Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Hz. Ali sevgisi-fazileti-önemi-v.s hadisler

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Hz. Ali sevgisi-fazileti-önemi-v.s hadisler

Allah, iman edenlere ve iyi işlerde bulunanlara vaat etmiştir, onlar için bir bağışlama ve büyük bir ecir vardır."82

Allame Hanefiyye Mevfik Bin Ahmed'in rivayetine göre Yezid Bin Şerahil Ensari, İmam Ali'nin şöyle dediğini duydum der: "Hz. Muhammed şöyle dedi: Ey Ali! Allah'u Teala'nın şu ayetini duymuyor musun: 'Allah iman edenlere ve iyi işlerde bulunanlara" ayetinden kasıt; Sen ve taraftarlanndır ve bizim buluşmayı vaat ettiğimiz yer havuzun başıdır. "83

"İnkara sapanlar ve ayetlerimizi yalanlayanlar ise, alevli ateşin halkıdırlar onlar"84

Hafız İbn-i Meğazili'nin rivayetine göre İbn-i Abbas dedi ki Resulullah şöyle buyurdu: "İnkara sapanlar ve ayetlerimizi yalanlayanlar." Yani; Ali'nin velayetidir. Ali'nin velayet hakkını tanımak bütün alemlerin üzerine farzdır"85

82-Maide Suresi 9
    83. Menakib il Harezmi s. 187
    84- Maide Suresi 10
    85- Menakib ibni Meğazili s. 322-323

Sürgünümüz hep çöle, sırr-ı hikmet ne ola?
    Sahra-yı KERBELA'da, Hüseynî Fermân'a sor...

Yorum

"...Onları dosdoğru yola yöneltip iletir" 88

Hakim Haskani Hanefi'nin rivayetine göre Yeman Mevla Mesab b. Zübeyr şöyle demiştir. "Ali bin Ebi Talib, insanları doğru yola iletir."89

"Ey İman edenler, Allah'tan korkup-sakının ve sizi O'na yaklaştıracak vesile arayın. "90

İmam Ali (a.s) dedi ki, Hz. Resulullah bu ayetin tefsirinde öyle buyurdu. "Evladımdan gelecek olan imamlara itaat, Allah'a itaattir, onlara isyan Allah'a isyandır. Onlar kopmayan kulp ve Allaha vesiledirler. "91

Allame Hindi bu ayetin tefsirinde, Ehl-i Beyt'in kıyamet gününde Allah'a vesile veren yakınları olduğunu kaydediyor.92

Bu ayeti kerimenin İmam Ali hakkında indiğini birçok Sünni alimi kaydetmektedir. Onlardan bazdan şunlardır:

-Menkıb İbn-ı Meğazili s. 56
      -İbn-ı Hacer Heysemi: Mecme-ul Zevaid c. 1 s. 239
      -Menakib-ul Mi'et, Menakib 53 s. 36

88- Maide Suresi 16
      89- Şevahid-ul Tenzil c. 1 s. 65
      90- Maide Suresi 35
      91- Meveddet Pınarları s.92
      92- Irceh-ul Metalib s. 591-592

Yorum

"Ey İman edenler! Sizden kim dininden dönerse (bilsin ki) Allah, sevdiği ve kendisini seven müminlere karşı alçak gönüllü (şefkatli), kafirlere karşı onurlu ve zorlu bir toplum getirecektir. Allah yolunda cihad ederler ve hiçbir kınayanın kınama- sından korkmazlar. Bu, Allah'm dilediğine verdiği lütfudur. Allah'ın lütfu ve ilmi geniştir." 93

Fahri Razi bu ayetin tefsirinde şöyle rivayet etmiştir: Bu ayet Ali'nin (a.s) hakkında indi, dedikten sonra şöyle naklediyor: Hz. Resulullah sancağı ona verdiği gün buyurduğu söz ona dalalet ediyor: "Sancağı öyle birisine vereceğim ki, o Allah'ı ve Resulunu sever, Allah ve Resulu de onu sever" bu vasfedilen sıfatlar bu ayette zikredilen sıfatlardır. 94

