Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Usul-i Kafi'de ve diğer Kaynaklarda Peygamberimiz...

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Usul-i Kafi'de ve diğer Kaynaklarda Peygamberimiz...

Hüseyin b. Abdullah şöyle rivayet etmiştir:

Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm)’a dedim ki: "Resûlullah (sallallahu aleyhi ve âlihi), Âdemoğullarının efendisi miydi?" Buyurdu ki: «Allah'a yemin ederim ki, o Allah'ın yarattığı her şeyin efendisiydi. Allah, Muhammed (sallallahu aleyhi ve âlihi)’den daha iyi bir varlık yaratmamıştır» (1185)

Ynt: Usul-i Kafi'de Peygamberimiz...

Hammad şöyle rivayet etmiştir:

Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm) Resûlullah'ı andıktan sonra şöyle dedi: «Emir'ül-Mü'minin (Ali b. Talib aleyhisselâm) buyurdu ki: Allah, Muhammed (sallallahu aleyhi ve âlihi)’den daha hayırlı bir canlı yaratmış değildir.» (1186)

Yorum

Murazim, Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm)’dan şöyle rivayet etmiştir:

«Allah Tebareke ve Teâlâ buyurdu ki:

"Ya Muhammed! Ben, göklerimi, arzımı, arşımı ve denizimi yaratmadan önce seni ve Ali'yi bir nur; yani bedensiz bir ruh olarak yarattım. Sen sürekli olarak benim birliğimi zikrettin, hamd ile benden söz ettin. Sonra ikinizin ruhunu bir araya getir­dim ve bir ruh yaptım. Beni hamd ile andın, beni kutsadın ve birliğimi zikrettin.

Sonra onu, iki kısma ayırdım. O iki kısmı da ikiye ayırdım. Böylece dört kı­sım oldu. Muhammed birdir, Ali birdir, Hasan ve Hüseyin (aleyhimusselâm) ikidir.

Sonra Allah, Fâtıma (selâmullahi âleyha)’yı başlangıçta ruhsuz bedenden yarat­tı. Bu sırada eliyle bizi meshetti ve o nuru bize bahşetti.»
      (1187)

Yorum

Ebu Hamza şöyle rivayet etmiştir:

Ebu Cafer (Muhammed Bakır aleyhisselâm)’ın şöyle dediğini duydum: «Allah-u Tealâ, Muhammed (sallallahu aleyhi ve âlihi)’ye vahyetti ki: Sen bir şey değilken seni yarattım. Sana ruhumdan üfledim. Bu benden bir lütuftur ve o lütfü sana bahşettim. Çünkü bütün yarattıklarıma sana tabi olmalarını vacip kıldım. Sana itaat eden, bana itaat etmiş olur. Sana isyan etmiş olan, bana isyan etmiş olur. İnsanların, Ali ve so­yundan kendime has kıldıklarıma itaat etmelerini de vacip kıldım.» (1188)

Yorum

Muhammed b. Sinan şöyle rivayet etmiştir:

Ebu Cafer Sani (Muhammed b. Ali el-Cevâd aleyhisselâm)’ın yanında bulundu­ğum bir sırada Şiîler arasındaki ihtilafı gündeme getirdim.

Buyurdu ki: «Ey Muhammed! «Allah Tebareke ve Teâlâ birliğiyle tek idi. Sonra Muhammed'i, Ali'yi ve Fâtıma'yı yarattı. Bir zaman böyle kaldılar.

Sonra Allah bütün eşyayı yarattı. Eşyayı yaratışına onları şahit tuttu. Onlara itaat etmeyi gerekli hale getirdi. Eşyanın idaresini onlara verdi. Onlar dilediklerini helâl, dilediklerini haram kılarlar. Ancak, onlar Allah Tebareke ve Teâlâ’nın dileme­si dışında bir şey dilemezler.»

Sonra şöyle dedi: «Ey Muhammed! Bu, aşırı gidenin İslâm dairesinden çıktığı ve geri kalanın yok olduğu, sarılıp gereklerini yerine getirenlerin maksadına kavuş­tuğu dindir. Ey Muhammed! Sen de bu dine sarıl.» (1189)

Yorum

Salih b. Sehl, Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm)'dan şöyle ri­vayet etmiştir:

Kureyş kabilesine mensup bazı adamlar Resûlullah (sallallahu aleyhi ve dlihi)’ye dediler ki: "Nebilerin sonuncusu ve Hatemu'l-Enbiya olduğun halde, han­gi özelliğinle onları geçtin, onlardan daha üstün sayıldın?"

Buyurdu ki: «Ben Rabbime iman edenlerin ilkiyim. Allah'ın peygamberlerden misak aldığı ve onları kendilerine şahit tutarak: "Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" (A'râf, 172) dediği ve "Evet, sen bizim Rabbimizsin..."(A'raf, 172) dedikleri sırada, ce­vap verenlerin ilkiyim. Nebiler içinde en önce "evet" diyen bendim. Böylece Allah'­ın birliğini en önce ben ikrar ettim.» (1190)

Yorum

Muhammed b. Velîd şöyle rivayet etmiştir:

Yunus b. Yakub'dan duydum ki, Sinan b. Tarif Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm)’ın şöyle dediğini duymuş:
              «Biz Allah'ın isimlerini yücelttiği ilk sülâleyiz. O, gökleri ve yeri yarattığı zaman, bir münâdiye: Üç kere "Eşhedü en lâ ilahe illal­lah" / Ben şahitlik ederim ki Allah'tan başka ilâh yoktur. Üç kere "Eşhedü enne Muhammeden resûlullah" / Ben şahitlik ederim ki Muhammed Allah'ın elçisidir.

