Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Bugün Hz. Fatımat'uz Zehra Betul (sa) Annemizin Şehadeti

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Bugün Hz. Fatımat'uz Zehra Betul (sa) Annemizin Şehadeti

Hz. Fatımat'uz Zehra Betul (sa) Annemizin Kısaca Hayatı:

Çocukluk dönemi

Ehl-i Sünnet vel-Cemaat alimleri çoğunlukla o Hazret'in (sa) babası Allah Resulü'nün (saa) bi'set denn beş yıl önce doğduğunu rivayet ederken, Ehl-i Beyt İmamları'ndan (aleyhimu’s selam) gelen muhim hadisler de daha çok z. Fatımat'uz Zehra Betul (sa) annemizin bi-set'in beşinci yılının cemadiyülâhır ayının yirmisine cuma günü doğduğu belirtilmiştir. Ebu Basir'in naklettiği bir hadis ise Hz. VI. İmam Hz. Ca'fer-i Sadık (as) efendimiz şöyle buyurmuştur: Hz. Fatımat'uz Zehra Betul (sa) annemizin, Allah Resulü'nün (saa) kırk beş yaşında iken cemadiyülâhır ayının yirmisine Dünya'ya geldi. Ömrünün ilk sekiz senesini babası ile birlikte Mekke-i Mükerreme'de geçirdi. On sene de Medine-i Münevvere'de babası ile beraber kaldı. Babasının vefatından sonra ise, sadece yetmiş beş gün 'hayat'ta kaldı ve hicretin on birinci yılında cemaziyülâhır üç de Dünya'dan göçtü.

Hayr-ı Kesir Olması

Allah Subhaneau ve Teala, Allah Resulü'ne (saa): “Sana bol hayır vereceğiz” buyurarak müjdelemişti. Dolayısıyla, Allah Resulü'nün (saa), Allah’ın (cc) va'dinin kesin olduğunu ve bütün hayırların kaynağı olacak pak ve bereketli neslin kendisinden vücuda geleceğine emindi. Ancak kalp gözleri körleşen düşmanlar Allah Resulü'nün (saa) erkek evladının vefat ettiğini görünce, “Artık Muhammed’in soyunu devam ettirecek erkek evladı kalmamıştır; kendisinden sonra yolu da sönüp gider” şeklindeki söylentiler yaparak Hazret'i (saa) incitiyorlardı. Bunun üzerine Cenab-ı Hak (cc) onlara cevap olarak Kevser Suresi'ni indirerek şöyle buyurdu: “Şüphesiz biz sana bol hayır (bereketli nesil) vermişiz. Öyleyse Rabbin için namaz kıl ve kurban kes. Doğrusu asıl ebter (soyu kesik) olan sana kin duyandır.”

Evet Allah’ın (cc) bu vaadi, Hz. Fatımat'uz Zehra Betul (sa) annemizin Dünya'ya gelmesiyle gerçekleşmiş, Dünya ufukları onun veladet nuru ile aydınlanmış ve kadının ne kadar yüce bir makama ulaşabileceğini bütün âleme göstermek isteyen Allah Subhanaeu ve Teala, Allah Resulü'nun temiz soyunun, Hz. Fatımat'uz Zehra Betul (sa) annemizinin vücuda gelmesini takdir eylemişti.

İslam Peygamberi'nin (saa) Yardımcısı

Hz. Fatımat'uz Zehra Betul (sa) annemizin çocukluk günlerinden itibaren Allah Resulü'nün (saa) hamisi olmaya çalışmış, o küçücük elleriyle düşmanların saldırıları karşısında babasına siper olmuş, babasının bütün hüzün ve kederlerinde onun en fedakâr ortağı olmuştur. Tarih o Hazret'in (sa) bu fedakârlıklarını iftiharla kaydetmiştir.

Bir gün müşriklerden biri, Allah Resulü'nu sokakta görünce, Hazret'i (saa) incitmek için başına bir miktar çer-çöp ve pislik döktü. Âlemlere rahmet olarak gonderilen Allah Resulü (saa) ona karşılık vermedi ve bir şey söylemeden bu hâl eve döndü. Hz. Fatımat'uz Zehra Betul (sa) annemiz, babasının bu vaziyetini görünce koşup derhal su getirdi, ağlar gözle babasının başını ve yüzünü yıkamaya başladı. Kızının bu üzgün vaziyetini gören Allah Resulü (saa), ona teskinlik vermek amacıyla şöyle buyurdu: “Kızım ağlama! Mutmain ol ki, Allah (cc) babanı düşmanların şerr'inden koruyacak ve onlara galip kılacaktır.”

Yine bir gün Hz. Fatımat'uz Zehra Betul (sa) annemizin, Mescid-i Haram’da oturan bir grup kâfirin, babasının katli için komplo hazırladıklarını fark edince, ağlar bir gözle eve dönüp kâfirlerin aldığı kararı ve uygulamak istedikleri komployu babasına haber vermiş ve böylece babasını muhtemel tehlikeye karşı korumuştur.