"Sizin veliniz ancak Allah, O'nun Peygamberi ve namaz kılan ve rüku halinde zekat veren müminlerdir. "95

Ehl-i Sünnet'in önde gelen tefsir alimlerinden biri olan Fahri Razi şöyle rivayet etmiştir: Ebu Zer dedi ki: "Bilin ki bir gün Hz. Resulullah ile birlikte öğle namazı kıldığımız bir sırada, bir dilenci mescittekilerden sadaka istedi fakat ona kimse bir şey vermedi. Bu sırada Hz. Ali rukü halindeydi. Elinin küçük parmağını ona doğru uzattı o parmağında yüzük vardı. Dilenci gidip yüzüğü hazretin parmağından çıkanp aldı." Bunun üzerine Hz. Resulullah Allah'a yakararak şöyle dua etti "Allah'ım kardeşim Musa sana dua etti ve 'Rabbiml gönlümü aç işimi kolaylaştır. Dilimdeki düğümü çöz ki, sözümü anlasınlar. Ailemden bana bir yardımcı ver. Kardeşim Harun'u... Onunla kuvvetimi arttır. Onu işime ortak et ki, seni çokça tespih edelim. Şüphesiz sen bizi görensin' 96 dedi.

Sende ona! 'Senin isteklerin sana verildi. Ey Musa'97 diye vahyettin.

Allah'ım! bende senin kulun ve peygamberinim benimde gönlümü aç, işimde kolaylık sağla, ailemden Ali'yi, bana yardımcı ver, onunla kuvvetimi arttır." Ebu Zer diyor ki: "And olsun Allah'a! Henüz Hz. Resulullah sözünü tamamlamamıştı ki, Cebrail 'Sizin veliniz ancak Allah, onun peygamberi ve namaz kılan ve rüku halinde zekat veren rnüminlerdir." ayetini getirdi. 98

Bu ayetin İmam Ali (a.s) hakkında indiğine dair Ehl-i Sünnet alimleri ittifak etmişlerdir ve onlardan bazıları:

1.Harezmi: Ensab-ul Eşref c. 2 s. 150
        2.Tefsir Muhiddin Bin Arabi: c. 1 s. 334
        3.Menakib Havarezmi: s. 186
        4.Cami-ul Beyan c. 1 s .165 taberi
        5.İbn Kesir: Tefsir-ul Kur'an-ul Azim c. 2 s. 71
        6. Vahidi: Esbab-ul Nuzul s. 148 mısır
        7. Suyuti: Durr'ul Mensur c. 2 s. 295
        8. Mutteki hindi: Kenzul Ummal c. 6 s. 405
        9. Şevkani: Feth-ul Gadir c. 2 s. 50
        10. İbn Esir: Camı-ul Usul c. 9 s. 478
        11. Kenci: Kiyafetul Talib s. 250
        12. Tefsir Kurtubi: c. 9 s. 336
        13. Hafız Kunduzi: Yenabi-ul Mevedde s. 202

-----------------
        93- Maide Suresi 54
        94- Mefatih-ul Ğayb c. 12 s. 30 Esnal Mutalib lil Cezni s. 10-11
        95- Maide Suresi 55
        96- Ta-ha Suresi 25-35
        97- Ta-ha Suresi 36
        98- Fahrı Razi: Tefsir-ul Kebir c.12 s. 26 Beyrut ~6

Yorum

"Kim Allah'ı, Peygamberini ve inananları veli kabul ederse, bilsin ki, şüphesiz Allah'ın ordusu ( Hizbullah ) olanlar üstün gelirler. "99

İbn-i Abbas şöyle demiştir: "Kim Allah'ı, Peygamberini ve inananian veli kabul ederse..." ayeti kerimesi İmam Ali hakkında has olarak indi.

