Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

HilalNur kardeşim aslında soruya soru ile cevap vermek pek adetim değildir ama konunun açıklanması açısından bunu yapmam gerekiyor,Ehli sünnet ahkamına göre bir erkek hanımının izni olmadan yada rızası olmadan yada haberi olmadan 2. hatta 3.cü ve hatta 4. evliliğini yapabilir mi?
    Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
    İmam Ali (a.s)

Yorum

yapamaz
      Allah Bize Yeter!
      O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

birde farkettim, mutaya hep bunu örnek vebriyorsunuz siilerde 4 taneye kadar es almada ruhsat yokmu ?
        Allah Bize Yeter!
        O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

[quote author=HiLaLNuR link=topic=1684.msg11023#msg11023 date=1236970487]
          yapamaz
          [/quote]

bu konudaki deliliniz nedir?
          İmam Ali (a.s)

Yorum

Kardesim,delil derken kaynak felan istiyorsan ben kaynagini bilmiyorum ama net elimin altinda bakar bulurum.Ama sizin arastirmalarinizi biliyorum,maasallahiniz var bu konuda,siz benden daha önce bir kaynak sunabilirsiniz.Yada bilenler var ise yazsin.Eger yapar diye bir kaynak olursa gercekden sasirmis olacam.
            Allah Bize Yeter!
            O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

Muta nikahının haram olduğunu söyleyen ehli sünnet kardeşlere şunu sormak istiyorum.

“Bir kimse, bir kadını belli bir ücret karşılığı zinâ etmek için kiralasa; ona zina haddi (cezası) tatbik edilmez!”
              el-Cessâs,III,95; es-Serahsî,IX,58; Qâdîhân,III,468; el-Mavsılî, IV,90; İbn Hümâm,V,262; M. Husrev, ed-Dürar:II,67; el-Halebî, el-Mülteqâ:I,595; Şeyh Nizâm, el-Hindiyye:II,149; İbn Âbidîn,IV,29; Bilmen,III,205,208

Bir kimse, bir kadınla ‘belli bir süreyle’ tezevvüc eder, evlenirse; bu nikâh sahihtir! Ancak akit esnasında belirtilen ‘süre’ hükümsüz olup, nikâhları hukûken ebedî olarak kıyılmış gibi işlem görür.” el-Cessâs,III,103; es-Serahsî,V,153; Qâdîhân,I,326; el-Kâşânî,II,273; İbn Hümâm, III,249; Vehbe Zuhaylî,IX,53

“Bir kimse, bir kadınla onu bir ay sonra boşamak şartıyla evlense; bu nikâh akdi sahih ve geçerlidir. Ancak ileri sürülen şart hükümsüz olup, nikâhları hukûken ebedî olarak kıyılmış sayılır.” el-Cessâs,III,103,105; es-Serahsî,V,153; Qâdîhân,I,326; el-Kâşânî,II, 273~274; İbn Hümâm,III,249; İbn Nüceym, el-Bahr:III,115; Şeyh Nizâm,I,283; İbn Âbidîn,III,51; İbn Qudâme,VII,573

Allah rızası için söyleyin bunlar ehli sünnet fıkıh kitaplarından alıntıdır.Bunlara içiniz siniyor mu?

Yorum

“Bir kimse, sadece gündüz vakti bir araya gelmek şartıyla bir kadınla evlense; bu nikâh sahihtir.
                ”Hanefîler = İbn Hümâm,III,249; İbn Nüceym,III,115; Ş. Nizâm,I, 283; İbn Âbidîn,III,52 Şâfiîler = eş-Şîrâzî,161 Hanbelîler = İbn Qudâme,VII,450~451; el-Hıcâvî,III,193

Hanefîler, Şâfiîler ve Hanbelîler bu görüşte. Onlar bu nikâha “nehâriyye = gündüzlük” adını veriyorlar.

muta yapmak haram ama gündüzcülük yapmak helal vay be...

Yorum

bunlari ilk defa duyuyorum hem bir fikih kitabindan alinti yaparak dogru diyemesiniz
                  Allah Bize Yeter!
                  O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

[quote author=ypa link=topic=1684.msg11041#msg11041 date=1236978564]
                    gündüzcülük ne bilader: bu uydurmaları da nerden çıkarıyorsunuz? iligili bahsettiğiniz kitapları kim basmış. hangi muteber kitapta gündüzcülük diye bir şey duydunuz?

daha önce sordum yine sorayım olmayan uygulma sahası bulamayan bir konu üzerindeki ısrarınız nedir? müslim de mikdat kardeşin de eklediği gibi konu Allah Rasulü s.a.v. zamanında önce izin verilmiş sonrasında kaldırılmış bir uygulama. diyor sunuz ki net olarak Hz. Ömer r.a. yasakladı. diyelim ki doğru Hz. Ömer r.a. yasakladı. peki Hz. Ali r.a. durumu hilafeti döneminde kaldırdı mı, eğer o da bu görüşte değilse neden bu yanlış uygulamaya kaldırma yoluna gitmedi? neden kendisi mut 'a yaparak bunun caiziyetini ümmet-i Muhammed e göstermedi. vesselam.

herşeyi akılla yormayalım evet ama aklı da tamamen dışarı çıkarmayalım.

durup dururken element uydurmaya ise hiç gerek yok.

