BİSMİLLAHİR RAHMANİR RAHİM
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
bundan sonra... defalarca yalan, tahrif ve iftira ehli, hayasız ve utanmaz karşımı birisi (= Muaviye) olduğuu belgeli bir şekilde ortaya koyduğumuz malum Azerbeycanlı Araz Hesenzade adlı nasibi İslam ve müslümanlar aleyhinde yeni şüpheler ortaya atmakta devam etmektedir. bu iftira ve yalanlarını ise kendisi gibi yalan ve iftira ehli olan din kardeşi Ebu Ali Efendi en-nasibi'den kopya çekerek gerçekleştirmektedir. cevap vereceğimiz bu şüpheyi öncelikle Ebu Ali Efendi en-nasibi şia aleyhinde kurduğu blogunda ortaya atmış, ondan ise bir nasibi kopyalayarak azerice şia forumu olan 313'e akarmış ve bizde cevabını orada vermiştik. işte 26/09/2011 tarihinde 313'e aktarılan kopya ve bizim cevabımız: 313news.net/forum/index.php?/topic/4978/
işte bu tarihte cevabı vermemize rağmen ve Araz Hesenzade adlı nasibi de bundan haberdar olduğu halde utanmadan bunu Şiilere karşı delil diye sunmaktadır. biz burada daha önce 313 formunda verdiğimiz cevabın çevirisini aktarmak ile yetineceğiz:
bu hadisi Şeyh Saduk r.a "İleluş Şerai" adlı kitabında şu isnad ile rivayet etmiştir:
- [li]حَدَّثَنَا عَلِيُّ- بْنُ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ الْكُوفِيُّ قَالَ حَدَّثَنَا سَهْلُ بْنُ زِيَادٍ الْآدَمِيُّ قَالَ حَدَّثَنَا عَبْدُ الْعَظِيمِ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ الْحَسَنِيُّ قَالَ سَمِعْتُ عَلِيَّ بْنَ مُحَمَّدٍ الْعَسْكَرِيَّ ع يَقُولُ
bana Ali b. Ahmed b. Muhammed el-Kufi anlattı, dedi ki: bana Muhammed b. Ebu Abdullah el-Kufi anlattı, dedi ki: bana Sehl b. Ziyad el-Ademi anlattı, dedi ki: bana Abdulazim b. Ubeydullah el-Hüseyni anlattı, dedi ki: Ali b. Muhammed el-Askeri (imam en-Naki a.s)'ın şöyle dediğini duydum:
Şeyh Saduk r.a, "İleluş Şerai", 1/31-32, 28-ci bab, hadis 1[/li]
hadisin senedinde kırmızı ile işaretlediğim ravi Sehl b. Ziyad el-Ademi'dir, Seyyid Ebul Kasım el-Hoi r.a onun biografisinde diyor ki:
- [li]5639 سهل بن زياد
5639-cu ravi: Sehl b. Ziyad:
قال النجاشي : سهل بن زياد أبو سعيد الآدمي الرازي كان ضعيفا في الحديث
Necaşi r.a dedi ki: Sehl b. Ziyad Ebu Said el-Ademi er-Razi hadiste zayıftır.
و قال الشيخ سهل بن زياد الآدمي الرازي يكنى أبا سعيد ، ضعيف
ve Şeyh (Tusi r.a) şöyle dedi: Sehl b. Ziyad el-Ademi er-Razi, künyesi Ebu Said, zayıftır.
و قال الكشي في ترجمة صالح بن أبي حماد الرازي ( 543 ) قال علي بن محمد القتيبي : كان أبو محمد الفضل ( بن شاذان ) يرتضيه و يمدحه و لا يرتضى أبا سعيد الآدمي و يقول : هو الاحمق
ve Keşşi r.a Salih b. Hammad er-Razi’nin biografisinde dedi ki: Ebu Muhammed Fazl b. Şazan Ebu Said el-Ademi (yani hakkında konuştuğumuz ravi) hakkında dedi ki: "o bir ahmaktır"
و قال ابن الغضائري سهل بن زياد أبو سعيد الآدمي الرازي : كان ضعيفا جدا فاسد الرواية و المذهب
ve ibni Ğadairi r.a şöyle dedi: Sehl b. Ziyad Ebu Said el-Ademi er-Razi, çok zayıftır, mezhebi ve rivayetleri fasid (bozuk)‘tur.
Seyyid Ebul Kasım el-Hoi r.a, "Mucem ricalil hadis", 5639-cu ravi[/li]
Yorum