Hafız Hakim Haskani bu ayetin tefsirinde, İbn-i Abbas Hz. Resulullah'tan şöyle rivayet etmiştir. "... yüzüğü sana kim verdi? Dilenci şöyle dedi: "Ayakta olan (kişi Ali bin Ebi Talib)" Hz. Resulullah şöyle sordu: "Yüzüğü nasıl bir vaziyette verdi." O dedi: "Yüzüğü namazda rüku halinde iken verdi." Hz. Resulullah bunu duyduğunda tekbir getirerek şöyle dedi: Allahu Teala şöyle buyuruyor! "Kim Allah'ı, Peygamberini ve inananları veli kabul ederse, bilsin ki, şüphesiz Allah'ın ordusu üstün gelir."100

"Ey Peygamber, Rabbin tarafından indirilen emri bildir..." 101

Vahidi'nin nakline göre, bu ayeti kerime Gadir Hum günü Ali bin Ebi Talib hakkında indi. 102

99- Maida Suresi 56
          100- Şevahid-ul Tenzil c. 1 s. 185-186
          101- Maide Suresi 67
          102- Vahidi: Esbab-ul Nuzul s. 135

Yorum

"Ey Peygamber, Rabbin tarafından indirilen emri bildir..." 101

Vahidi'nin nakline göre, bu ayeti kerime Gadir Hum günü Ali bin Ebi Talib hakkında indi. 102

Fahreddin Razi bu ayetin tefsirinde şöyle naklediyor: "Ey Peygamber, Rabbin tarafından indirilen emri bildir ve eğer bu tebliği ifa etmezsen, O'nun elçiliğini yapmamış olursun..." ayeti kerimesi, Ali bin Ebi Talib hakkında indi. Ayet indiğinde Ali'nin elinden tutup, Resulullah (saa) şöyle buyurmuştur:

"Ben kimim mevlası isem Ali de onun mevlasıdır. Ey Allah'ım Ali'nin vilayetini kabul edip onu seveni sen de sev ve onun vilayetini inkar edip düşman olana sende düşman ol" 103

Cemaleddin Suyuti'nin 'Durr'ul mensur' adlı tefsir kitabında şöyle naklediliyor:

Ebu Said El Hudri dedi ki: "Bu ayeti kerime, Gadir Hum günü Ali bin Ebi T alib hakkında indi."

Başka bir rivayette, Abdullah b. Mesud şöyle buyurmuştur: "Bizler Resulullah (s.a.a) zamanında bu ayeti kerimeyi şöyle okurduk: (Ey Peygamber) Ali'nin müminlerin mevlası olduğunu sana inen emir üzere bildir ve eğer bu tebliği ifa etmezsen onun elçiliğini yapmamış olursun..."1O4

Ehl-i Sünnetin önde gelen alimleri bu ayetin tefsirinde hepsi yukarıda aktardığımız gibi ittifak etmişlerdir. Ve onların önde gelenleri şunlardır.

-Muhammed el Şevkani: Felh-ul Kadir c. 2 s. 57
            -Hakim Haskani: Sevahid-ul Tenzil c. 1 s. 188-190
            -Allame Nisaburi Ebu Bekir Muhammed b. Hasan (şafii) Tefsir-ul Nisaburi: c. 6 s. 194-195
            -İbn-i Esir: Es'ed-ul Ğabe C. 2 s. 67-Kahire
            -Taberi: Zuhair ukba s. 67 Kahire
            -Ahmed Bin hanbel: Musned c. 4 s. 281 Mısır
            -Belği: Menakib s. 28 Hind.
            -İbn Hacer-ul Askalani: Tehzib Tehzib c. 3 s. 327
            -Zehebi: Mizan-ul rtidal c. 2 s. 107
            -Nisai: Hasais Emiril Müminin s. 89
            ----------------------------------
            101- Maide Suresi 67
            102- Vahidi: Esbab-ul Nuzul s. 135
            103. Tefsir-ul Kebir c. 6 s. 53
            104- Suyuti: Durr'ul Mensur c. 2 s. 298

