Şiada La ilahe illallah Neden 2 defa ? sünnilikte 1 defa ? Sünni kaynaklardada 2 defa söylenmesine dair bir bilgi varmıdır
Duyuru
Daraltma
Henüz duyuru yok.
Ezanda 2 defa La ilahe ilallah denilmesi
Daraltma
X
-
Ynt: Ezanda 2 defa La ilahe ilallah denilmesi
[quote author=_Ehli Beyt_ link=topic=25079.msg169851#msg169851 date=1375227227]
Şiada La ilahe illallah Neden 2 defa ? sünnilikte 1 defa ? Sünni kaynaklardada 2 defa söylenmesine dair bir bilgi varmıdır
[/quote]
soru sorma biçimi yanlış. bence şöyle olmalıyıdı:
sünnilikte la ilahe illallah bir defa, neden? Neden şiada iki defa da sünnilikte bir defa? Bu konuda sünnileri mazur gösterebilecek şia hadisi var mıdır?
neden bu soru yanlış dedim?
çünkü yukarıdaki soruya hangi cevabı verirseniz verin, şia, en çok sünnilik seviyesine çıkmış olur. çünkü soruda, sünnilik hak, sünni kaynaklarıı hak, şia batıl ve aşağı görülmesi ve kendisinden savunma alınması gerekir. eğer savunmasını yapabilirse o da hak olan bir çok mezhep gibi hak kategorisine girebilir! evet böyle bir zihin hastalığı görüyorum.
kardeşim bunu genel olarak diyorum. hep böyle yapılıyor. ama özelde size diyeceğim şudur:
şu ana kadar bu türden bir çok soru sordunuz. sorduklarınızda şia hak, sünnilik batıl çıktı. Çünkü sünnilik şiadan ayrıldığı her konuda sonradan bozulduğunu Peygamber s.a.a zamanında şia uygulamasının olduğunu gösterdik. hatta bunlara sünni kaynakladan bile delil sunarak. ancak bizim sünni kaynaklardan delil sunmamızı yanlış anlaşılıyor. Sünni kaynaklar otorite ve sağlam, ondan delil sunulmazsa hak olduğu ispatlanamaz! hayır bu hastalıklı bir tavırdır. eğer adalet ve akıl gereği şu olmalı: siz üç soru sordunuz hep şia hak çıktıysa artık sorularınızı değiştirmeniz gerekir. şiada böyle sünnilikte böyle neden sünnilikte böyle! bunu nereden çıkarmışlar.!
kendi adıma şia fıkhıyla ilgili olarak böyle bir sorgulama adında bilinçlere aşağılama ekilmesine alet olmayacağım. sorularınızı yanıtlamayacağım.
fıkıh sorgulanmaz. işte böyle! denir işine geliyorsa denir. eğer bir derdin varsa itikat alanında hallet, inandın mı da itaat et, inanmadınsa onun iç sorunu sana ne denir...
-
Alakası yok öyle bişey kastetmedim
-"şu ana kadar bu türden bir çok soru sordunuz. sorduklarınızda şia hak, sünnilik batıl çıktı"
Hangi sorumda hak çıktı ? imamlar ve peygamberler konusunda düzgün bi cevap alamadım ?
Karşı tarafı ikna etmek için o tarafın kendi kaynaklarından bişeyler getirmek lazımdır.şia kaynakları bizler için fazla güvenilirliği yoktur.şialara görede biz sünnilerin kaynakları...o yüzden anlaşma zor oluyor.ikna etmek için o kişinin kendi tarafından güvenilir saydıkları kaynaklarından rivayetler alıntılar getirilmeli.bende bu yüzden sordum sünni kaynaklarda 2 defa söylenmesine dair bir rivayet bilgi varmıdır ?
ben size sünni kaynaklardan bişeyler getirsem ikna etmek için siz kabul edermisiniz ? cevap hayır.size kendi güvenilir saydığınız kaynaklardan getirmek lazımdır..aynı durum burdadır işte
-"kendi adıma şia fıkhıyla ilgili olarak böyle bir sorgulama adında bilinçlere aşağılama ekilmesine alet olmayacağım. sorularınızı yanıtlamayacağım."
ben burda merak ettiklerimi soruyorum madem cevaplamıycaksınız yöneticiler üyeliği silsinler banlasınlar bişey yapsınlar benim burda durmamım anlamı yok ozaman[/size]
Yorum
-
ne alaka nasıl lafı çarpıtıyorsunuz...
ben şiadakileri istedim EĞER SÜNNİLİKTEDE VARSA ONLARIDA İSTEDİM .tamamen sünni kaynaklardan istemedim
sorumu düzgün okusaydınız ben sünnilikten istemiyorum tek...orda demişimiki "Sünni Kaynaklarda DA " .
