Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

kuran okumanın faziletleri

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    #16
    Ynt: kuran okumanın faziletleri

    doğru sanal alemdeyiz insanlar samimi kardeşlerimiz az çok birbirimizi tanıyoruz ama bayan var erkek var o yüzden kardeşim kelimesi olası saygısızlıkları önler.

    ama mecal kardeşin de küçümseyici ifadesinin olduğunu düşünmüyorum. kendisi sufi dil kullanıyor olmalı...

    Yorum


      #17
      Ynt: kuran okumanın faziletleri

      [quote author=ehlibeytin_izinde link=topic=14246.msg87464#msg87464 date=1275773879]
      doğru sanal alemdeyiz insanlar samimi kardeşlerimiz az çok birbirimizi tanıyoruz ama bayan var erkek var o yüzden kardeşim kelimesi olası saygısızlıkları önler.

      ama mecal kardeşin de küçümseyici ifadesinin olduğunu düşünmüyorum. kendisi sufi dil kullanıyor olmalı...
      [/quote]

      Allah razı olsun kardeşim...

      bintulhuda kardeşimizden de özür dilerim... Bayan olabileceği şıkkını ihmal ederek gaflette bulunduk, tekrar özür diler, art niyetimin olmadığını beyan ederim...

      Saygılarımla...



      ''Senin hakkında ne düşünüyorsam, Allah bana 10 mislini versin''

      Yorum


        #18
        Ynt: kuran okumanın faziletleri

        Selam ve saygı bizden...

        Yorum


          #19
          Ynt: kuran okumanın faziletleri

          [quote author=ehlibeytin_izinde link=topic=14246.msg87462#msg87462 date=1275772868]
          ben arapçasından okuyunca anlamını bilmesem de başka bir haz alıyorum. türkçesinden okuyunca sadece aklım anlıyo kalbim pek bi şey anlamıyor.. oysa arapçasında da kalbim anlıyor...

          bu ikisi de olmalı bu durumda.. önce arapçasını güzel bir sesle ve makamla sonra da türkçesini ama mutlaka türkçesini okumalıyız yoksa Kur'an okumuş olmayız.
          [/quote]


          doğrusu şaşırıdm hocam türkçesini okuyunca nasıl kalbiniz etkilenmiyor

          Kur-an arapçası ile bile hidayet eder o kadar yüce bir kitap ki okumasanız bile kur ana bakmak hem ibadet sevabı veriyor hem şifa Mikail hoca var zeynebiyede bilenler bilir harika okur kur-anı anlamazsınız ama mest olursunuz mest olmanız okuyan kişinin imanı sesinin güzelliği ve okuyuş biçiminden kaynaklanır (bana göre)
          Diğer ürlü öyle kur an okuyanlar varki bir dirhem haz almazsınız

          Ama türkçesi öyle değil Rabbinin sana neler dediğini anlamaya çalışıyorsun her ayet hayat veriyor insana her ayet ne yapması gerektiğini ne yapmması gerektiğini bildiriyor insana bunları bilebilmek için kuranı yaşayabilmek için kuranı anlayarak okumamız gerek

          Düşünün en basitinden nur suresi31. ayet bu ayetten habersiz nice türbenlılar var ki önce kendimden bahsedeyim bir iki yıl öncesinde bende başörtüsünü boğazdan bağlar dizden tunikler giyer bilmem neler neler yapardım bir allahın kuluda demezdi ki yaa bu başörtü şeklin islama uygun değil Allah başörtülerinizi omuzlarınızdan düşürün göğüslerinizi örtün buyuryor amiyane tabirle senin herşeyin meydanda diyen biri çıkmadı ne giysem oo çok yakışmış dediler hamdolsun kuranın türkçesini okumaya başladım ve nur suresi 31. ayete geldiğimde ne kadar büyük bir delalette olduğumu anladım (tabii diğer ameli boyutlardada delaletteyim ama örtü konusu kuranı anlamaya yetecektir sanırım)

          ayeti okuduktan sonra bir iki amelim hanımına bunu sordum "hayır pardesü giyiyosun ya illa başörtünü örtmene gerek yok" gibi şeyler duydum nasıl olur Allah ayetinde başörtülerinizi diyor kıyafetinizi ve bileyim pardesünüzü demiyor ki

