Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Bir Müçtehide Bağlanmak Fazdır ????

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Bir Müçtehide Bağlanmak Fazdır ????

Selamun Aleyküm Hakk'a gönül vermiş dostlar,

ben bu mektebe sonradan üye olmuş birisiyim. Sünni iken ehlisünneti biliyordum tarikatımı şeyhimi kendim seçebiliyordum. ama şiada henüz acemiyim. birkaç yerden "bir müçtehide bağlanmalısın" şeklinde ikazlar alıyorum. müçtehidler içinde en takvalı en adil bildiğin birisine bağlanmalısın diyorlar. ne yapacağımı şaşırdım. ben hiç müçtehid bilmiyorum onların isimlerinden başka bildiğim birşey yok, takva derecelerini adilliklerini nerden biliyimki gidip ona tabii olayım?

Vesselam..

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحٖيمِ

Kim Allah’ı, O‘nun peygamberini ve inananları dost edinirse, bilsin ki şüphesiz Hizbullah galiplerin ta kendileridir.

Selam Olsun Korkmadan Ben De Varım Diyebilenlere!!

Ynt: Bir Müçtehide Bağlanmak Fazdır ????

vealeykümselam kıymetli kardeşim;

http://abna.ir/data.asp?lang=10&Id=300923
    http://www.alulbeyt.com.tr/yazi_deta...8&yazar=10

yeteri kadar bilgi mevcut.
    i.dua.
    [color=green][size=10pt]Akıllı kimsenin lisanı kalbindedir. Düşünerek söyler. [color=red]İmam Ali (a.s)

[color=black][size=10pt]Düştü Hüseyin atından sahray-ı Kerbelâ’ya...Cibril git haber ver Sultan-ı Enbiya’ya

Yorum

[quote author=ŞehiD date=1387562511 link=topic=25327.msg171736#msg171736]
      Selamun Aleyküm Hakk'a gönül vermiş dostlar,

ben bu mektebe sonradan üye olmuş birisiyim. Sünni iken ehlisünneti biliyordum tarikatımı şeyhimi kendim seçebiliyordum. ama şiada henüz acemiyim. birkaç yerden "bir müçtehide bağlanmalısın" şeklinde ikazlar alıyorum. müçtehidler içinde en takvalı en adil bildiğin birisine bağlanmalısın diyorlar. ne yapacağımı şaşırdım. ben hiç müçtehid bilmiyorum onların isimlerinden başka bildiğim birşey yok, takva derecelerini adilliklerini nerden biliyimki gidip ona tabii olayım?

Vesselam..
      [/quote]
      [quote author=abdarı_Kerbela link=topic=25327.msg171739#msg171739 date=1387572675] vealeykümselam kıymetli kardeşim; http://abna.ir/data.asp?lang=10&Id=300923 http://www.alulbeyt.com.tr/yazi_deta...8&yazar=10 yeteri kadar bilgi mevcut. i.dua. [/quote]

hallettiniz?

Yorum

abna sitesinde yazanları önceden okumuştum şu an site hacklenmeye çalışılıyormuş yazıları tekrar okuyamadım. diğer sitedekini de okudum amenna ama hala sıkıntım şudurki:

hangisi?
        hangi müçtehid hangi Ayetullah?
        mesela neden hamaney değilde sistani?
        neden o değilde öbürü?

Kim Allah’ı, O‘nun peygamberini ve inananları dost edinirse, bilsin ki şüphesiz Hizbullah galiplerin ta kendileridir.

Yorum

[quote author=ŞehiD link=topic=25327.msg171780#msg171780 date=1387899804] abna sitesinde yazanları önceden okumuştum şu an site hacklenmeye çalışılıyormuş yazıları tekrar okuyamadım. diğer sitedekini de okudum amenna ama hala sıkıntım şudurki: hangisi? hangi müçtehid hangi Ayetullah? mesela neden hamaney değilde sistani? neden o değilde öbürü? [/quote]

Kıymetli Kardeşim müctehitlik öyle kolay elde edilebilen sıradan bir makam değildir mektebimizde, uzun yorucu yıllar süren eğitim ilim çalışmalarının ardından ulaşılır. birde bu seviyeye ulaşan her kişi müctehidlik gömleğini sırtına geçirmez, zordur meşakkatlidir. Hiç bir yeterli delile sahip değilsen biz cahillerin yaptığı gibi alimlerin görüşleri ve edindikleri delilleri doğrultusunda bir müctehid seçersin ve tabii olursun o kadar. Ben Her zaman söylüyorum tüm ortamlarda acil acil acil... TÜRKİYE için bir Müctehid'e İhtiyacımız var. Neden mi bizim yaşadığımız Ülke ve çevreler ne İran'a, ne Irak'a ne de Azerbaycan'a benzemiyor her yönden tutsağız, sorularımız anlaşılmıyor ve fetvalarda da bi o kadar aksaklık yaşıyoruz.