Yorum
-
Ehli Beyt_ kardeş,
Ezanda La ilahe illallah 2 defa mı 1 defa mı söylenmesi şia ve sunni arasında fazla tartışma konusu olmamıştır.Ezan sünnettir.Ve La ilahe illallah ezandan bir cüzdür.Bir çok sünnet var ki bunların cüzlerinin sayısal değerlerini tartışma konusu yapsak ki çoğu yapılmamış işin içinden çıkılmaz.Burda önemli olan La ilahe illallah ezandan bir cüz mü değil mi?İki fırkaya göre de ezandan bir cüzdür.Ben bunun tartışam konusu yapıldığına hiç şahit olmadım.Ezan konusunda yazı yazan ilim adamlarının da buna odaklandığına hiç şahit olmadı.
Şia ve sunnilerde ezan cüzleri babında asıl tartışmalı olan şunlardan ibarettir;
Ezan konusunda, İslam’ın iki ana mezhebi olan Sünnilik ve Şiilik arasında ihtilaf vardır. En başta Ehli Sünnet mezhepleri sabah ezanında “Esselatu hayrun min-en nevm” (namaz uykudan hayırlıdır.) derler, ama bu kelimeyi Ehlibeyt mektebine uyanlar söylemezler.
İmam Malik’e göre:
“Müezzin, sabah namazını haber vermek için Hz. Ömer (ra)’in yanına gider. Onu uyuyor bulunca: “Essalatu hayrun mine’n-nevm (namaz uykudan hayırlıdır)” der. Bunun üzerine Hz. Ömer, o ibareyi sabah ezanına ilave etmesini emreder.”
Kaynak: Muvatta, Salat 8, (1, 72)
Ayrıca Ehlibeyt mektebine tabi olanlar ezanda “Heyye elel Hayril amel” (Koşun amellerin en hayırlısına) derler. Ama Ehli Sünnet mezhepleri bu kelimeyi söylemezler.
Üçüncü olarak da, Ehlibeyt mektebi mensupları ezanda “Eşhedu enne Aliyyen veliyullah” derler ama Ehli Sünnet mezhepleri bu şahadeti söylemezler. Ezandaki başlıca ihtilaf bu üç cümleden ibarettir.Tabi Hiçbir şii müçtehit “Eşhedu enne Aliyyen veliyullah'' sözünün ezandan bir cüz kabul etmezler.
" Söyledim... duydu anlamına gelmez
Duydu... doğru anladı anlamına gelmez
Anladı... hak verdi anlamına gelmez
Hak verdi... inandı anlamına gelmez
İnandı... uyguladı anlamına gelmez,
Uyguladı... sürdürecek anlamına gelmez.”
Yorum
-
“Esselatu Hayrun min-en Nevm” ifadesinin sonradan uydurulduğu doğru gibi görünmektedir. Çünkü naklolunan sahih hadislerde bu ifadeye rastlanmaz. İbni Mace’nin Bilal’in ilave ettiği ve peygamberin onayladığı şeklindeki bir hadisi zayıf olarak nitelendirilir.
Şia’ya göre: Hayye elel Hayril amel dediğiniz zaman, asker en iyi amel olarak namazı görecek ve dolayısıyla cihat’dan yüz çevirecek. Bunun için o kelimeyi ezandan çıkardı ve Peygamber döneminde ezanda olmayan “Esselatu hayrun min- en nevm” (namaz uykudan hayırlıdır) cümlesini sabah ezanına yerleştirdi. İkinci halife bunları yaparken sırf zamanın gereksinimlerine göre hareket etti.
Ehli Sünnetin hadis kaynaklarından biri olan Kenz-ul Ummal’da şöyle nakledilir; Bilal sabah ezanını okuyordu ve okurken “Heyye ela hayril amel” de diyordu. (Kenz-ul Ummal, c. 8, s. 342, h. 23174)
Yorum
-
Sonuç olarak,Sunniler;
1-“Heyye elel Hayril amel” cümlesi ezanın bir cüzü olduğu halde maslahat icabı terk edilmiş.
2-“Esselatu Hayrun min-en Nevm” cümlesi maslahat icabı eklenmiş.
Burda ezanın bir cüzü terk bir cüz ilave edilmiş.
Şiiler;
“Eşhedu enne Aliyyen veliyullah'' cümlesini maslahat icabı ve haklı bazı nedenlerden dolayı ezana dahil etmiş.Ve bunu kendileri itiraf da ediyorlar.Ve bu cümlenin ezandan bir cüz olduğunu söylemiyorlar-iddia etmiyorlar.