Yorum

"Ey iman edenler akitleri yerine getirin" 105

Zehebi, Abdullah b. Abbas'ın, bu ayetin tefsirinde şöyle dediğini nakletmiştir. "Kur'an'da her ne kadar 'Ey İman edenler' hitabı varsa, işte bu hitabın efendisi başta Ali' dir. Yüce Allah kitabında sahabeleri ayıpladığı halde, Ali'yi her zaman iyilikle anmıştır:'106

"Allah buyurur ki: "İşte bu, doğrulara, doğruluklarının fayda vereceği gündür." 107

Allame Hindi'nin rivayetine göre İbn-i Abbas şöyle dedi:
              "Ali sıddıkların efendisidir.'108

105- Maide Suresi 1
              106. Zehebi Mizan I'tidal c. 3 s. 311
              107. Maide Suresi 119
              108- Inceh-ul MeTalib s. 19

Yorum

3786- Câbir b. Abdullah (r.a.)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.)’i Hacta arefe günü Kasva isimli devesine binmiş hutbe verirken gördüm şöyle diyordu: “Ey İnsanlar! Size iki şey bırakıyorum onlara uyarsanız asla sapıtmazsınız, Allah’ın kitabı ve yakınlarım olan ehli beytim.” (Ebû Dâvûd, Menasik: 27; İbn Mâce, Menasik: 17)

�/span> Tirmizî: Bu konuda Ebû Zerr, Ebû Saîd, Zeyd b. Erkâm, Huzeyfe ve İbn Esîd’den de hadis rivâyet edilmiştir.

Tirmizî: Zeyd b. Hasan’dan Saîd b. Süleyman ve değişik ilim adamları hadis rivâyet etmişlerdir.

3787- Peygamber (s.a.v)’in üvey oğlu Ömer b. ebî Seleme (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ahzab sûresi: 33. ayeti; “… Ey Peygamberin ev halkı, Allah sizin üzerinizden her türlü çirkinliği ve kirliliği gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor.” Ümmü Seleme’nin evinde inmişti. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.), Fatıma, Hasan ve Hüseyin’i çağırdı onları bir örtü ile örttü. Ali de Rasûlü Ekrem’in arkasında bulunuyordu onu da bir başka örtü ile örttü ve şöyle duâ etti: “Allah’ım bunlar benim ehli beytimdir. Bunlardan pislik ve kötülükleri gider ve onları tertemiz eyle.” Ümmü Seleme: “Ey Allah’ın Peygamberi ben de onlardan mıyım?” dedi. Rasûlullah (s.a.v.): “Sen yerinde dur! Sen bana hayırlı kimselerdensin” buyurdu. (Tirmizî rivâyet etmiştir.)

�/span> Tirmizî: Bu konuda Ümmü Seleme, Ma’kıl b. Yesâr, Ebû’l Hamra ve Enes’den de hadis rivâyet edilmiştir.

3788- Zeyd b. Erkâm (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Ben size bir şey bırakacağım ki buna sarıldığınızda benden sonra asla sapıklığa düşmezsiniz bu şeylerin ikisini de birbirinden büyüktür. Gökten yere uzanan bir ip gibi olan ilahi nizam olan Allah’ın ki,tabı ve yakınlarım, ehli beytim. Bu iki şey kıyamet günü havuz başında bana gelinceye kadar asla birbirinden ayrılmayacaklardır. Bu iki şey hakkında bana nasıl uyacağınıza dikkat ediniz.” (Müsned: 10681)

3789- İbn Abbâs (r.a.)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Size her türlü gıdalarıyla beslediği için Allah’ı seviniz, Allah; sevgisiyle beni seviniz ve benim sevgimle de ehli beytimi seviniz…” (Tirmizî rivâyet etmiştir