Tavsiyem ben REHBER'i taklit ediyorum, sen de bu şekilde seçim yap tüm sorumluluk bana ait ...selametle i.dua...
          [color=green][size=10pt]Akıllı kimsenin lisanı kalbindedir. Düşünerek söyler. [color=red]İmam Ali (a.s)

[color=black][size=10pt]Düştü Hüseyin atından sahray-ı Kerbelâ’ya...Cibril git haber ver Sultan-ı Enbiya’ya

Yorum

Müctehidler her biri İmam Mehdi a.f'e bağlı. her biri değişik şartlardaki değişik ihtiyaç ve sorunlara ait insanlarla ilgileniyor onların dini ihtiyaç eğitim ve sorularına cevap veriyorlar. İnsanlar da onlara dini görevleri olan humslarını veriyor şayet imkanları var üzerlerine yükümlülük düşmüşse.
            diğer müctehidlerde olmayıp sadece İmam Hamenei'de olan müdüriye vasfı vardır. Yani iktidar olma avantajı. Bu sayede İmam Hamenei dünya siyasetinde diğer müctehidlerimize göre biraz daha avantaj ve güç sahibidir. Güç ve avantaj kendisine daha büyük imkan sorumluluk hassasiyet ve de bilgi gerektirmektedir. ve öyledir de. bu durumda ben de diğer kardeşim gibi İmam Hamenei'yi taklit ediyorum.

İmam Hamenei, aynı zamanda velayeti fakihtir. diğer müctehidlerimiz velayeti fakihe karşı çıkmamaktadırlar. Bu da bir avantajdır. Ben de arkadaşın görüşüne katılıyorum. İmam Hamenei'yi taklit edebilirsin. Ancak diğer müctehidlerin de taklidinde de sorun yaşamazsın.

Bir müctehidi taklidin farz olduğu, eğer kendin fetva verebilecek bilgiye sahip değilsen, (İmam Mehdi a.f' zıt düşmeyeceksen, ondan uzak kalmayacaksan bunlar benim görüşlerimdir) verdiğin fetvalarda ihtiyatı seçebilecek kadar ilmi derinliğe sahipsen bu durumda müctehidi taklit etmen şart değildir. Kendine göre yaşayabilirsin. ama değilsen ki değilsin, bu durumda sünniler gibi başı boş yaşama hakkın olmadığı için bir müctehidi taklit etmen farzdır. hatta (bence) bir müctehid gibi ilme sahip olup kendi fetvanı bile versen, bağımsız yaşayamazsın sürekli müctehidlerle irtibat içinde olup canlı bir liderin çalışmalarında organize halinde olman şarttır.

Yorum

ben bir müctehidi nasıl taklit ediyorum?

sordum İmam Hamenei'nin fetva bürosuna, bana dediler türkiyede kevserden yardım alabilirsin.

ben de kevser yayınları yetkilisine gittim (şu anda EHLADER kuruldu.) dediler İmam Hamenei'yi taklide karar vermişsen, onun fetva (ilmihal) kitabını alıyorsun. O kendisi yeni bir kitap yazmadı İmam Humeyni'nin tam ilmihali kitabındaki fetvaların geçerli olduğunu ilan etti. onu almalısın, orda olmayıp yeni şartlarla ilgili de sorular ve fetvalar kitabını yazdı. onu da almalısın. onları aldım ve onlara göre ibadetlerimi yapıyorum. ayrıca kevser alimlerinin yaptığı fıkıh derslerine devam ettim. onlar da sünni fıkıhtan arınıp şii fıkhını öğrenmemde çok büyük etkisi oldu. tabiri caizse yeniledim.