[/quote]

ben bunu daha öncede yazdım ama malesef görmezden geliniyor.ypa kardeşim hz Ali hilafete geldiğinde nelerle uğraşmak zorunda kaldığını sende çok iyi biliyorsun bende..bırakmadılarki islamda hilafet nasıl olur hak hukuk nasıl işler adalet nasıl uygulanır müsade ettilermi..halife olur olmaz fitneler başladı..istedikleri valiliği alamayan zübeyr ile talha ayşeyide kandırarak cemel savaşını meydana getirdiler.arkasından sıffın savaşı onun arkasından nehrivan savaşı ve haricilerle mücadele..valilerini zehirlettiler adaletini ortaya koyamadıki mübarek..bunu sende çok iyi biliyorsun ve ortada bir suç varsa hz Ali neden düzeltmedi diyerek suçu hz Aliye atmaya çalışıyorsun.
                    ALLAH'ım Bütün Güzel Sözler Sana Söylemekle Güzeldir,Kırık Dökük de Olsa Kabul Eyle Sözlerimi.

Yorum

167 - Et-Tebyin – Zeylaî.
                      168 - Bahrirâik - îbn Nüceym. Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 2/461.

Kaynaklarıyla islam Fıkhı

Yorum

Reddül Muhtar

Yorum

Hanımlar İlmihali

412 nolu Dip not: El-Muğnî, 6/644; el-Ümm, 5/80.

El Ümm denilen Eser İmam Şafiinin eseridir.

Yorum

[quote author=ypa link=topic=1684.msg11099#msg11099 date=1237019191]
                            bu konuların anlaşılması için zamanında yaşamak lazım ama benim yazımda suçu size attığım çok açık ama siz ısrarla Hz.Ali dönemine gidiyorsunuz.

şahsi görüşüm kaynak ben: Hz Ali r.a. da Hz. Ömer görüşündeydi ve bu mut a nikahın uygun olmadığını düşündüğü için O r.a. nun döneminde de uygulanmadı. yasak devam etti bu 1
                            2.Hz Zubeyr de Hz Talha da Hz Ali döneminde birer piri fani olmuştu neylesin valiliği bu da sizin iddianız bu 2.
                            3. biraz sevindirici bir durum. Hz Aişe r.a. ın kandırıldığı gerçeğinde birleşiyoruz.

ama O nu kandıranın da Hz Zübeyr ve Hz Talha nın savaştan çekilmek istediğinde çekilmesine istemeyen ve savaşın olmasını isteyen guruplar olduğu konusunda ayrılıyoruz. siz kandıranın o iki büyük sahabi olduğunu iddia ediyorsunuz.

bu konu da bu ayrımı yapmak istemezdim ama sizinle bizim aramızda hallolunmayacaklar arasında yerini alıyor.
                            [/quote]

bak kardeşim ne olursa olsun talha gibi zübeyr gibi peygamber ashabı olmuş kişilerin kimsenin oyununa gelmesi düşünülemez..onları kimse oyuna getirmemiş valilik alamayınca hz Aliden biatlarına sadık kalmadılar..onlarki hz Aliye biat ettiler sonra biatlarından döndüler..sen ısrarla gözlerini kapatıyorsun bazı isimler geldiğinde hataları günahları görmemezlikten geliyorsun ve yaptıkları hataları meşru göstermeye çalışıyorsun,kılıf bulmaya çalışıyorsun.sizinle bizim aramızda hallolunmayacak bir mesele demişsin ama bize göre suç ortadadır günah ortadadır bu suçun ve günahın sahibide bellidir..su götürmez bir gerçekgibi karşımızda duruyor..biz kılıp bulma çabasında değiliz..ne talhaya nede zübeyre şahsi düşmanlığımız yok ALLAH şahittir.ama ortada duran bir biat bozma var ortada hz Ali ile savaşmak var..bak kardeşim bu bizim içinde geçerlidir bir insan içinden bir kötülük geçirse günah sayılmaz taaki onu fiile dönüştürünceye kadar..talhada zübeyrde içlerindeki şahsi çıkarlarını ön planda tutarak hz Ali ile savaşmaya kalktılar ve cezalarınıda gördüler..yıllarca emek verip bir şeyler yaptılar ama bir anlık nefsane isteklerine boyun eğerek hak yoldan saptılar ve saptırdılar..
                            ALLAH'ım Bütün Güzel Sözler Sana Söylemekle Güzeldir,Kırık Dökük de Olsa Kabul Eyle Sözlerimi.

Yorum

canlarını teslim ederken yanlarında mıydın. Allah a ve Resulüne iman etmeleri yetmiyor muydu? günahkar de anlarım sen müslüman değil diyorsun anlaşmazlık bu nokta da başlıyor.
                              Bu şehr-i Stambul ki bi misl ü bahadır.
                              Bir sengine yek pare Acem mülkü fedadır. Nedim.

Yorum

sayın üyelerimiz lütfen konu neyse oradan devam edelim,ashab konusunda yeterince başlık var diğer konuları o başlıklarda konuşalım isterseniz.

Bir daha hatırlatayım konumuz: muta nikahı
                                İmam Ali (a.s)

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X