İstatistiksel metotlardan faydalanılarak bir olay veya konuyu daha dakik ve net olarak okuyuculara sunmak mümkündür. Böylece okuyucular olayı ya da konuyu daha iyi ve kolay bir şekilde anlayabilirler. Ancak her sahnesi iftihar dolu eşsiz Kerbela olayının öncesinde ve sonrasında yaşanan olayları değişik kişiler naklettiklerinden bazı istatistiksel bilgiler birbirinden farklıdır.
KERBELA HAKKINDA 40 FAYDALI İSTATİSTİKSEL BİLGİ
1-İmam Hüseyin’in (a.s) kıyamı Yezid’e biat etmekten sakındığı günden Aşura gününe kadar 175 gün sürmüştür.
2-Şehitler efendisinin kıyamı Medine’den başlamış ve Kerbela’da son bulmuştur. Bu kıyamın bir haftası Medine’de, 4 ay 10 günü Mekke’de, 23 günü Mekke Kerbela arasında (Muharrem’in ikisinden Muharrem’in onuna kadar) geçmiştir.
3-Mekke’den Kufe arasında bugün ikametgâh ve konaklama yeri olarak adlandırdığımız birçok menzil vardı. Seyyidü’ş-Şüheda Mekke’den Kufe’ye giderken 18 menzilden geçmiştir.
4-Bu menzillerin birbirleriyle mesafesi yaklaşık 3 ve 5 fersah arasında değişiyordu.
5-İmam Hüseyin (a.s) Mekke’de olduğu zaman yaklaşık 12 bin mektup aldı; bu davet mektuplarında İmam Hüseyin’den (a.s) Kufe Şehri’ne gitmesi ve bölge halkına yardım etmesi istenmiştir.
6-İmam Hüseyin’in (a.s) elçisi yani Müslim b. Akil Kufe’ye vardığında yaklaşık 18 bin kişi ona biat etti. Kimilerine göre biat edenlerin sayısı 25 bin ve kimilerine göre de 40 kişiydi.
7-Nahiye-i Mukaddese Ziyaretnamesi’nde Ebu Talib’in evlatlarından 17 tanesi Kerbela şehidi olarak zikredilmiştir.
8-Kerbela şehitleri arasında Haşimoğulları’ndan 3 çocuk vardı.
9-Kerbela vakasında Haşimoğulları’ndan toplam 33 kişi yüce şehadet mertebesine nail oldu; İmam Hüseyin (a.s), İmam Hüseyin’in (a.s) üç evladı, 9 kişi İmam Ali’nin (a.s) evlatlarından, dört kişi İmam Hasan Mücteba’nın (a.s) evlatlarından, on iki kişi Akil’in evlatlarından, dört kişi Cafer b. Ebu Talib’in evlatlarından. Hatırlatmak gerekir ki muhtelif kaynak kitaplarında bu rakam 18 ila 30 kişi arasında değişmektedir.
10-Mukaddes Nahiye Ziyaretnamesi’nde ve diğer kaynaklarda Seyyidü’ş-Şüheda (a.s) ve Haşimoğulları Hanedanı’nın haricinde 82 Kerbela şehidinin adı zikredilmiştir. Adı geçen şehitlerin haricindeki diğer şehitlerin isimleri sonradan yazılan kaynaklarda açıklanmıştır.
11-İmam Hüseyin’in (a.s) Kufeli yaranlarından şehit olanların sayısı toplam 138 kişidir.
12-Kerbela şehitlerinin arasında 15 hizmetkâr ve kölenin adı göze çarpmaktadır.
13-Kerbela vakasından sonra düşman ordusu bazı Kerbela şehitlerinin mübarek kafalarını bedenlerinden ayırarak kendileriyle Kufe’ye götürdüler. Düşman askerleri bu vakada 78 şehidin mübarek kafasını aralarında taksim ettiler. Bu arada Beni Kinde Kabilesi’nin reisi Kays b. Eş’as 13 şehit kafası, Hevezan Kabilesi başkanı Şimr 12, Beni Temim Kabilesi 17, Muzhec Kabilesi 6 ve diğer kabilelerden olanlar da 13 şehidin mübarek kafasını götürdü.
14-İmam Hüseyin’in (a.s) şehit edilmesinden sonra Hazretin mübarek bedenine otuz üç mızrak darbesinin dışında otuz dört de kılıç darbesi vuruldu. Yani toplam 67 mızrak ve kılıç darbesi hazretin mutahhar bedenine vuruldu. İmam Hüseyin (a.s) şehit edildiğinde 57 yaşındaydı.
15-Seyyidü’ş-Şüheda (a.s) şehit edildikten sonra yaklaşık on düşman askeri atlarını hazretin mukaddes bedenine sürdü.