Yorum

"Eğer seni aldatmak isterlerse; Muhakkak ki Allah sana yeter. Seni ve müminleri yardımıyla destekleyen O'dur"*Enfal\ Suesi 62

Ebu Hureyre'nin nakline göre: Hz. Resulullah şöyle buyurdu: 'Arşın üzerine şöyle yazıldığını gördüm. Allah'tan başka bir ilah ve O'nun şeriki yoktur. Muhammed, Allah'in peygamber ve uludur. Ve Onu Ali ile destekleyip kuvvetlendirdim. "

Ayetteki Allah'ın yardımından kasıt: "Müminlerin emiri İmam Ali'dir. " Nitekim bunu destekleyen birçok sünni alimleri kitaplannda yer vermişlerdir.

-Süleyman Kunduzi Hanefi: Yanabi-ul Mevedde s. 94
                  -Taberi: Zehair-ul Ukba s. 69
                  -Hafız Ebul Hasan b. Meğazili: Menakib adlı kitabında s. 39
                  -Harezmi: Menakib Harezmi S. 234
                  -Taberi: Rıyaz-ul Nezer c. 2 s. 272
                  -İbn Hacer: Mecme-ul Zevaid c. 9 s. 121
                  -Alaeddin Hindi (Hanefi): Kenzul Ummal c. 6 s. 158
                  -Habb Bağdadi: Tarih-ul Bağdat c. 11 s. 173
                  -Kur'an'da Ehli Beyt s. 100. 105

Yorum

"İblis, beni azdırdığın için ant olsun ki, senin doğru yolun üzerinde otunıp onlara karşı duracağım."116

Hakim Haskani Hanefi'nin naklettiği bir rivayete göre Hz. Muhammed (saa) bu ayetin tefsirinde şöyle buyurdu: « ayeti kerimede İblis'in, 'senin doğru yolun' dediği yol, Ali bin Ebu Talib'in yoludur. "117

'Ve derler ki, hamd olsun Allah'a ki; Bizi hidayeti ile buna ulaştırdı. Allah hidayet etmeseydi biz bunu bulamazdık... " 118

Allame Kabbisi, sünni alimlerinin önde gelen tefsir alimleinden olan Taberi den şöyle naklediyor. Hz. Resulullah Gadir Hum günü hutbesinde şöyle buyurdu: "Ey insanlar size dediğim gibi, müminlerin emri Ali'yi tebrik edin'. Ve şöyle deyin 'Ve derler ki hamdolsun Allah'a ki; bizi hidayeti ile buna ulaştırdı. Allahu Teala bütün söylenenleri (kalbinde), nefsinde hainlik olanlan da biliyor. "119

116- Araf Suresi 16
                    117_Şevahid-ul Tenzil c. 1 s.200
                    118. Araf Suresi 43
                    119. Kitap Maza rı Tarih c. 3s. 156, Şevahid-ul Tenzil c. 1 s.200

Yorum

"Hani Rabbin: Ademoğullarının sulbünden soyunu çıkarmış ve kendilerini nefislerine şahit tutmuş: Ben, sizin Rabb'niz değil miyim?"
                      demişti. Onlar da demişlerdi ki: "Evet, biz buna şahidiz. Kıyamet günü: "Bizim bundan haberimiz yoktu." demeyiniz"
                      A'raf Suresi 172

Bazı sünni alimleri bu ayetin tevil ve tefsirinde şöyle rivayet etmişlerdir: Hz. Muhammed (saa) şöyle buyurdu: "İnsanlar Ali'nin ne zamandan beri müminlerin emiri sıfatını aldığını bil- selerdi, onun faziletlerini inkar etmezlerdi. Ali müminlerin emiri sıfatını aldığında Adem (a.s) ruh ve ceset arasında idi. Yüce Allah mübarek kitabında şöyle buyurdu. "Hani Rabbim: Ademoğullarının sulbünden soyunu çakarmış..."128