sünni birinin şii olduktan sonra hangi ameli doğru hangisi şiaya zıt onu kendisinin tespit edebilme, kitaplardan okuyup da düzeltebilme şansı yoktur. bu nedenle benim tavsiyem bir çek up'a girmelidir. yani bir şii alime gitmeli, bayan alimler de var bu arada, ona bir gününü, baştan sonra sergilemeli. yani ben bir günde şu idabetlerimi şu şekilde yapıyorum. sen bak yanlışları düzelt demeli. bir haftalık (günlük yapmadığı) ibadetlerini de çek up'a sokmalı. ve bir de zamana bağlı olmayan ibadet ve yükümlülüklerini zekat humus, sadaka bayram tatil ev nikah vs. tüm bunları da kontrol ettirmeli. yanlışları yazıp onları düzeltmeli.

bunlara rağmen gözümüzden kaçan şeyler varsa onlarn bağışlanması için de Rabbimize sığınmalı. yetmedi sünni bölgeden şii bölgeye taşınıp oranın kültürüne göre şekillenmeli ve çoluk çocuğunu şekillendirmelidir.

eğer yeterli olmamışsa kafanızdaki soruları sor kardeşim yine açıklayalım. benim aklıma gelenler şimdilik bunlar.

Yorum

Allah razı olsun kardeşler. çok güzel açıklamışsınız. selmancan kardeşim, benimde niyetim bir alimle görüşmek ama ne bulunduğum şehirde nede yakınlarımda alim var. benimde niyetim senin gibi yenilenmek sünni zihniyetten arınmak. kendimce sürekli kitap okuyorum kendime çeki düzen veriyorum ama ister istemez hala aklımda sorular kalıyor. örneğin namaz konusunda çok çok titiz davranmama rağmen bazen bi sitede bi yazıya denk geliyorum "bu böyle yapılmalı" diye. haliyle amelimden yana şüpheye düşmüş oluyorum. bu sene kpss'ye hazırlanıyorum, Allah nasip ederse ilk tercihim ığdır istanbul gibi iller olacak...(ayrıca dualarınızı bekliyorum

peki kardeşler, sünniyken gidip şeyhle görüşüyorduk kendisine tabi olmak istediğimizi iletiyorduk. şimdi nasıl oluyor bu tabiilik işi
                birde o bahsettiğiniz ilmihal kitabını ve ek fetva kitabını nerden temin edebilirim

Yorum

s.a
                  Muhammed ve Âli'nin selamı senin üzerine olsun kardeşim. Seni kutluyorum. Yokluklar arasında ışığa uzanan birisin, Rabbim muvaffak etsin. Ehlibeyt her an seninledir bunu unutma.

sakıncası yoksa bulunduğunuz şehri burda yazın isterseniz özelden yazın orada Ehlibeyt Alimi veya bağlıları var mı size yardımcı olalım. Ya da siz Ehlader'den direk de sorabilirsiniz. EHLADER (http://www.ehlibeytalimleri.com/habe...lader-iletisim)
                  Rabbim Muhammed ve Âli hatırına seni sınavda hayırlısıyla başarılı kılsın.

ben idealini bilmiyorum, bu konudaki usülü de bilmiyorum dahası bu konuda gelenek haline gelmiş bir yöntem var mı onu da bilmiyorum. Ehlibeyt derneğine gittim, orda değerli Ehlibeyt alimimiz beni tanıştırırken, hoca sünnilikte her cemaati gezmiş gözlemlemiş şimdi de bizi görmeye gelmiş gibi bir sözle tanıttı. ben de hayır dedim ben burda kalıcıyım.

yayınevindeki alimlere sordum. alimlere telefonumu verdim bir vesileyle, onların telefonunu aldım. öyle tarikattaki gibi günlük zikir denetim rabıta falan yok mektepte... ancak şahsen İmam Zaman a.f'ten bir emire karşı her zaman hazır olduğumu söyledim. bunun dışında siteden ya da bireysel dostluklar yoluyla alimlerin faaliyetlerinden üzerime düşeni takip edip yapmaya çalışıyorum...

ben bu arada sizi bilgilendirmiyorum ha yanlış anlamayı, tabiiyyet ve taklit konusunda yaptıklarımı söylüyorum siz kendi gidişatınızla daha doğrusuna ulaşabilirsiniz. Alimleri arayın direk sorun. çekinmeyin.

