanıttığı başka bir şey mi?

ha bu arada bu ayetlerle ilgili olmayıp üstadınızın Ehlibeyt ve 12 imamlarla ilgili başka açıklamaları da varsa, sizin iddialarınıza yönelik onları da paylaşabilirsiniz..

daha aydınlatıcı olur. Risalelerde Ehlibeyt adına ne kadar güzel bilgiler varsa alalım... sonra onlara göre konuşalım...

Yorum

tüm ayetlere dair yorumlar gelmedi. Hani şu tüm ayetleri başka hiç bir kitaba ihtiyaç bırakmayacak kadar yeterli şekilde açıkladığını iddia eden Üstadınız Said'den..
                          Üstad Bediüzzamanın böyle bir iddiası yoktur.

Yorum

bu durumda ikimizden biri yalancı çıkacak bakalım kim? bu gece beklediğim risaleci arkadaşım gelmedi.. bekliyorum o bana bulur varsa.. ilgili delili inşaAllah... ancak Said'in tüm ayetleri tefsir etmediğini biliyorum. Bununla beraber, şu ibareden eminim, ayetleri başka hiç bir müfessire (açıklayıcıya) muhataç bırakmayacak kadar yeterli şekilde açıklarmış risaleler..

Yorum

selamunaleykum
                              sayın mehmet kardeşim ben şahsım adına risalelerin bu şekliyle anlaşılmadığını düşünüyorum
                              bu şekliyle mektep okumamış ki bir çok mektep okuyanada götürseniz bir şey anlamaz
                              eğer anlaşılmasını istiyorsanız türkçeleştirilmesi şart
                              aksi taktirde hem arapça hem türkçe hem kürtçe hem farsça kelimelerin harmanlandığı risaleleri kimse anlamaz.
                              siz bozulacağını söylemişsiniz ki bunada katılmıyorumÇ:kuranı kerim türkçeleştirilmiş bazı ifade değişiklikleri dışında da herhangi bir anlaşılmazlık oluşmamıştır.
                              bende bir yerde yanlış hatırlamıyorsam said nursinin sadece 32 ayeti tefsirettiğini(sayı yanlışta olabilir) ve bu risalelerin allah tarafından kendisine vahiy(ifade farklıydı sanırım) aracılığıyla yazdırıldığını okumuştum.kaynağıda onun kitaplarından verip yukarıdaki eklediğim yazıyı gönderen kardeşimize sormuşlardı.kardeşimiz cevap vermeyerek mail grubundan ayrılmıştı neyazıkki...
                              "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

Yorum

Biz kimseye Risalei Nuru okumaya zorlamıyoruz. Üstad Bediüzzaman Risalelerinde Nur talebelerinin mesleğini Ehli Beyte Muhabbet olarak ta belirlemiştir. Üstadın gayreti müslümanlar arasında ittihad, cehaletten kurtulma ve bilim ve sanatta ilerlemedir. Risalelerin özü budur. İsteyen okur istemeyen okumaz. Kuranın Türçeleştirilmesi gibi bir olay olamaz. Meallerde nasıl tahrifat yapıldığını ise çok iyi bilmekteyiz.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X