Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

kuran ve bilim ışığında beynin ön lobu

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

eyvallah musavi kardesim, fikrine saygi duyuyorum (fikrinin kaynagini ise merak ederim paylasirsan)
    fakat ikimizinde hic kuskusuz ortak oldugu bir kelam kurandir
    kuran-i kerimde ise misal:
    kalpleri vardır; düşünmezler onunla ( A’râf 179)
    veya aklima yine ilk gelenlerden (kalbinde maraz bulunanlar)
    gibi ifadeler bulunuyor
    algilanani bilincli olarak kullanan bir sey var yani asil anlayan birsey, inanan her insan bunu kabul eder ki, o sey beyin degildir!
    özetle, duygu ve düsünceler tamamiyle beyinde degildir, yolu oradan gecebilir, fakat unutmayalim duygular basta olmak üzere kismen düsüncelerinde yolunun oradan gecmedigi anlar az degildir, hatta oldukca coktur

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

ama bilimin bulguları kesinlikle o çoğunluktan yana değil...zamanında dunya düz diyenler de çoğunluktu

Yorum

kardesim, bu senin söylediklerini bize ateistler de söylüyor, yukarda kuran ayeti var, bilim kuranin yüzlerce yil önce söylediklerinden kacini bulabildi ki, bu konuda da kurandan önce bilimi esas alalim...bu yaptigin dogrumu sence simdi?

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

kuranın dediğinin farklı bir manası yorumu vardır başka kastı vardır ama kalbin düşünme yonunde ilgisi olmadığı kesin duygu yönünde de

Yorum

vallahi onuda sen düsün artik, yukarda ki ayette acikca KALPLERI VARDIR DÜSÜNMEZLER ONUNLA diyor! bu ayet bize ilimin bu hususta yanildigini anlatmak icin yeterlidir aslinda!
            ha bunun ötesinde bilimsel birseylerde söylenemezmi? elbette söylenebilir, fakat inanan insan icin kuran bilimin aksine birseyi apacik ifade etmisse, hata veya baska bir anlam ihtimali kuranda degil bilimde aranir!

Yorum

ordaki kalp kelimesinin bizim vucudumuzdaki organ kalp anlamında oldugunu nereden biliyorsun...oradaki soyut bir kelime...

düşünmenin kalpte oldugu iddiası komik bir iddiadır ve yanlış oldugu ispatlanmıştır...düşünme beynin korteks tabakasındadır...

oh ne güzel hem kuranda mucize var deyin işinize gelmeyince bilimde yanlış var deyin.

Yorum

kalbi çıkarılıp yerine makine takılan insanlar var ve bunlar hala düşünüyor.

Yorum

musa aydın hoca : Ordaki kalpten maksat ruhun idrak boyutudur
                  demek ki ateist değilmişim.

Yorum

bilimin yanlis oldugunu söylemedim, bilimin yanilabilecegini söyledim bu ince bir farktir
                    ikincisi ise kardesim, o ayetin haricinde kalbinde maraz bulunanlar ayetide söz konusu
                    hadi bunuda gectim, dünya capinda bir kisim doktorun yaptigi arastirmalar vardir, bunlardan en önemlisi ve dikkat cekici olani, ameliyat esnasinda bilincin tamamen durduruldugu esnada, beynin aktivitesini gösteren aygitin cizgilerinin sifira düstügü durumda dahi hastalarin ameliyat sürecini izleyerek daha sonra birebir anlatmalari gibi mesela!

diger yazdiklariniza binaen:
                    gerginmisin kardesim, sayet öyleyse yazismayi birakalim, cünkü ben sana ateist demedim!
                    ruhun idrak boyutudur demissin, lami cimi demeden önce sunu söyleme geregi duyuyorum, bilimin camiasinin cogunlugunun iddiasi ruhu reddetmekten ibarettir, düsünce ve duygularin yalnizca bir takim kimyasal cereyanlardan tesekkül ettigini anlatiyor!
                    kalbi cikarilip yerine makine takilan insanlar meselesi ise beni baglamiyor, zira ben düsüncenin yalnizca kalpte oldugunu söyleyecek kadar bilimden, yalnizca beyinde oldugunu söyleyecek kadar da kurandan habersiz degilim!

yine ruhun idrak boyutunun ne oldugu hakkinda kafa yordunmu kardesim?
                    kalp nasil idrak eder, ne demektir idrak?

