Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

14 MASUMDAN HADİSLER

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: 14 MASUMDAN HADİSLER

Her gece cemaat yataklarına gittikleri zaman imam Ali (as) 'ın Sesi yükselirdi, Öyle ki, komşuların hepsi o hazretin sesini duyarlardı.

O hazret buyururdu:

"Hazırlanın, kendi ahiret yolculuğunuz için azık hazırlayın, Allah size rahmet etsin! Hakikaten ölüm habercisi size dünyayı değiştirmek haberini vermiştir. Dünyaya az meyledin, salih amel azığı hazırladığınız halde, ahiret yolculuğuna yola düşün. Siz,zor ve ağır menziller ve olaylarla yüzleşip, onları geçmeniz gerekir. "
    Allahumme salli ala Muhammed’in ve Al-i Muhammed ve accil ferecehum vel an ada ehum.

Yorum

Ahiret yolculuğunun bir kaç menzili (bina) vardır:

Birinci menzil can vermektir; onun korkulu ve vahşetli haletleri vardır. Bu zamanda zorluklar can verene her taraftan yüz tutar. Bir yandan hastalığın ve vücutta bulunan acıların şiddetlenip vücudun takatsız olması ve dilin tutulması, diğer taraftan da evden, ahaliden, aile ve çocuklardan, akrabaya, mal mülkden ayrılmak ve başkalarının Haklarını düşünmek gibi. Ayrıca,can verenin hükmünü okuyan gazap meleklerinin, canını almaya gelen ölüm meleğinin bir biçimde gelmesi sıkıntıları daha şiddetlendirir.
      Allahumme salli ala Muhammed’in ve Al-i Muhammed ve accil ferecehum vel an ada ehum.

Yorum

Ahiret yolculuğunun ikinci menzili kabirdir:

İyi olur ki, cenazeyi kabre yakınlaşdırdığınızda, onu birden kabre koymayın; çünkü kabrin korkulu ve vahşetli olayları vardır. Hazret Fatimeyi-Zehra (as) imam Ali (as) 'a vasiyet etmişti ki, beni kabre koyup, kabrimin üstünü örtdükden sonra, benim başımın üstünde otur, çok Kur'an ve dua oku. Çünkü o saat ölünün diri kişilerle iletişim bulmaya ihtiyacı vardır. Seyyid b. Tavus Hz Peygamber (s) 'den rivayet etmiştir ki, meyyitin en zor saati kabre konulduğu ilk gecedir.

Yorum

Üçüncü menzil kabirde Nekir ve Münkir adlı meleklerin cenazeyi sorguya çekmesidir:

Rivayetlere göre, onlar gelirken yıldırım sesi verirler, gözlerinden ateş sıçrar ve saçları yerle sürünür. Onlar Allah, Peygamber, din, imamlar ve s. gibi konulardan sorarlar. Bu halde bu sorulara cevap vermek zor olduğundan, cenazeye iki kez telkin etmek müstehaptır: Birincisi, cenazenin kabre konulduğunda, ikincisi ise onu toprağa verdikten ve cemaat dağıldıktan sonra cenazenin velisi kabrin baş tarafında otursun ve yüksek sesle telkin desin. Rivayette beyan olunduğu gibi, telkin edildiği zaman, Nekir ve Münkir der ki : "Gel dönelim, telkin hücceti tamamladı, artık hesaba gerek yok." Böylece onlar hiç bir soru sormadan geri dönerler.

Yorum

Ahiret menzillerinden biri de kıyamettir;

Allah Teala Kur'an-ı kerimde kıyametin büyük, azametli, zor ve korkulu bir gün olduğunu açıklamıştır. Hazret İsa (as) şöyle buyurmuştur: "Cebrail kıyametin adını duyunca, korkuya düşüp, kendisinden geçti." Rivayete göre, öyle bir melek, insan, cin, yer, gök, rüzgar, dağ ve deniz yok ki, kıyamet gününün olaylarından korkmasın.

Yorum

İmam Bakır (as) da buyurmuştur:

"Kıyamet gününde insandan sorulan ilk amel namazdır."

Yorum

Ahiret menzillerinden biri de kıyamet gününde amellerin ölçüldüğü gündür:

Öyle ki, kıyamet başladığında herkesin amellerinin boyutları, iyi veya kötü çalışmalarının miktarı belli olur. Ameli hafif olanlar mağdurlar, iyi ameli çok ve ağır olanlar ise işte onlar kurtuluşa erenlerdir.

Yorum

Ahiretin menzillerinden biri de kıyamette hesap vermektir:

Allah Teala Kur'an-ı kerimde buyuruyor: "Cemaatin hesap vereceği zaman yaklaştı, fakat onlar gaflettedir ve onun hakkında hiç de düşünmezler."