"Allah'm doğru yola ilettiği kimse, doğru yoldadır. " A'raf Suresi 178

Hafız Süleyman Kunduzi'nin rivayetine göre Hz. Ali hutbelerinin birinde şöyle buyurdu: "Benim yol gösteren (hadi) ve benim hak yola ileten "130

128. Delail-ul Sıdk, Allame Deylemiden naklen, Meğazili: Menakıb ibni Meğazili s. 271-172
                      130- Yenabi-ul Mevedde s. 495

Yorum

"Eğer seni aldatmak isterlerse; Muhakkak ki Allah sana yeter. Seni ve müminleri yardımıyla destekleyen O'dur" Enfal Suesi 62

Ebu Hureyre'nin nakline göre: Hz. Resulullah şöyle buyurdu: 'Arşın üzerine şöyle yazıldığını gördüm. Allah'tan başka bir ilah ve O'nun şeriki yoktur. Muhammed, Allah'in peygamber ve uludur. Ve Onu Ali ile destekleyip kuvvetlendirdim. "

Ayetteki Allah'ın yardımından kasıt: "Müminlerin emiri İmam Ali'dir. " Nitekim bunu destekleyen birçok sünni alimleri kitaplannda yer vermişlerdir.

-Süleyman Kunduzi Hanefi: Yanabi-ul Mevedde s. 94
                        -Taberi: Zehair-ul Ukba s. 69
                        -Hafız Ebul Hasan b. Meğazili: Menakib adlı kitabında s. 39
                        -Harezmi: Menakib Harezmi S. 234
                        -Taberi: Rıyaz-ul Nezer c. 2 s. 272
                        -İbn Hacer: Mecme-ul Zevaid c. 9 s. 121
                        -Alaeddin Hindi (Hanefi): Kenzul Ummal c. 6 s. 158
                        -Habb Bağdadi: Tarih-ul Bağdat c. 11 s. 173
                        -Kur'an'da Ehli Beyt s. 100. 105

Yorum

"Ey Peygamber, sana ve sana uyan müminlere Allah yeter"- Enfal Suresi 64

Hatib Ebu Bekir Ahmed b. Ali Bağdadi'nin nakline göre, Cabir b. Abdullah Ensari bu ayetin tefsirinde şöyle demiştir: "Ey Peygamber, sana ve sana uyan müminlere Allah yeter" ayetinden maksat; Ali bin Ebi Talib'tir ve müminlerin efendisidir."142

-Allame Hindi: İrceh-ul Metalib s. 88
                          -Allame Hanefiyye Mir. Muhammed Salih Keşfi Tirmizi: Menakıb Iıl Keşfi ewel bab'da naklediyor

142- Menakib Hatib Bağdadi s. 186

Yorum

"Eğer antlaşmalarından sonra yine yeminlerini bozar ve dininize saldırırlarsa; o kafir önderlerini hemen öldürün çünkü onların yeminleri yoktur...."144 .

Hafız Hakim Haskanni'nin rivayetine göre: Müminlerin İmamı Hz. Ali şöyle buyurdu: "Cemel ve Sıfiın Savaşında, karşı tarafa ancak Allah'ın kitabındaki şu ayete dayanarak savaştım ve bu ayet bu gün için nazil oldu. Eğer antlaşmalarından sonra yine yeminlerini bozar ve dininize saldırırlarsa"145

Başka bir rivayette İmam Basra'da iken Cemel savaşı başlamadan önce bu ayeti okudu ve şöyle buyurdu: Anah'a andolsun ki, Resulullah (saa) bana ahdedip şöyle buyurmuştu: "Ey Ali! yeminlerini bozanlara; baği, asi olanlara ve dinden çıkanlara karşı savaşacaksın ki, bunların imanı yoktur. "

