Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

AKIL MI, AŞK MI?

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    AKIL MI, AŞK MI?

    Müslümanlar İslami metinlerde "aşk" kelimesine biraz yabancıdırlar. Oysa bazı rivayetlerde bu kelimeyi görmek mümkündür. Aşk genelde maddi kavramlarda kullanıldığından aşk dendiği zaman akıllara genelde mecazi ve maddi aşklar gelmektedir. Oysa aşk maddi ve manevi olarak ikiye ayrılır. Maddi ve manevi olan bu aşk kendi içinde de ikiye ayrılır.

    1. Koşulsuz ve şartsız aşk: Çıkarsız, pazarlıksız, akıl ile yoğrulmuş, yalın, düzeyli. Hicret gecesi Leylet-ül Mebit'de Hz. İmam Ali (a.s)'ı Hz. Peygamber (s.a.a)'in yatağına yatırtan bu aşktı. Zira bir çokları Hz. Peygamber (s.a.a)'in yanına giderken, onun etrafında kümelenirken o hazretten bir şeyler almak için o hazretin yanında bulunuyorlardı. Ancak Hz. Ali (a.s) Salman'lar, Ebuzer'ler, Miktat'lar… Hz. Peygamberi kendileri için değil kendilerini Hz. Peygamber (s.a.a) için istediklerinden haktan asla taviz ve ödün vermediler ve hak uğruna son nefeslerine kadar mücadele ettiler. Kerbela'da biraz sonra binlerce kılıcın hedefi olacaklarını bildikleri halde İmam Hüseyin (a.s)'dan vazgeçmeyen destan yazarları imam Hüseyin (a.s)'a olan aşklarından dolayı bu destanı yazabilmişlerdir. Zira Hz. İmam Ali (a.s) bu destanı kanlarıyla yazanlara "Üşşak" (âşıklar) kelimesini kullanmıştır. Evet, onlar âşıklardı, hem de çıkarsız, menfaat gütmeyen âşıklar.

    2. Koşullu ve şartlı aşk: Bu tür aşklar koşullara ve şartlara endekslidir. Koşulların ve şartların oluşmasına ve gelişmesine bağlı olarak ya gelişir veya sonunda nefrete dönüşür.

    Koşullu ve şartlı aşklar "çünkü"lü ve "eğer"li aşklardır.

    "Çünkü"lü aşklar: Seni seviyorum, çünkü makam sahibisin. Seni seviyorum çünkü sana ihtiyacım var. Seni seviyorum, çünkü güzelsin. seni seviyorum çünkü zenginsin. Seni seviyorum çünkü meşhursun. Seni seviyorum çünkü koyun gibisin hiçbir şeyime itiraz etmiyorsun. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür.

    "Eğer"li aşklar: Eğer bana şunu sağlarsan seni severim. Eğer bana şunu alırsan seni severim. Eğer benimle ilgili şunu yaparsan seni severim. Eğer okur doktor olursan seni severim. Bu örnekleri de çoğaltmak mümkündür.

    Esas ve hakiki aşk koşulsuz ve çıkarsız olan aşktır. Her şeye rağmen sevmektir. İslam'ın hakiki mücahitleri her şeye rağmen Hz. Peygamber ve Ehlibeyt imamlarını sevmişlerdir. İman ve doğruluk dolu sahabe Ebuzer'in aşkı söz konusu olan aşka bir örnektir. Zira o İmam Ali (a.s)'ın davasından ayrılacağı takdirde tüm dünya makamlarına ulaşacağını biliyordu. Ancak gece sabaha kadar açlıktan uyuyamamasına rağmen kendisine getirilen altın sikkelerini reddetmiştir. Bunu ona yaptırtan İmam Ali'ye olan koşulsuz ve şartsız aşkıydı. İman ve aşk kavramı dışında hiçbir güç bunları insana yaptıramaz.

