Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

RESULULLAHIN ONİKİ İMAMDAN HABER VERMESİ

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

RESULULLAHIN ONİKİ İMAMDAN HABER VERMESİ

EL-KAFİ HÜCCET KİTABI

.Hasan b. Abbas b. Haris, Ebu Cafer Sani (Muhammed b. Ali el-Cevad aleyhisselâm)’dan şöyle rivayet etmiştir:

Emir'ül-mü'minin (Ali b. Ebu Tâlib aleyhisselâm), Ebu Bekir'e şöyle dedi:

«"Allah yolunda öldürülenleri ölü sanma. Onlar diridirler ve Rableri katında rızıklanırlar." (Âl-i İmran, 169) Ben şahitlik ederim ki Allah'ın Resulü Muhammed şehid olarak öldü. Allah'a yemin ederim ki, o sana gelecektir. Sana geldiği zaman, bundan kesin olarak emin ol. Çünkü şeytan onun suretine giremez.»
    Ali, Ebu bekir'in elinden tuttu ve ona Nebi (sallallahu aleyhi ve âlihi)’yi göster­di. Peygamber ona dedi ki: «Ey Ebu Bekir! Ali'ye ve onun soyundan gelen on bir ki­şiye iman et. Onlar, nübüvvet hariç, benim gibidirler. Elinde olan görevden dolayı Allah'a tevbe et. Çünkü senin onda bir hakkın yoktur.»
    Sonra gitti ve bir daha görülmedi.»

Ynt: RESULULLAHIN ONİKİ İMAMDAN HABER VERMESİ

17-(1397) ...Ebu el-Carud, Ebu Cafer (Muhammed Bakır aleyhisselâm)’dan şöyle rivayet etmiştir:
    «Resûlullah (sallallahu aleyhi ve âlihi) buyurdu ki:
    «Ben, benim soyumdan gelen on iki zat ve sen ey Ali, yerin çivileri yani ka­zıkları ve dağlarıyız. Allah, bizimle yeryüzünü dengede tutmuş ki, üzerindeki varlık­ları savurmasın. Benim soyumdan gelen imamların on ikincisi de yeryüzünden gitti­ği zaman dünya, üzerindeki]eri savurur ve artık ona süre verilmez.»

Yorum

18-(1398) Aynı rivayet zinciriyle, Ebu Said'in merfu olarak Ebu Cafer (Mu­hammed Bâkır aleyhisselâm)’dan şöyle rivayet ettiği belirtilmiştir:
      «Resûlullah (sallallahu aleyhi ve âlihi) buyurdu ki: «Benim soyumdan on iki nakib (başkan), necip (soylu), muhaddes[371] ve mufehhem[372] gelecektir. Bunların sonuncusu hak ile kâimdir. Daha önce zulümle dolu olan yeryüzünü adaletle duracaktır.»[373]

Yorum

10-(1390) ...Ebu Hamza, Ebu Cafer (Muhammed Bakır aleyhisselâm)'dan şöyle rivayet etmiştir:
        «Allah, Muhammed'i, cinlere ve insanlara Peygamber olarak gön­derdi. Ondan sonra on iki tane vasi görevlendirdi. Bu vasilerin bir kısmı gelip geçti, bir kısmı ise henüz gelmemiştir. Her vasi kendine özgü bir "yasaya / sünnete" tâbidir.
        Muhammed (sallallahu aleyhi ve âlihi)den sonraki vasiler, İsa (aleyhisselâm) için geçerli olan yasalara tabidirler. Bu vasiler on iki tanedir. Emir'ül-Mü'minin (Ali b. Ebu Tâlib aleyhisselâm), Mesîh (İsa aleyhisselâm)’ın tâbi olduğu sünnete tâbiydi.»

11-(1391) ...Hasan b. Abbas b. Haris, Ebu Cafer Sani (Muhammed b. Ali el-Cevad aleyhisselâm)’dan şöyle rivayet etmiştir:
        «Emir'ül-Mü'minin (Ali b. Ebu Tâlib aleyhisselâm) İbn Abbas'a dedi ki: «Kadir gecesi her senede vardır. O gece seneyle ilgili bütün emirler (işler) iner ve bu işlerin her birinin de Resûlullah (sallallahu aleyhi ve âlihi)’den sonra bir görevlisi vardır.»
        İbn Abbas, "Bunlar kimdir?" diye sordu.
        Dedi ki: «Ben ve benim sulbümden gelen on bir kişi. Bunlar, muhaddes imam­lardır.»

12-(1392) Aynı rivayet zinciriyle şöyle rivayet etmiştir:
        Resûlullah (sallallahu aleyhi ve âlihi), ashabına dedi ki: «Kadir gecesine iman edin. O gece, benden sonra Ali b. Ebu Tâlib'e ve onun soyundan gelen on bir kişiye özgü kılınmıştır.

Yorum

YUKARI ÇIK
        Çalışıyor...
        X