"Hacılara su vermeyi, Mecid-i Haram'ı onarmayı Allah'a ve Ahiret gününe iman edip de Allah yolunda cihat edenlerin imanı ile bir mi tutuyorsunuz? Cnlar Allah katında bir olmazlar Allah zulmeden toplumu doğru yola iletmez." "İnanan, hicret eden, Allah yolunda mallarıyla canlarıyla cihat eden kim- selere Allah katında büyük dereceler vardır. Kurtuluşa erenlerde işte onlardır."146

Hafız Süleyman, Nesai'nin ikinci cildinden Muhammed b. Kab El Kurtubi'nin şu rivayetine göre: "Bir gün Abd-ud Dar'dan Talha b. Şeybe, Abbas b. Abd-ul Muttalib Kabe'ye olan hizmetlerinden bahsedip iftihar ediyorlardı. Talha, "Kabe'nin anahtarları bende", Abbas ise "sulama işi bana ait" diyordu. Yanlannda bulunan Hz. Ali'de şöyle buyurdu: 'Ben bu beyte herkesten altı yıl öncesinden secde edenim ve cihat eden benim' dedi. Ve akabinde Cebrail (a.s) bu ayeti getirdi. "Hacdara su vermeyi Mes- cid-i Haram-ı onarmayı..."147

İmam Muhammed Bakır (a.s) şöyle buyurdu: Ayet, Ali, Hamza, Cafer, Abbas ve Şeybe hakkında indi. Abbas ve Şeybe, Ali'ye karşı iftihar ederek, Abbas şöyle dedi: "Ben senden daha faziletliyim çünkü hacdara su vermek benim elimdedir. Şeybe de dedi ki: Ben de senden daha faziletliyim çünkü Mescid-i Haram-ı tamir etmek benim elimdedir: İmam Ali'de şöyle buyurdu: Ben ikinizden daha faziletliyim. Çünkü sizden önce Allah'a iman ettim ve Allah yolunda cihatta ve hicrette bulundum."

İkisi de dedi ki: "Bizler Resulullahım (saa) vereceği hükme razıyız."

Beraberce Resulullah'ın huzuruna varıp, herkes dediğini tekrarladıktan sonra, yüce Allah Peygamberine şu ayetleri indirdi: "Siz, hacılara su venneyi, Mescid-i Haram-ı tamir etmeyi, Allah'a ve Ahiret gününe inanan....."148

Ehl-i sünnetin önde gelen alimleri bu ayetin tefsir ve tevilinde yukarıda aktardığımız gibi rivayet ediyorlar ve onlardan bazıları şunlardır.

-Kifayet-ul Talib s. 237-238 Kenci Şafii
                            -Ruhul Beyan c. 1 s. 323
                            -Nur-ul Ebsar s. 77
                            -Nuzhet-ul Mecalis c. 2 s. 169
                            -Tefsir-ul Celalin c. 1 s. 10
                            -Tefsirul Kurtubi c. 8 s. 91
                            -Tefsirul Menar c. 1 s. 216
                            -Tefsirul Kur'an-ul Azim c. 2 s. 241
                            -Cami-ul Beyan fi Tefsirul Kur'an c. l0, s. 68
                            -Mefatih-ul Gayb c. 4 s. 422
                            -Esbâb-ul Nuzul s. 182
                            -Durr'ul Mensur c. 3 s. 218
                            -Fusulul Mubimme s. 123
                            -Camı ul Usul c. 9 s. 477
                            -------------------------------
                            144- Tövbe Suresi 12 .
                            145- Şevadhid-ul Tenzil c. 1 s. 205, Kur'an'da Ehli Beyt s. 106
                            146- Tövbe Suresi 19-20
                            147- Meveddet Pmarlani, s.18
                            148- Kur'an'da Ehl-i Beyt s. 108

Yorum

".....Hakka eriştiren mi, yoksa götürülmeden gidemeyen mi uyulmaya daha layıktır. Ne oluyor size, nasıl hüküm ediyorsunuz?" 152