Buna rağmen eğer şia hala eleştirilirse haksızlık edilmiş olur.Elimizi vicdanımıza koyup öyle karar verelim.Sorun sadece şudur velveleciler sırf şii ve sunni kardeşleri birbirine düşürmek için Şiaya yüklenerek doğru olmayan-müçtehitlerin söylemediği yalanlarla ortalığı karıştırmalarıdır.Şia ezanın cüzlerinin ne olması gerektiğini sunni kaynaklara dayanarak da ispat etmiştir.Asıl sorun oluşturulan-fitnenin çıkarılmak istenildiği “Eşhedu enne Aliyyen veliyullah'' cümlesini de zaten ezanın cüzü kabul etmez.Lütfen bu konuda fitnecilerin şiayı kötülemesine fırsat vermeyelim.Biz nasıl sunniliği savunuyorsak onları kardeş görüyorsak siz de öyle şii kardeşlerinizi öteki görmeyin.
Yorum
-
Ne önemi var unut gitsin kim haklı kim haksız.
Aramızda sevgi muhabbet olsun da.Birleri Sen öteki O hak desin.Aramıza kara kedi girmesin de.Birileri maslahat icabı öyle yapmış bizim ki böyle.Niyet halis ama belki yanlışlar olmuş.Ama birilerin muhabbetimizi(şia-sunni muhabetini) bozmak istemesi hiç de iyi niyetli değil.
Yorum
-
[quote author=selmancan link=topic=25079.msg169940#msg169940 date=1375535305]
Çatlasan da sia hak sunnilik batıl .[/quote]
Vallahi Allah c.c'ın kitabında "sizin için seçtim" dediği, Rasulullah s.a.a'in getirip tebliğ ettiği, imamlar a.s ve sahabelerin üzerinde olduğu İslam dini Şiiliktir. Şiilik = İslam dini, İslam dini = şiilik. ne eksik, ne fazla. diğerlerine gelince, hepsi batıl, uydurulmuş, aslı esası olmayan birer dindir. ve bu dinlerin kurucuları imamlarımız a.s tarafından lanetlenmiştirler yani melundurlar.
Yorum
-
[quote author=Elmeddin link=topic=25079.msg169941#msg169941 date=1375545356]
Vallahi Allah c.c'ın kitabında "sizin için seçtim" dediği, Rasulullah s.a.a'in getirip tebliğ ettiği, imamlar a.s ve sahabelerin üzerinde olduğu İslam dini Şiiliktir. Şiilik = İslam dini, İslam dini = şiilik. ne eksik, ne fazla. diğerlerine gelince, hepsi batıl, uydurulmuş, aslı esası olmayan birer dindir. ve bu dinlerin kurucuları imamlarımız a.s tarafından lanetlenmiştirler yani melundurlar.
[/quote]
Sen nerden biliyorsun imamlarımız öyle demiş.Sen gidip imamlarımızla görüştün mü?Yoksa imamlarımız senin aracılığınla mı insanlarla bağlantı kuruyor.
İmam Mehdi imamınız değil mi?O'na inanıyor musun inanmıyor musun?Müçtehitlerimizin O'nunla ilişki içinde olduğunu ve Müçtehitlerin bu ilişki sayesinde sapmaktan koruduğunu söylüyorsunuz.Eee senin ne haddine ki sen müçtehitlerin etmediği-demediği bir sözü şia'nın genel görüşü olarak sunuyorsun.Yoksa sen müçtehit misin?Eğer böyle bir iddian varsa eyvallah.Eee bu da yok." Söyledim... duydu anlamına gelmez
Yorum
-
[quote author=kevserizehra link=topic=25079.msg169945#msg169945 date=1375560899]
Sen nerden biliyorsun imamlarımız öyle demiş.Sen gidip imamlarımızla görüştün mü?Yoksa imamlarımız senin aracılığınla mı insanlarla bağlantı kuruyor.
İmam Mehdi imamınız değil mi?O'na inanıyor musun inanmıyor musun?[/quote]
yav sen gerizekalımısın yoksa şov olsu diyemi konuşuyorsun? bre gerizekalı, müslümalar "Rasulullah s.a.a şunu şöyle yapmıştır" ve s. dediklerinde bunun anlamı her bir müslümanın Rasulullah s.a.a ile görüşmüş olduğu mudur? istersen o hadislerden de bir kaçını yazayım da yine "Ehli Beyt sevgisi" sözlerinin aslıda bir yalan olduğunu, aslında senin derdinin bazı putları kurtarmak olduğunu, bu uğurda "seviyorum" dediğin Ehli Beyt a.s'ın hadislerine "fitne" dediğini, onlardan yüz çevirdiğini her kes görsün. ne dersi yapayım mı bunu?
Müçtehitlerimizin O'nunla ilişki içinde olduğunu ve Müçtehitlerin bu ilişki sayesinde sapmaktan koruduğunu söylüyorsunuz.Eee senin ne haddine ki sen müçtehitlerin etmediği-demediği bir sözü şia'nın genel görüşü olarak sunuyorsun.Yoksa sen müçtehit misin?Eğer böyle bir iddian varsa eyvallah.Eee bu da yok.
Yorum
Yorum