Üç kere "Eşhedü enne Aliyyen Emir'ül-Mü'minin'e hakken / Ben şahitlik ederim ki Ali, mü'minlerin gerçek emiridir." diye seslenmesini emretti.»
              (1192)

Yorum

Ahmed b. Ali b. Muhammed b. Abdullah b. Ali b. Ebu Talib, Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm)’dan şöyle rivayet etmiştir:

«Hiçbir şey yokken Allah vardı. Sonra nurların nurunu yarattı. Ki bütün nurlar aydınlıklarını ondan almışlardır. Allah, Muhammed ve Ali'yi bu nurdan yaratmıştır. Onlar ilk iki nur olarak vardılar; çünkü onlardan önce başka bir şey yaratılmış de­ğildi. Tertemiz sulblerde ilk temiz zürriyet olarak devam edip geldiler. Derken en te­miz iki sulb olan Abdullah ve Ebu Tâlib'de birbirlerinden ayrıldılar.» (1193)

Yorum

Cabir b. Yezid şöyle rivayet etmiştir:

Ebu Cafer (Muhammed Bakır aleyhisselâm) bana dedi ki:

«Ey Cabir! Allah'ın ilk yarattığı Muhammed (sallallahu aleyhi ve âlihi) ve O’nun yol gösterici hidâyet önderleri soyudur. Allah'ın önünde nurdan şekillerdiler.» Dedim ki: Nurdan şekiller dediğin nedir? Buyurdu ki: «Nurdan gölgeler yani. Bunlar ruhsuz nurdan bedenlerdir. Ve bunlar tek bir ruhla desteklenmişlerdi, o da Rûhu'l-Kudüs idi. Onun içinde Muhammed ve ıtreti (soyu), Allah'a ibadet ederlerdi. Bu yüzden Allah, onları halim, bilgin, saf, berrak olarak yaratmıştır. Allah'a namaz, oruç, secde, teşbih, tehlil ile ibadet ederler. Namazları kılar, hac ibadetini yerine getirir ve oruç tutarlar.» (1194)

Yorum

Ebu Basir, Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisseldm)’dan şöyle riva­yet etmiştir:

«Resûlullah (sallallahu aleyhi ve âlihi) miraca çıkarılınca, Cebrail onu bir yere götürdü ve kendisi aradan çekildi.

Resûlullah ona dedi ki: «Ey Cebrail! Beni bu halde bırakıp gidiyor musun?» Dedi ki: Devam et! Allah'a yemin ederim ki, öyle bir yere ayak basmış bulu­nuyorsun ki, senden önce hiçbir beşer buraya ayak basmamış ve hiçbir beşer burada yürümemiştir.» (1196)

Yorum

Malik el-Eşter'i Mısır'a vali tayin ettiği zaman onunla gönderdiği mektup:

"...Münezzeh olan Allah, Muhammed'i (s.a.a) âlemler için korkutucu, Resulleri için de şahit olarak gönderdi. O (s.a.a) göçtükten sonra Müslümanlar, hilafet hususunda çekişmeye başladılar. Allah'a andolsun, Peygamberden (s.a.a) sonra Arabın bu işi Ehl-i Beyt'inden alıp başkasına bırakacakları, bana engel olacaklarını aklıma bile getirmedim. İnsanların filana biat etmesi beni sıkıntıya düşürdü! İnsanların dinden döndüklerini, halkı Muhammed'in dini­ni iptal etmeye çağırdıklarını görünceye dek elimi tuttum, sabrettim. Fakat bu olaylar olurken, İslam'a yardım etmez­sem, onda bir gedik açılmasından veya yıkılmasından korktum. Çünkü bu musibet, benim için az bir zaman sü­recek, sonra serap gibi yitecek, bulut gibi dağılıp gidecek olan hilafetten, size emir olmaktan daha büyüktü. Hemen işe koyuldum, batıl yok olup gidinceye, din bütünüyle is­tikrara kavuşuncaya kadar mücadele ettim.

Yorum

Ynt: Usul-i Kafi'de ve diğer Kaynaklarda Peygamberimiz...

Resulullah'ın vefatından sonra gusül ve teçhiz sırasında şöyle buyurmuştur:

"Anam babam sana feda olsun Ya Resulullah! Başka­sının vefatıyla kesilmeyecek olan nübüvvet haberleri ve göklerden gelen hükümler senin vefatınla kesildi. Senin vefatının bir özelliği vardır; senin ölümünün musibetine duçar olanlar başka musibetleri unuttular ve herkes aynı şekilde senin ölümünün musibetinde yasa büründü. Sabrı emretmeseydin ve sabırsızlık göstermekten nehyetmeseydin, göz pınarlarım kuruyup, göz yaşlarım tükeninceye kadar ağlardım da derdim şifa bulmaz, hüznüm bitmez ve yine bütün bunlar senin için az olurdu! Fakat ölüme engel olmak ve savmak da mümkün değildir. Anam babam sana feda olsun! Rabbim katında bizi hatırla, bizi unutma!"

Yorum

İmam Kazım (a.s) da buyurmuştur ki:"Hz. MUHAMMED (s.a.a), ALLAH Teala'nın meb'us kıldığı her peygamberden daha bilgili idi."Kafi, c. 1, s. 226.

Yorum

[color=rgb(192, 0, 0)][/color]Hz. Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "ALLAH-u Teala MUHAMMED (s.a.a)'den daha üstün ve daha hayırlı bir varlık yaratmamıştır." Usul-i Kafi c.1 S.440

Yorum

Hz. Ali (a.s) buyurmuştur ki:
                              "Resulullah (s.a.a), ne yemeği ve ne de başka bir şeyi namaza tercih etmezdi; namaz vakti ulaştığında, ne ailesini tanırdı ve ne de dostunu." Süneni Nebi S.268

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X