          İslam harika bir din örtüyü bile hakkıyla yerine getirince rabbim sana hamdolsun gerçektende bu örtü beni nelerden koruyor diyorsunuz ama anlamadan yaşadığınızı sandığınız bir din size ancak işkence olmaktan başka birşey olmuyor

          Düşünün bir kere Allah "vay onamaz kılanlara ki kıldıkları namazdan habersizdirler diyor" namaz kılanların vay haline diyor kuullukta bulunuyor ama işin içinden değerinden habersiz yaşıyor

          Allah bizleri anlayan yaşayan ve yaşatan toplumlardan eylesin

          vesselam..
          "İmam"ın hattı” belli bir mezhebe mensup olanların değil,
          "Muhammedi İslam kimliğ"ini kuşanan bütün Müslümanların hattıdır."

          Yorum


            #20
            Ynt: kuran okumanın faziletleri

            Bakınız meseleye farklı açılardan bakmak gerekir:
            1: Okumak nedir? Nasıl yapılır?
            2: Anlamlandırma meselesi-Tercüme Sorunları
            Meseleye birinci açıdan yaklaşalım önce.
            Türk Dil Kurumu'nun Güncel Türkçe Sözlüğü okumak fiiliyle ilgili şu anlamları veriyor:

            okumak
            (-i) 1. Bir yazıyı meydana getiren harf ve işaretlere bakıp bunları seslendirmek veya düşünceyi anlamak: “Bana umutsuz bir sesle son raporları okudu.” -F. R. Atay.

            2. (nsz) Yazılmış bir metnin iletmek istediği şeyleri öğrenmek: “Gazete bile okumak istemiyorum.” -B. Felek.
            3. (nsz) Bir konuyu öğrenmek için okulda, bir öğretmenin yanında veya yazılı şeyler üzerinde çalışmak, öğrenim görmek: “Çabuk dil öğrenmedi, okumak istemedi.” -H. E. Adıvar.
            4. (nsz) Şarkı, türkü, şiir vb.ni sesli olarak veya ezgi ile söylemek: “Salon boşalmaya başladı, biz şiirler okuyup dinliyoruz.” -R. H. Karay.
            5. (nsz) Bir şeyin anlamını çözmek: Şifre okumak.

            6. Hastalığı iyi edeceğini ileri sürerek okuyup üflemek, üfürükçülük etmek.

            7. mec. Bazı belirtilerle bir anlamı, gizli bir duyguyu anlamak, kavramak: “Yüzünü benden saklıyor. Niçin? Çehresinde, melalinde aşkının matemini okumayayım diye mi?” -Ö. Seyfettin.
            8. mec. Değerlendirmek.
            9. (nsz) argo Sövmek, küfretmek.
            10. hlk. Bir yere çağırmak, davet etmek, okuntu göndermek.