16-Kufe’den gelen düşman ordusu süvarilerinin sayısı 33 bin kişiydi; ilk merhalede sayıları 22 bindi; Ömer Sa’d komutasında 6 bin, Sinan, Urve b. Kays ve Şimr b. Şebes b. Rabii adlı şahısların her birinin komutasında da 4 bin süvari vardı. Sonra Yezid b. Rikab Kelbi 2 bin süvari, Hasin b. Numeyr 4 bin, Mazeni 3 bin ve Nasr Mazeni de emir komutalarında bulunan 2 bin süvariyle şehitler efendisi Hz. İmam Hüseyin’e (a.s) karşı savaşmak için Kerbela’ya geldiler.
17-Hz. Seyyidü’ş-Şüheda (a.s) Aşura günü 10 kişi için mersiye okumuş, şehadetlerinde konuşma yapmış, haklarında dua etmiş ve katillerine de beddua etmiştir. O, 10 fedakâr şehit şunlardı: Hz. Ali Ekber (a.s), Hz. Ebulfazl Abbas (a.s), Hz. Kasım (a.s), Abdullah b. Hasan (a.s), Hz. Abdullah Razii Ali Asgar),Müslim b. Avsece, Habib b. Mezahir, Hürr b. Yezidi Riyahi, Züheyr b. Giyn ve Cevn
18-İmam Hüseyin (a.s) iki vefalı dostu Müslim b. Akil ve Hani b. Urve’nin şehadetlerinde onlara selam ve rahmet göndermiştir.
19-Hz. Seyyidü’ş-Şüheda (a.s) Kerbela vakasında şehitlerden yedisinin başucuna gitmiştir, o yüce şehitler şunlardır: Müslim b. Avsece, Hürr b. Yezidi Riyahi, Vazih Rumi, Cevn, Hz. Ebulfazl Abbas, Hz. Ali Ekber ve Hz. Kasım; hazret yalın ayakla gitti.
20-Aşura günü düşman askerleri Kerbela şehitlerinden Abdullah b. Umeyr Kelbi, Amr b. Cünade ve Abbas b. Ebi Şebib Şakiri’nin mübarek kafalarını bedenlerinden ayırarak İmam Hüseyin’e (a.s) taraf attılar.
21-Kerbela şehitlerinden üçünün yani Hz. Ebulfazl Abbas (a.s), Hz. Ali Ekber (a.s) ve Abdurrahman b. Umeyr’in (r.a) mübarek bedenleri düşmanlar tarafından paramparça edildi.
22-Elim Kerbela vakasında çocuk ve henüz ergenlik çağına ulaşmamış beş kişi şehadet şerbeti içti;
1-Abdullah b. Hüseyin (İmam Hüseyin’in süt emen yavrusu)
2-Abdullah b. Hasan
3-Muhammed b. Ebi Said b. Akil
4-Kasım b. Hasan
5-Amr b. Cünade Ensari
23-Kerbela şehitlerinden beşi Resul-i Ekrem’in (s.a.a) sahabesindendi;
-Enes b. Hars Kâhili
-Habib b. Mezahir
-Müslim b. Avsece
-Hani b. Urve
-Abdullah b. Buktar Umeyri
24-Kerbela vakasında 15 köle ve hizmetkâr İmam Hüseyin’in (a.s) safından ve yanında yer alarak yüce şehadet derecesine nail oldu;
-Nasr ve S’ad; İmam Ali’nin (a.s) iki hizmetkârı
-Menhac; İmam Hasan’ın (a.s) hizmetkârlarından
-Eslem ve Garib; İmam Hüseyin’in (a.s) iki hizmetkârı
-Hars; Hz. Hamza’nın hizmetkârı
-Cevn; Ebuzer Gifari’nin (r.a) hizmetkârı
-Rafi; Müslim Ezdi’nin hizmetkârı
-Sa’d: Ömer Saydavi’nin hizmetkârı
-Salim; Benil Medine’nin hizmetkârı
-Salim; Abdi’nin hizmetkârı
-Şevzeb; Şakir’in hizmetkârı
-Şeyb; Hars Cabiri’nin hizmetkârı
-Vazih; Hars Selmani’nin hizmetkârı
Yukarıda adı zikredilen 14 köle Kerbela’da şehit oldu. İmam Hüseyin’in (a.s) Selman adında bir hizmetkârı daha vardı. İmam Hüseyin (a.s) tarafından bir görev için Basra’ya gönderilmiş ve orada şehit edilmişti.
25- İmam Hüseyin’in (a.s) yaranından Sevar b. Sumame ve Saydavi adlı iki kahraman Aşura günü düşmana esir düştüler ve hunharca şehit edildiler.
