Aban b. Taklib şöyle demektedir: “İmam Sadık’tan (a.s) yeryüzü ne üzerine kurulmuştur diye sordum. İmam Sadık (a.s) balık üzerine diye buyurdu. Ben balık ne üzerine kurulmuştur diye sordum, İmam su üzerine diye cevap verdi. Ben suyun neyin üzerine kurulduğunu sorunca, İmam sarp bir taşın üzerine diye buyurdu. Ben sarp taş neyin üzerine kuruludur diye soruverince, İmam bir ineğin boynuzları üzerine diye söyledi. Ben inek neyin üzerindedir diye sordum ve İmam (a.s) nemli toprak üzerinde diye cevap verdi. Ben nemli toprak neyin üzerindedir deyiverince de İmam heyhat burada bilginlerin bilgisi kaybolmuştur diye cevap verdi.” Bu hadisin senedi doğru mudur? Bilimsel açidan nasil degerlendirilir? Ne denmek istenmistir
Duyuru
Daraltma
Henüz duyuru yok.
Yer küre balık ve balıkta dişi bir ineğin üzerine mi kurulmuştur?
Daraltma
X
-
Ynt: Yer küre balık ve balıkta dişi bir ineğin üzerine mi kurulmuştur?
Selamun Aleykum ablalarim ve abilerim.. Bakin [color=rgb(68, 68, 68)]sakin yanlis anlamayin, aslinda daha dogrusu hadisi mantiksiz bulmamaktayim, mesela canlilar baliklar sudan karaya çikmislardir, bunu bilimde kabul ediyor, fakat demek istedigim tam olarak ne denmek istenmistir[/color]
Kaynaklar: Kuleyni, Muhammed b. Yakup, el-Kâfi, c. 15, s. 221, Daru’l-Hadis, Kum, çapı evvel, 1429 h.k.
Meclisi, Muhammed Bakır, Mir’atu’l-Ukul fi şerhi AhbarıA’lir- Resul, Muhakkık ve Musahhıh: ResuliMahallati, Haşim, c. 25, s. 201, Daru’l-Kutubu’l-İslamiye, Tahran, çapı dovvum, 1404 h.k; Kuleyni, Muhammed b. Yakup, er-Rovzemine’l-Kâfi (GulistanıA’li Muhammed), Tercüme ve şerhi Kemere-i, Muhammed Bakır, c. 1, s. 172, Kitapfuruşiyiİslamiyye, Tahran, çapı evvel, 1382 h.k; İbn. Karyagdı, Muhammed Hüseyin, el-Bezaeti’l-Mezace (Şerhi kitabı er-Rovzeminel-Kafi), Muhakkık ve Musahhıh: AhmediCulfai, Hamid, c. 2, s. 87, Daru’l-Hadis, Kum, çapı evvel, 1429 h.k.
Yorum
-
[quote author=aykut111 link=topic=24731.msg166931#msg166931 date=1363939543]
Doğrudan okuyunca akla uygun gelmiyor. Site de hadis ilminden nasiblenmiş çok değerli arkadaşlar var. Umarım bir an önce cevaplarlar.
[/quote]
Selamun Aleykum. Bu hadis akla çok uygun, zamanim olursa anlatacagim..
Yorum
-
Şia disiplini hadisleri redetmemeyi öğretti bizlere. Dolayısıyla bu hadisin (Hadis ilminde) ne kadar güvenilir olduğunun açıklanması gerekir öncelikle. İsimlerini yazdığınız kaynaklar çok önemli kaynaklar. Doğruluğunu araştırmadan gereksiz yere kafa patlatmanın anlamı yok.
Yinede şunlara değinmek isterim;
Batının dayattığının tersine o zamanlardan beri insanların dünyanın yuvarlak olduğunu ve sema da seyir halinde (Gezegenlerin) olduklarını açık bir şekilde anlamış olduklarını düşünüyorum.Binlerce yıllık saat ve takvim ve astroloji haritaları bunlara şahittir.
Dolayısıyla Masumların(AS) mantıksız cevap vermesi mümkün değildir. Burada anlatılmak istenen(Eğer hadis kaynağı sağlıklıysa) acaba hangi cevherler üzerine cisimlerin inşaa edildiklerimidir???Puro,bildiğiniz puro işte.Bir ucunda ateş diğer ucunda bir aptal.. Malcolm X
Yorum
-
Hadisin orijinali hakkında birkaç nokta:
1. Bahse konu olan hadis senet açısından sahihtir.
[color=rgb(0, 176, 240)]Meclisi, Muhammed Bakır, Mir’atu’l-Ukul fi şerhi AhbarıA’lir- Resul, Muhakkık ve Musahhıh: ResuliMahallati, Haşim, c. 25, s. 201, Daru’l-Kutubu’l-İslamiye, Tahran, çapı dovvum, 1404 h.k; Kuleyni, Muhammed b. Yakup, er-Rovzemine’l-Kâfi (GulistanıA’li Muhammed), Tercüme ve şerhi Kemere-i, Muhammed Bakır, c. 1, s. 172, Kitapfuruşiyiİslamiyye, Tahran, çapı evvel, 1382 h.k; İbn. Karyagdı, Muhammed Hüseyin, el-Bezaeti’l-Mezace (Şerhi kitabı er-Rovzeminel-Kafi), Muhakkık ve Musahhıh: AhmediCulfai, Hamid, c. 2, s. 87, Daru’l-Hadis, Kum, çapı evvel, 1429 h.k.[/color]
Yorum
-
[color=rgb(0, 176, 240)]Eban b. Taglib: İmam Cafer Sadık (a.s)’dan bir çok hadis nakletmiştir. Ayrıca Al-Garip fil Kur’an diye bir kitap telif etmiştir. İmam Muhammed Bakır (a.s) "Ona Şialarım içinde senin gibilerin olmasını isterim. Medine mescitinde otur ve halka fetva ver" buyurmuştur.[/color]
http://www.kevsernet.com/s_ve_c/250.htm
Eban b. Tağlib el-Kûfi;Zehebi zikreder ve şöyle der: Eban b. Tağlib, kuvvetli bir Ehl-i Beyt yanlısıdır. Sâdıktır. Ve der ki: “Ahmed b. Hanbel, İbn-i Main ve Ebû Hâtim onun güvenilir olduğunu söylerler. Bahsinin sonunda da der ki:Müslim, Ebu Davud, Tirmizi ve Nesai ondan şâhit getirirler. Müslim’in Sahihi’nde “Süfyan b. Uyayne” “Şûbe” ve İdris el-Evdi” ona dayanarak hadisler nakletmişlerdir. Hicri 141 yılında ölmüştür. Allah rahmet eylesin.
http://bilgeadamlar.net/main.php?p=yazi&id=118
Yorum
-
Hadis yeryüzünde insanın tarihi yaşam devreleri kastedilmiş olabilir. Başka bir ifadeyle yeryüzünün bayındırlığı yaratılışın ve insanlık toplumunun ilk gününde hangi esas üzerine kurulduğu ve hangi etkenlere dayandığı hususu işlenmiş olabilir. Böyle bir durumda balık beşerin haysiyetli yaşamının açıklayıcısıdır
Yorum
-
[color=rgb(0, 176, 240)]Aban b. Taklib şöyle demektedir:[/color][color=rgb(0, 176, 240)]“İmam Sadık’tan (a.s) yeryüzü ne üzerine kurulmuştur diye sordum. İmam Sadık (a.s) balık üzerine diye buyurdu. Ben balık ne üzerine kurulmuştur diye sordum, İmam su üzerine diye cevap verdi. .. “[/color]
Yorum
-
Sözlükte "yeryüzü" ne demek?
1.Üzerinde yaşadığımız toprak ve denizler, yerkabuğu.
2. Dünya,yaşam
Kaynak: http://yeryuzu.nedir.com/#ixzz2OaGNWzC6
Yer kabuğu.Üzerinde yaşadığımız toprak ve denizler.
http://yeryuzu-nedir.cix1.net/
Yorum
-
Hakkı örtenler, görmedi mi, muhakkak gökler ve Arz bitişik(aynı) idi, o ikisini ayırdık.Ve her canlı şeyi, sudan yarattık.İman etmiyorlar mı?[ENBİYA(21)/30]Allah, her canlıyı sudan yarattı.Bunlardan kimisi, karnı üzerinde, kimisi,iki ayağı üzerinde ve kimisi de dört ayağı üzerinde yürümektedir. Allah, neyi dilerse, onu yaratır. Muhakkak Allah, her şeye güç yetirendir.[NUR(24)/45]
Yorum
-
Balıklar da zaman içinde ortaya çıktı (Yaklaşık 550 milyon yıl önce). Karada yaşayan tüm omurgalıların ataları sudan karaya çıkan bir balık grubuydu (Günümüzde bunun Tiktaalik adlı bir cins olduğu düşünülüyor). Ve evet sadece birkaç yüzbin yıldır yeryüzünde bulunan insanlar da dahil olmak üzere tüm karasal omurgalıların var olabilmesi bu balık ortak ata sayesinde olmuştur denilebilir.
Araş. Gör. İsmail Erkaya
[color=rgb(0, 176, 240)]Doç. Dr. M. Faruk GÜRBÜZ Dr. M. Faruk GURBUZ[/color]
Süleyman Demirel Üniversitesi, Suleyman Demirel University,
Fen Edebiyat Fak. Biyoloji Bl., Faculty of Arts&Sciences,
Doğu Kampusü/ Çünür, Department of Biology,
32260- Isparta/ Türkiye East Campus Çünür/
32260 - Isparta-Turkey
Yorum
Yorum