Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Kuran'a Hz.Alinin ölümünden sonra hareke ve işaretler eklenmesi hakkında

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Kuran'a Hz.Alinin ölümünden sonra hareke ve işaretler eklenmesi hakkında

[quote author=Apollonius link=topic=10969.msg68883#msg68883 date=1263866714]
    [quote author=Kerbela44 link=topic=10969.msg68881#msg68881 date=1263861586]

Hareke aslında çok sorun değil. Hareke Türkçedeki sesli harflerin yerine geçer. Biz özellikle SMS alışkanlığından sonra harekesiz bir metnin rahatça okunabileceğini bu gün görebiliyoruz. Örneğin şu harekesiz şu metni okumayı deneyelim:
    "Bn b gn kl gttm" (Ben bu gün okula gittim)
    Bir çoğunuz bunu okumuştur. İşte ana dili Arapça olanlar da harekesiz arapça metni rahatça okuyabiliyorlardı.
    [/quote]
    Teşekkür ederim kardeşim. çok eşlilik başlığında ehlibeytin_izinde arkadaşım vermişti bu yazıyı fakat beni tatmin etmemişti. Çünkü çok sığ bir örnek olmuş bu. Bunun gibi yazarak sesli kullanılmadığı için Türkler tarafından bile bir çok ihtilafa sebep olabilecek başka bir cümle de rahatlıkla yazılabilir. Yani -bana göre- konuya dair tatmin edici bir açıklama değil. Türkçe ile Arapça farkını bilirsiniz. Türkçede bile seslilere göre bir kaç anlama gelebilecek şekilde bir cümle yazabilirsem Arapçada hayli hayli yazılır.
    [/quote]

sn Apollonius,
    bu yazının sizi tatmin edip etmemesinden daha çok hakikati ifade edip etmediği önemlidir. Çünkü biz kimseyi tatmin etmek için yazmayız. bildiklerimizi yazarız delillerimizi sunarız bunun ötesinde inanıp inanmamak okurlara aittir. ama şahsen ben ortalama her insanın gördüğünde kabul edeceği, objektif somut deliller sunduğumu düşünüyorum ve aldığım tepkiler de bu yönde olumlu elhamdülillah.

yazınız sanki iyi niyetten yoksun gibi geldi bana uzun bi aradan sonra eğilme imkanı buldum. çünkü arapça bilmediğinizi söylüyorsunuz amenna bu konuda sizi suçlayacak değilim. ama bu durumda anlamanız da kıt olacaktır. bu örneğin çok sığ bir örnek olduğuna nerden karar verdiniz. daha uzun ve karışık bir cümle mi yazmalıydım ya da ilmi bir cümle! Çünkü size arapçadaki hareke ile türkçedeki sesli harflerin aynı işleve sahip olduğunu söyledim. siz burdan evt bu konu dediğiniz gibidir ben bilmiyorm diyeceğinize ya da bana güvenmiyorsanız başkasına sorayım diyeceğinize hemen peşin fikrinizi konuşturmuşsunuz! bu çok anlamlılığa neden olur, karışıklık yaratır!

Sanki çok anlamlılık hareke olmayınca yokmuş gibi! Kur'an'ın kendine has okuma biçimi olduğunu, anlam bilgisinin yine kendine has yöntemler ve ile karışıklıklara neden olmadan halledildiğini söylüyoruz ama pek sizin işinize yarar mı bilmiyorum

Yorum

apolloniusun alıntıladığı radikale reddiyeyi ve Dr. Puin'in San'a ya yazdığı mektubu okudum. sabırla baştan sona. sonra gördüm ki birileri fırsat bekliyormuş gibi hemen sarılmışlar. gördüm ki yazıda ve camide bulunan tarihi Kur'an 'da nelerin geçtiği hiç onları ilgilendirmiyor.

olayın aslı şuymuş: Cami tamirinde bir tarihi Kur'an bulunur. Tarihi çok eski olduğu için incelenmeye dğer görülür ve incelenir. bir iki uzatmalardaki farklılık ki bunlar da çok bilinen ve asla yanlış okunması mümkün olmayan İbrahim, Kur'an ve simahum gibi kelimelerdir. bunların ne yanlış okunması ne de değişik anlama gelmesi mümkündür. Bu olayın Kur'an'ın en eski nüshalarıyla bu günkülerin aynı olduğunu göstermesini hazmedemeyen batılı siyasiler olayı sahiplenirler, ellerindeki haberleşme araçlarıyla olayı tam zıttına çevirip dünyaya yayarlar. Ve yemendeki ilgili memurlar zor durumda kalınca araştırmacı Puin özür ve teselli mektubu gönderir ki, olayın siyasi arkaplanına da dikkat çekerek gerçekleri açıklar. Kur'an'ın farklı olmadığını, tersine kendi üniversitelerinde yaptıkları ilginç Kur'an çalışmalarına paralel şekilde bu günkü Kur'an'ın sağlamlığını ortaya koyduğunu açıklar..

ama görün ki burda bile şu yazıdan hemen kim neler çıkarmış.. ama tarih onların iddialarından daha büyüktür hakikatleri ezici şekilde hem de muhaliflerin seslerini boğarcasına bize taşımış ve taşımaya devam edecektir..birileri az bi süre umutlansın.. ki seviyeleri düşşüsn.. Ateşe girmeden önce...

Yorum

Sanki çok anlamlılık hareke olmayınca yokmuş gibi!
        ben bu cümleyi bütün yazilanlarin en öz bicimde ifadesi olarak aliyorum...Allah razi olsun kardesim

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

[quote author=gulistan_2 link=topic=10969.msg81298#msg81298 date=1272837374]
          Sanki çok anlamlılık hareke olmayınca yokmuş gibi!
          ben bu cümleyi bütün yazilanlarin en öz bicimde ifadesi olarak aliyorum...Allah razi olsun kardesim
          [/quote]

çok anlamlılık sadece Kur'an'a ait bir sorun da değil şayet bir sorun olarak görülecekse. o zaman İlahi vahye yapılan tüm eleştiriler ya da sorulan sorular tüm kitaplara da sorulmalı hatta hayatın her alanına sorulmalı ki o zaman adalet sağlansın ve hayatın ne üzerine ve nasıl döndüğü bilinsin. adam hiç diğer alanlarda düşünmüyo ama Kur'an'da çok anlamlılık neden var o zaman bu parçalanmaya sebep olmaz mı Allah neden tek anlama gelecek şekilde açıkça ihtilafa yer vermeyecek bir metin indirmedi diyebiliyor.

gerçekte dediği gibidir. ancak vahyin gösterdiği yöntemlere bağlı kalmak şartıyla. bu dini yaşamak isteyen ve Ehlibeyte uyan hangi kişi çok anlamdan aynı konuda birden çok emir ya da inançtan tercih birini tercih edemedi de sorun yaşadı!..

samimiyet eksikliğiyle bu dinin kaynaklarına bozuk yöntemlerle yaklaşanlar sapıtacaksa yanlış düşünecekse bundan sistem değil bu insanlar sorumlu tutulmalıdır.

Yorum

haklisiniz kardesim
            bu tür konularda bizlerde biraz daha ölcümüzdeki kavramlari oturtmus oluyoruz
            Allah razi olsun

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

YUKARI ÇIK
            Çalışıyor...
            X