Şiada şu fıkhi hükme güvenin:

eğer bir mukallit (taklitçi) bilmediği için günaha gireceği bir konu varsa onu ücretsiz ve karşılık gözetmeksizin açıklamak Alimlerin üzerine bir borçtur. bu konuda rahat olun. Alimlerimizin görevi sizi Cehennemden kurtarıp cennete götürecek amelleri konusunda sizi aydınlatmaktır. o bakımdan rahat olun. dünya üzerinde mukallitlere en çok değer veren mektep bizim mektebimizdir hamd olsun. ben ilk şii olduğumda bir Ehlibeyt alimine heyecanla 3 saat boyunca sorular sordum, alimde zerre bir sıkılma emaresi görmedim. ben sordum o cevapladı. hatta sormadığım ve bana gerekli şeyleri de cevapladı. Rabbime hamd olsun... Allah yoluna girenleri elbette yalnız bırakmıyor.

kitabın temini için www.kevseryayincilik.com 'a bakabilirsiniz..

Yorum

tavsiyenize uyup imam humeyni'nin ilmihal kitabını edindim. güncel fetvalar kitabını temin edemedim iki ciltlikmiş. hala bir noktadan sonra lüzumsuz görüyorum taklit meselesini. zaten müçtehidler arasında bir fark yok. fetvaları arasında çok çok küçük farklar var. ama illa bi isim lazımsa bende Rehber'i taklit ediyorum

Yorum

onu da kevseryayincilik'tan temin edebilirsiniz.

bu taklit meselesi başıboşluğu engellemek için. kendinizi ruhi olarak İmam Mehdi a.f'e bağlı hissetmelisiniz. somut olarak da İmam Mehdi a.f'e direk ulaşamadığınız için müctehid vasıtasıyla ulaşma yolunu kullanacaksınız. İmam Mehdi a.s müctehidi kontrol ediyor. siz de onun kontrolündesiniz böylece bağlantı kurulmuş oluyor.

bir de bir müctehid tüm şii alemin ihtiyacına yetişecek durumda değil. müctehidin tek işi fetva da değil. humus, ve mukallitlerinin eğitimi, onlara alim yetiştirme gibi çok önemli işlevler de görmekteler. biz bir kişi olarak çok önemli görünmeyiz. ki bu da sistemin kurulmuş olması sayesindedir. eğer taklit müessesesi olmasaydı şia da mezheplere dönüşür, ölenlerin yeri doldurulamazdı. bidatlar türer ve kökleşirdi. ve daha bir çok şey...

Yorum

kevserle görüştümde biraz tuhaf bir durum oldu. fetvaların birinci cildinin ciltlisi var karton kapaklısı yok, ikinci cildinin ciltlisi yok karton kapaklısı var zaten bu ilmihalde 3000 civarı hüküm var ben onları bitirene kadar diğer fetvalar kitaplarını edinecem inşaAllah..

Dua ile..

Vesselam..

Yorum

ilerisi için planlamalarınızda bir şii kültürünü tercih etmelisiniz. ne kadar kitaplardan bilgi sahibi olsanız da, şii kültürü içinde yaşamayınca bir şeyler hep eksik kalıyor. kitaplarda atlıyorsunuz ya da kitaplar o konuda sizi aydınlatmayabiliyor. şii aile ile tanışırsanız, yani doğma büyüme şii aile ile, onların kültürleri sizi Ehlibeyte uyumlu hale getirmede daha etkili oluyor. tabi kitapların önemini küçümseyemeyiz. ikisi de bir arada bu iş daha iyi ilerliyecek.

Rabbim amellerinizi kabul buyursun. İlmiyle amel etmeyi nasip etsin. Rasül ve Ehlibeytinin şefaatini nasip etsin.

Yorum

amin kardeşim acmain inşaAllah. ben şu an sivastayım öyle bir aile varmı yokmu bende bilmiyorum henüz. bu siteden bir abi sivastan bi numara vermişti. şimdilik en azından onunla görüşmeye çalışıyorum. kpssden atanıp gidene kadar böyle idare etmeye çalışacam kitaplarla. daha sonra enazından bir derneğimizin vakıfımızın bulunduğu bir ile hicret etmeyi planlıyorum.

Allah sonumuzu hayretsin inşaAllah

Yorum

YUKARI ÇIK
                            Çalışıyor...
                            X