Yorum

kalbin yapısını biliyormusun bacım ?

beyindeki sinapsları ve bunlarla ilgili yapılan deneyleri.

ben gergin değilim.beni ateistlere benzeten sensin

Yorum

hayir söylediklerini ateistlere benzettim seni degil lutfen buraya takilma artik
                        ikincisi kalbin yapisini bilip bilmedigimi sormussun, gecen persembe okulda bir hayvanin kalbini skalpel ve mercekle ince ince dogradim ve inceledim yeterlimi?

arti deneyler adina diger söylediklerimi de es gecme insaAllah

bu arada sunu da ilave etmeliyim:
                        Tefsir'ul-Kummî'de Ebu'l-Carud'a dayanılarak verilen bilgiye göre İmam Muhammed Bâkır (a.s) bu ayeti şöyle tefsir etmiştir: "Onların kalpleri vardır, onlarla kavramazlar." Yani Allah onların kalplerini mühürlediği için anlamadan ve kavramadan yoksundurlar. "Gözleri vardır," fakat hidayet ile aralarına bir perde gerildiği için "onlarla görmezler. Kulakları vardır, onlarla işitmezler." Yani Allah kulaklarında bir ağırlık oluşturduğu için hidayet içeren mesajları işitmezler.

(tabatabai tefsirinden)

Yorum

öyleyse o organ olan kalbin düşüncenin kaynağı olmadıgını anlamışsındır.

Yorum

yazdiklarimizi tekrar oku kardesim, aslinda söz tamam oldu, bundan ötesi kendi adima hos gelmiyor, seninde iddiandan herseye ragmen vazgececegin yok!

ben kalp düsüncenin kaynagi demedim
                            beyin düsüncenin kaynagidir da demedim

sen kurandaki o cümle ruhun idrak boyutudur dedin (amenna)
                            ve bilim kalbin duygu ve düsüncelerle alakasi yoktur diyor dedin

bende ona bakarsan bilim camiasinin cogunlugu ruhun varligini da kabul etmiyor
                            fakat bunun aksine beyin aktivitesinin tamamen durdugu anda dahi alginin mümkün oldugunu söyleyenlerde var (azinlikta olsa!) dedim

simdi kardesim

bilim reddettigi halde ruhumu kabul edersin
                            yoksa kuran diyor diye ruhun idrak boyutu ile kalbin ilisiginimi kabul edersin?

sonucta yazdiklarimiz bundan ibaret?

Yorum

bilim ruhu red etmiyor edemezde ruh metafizik birşey ruhu siz bilemezsiniz der kuran onun için bilimin sınır alanı içinde değil....kalb demenin ruhun idrak boyutu anlamına geldiğinide musa hocam söyledi ...

ben mutlak olarak bilimi kabul edelim demiyorum ama kalb alınan insnaın bile düşünmeye devam ettiği gerçeği varken de kalb düşüncenin kaynağı diyemem...duyguların beyinde oldugunu gösteren deneylere katılmışım...beyindeki bir böle uyarıldığında aşırı sevincin olduğunu gözlemişim...

kokain ve eroinin beyinde etki ettiği alanları biliyorum dopamin hormonunun mutluluk yaptıgını gözlemlemişim onun için kalp vs falan bana tamamen hikaye geliyor...kuran ve hadislerdeki manaında farklı oldugunu düşünmek zor değil.

Yorum

bilim ruhu reddetmiyor? bu gercekten enteresan, senin baz aldigin tarzda düsüneceksek ilim kesinlikle ruhu reddediyor
                                ancak dedigim gibi bir kisim arastirmacilarin da denemeleri ve kayitlarina göre (burasi cok önemli) tamamen narkoz altinda olan bir hastanin, beyin aktivitesini ölcen aygittaki cizgilerin SIFIRa düstügü anda bir cok seyi oldugu gibi algilayip anlatmislardir! bu bilime göre veya diger deyimle, alginin, duygu ve düsüncenin yalnizca beyinde bulundugu iddiasini komik duruma düsüren asil seydir!

evet, mutlaka bir takim hormonlar sayesinde beyinde bir cok sey aktivize oluyor bunu kesinlikle kabul ediyorum, ancak bu yegane etken degildir! yani beyin durdugu anda dahi algi mümkündür. yukarida tefsirden verdigim alinti ise bunu dogruluyor.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X