Bir gün de Peygamber-i Ekrem'in (saa) Mescid-i Haram’da namaz kıldığı sırada müşriklerden bir grup, Hazret'le (saa) dalga geçip alay etmeğe başladılar. Bu esna da onlardan biri o çevre de yeni kesilmiş bir devenin rahmini alıp kan ve pisliği ile birlikte, secde hâlinde olan o Hazret'in (saa) sırtına attı. Orada hazır bulunan ve bu manzaraya şahit olan Hz. Fatımat'uz Zehra Betul (sa) annemiz bu duruma çok üzüldü; ağlayarak Allah Resulü'nün (saa) yanına koştu ve devenin rahmini Hazret'in (saa) sırtından alıp uzak bir yere atarak Hazret'i (saa) onların bu saygısızlığına karşı korumaya başladı. Bu arada bu büyük saygısızlığa maruz kalan Allah Resulü'nün (saa) namazını bitirdikten sonra o insanlara beddua ettiği rivayet edilmiştir.

Hz. Fatımat'uz Zehra Betul (sa) annemiz böylece küçük yaşlarından itibaren bu çeşit hadiseleri görüp babasının yardımına koşuyor, bir annenin yavrusunu savunduğu gibi Hazret'i (saa) savunuyor ve babası için adeta annelik yapıyordu. İşte bundan dolayı Allah Resulü (saa) ona, “Ümmü Ebîha” (Babasının Annesi) lakabını vermişti.

Hz. Fatımat'uz Zehra Betul (sa) annemiz hicretten sonra, I. İmam Emir'ul Mu'minin Hz. Ali (as) efendimiz ile evlendi ve Hasan ve Hüseyin ve Zeynep (aleyhimu’s selam) adında çocukları oldu O hazret (sa) babasının vefatına kadar Onun yanında ve yakınındaydı babası ile çeşitli savaşlara gitmiş, diğer Müslümanlar gibi ve onlardan daha fazla Islam'ın zaferi için çalılmıştır. Ama, Allah Resulü'nun (saa) vefatından sonra bazı 'sahabe'nin Ehl-i Beyt'e (aleyhimu’s selam) karşı tutumu deyişmiş kendi çıkarları uğruna O hazret'e (sa) çeşitli sıkıntılar yaratmışlardır.

Vefat dönemi

İslam Peygamberi'nin (saa) kendinden sonra 'hayat'ta kalan tek çocuğu Hz. Fatımat'uz Zehra Betul (sa) annemiz; Hicri 11. Yıl'da İslam Peygamberi'nin (saa) vefatından bir rivayete göre 45 gün ve diğer bir rivayete göre 6 ay sonra vefat etmiştir. Allah'ın (cc), nebilerin, sıddıkların, şehitlerin ve salihlerin selamı O'nun üzerine olsun.
    Tevekkülle elde edilen sırlar; bir tek yakîn haddini bilenlere mahsustur.

Hakikî Şialarımız da yakîn sınırını koruyanlardır, ki onlardan «Allah'ın varlığı sayesinde hiçbir şeyden korkmamaları»nı bekleriz!

İmam Cafer-i Sadık (a.s)

Ynt: Bugün Hz. Fatımat'uz Zehra Betul (sa) Annemizin Şehadeti

Allah ona zulmedenlere lanet etsin. Allah o kapıyı yakana lanet etsin. amin Allahümme amin.

Yorum

el kafi

...Abdullah b. Muhammed el-Cu'fı, Ebu Cafer (Muhammed Bakır aley­hisselâm) ve Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm)’dan şöyle rivayet etmiştir:

«O adamlar, yaptıklarını yaparken Fâtıma (selâmullahi aleyha), Ömer'in yakasından tuttu ve çekti, sonra şöyle dedi:

«Allah'a yemin ederim ki, ey Hattaboğlu! Eğer, günahsız insanlara belâ isabet etmesinden korkmasaydım, biliyorsun ki, Allah'a yemin ederdim ve duama çabuk icabet ettiğini görürdün.»

o ev kapısını yakana lanet olsun.

Yorum

amin

Yorum

"Fâtıma (selâmullahi aleyha), Ömer'in yakasından tuttu ve çekti,"

rivayetin bu kısmı sahih mi? yani Hz. Fatıma bir namahremin yakasından tutup çekermi? merak ettim?

yoksa ehli beyte zulmedenlerin tümüne Allah lanet etsin.
          KIYAMI UNUTTUK YA RAB! NAMAZI BATIL EYLEDİK.

Yorum

usulu kafiden ...bu kavga sırası normal bir an değil.

Yorum

o anın normal olmamasına bir diyeceğim yok. ama Hz. Fatıma gibi iffet timsali birinin hem de kocası İmam Ali a.s. gibi birinin yanında bir başka erkeğin yakasını tutması ve çekmesi bana garip geldi. bu yüzden hadisin o kısmının sahih olup oladığını sordum.

Yorum

hatt-ı imam kardes bende sizin düsüncenize katiliyorum, musavi kardesin vermis oldugu hadisin bir kisiminin sahih olmadigi inancindayim.