            Birinci anlam seslendirmek diyor. Diğerlerinden bizi ilgilendiren anlamlar 2,5,7 ve 8. anlamlardır diyebiliriz.
            Yani okumak demek sadece yazı karakterlerini sese aktarmak değildir. Zira hayatı okumak, evreni okumak, yaratılışı okumak şeklindeki ifadelerde okumak demek gizli anlamlara, mesaja erişmek demektir. İletilmek istenen şeyi anlamlandırmak demektir.
            Yazı karakterlerinin seslere çevrilmesi okumanın en ilkel aşamasıdır. Okumak için insanın karakterleri içinden ya da dışından seslere çevirmesi gerekmez. Bir araya gelmiş olan karakterlerin zihnimizde oluşturduğu anlamdır önemli olan.
            İnsan gözü yazı karakterlerini görür önce, sonra bunları seslere çevirir sonra da bu sesleri anlamlandırır. HIZLI OKUMA denen teknikler 2. aşama olmadan da okumanın mümkün olduğunu söyler. Yani bu pratikte de mümkündür. Bugün doğru yöntemlerle çalışan birçok kişi karakterleri doürudan algılayarak yani seslere çevirmeden anlamlandırabiliyor.
            Neyse biz asıl konumuza dönelim.
            O halde okumak demek sadece Kuran'ı yazı karakterlerine bakıp seslendirmek demek değildir. Onu anlamlandırmak da gerekir. Yoksa bu okumanın tabiri caizse (teşbihte hata olmaz) bir papağanın ya da yazıları seslendiren bir bilgisayar programının yaptığından hiçbir farkı olmaz. Okumak değil seslendirmek olur bu.
            2. İbadetleri Türkçe yapabilir miyiz? Elbette yapılabilir. Ama hepsini değil. Biz dualarımızı Türkçe yapmıyor muyuz namazlardan sonra, matemlerden sonra vs. ?
            Tercüme apayrı bir uzmanlık dalıdır. Kuran gibi mükemmel bir eseri Türkçe olarak ifade etmek zordur. Bu Türkçenin eksikliği yetersizliği anlamında değil. Kuran Türkçe gelmiş olsaydı onun Arapçaya tercümeside çok mükemmel şekilde yapılamazdı. Hiçbir eser tercüme edildiği dilde yazıldığı dildeki anlamını tam olarak veremez. Şimdi Besmelenin kitaplar dolusu tefsiri/açıklaması yapılıyor. Yani sözcük sözcüğe tercüme yaparsanız Rahman ve Rahim olan Allah2ın adı ile deersiniz. Ama anlamı anlamına tercümeyi birkaç sözcükle gerçekleştiremezsiniz. Bunun için geniş izahlara ihtiyacınız var. Kısa bir cümle bie tercümeeedildiğinde birçok sorunla karşılaşıyorken o sürelerin tamamının tam anlamıyla anlamı anlamına tercüme edilmesi mümkün değil. O halde ne yapmalıyız? Ne dediğimizi bilmek için tefsir okumalıyız. Yani anlamı anlamına tercümeleri okumalıyız. İbadetlerde ise tam anlamı verebilmek için orjinalini okumalıyız diyorum.
            nokta koymuyoruz artık cümle sonlarına
            noktayı koyacak olan sensin anlasana
            ...

            Yorum


              #21
              Ynt: kuran okumanın faziletleri

              bnce arapça öğrenin o zaman daha mükemel oluyor inanın okurken kelimeleri çözüyorsunuz hem kalbiniz haz alıyor hemde okuduğunuzu anlıyorsunuz
              QUR WAY IS THE WAY OF İMAM MOOSA AL KADHEM
              WHO TEACHED US TO LİVE IN THE PRISON......

              Yorum


                #22
                Ynt: kuran okumanın faziletleri

                [quote author=kevseri_resul_76 link=topic=14246.msg88715#msg88715 date=1276268592]
                bnce arapça öğrenin o zaman daha mükemel oluyor inanın okurken kelimeleri çözüyorsunuz hem kalbiniz haz alıyor hemde okuduğunuzu anlıyorsunuz
                [/quote]

                Haz almak başka birşey, Kur'anı anlayıp hayata tatbik etmek başka bir şeydir kardeşim...
                Kur'anı anlamayıp hayata tatbik etmedikten sonra, alınan hazlar geçici ve aldatıcıdır... Lakin Kur'an hem hayata tatbik edilir, hem de arapçası okunup haz alınırsa bu güzeldir...

                ''Senin hakkında ne düşünüyorsam, Allah bana 10 mislini versin''

                Yorum

                YUKARI ÇIK
                Çalışıyor...
                X