    Âşık olmasaydı çoğunluğa takılır, çoğunluğun safında yer alır ve onca işkenceye maruz kalmazdı. Ancak o hiçbir şeyi umursamadan çoğunluğu, makam ve mevkiyi elinin tersi ile itti ve son nefesine kadar bir aşık olarak yaşadı. Kerbela şehitleri aşkın en doruk noktalarındaydılar. Onlar Yezide sadece bir "evet" diyerek dünyanın en önemli makamlarına ulaşacaklarını ve Hz. Hüseyin (a.s) ile beraber kaldıkları takdirde de biraz sonra kanlarıyla toprağa düşeceklerini bildikleri halde ukbayı dünyaya tercih ettiler. Akıllarına tahlil ve inceleme fırsatı bile vermediler. Zira onlar aşk ehliydiler.

    Akıl aşk ikilisine baktığımız da aşkın akıldan daha seri ve daha çabuk olduğunu görürüz. Müslümanı, aşk akıldan daha çabuk hedefe ulaştırır.

    Zira akıl tahlil yapar, inceler ve bir zaman sonra harekete geçer. Ancak aşk böyle değildir. Âşık kayıtsız ve şartsız olarak maşukuna teslim olmuştur. Tahlil ve inceleme onun işi değildir. Onun işi boyun eğmektir. Onun işi kendisini maşukuna yaklaştıran fiillerle meşgul olmaktır.

    Âşık bir Müslüman olma dilekleriyle…

    Selam ve Dua ile…

    Mehdi Aksu





    [color=rgb(59, 89, 152)]www.ehlibeytalimleri.com[/color]
    AKIL MI, AŞK MI?[color=rgb(51, 51, 51)]
    [/color][/size][size=13px]
    "İmam"ın hattı” belli bir mezhebe mensup olanların değil,
    "Muhammedi İslam kimliğ"ini kuşanan bütün Müslümanların hattıdır."

    #2
    Ynt: AKIL MI, AŞK MI?

    Şehid Ayetullah Seyyid Muhammed Huseyn Beheşti:

    “Biz aşk ehliyiz, kuru akıl ehli değil. Aşk ehli inancı yolunda canını feda eder, kuru akıl ehli ise tedbir peşinde koşar. Bizim tedbirimiz inancımız yolunda can vermektir.”
    Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
    Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

    Yorum


      #3
      Ynt: AKIL MI, AŞK MI?

      yazandan ve paylasandan Allah razi olsun

      son yillarda "herseye ragmen sevgisi" diye bir terim cikarmislardi, ancak bu insanlara karsi olan sevgiye yönelikti, ben buna karsi oldum hep, sevgi ve nefret insanin bilincli bir sekilde dengelemesi gereken duygulardir, bir insani herseye ragmen sevemem, böyle yapacak olsam biterim, dünyami ahiretimi karartmis olurum.....
      iste kosulsuz, herseye ragmen sevgiyi uygulayabilecek tek alan bu makalede anlatilan degerlerdir


      Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

      Yorum


        #4
        Ynt: AKIL MI, AŞK MI?

        [quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=22614.msg141950#msg141950 date=1328086576]
        Şehid Ayetullah Seyyid Muhammed Huseyn Beheşti:

        “Biz aşk ehliyiz, kuru akıl ehli değil. Aşk ehli inancı yolunda canını feda eder, kuru akıl ehli ise tedbir peşinde koşar. Bizim tedbirimiz inancımız yolunda can vermektir.”

        [/quote]

        Ayetullah İmam Humeyni r.a'nin şiirlerinde vurgulanmak istenen aşk işte bu aşktır.
        işte bu aşıklara selam olsun.
        [center]
        ..ey ahle aalam agham Eli mazloome... یا ابا عبدالله الحسین
        [center]
        Bizleri öldürün! Zira Halkımızın bilinci daha da artacak!
        Şehid Seyyid Abbas Musavi(Eski Hizbullah Lideri)

        Yorum

        YUKARI ÇIK
        Çalışıyor...
        X