26-İmam Hüseyin’in (a.s) yaranından dört tanesi İmam Hüseyin’in (a.s) şehit edilmesinden sonra Kerbela’da şehit edildiler; Sa’d b. Hars ve kardeşi Ebul Hatuf, savaş sırasında yaralanan Suveyd b. Ebi Mutaa ve Muhammed b. Ebi Said b. Akil
27-Kerbela şehitlerinden yedisi babalarının gözleri önünde yüce şehadet derecesine nail oldu; Hz. Ali Ekber, Abdullah b. Hüseyin, Amr b. Cünade, Abdullah b. Yezid, Ubeydullah b. Yezid, Mecma b. Aiz ve Abdurrahman b. Mes’ud
28-Kerbela’da yüce şehadet mertebesine nail olan tek kadın Abdullah b. Umeyr Kelbi’nin değerli eşi Ümmü Veheb’dir.
29-Kerbela vakasında kadınlardan beş tanesi bazı nedenlerden dolayı çadırlardan dışarı çıkarak düşmana saldırdı ve ya onlara itirazda bulundular. O değerli kadınlar şunlardır; Hz. Zeyneb-i Kubra (s.a), Müslim b. Avsece’nin cariyesi, Amr b. Cünade’nin annesi, Abdullah b. Umeyr Kelbi’nin annesi
30-Kerbela vakasında Haşimoğulları’ndan yüce şehadet derecesine nail olan ilk kişi Seyyidü’ş-Şüheda Hz. İmam Hüseyin’in (a.s) oğlu Hz. Ali Ekber’dir. Hz. Ali Ekber (a.s) şehit edildiğinde 27 yaşındaydı.
31-Kerbela şehitlerinden dadece Hz. Ali Asgar ve Hürr b. Yezidi Riyahi’nin mübarek kafası bedenlerinden ayrılmadı, onların haricinde tüm şehitlerin mübarek başları bedenlerinden ayrıldı ve tıpkı savaş ganimeti gibi azgın düşmanlar arasında taksim edildi. İmam Hüseyin’in (a.s) şehadetinden sonra Yezid’in ordusundan 10 azgın cani imamın eşyaları yağmaladı. Hazretin yağmalanan eşyaları şunlardı; gömlek, iç giysi, cübbe, ayakkabılar, zırh, yüzük, miğfer ve kılıç
32-Kanlı Aşura olayı Hicretin 61. Yılının 10. Muharrem’i Cuma günü vuku bulmuştur.
33-İmam Hüseyin (a.s) şehit edildiğinde 57 yaşında, oğlu Hz. Ali Ekber (a.s) ise 27 yaşındaydı.
34-Mukaddes Nahiye Ziyaretnamesi’nde Ebu Talib (a.s) evlatlarından on üç tanesinin mübarek ismi zikredilmiştir.
35-Aşura günü Kerbela çölüne 2 metre aralıklarla toplam 60 çadır kurulmuştu.
36-Cünade b. Hars, Abdullah b. Umeyr Kelbi ve Müslim b. Avsece aileleriyle birlikte Kerbela’ya İmam Hüseyin’in (a.s) huzuruna gelmiş ve isimlerini altın harflerle tarihin iftihar dolu sayfalarına yazdırmışlardır.
37-Kerbela vakasında 8 baba oğul düşman ordusuna esir düşmüştür ve çocuklardan ergenlik çağına ulaşan sadece İmam Seccad (a.s) ve Ömer b. Hasan’dı. Esir düşen o sekiz baba oğul şunlardır: İmam Zeynelabidin, İmam Muhammed Bakır (a.s), Ömer b. Hasan, Hasan b. Hasan, Zeyd b. Hasan, Ömer b. Hasan, Muhammed b. Ömer b. Hasan ve Muhammed b. Hasan
38-İmam Hüseyin (a.s) Aşura günü ordu komutanlığını birçok yaranına vermiştir; Zuheyr b. Giyn ve Habib b. Mezahir ordunun sağ ve sol tarafının komutanlığını, Hz. Ebulfazl Abbas (a.s) ve Hz. Seyyidü’ş-Şüheda İmam Hüseyin’in (a.s) kendisi de ordunun kalbi sayılan merkez komutanlığını üstlenmişlerdi.
39-Diğer taraftan Ömer Sa’d’da ordusunun komutanlığı çeşitli canilere devretmişti: Amr b. Haccac ve Şimr ordunun sağ ve sol tarafının, Amr b. Kays ve Şebes b. Rabii ise süvari ve piyade askerlerin komutanlığını üstlenmişlerdi.
Selam Olsun Hüseyin'e, Selam Olsun Hüseyin'in Evladına, Selam Olsun Ali b. Hüseyin'e ve Selam Olsun Hüseyin'in Ashabına!
Allah'ım! Hüseyin'in şefaatini bizlere nasip et, düşmanlarını da ezelden ebede hiç kimseyi cezalandırmadığın acı bir azapla cezalandır. Amin!