Yorum

Ahiret menzillerinden biri de amel defterinin verilmesidir:

Kur'an-ı kerimde de bu konuda söz açılmıştır. Öyle ki, "Zilzal" suresinin 6. ayetinde buyurulur: "O gün insanlar amellerinin kendilerine gösterilmesi için (kabirlerinden mahşere) bölük bölük çıkacaklardır."

İmam Sadık (as) şöyle buyurmuştur:
                    "Müminin amel defteri sağ eline verilecek ve hesabı kolay olacaktır. Başkalarının amel defteri ise sol eline verilecek ve onlar ağır hesap verenlerdir. "

İmam Sadık (as) yine buyurmuştur:
                    "Kıyamet başladığında cemaatin amel defteri onlara verilir ve onlara denilir ki, oku ... Sonra onlar derler: Yazıklar olsun bize! yaptığımız büyük ve küçük amellerin hepsi burada yazılmıştır! "

Yorum

Ahiret menzillerinden biri de cehennemin üzerinden geçen Sırat köprüsüdür:

Oradan geçemeyen kişi cennete dahil olmaz. Bu köprü kıldan ince, kılıçtan keskin ve ateşten sıcaktır. Dünyada doğru yolda olan, gerçek ve din yolundan sapmayanlar bu köprüden sağ salim ve yıldırım hızı ile geçecekler. Bazıları güçlükle geçip kurtuluşa bulacaklar. Bazıları hızlı atlar gibi, bazıları dizi dizi (emekleyerek) Sıratı atlayacak, bazıları da bu köprüden geçerken cehenneme düşecekler. Kısacası, cemaat dünyada din yolunu nasıl gitmişlerse, Sıratı da öyle geçecekler.

Yorum

İmam Sadık (as) şöyle buyurmuştur:

"Günlerin birinde Cebrail kızgın halde Hz Peygamber (s.a.a) 'in yanına geldi. Peygamber (s.a.a) buyurdu:
                        "Niçin bugün böyle kızgınsın?"
                        Cebrail dedi: "Melekler cehennem ateşini beyazlatmak için bin yıl, kızartmak için bin yıl, karartmak için de bin yıl üfler. Şimdi de onun ateşi siyahtır. Eğer ondan bir damla dünya sularına düşerse, tüm dünya halkı kötü kokusundan ölürler. "Bundan sonra hem Peygamber (s.a.a), hem de Cebrail ağlamaya başladılar. Allah Teala bir melek gönderip şöyle buyurdu: "Ben sizi bu azaptan güvenli kıldım."

Yorum

İmam Ali (as) şöyle buyurmuştur:

"Dünyanın son günü geldiğinde, insan kendi variyetine (mal-mülk) hitap ederek der:

" Sana karşı kıskançlık yaptım, şimdi bana ne gibi yardımlar edebilirsin?
                          "Cevap verdi:" Benden sadece kendi kefenini ala bilirsin. "sonra yüzün evlatlarına çevirir: "Andolsun Allah'a! Ben sizi çok seviyorum, bugün bana yardım edebilir misiniz? "Cevap verirler ki:" Biz seni sadece cenazeni gömebiliriz. "Ondan sonra kendi amellerine der ki:" Andolsun Allah'a, Ben seni çok istiyordum, kendin buna şahitsin. Şimdi bana yardım edebilir misin? "Amel yanıtladı der:" Ben kabirde ve hesap gününe kadar seninle beraberim, sonra bizi Allah'a haber verirler. "Eğer Allah'ın hoşuna gitse, güzel hızlı, hoş kokulu ve şık kıyafet giymiş bir şahıs onun yanına gelip, cennet müjdesi verir. Eğer amelleri bile bile terk edip suçlular veya kâfirlerden olsa, Allah'ın gazabına sebep olur ve korkunç hızlı, kötü kokulu bir şahıs gelip, onun cehenneme gideceğini haber verir. "

Yorum

Peygamber Efendimiz (s.a.a) buyurmuştur:

"zekat vermeyenlere, yedi isim verilir:
                            Birincisi cimri "​​, ikincisi alçak ", üçüncüsü simic ve cimri "​​, dördüncüsü " gazap olunmuş ",
                            beşincisi "çirkin suratlı", altıncısı"bereketsiz" ve yedinci ise "namazı yüzüne vurulan" şahıs. "

Yorum

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur:

“Gerçek kardeşlere dikkatli davran, sayılarını çoğalt. Zira onlar rahatlık zamanında azık, bela zamanında ise birer kalkandır.”

Yorum

İmam Rıza (as) buyurdu:

"Allah bizim emrimizi yücelten kişiye rahmet etsin!"

Sordum ki, sizin emriniz nasıl yüceltilir?

Buyurdu: "Bizim ilmimizi öğrenip onları halka öğretmekle; çünkü eğer onlar bizim kelamımızın güzelliklerini bilseler, mutlaka bize tabi olurlar."

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X