Hakim Haskani'nin nakline göre İbn-i Abbas bu ayetin tefsirinde şöyle demiştir: "Kendi aralannda tartışan kavim, bu münakaşayı Hz. Peygambere götürdüler ve Hz. Peygamber bazı sahabelerine emrederek onların aralannda hüküm vermelerini istedi. Verdikleri hükümden razı olmadılar. Daha sonra İmam Ali'nin hüküm vermesini istedi. Onların arasında hüküm verdi ve onlar onun verdiği hükümden razı oldular. Bunun üzerine bazı münafıklar onlara şöyle dedi: Falan kişi size hüküm etti fakat razı olmadınız. Fakat Ali size bir hüküm verdi ve onun hük- müne razı oldunuz vay halinize! Bunun mukabilinde yüce Allah Ali'nin hakkında bu ayeti indiirdi. 'Hakka eriştiren mi, yoksa...' Ondan dolayı ki, Ali'nin verdiği hüküm en doğru hükümdür."153

"O gerçek mi? diye senden haber sorarlar. De ki: Rabbime and olsunı ki o, muhakkak gerçektir......" 154

Hafız Hakim Haskani'nin rivayetine göre: Mekke ehli Ya Muhammed, Ali'nin imameti hakkında söylediklerin gerçek mi? Dediler. Hz. Resulullah buyurdu: "Rabbime andolsun ki, Ali hakkında söylediklerim doğrudur. "155

152 -Yunus Suresi 35
                              153- Şevahid-ul Tenzil c. 1 s. 265
                              154- Yunus Suresi 53
                              155- Sevahid-ul Tenzil c. 1 s.267

Yorum

"Rabbin den açık bir delil üzerinde buhman, ardmca da, Rabbi tarafından bir şahit gelen" Hud Suresi 17

Hafız Süleyman kunduzi, İmam Ali'nin bu ayetin tefsirinde şöyle buyurduğunu naklediyor: "Beyyine (Açık bir delil) Hz. Muhammed; Şahid de benim" Meveddet Pınarlani s. 25

Şevkani'nin nakline göre bu ayet hakkında, Hz. Resulullah (saa) şöyle buyurdu: "Rabbinden açık bir delil üzerinde bulunan benim ve ardınca da rabbi tarafından bir şahid gelen ise Ali'dir. "Feth-ul Kadir c. 2 s. 466

İbn-i Asakir Tarih Medinet-i Dimeşk' adlı kitabında bu ayetin tefsirinde yukarıda naklettiğimiz rivayet aynen nakledililiyor.Tarih Medinet-i Dirneşk s. 420-421

Sünni alimlerinin önde gelenleri bu ayetin tefsirinde, bu ümmetin şahidinin İmam Ali olduğuna dair birçok rivayetler nakletmişlerdir ve onlardan bazıları şunlardır.

Suyutı: Durr'ul Mensur c. 3 s. 324
                                Muttuki Hindi Hanefi: Kenzul Ummal c. 1 s. 251
                                Kenci Şafii: Kifayet-ul Talib s. 111
                                Fahri Razi: Mefatih-ul Gayb bu ayetin tefsirinde
                                Harezmi: Menakib Harezmi s. 197
                                Meğazili: Menakıb İbn-i Meğazili s. 270-271
                                İbn-ı Ebi-l Hedid Mutezili: Şerh-ul Nehcul Belağa c. 1 s.208 Mısır
                                Taberi: Cam-ul Beyan Fi Tefsir-ul Kur'an c. 21 s. 10
                                Cevzi: Tezkiretul Havas-ul Ummeh s. 10
                                Hindi Ubeydallah Besmel: İrceh-ul Metalib s. 62
                                Mes'ud el Beğvi: Ma'alim el Tenzil c. 3 s. 224
                                Alaeddin Ali Bin Muhammed Hanin: Hanin T efsiri c. 3 s.224

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X