Yorum

"Fâtıma dışarı çıkarak evini işgal edenlere şöyle hitap etti: "Evimden dışarı çıkın; aksi durumda vallahi başımı açarak Allah'a şikayette bulunurum." Fâtıma'nın evine saldıranlar bu tehdidi duyunca dışarı çıkarak oradan uzaklaştılar."

Tarih-i Yakubî, c.2, s.126.

Yorum

bu rivayette bir sorun gözükmüyor ama öncekinde yakasından tutup çektiği var.

Yorum

aşımı açarım diyor buradada

Yorum

Ebubekir-i Cevheri ise şöyle nakleder: Ali, "Ben Allah'ın kulu ve Resulullah'ın (s.a.a) kardeşiyim dedi! Nihayet onu Ebubekir'in yanına götürerek Ebubekir'e biat etmesini istediler. Bunun üzerine Ali şöyle dedi:

"Ben hükümet ve hilafete sizlerden daha layığım. Ben size biat etmem; aksine sizin bana biat etmeniz gerekiyor. Siz hilafeti Resulullah'ın akrabaları ve yakınları olmanız bahanesiyle Ensar'dan aldınız; onlar da sizin bu deliliniz gereğince onu size bıraktılar. Ben de sizin Ensar'a getirmiş olduğunuz delili getiriyorum. O halde eğer nefsani heveslerinize uymuyorsanız ve eğer Allah'tan korkuyorsanız bizim hakkımızda insafla hakemlik edin; Ensar'ın size hak verdiği gibi beni resmen tanıyın; aksi durumda bile bile bize karşı yaptığınız bu zulmün vebalı sizin üzerinizedir."
                        Ömer, "Biat etmeden kurtulamazsın" dedi. Ali ise, "Ey Ömer!" dedi, "Sağdığın bu sütün yarısı sana ulaşacaktır. Ebubekir'in hükumetinin temellerini bugün sağlamlaştır ki yarın onu sana bıraksın. Vallahi ne seni dinlerim ve ne de ona uyarım." Ebubekir ise, "Bana biat etmezsen seni mecbur etmem" dedi. Ebu Ubeyde-i Cerrah da şöyle devam etti: "Ya Ebe-l Hasan! Sen gençsin; bunlar ise Kureyş'ten ve senin yaşlı akrabalarındırlar! Sen ne onların tecrübesine sahipsin ve ne de işleri onlar kadar bilirsin! Bence böyle önemli bir sorumluluğu üzerine alması için Ebubekir senden daha güçlü, sabırlı ve işbilirdir! O halde sen de ona uyarak hükümeti ona bırak. Ömrün yeter de uzun bir zaman yaşarsan hem fazilet açısında, hem Resulullah'a yakın olman açısından ve hem de İslam'da önceliğin, dini sağlamlaştırmak konusunda çabaların açısından bu makama geçmeğe herkesten daha layık olursun!"
                        Ali, "Ey Muhacirler!" dedi, "Allah'tan çekinin; hükümet ve hilafeti Muhammed'in (s.a.a) evinden çıkarıp kendi evlerinize, kendi mahalleniz ve kendi kabilelerinize götürmeyin; onun ailesini halkın arasındaki makamlarından düşürmeyin ve haklarını ayaklar altında çiğnemeyin. Ey muhacirler; vallahi aramızda Kur'an okuyan, din işlerini bilen, Resulullah'ın (s.a.a) sünnetinden haberdar olan ve yönetim işinden anlayan biri olduğu müddetçe bu ümmetin işlerini üstlenmeye biz Ehl-i Beyt sizlerden daha layığız. Vallahi bütün bunlar bizde vardır. O halde nefsî heveslerinize uymayın; aksi durumda haktan adım adım uzaklaşırsınız."
                        İmam Ali'nin bu sözlerini duyan Buşr b. Sa'd ona şöyle dedi: "Ensar Ebubekir'e biat etmeden önce senin bu sözlerini duysaydı senin hükümet ve önderliğini kabul etmede hatta iki kişi bile birbiriyle ihtilaf etmezlerdi; ama iş işten geçti ve onlar Ebubekir'e biat ettiler!!" Böylece Ali orada Ebubekir'e biat etmeden eve döndü.

Sakife-i Cevheri, İbn-i Ebi-l Hadid'in Şerh-u Nehc-il Belağa'sından naklen, c.2, s.2-5.

Yorum

Şehid-i Velayet Hz. Fatımat'uz Zehra Betul (sa) annemizin, Allah Resulü'nün (saa) vefatı sonrası, 'Ümmeti'ni şikayet edip ağlaması:

Tevekkülle elde edilen sırlar; bir tek yakîn haddini bilenlere mahsustur.

Hakikî Şialarımız da yakîn sınırını koruyanlardır, ki onlardan «Allah'ın varlığı sayesinde hiçbir şeyden korkmamaları»nı bekleriz!

İmam Cafer-i Sadık (a.s)

Yorum

sağol kardeşim ama inanmak istemeyen insan delilleri görsede inanmıyor işte. ( bu sözüm hattı imam için değildir , bu olayı ben kabul etmem diyenleredir)

Yorum

Allah ona zulmedenlere lanet etsin.

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X