Kaynak: Ebna
www.welayet.com
KERBELA HAKKINDA 40 FAYDALI İSTATİSTİKSEL BİLGİ
1-İmam Hüseyin’in (a.s) kıyamı Yezid’e biat etmekten sakındığı günden Aşura gününe kadar 175 gün sürmüştür.
2-Şehitler efendisinin kıyamı Medine’den başlamış ve Kerbela’da son bulmuştur. Bu kıyamın bir haftası Medine’de, 4 ay 10 günü Mekke’de, 23 günü Mekke Kerbela arasında (Muharrem’in ikisinden Muharrem’in onuna kadar) geçmiştir.
3-Mekke’den Kufe arasında bugün ikametgâh ve konaklama yeri olarak adlandırdığımız birçok menzil vardı. Seyyidü’ş-Şüheda Mekke’den Kufe’ye giderken 18 menzilden geçmiştir.
4-Bu menzillerin birbirleriyle mesafesi yaklaşık 3 ve 5 fersah arasında değişiyordu.
5-İmam Hüseyin (a.s) Mekke’de olduğu zaman yaklaşık 12 bin mektup aldı; bu davet mektuplarında İmam Hüseyin’den (a.s) Kufe Şehri’ne gitmesi ve bölge halkına yardım etmesi istenmiştir.
6-İmam Hüseyin’in (a.s) elçisi yani Müslim b. Akil Kufe’ye vardığında yaklaşık 18 bin kişi ona biat etti. Kimilerine göre biat edenlerin sayısı 25 bin ve kimilerine göre de 40 kişiydi.
7-Nahiye-i Mukaddese Ziyaretnamesi’nde Ebu Talib’in evlatlarından 17 tanesi Kerbela şehidi olarak zikredilmiştir.
8-Kerbela şehitleri arasında Haşimoğulları’ndan 3 çocuk vardı.
9-Kerbela vakasında Haşimoğulları’ndan toplam 33 kişi yüce şehadet mertebesine nail oldu; İmam Hüseyin (a.s), İmam Hüseyin’in (a.s) üç evladı, 9 kişi İmam Ali’nin (a.s) evlatlarından, dört kişi İmam Hasan Mücteba’nın (a.s) evlatlarından, on iki kişi Akil’in evlatlarından, dört kişi Cafer b. Ebu Talib’in evlatlarından. Hatırlatmak gerekir ki muhtelif kaynak kitaplarında bu rakam 18 ila 30 kişi arasında değişmektedir.
10-Mukaddes Nahiye Ziyaretnamesi’nde ve diğer kaynaklarda Seyyidü’ş-Şüheda (a.s) ve Haşimoğulları Hanedanı’nın haricinde 82 Kerbela şehidinin adı zikredilmiştir. Adı geçen şehitlerin haricindeki diğer şehitlerin isimleri sonradan yazılan kaynaklarda açıklanmıştır.
11-İmam Hüseyin’in (a.s) Kufeli yaranlarından şehit olanların sayısı toplam 138 kişidir.
12-Kerbela şehitlerinin arasında 15 hizmetkâr ve kölenin adı göze çarpmaktadır.
13-Kerbela vakasından sonra düşman ordusu bazı Kerbela şehitlerinin mübarek kafalarını bedenlerinden ayırarak kendileriyle Kufe’ye götürdüler. Düşman askerleri bu vakada 78 şehidin mübarek kafasını aralarında taksim ettiler. Bu arada Beni Kinde Kabilesi’nin reisi Kays b. Eş’as 13 şehit kafası, Hevezan Kabilesi başkanı Şimr 12, Beni Temim Kabilesi 17, Muzhec Kabilesi 6 ve diğer kabilelerden olanlar da 13 şehidin mübarek kafasını götürdü.
14-İmam Hüseyin’in (a.s) şehit edilmesinden sonra Hazretin mübarek bedenine otuz üç mızrak darbesinin dışında otuz dört de kılıç darbesi vuruldu. Yani toplam 67 mızrak ve kılıç darbesi hazretin mutahhar bedenine vuruldu. İmam Hüseyin (a.s) şehit edildiğinde 57 yaşındaydı.
15-Seyyidü’ş-Şüheda (a.s) şehit edildikten sonra yaklaşık on düşman askeri atlarını hazretin mukaddes bedenine sürdü.
16-Kufe’den gelen düşman ordusu süvarilerinin sayısı 33 bin kişiydi; ilk merhalede sayıları 22 bindi; Ömer Sa’d komutasında 6 bin, Sinan, Urve b. Kays ve Şimr b. Şebes b. Rabii adlı şahısların her birinin komutasında da 4 bin süvari vardı. Sonra Yezid b. Rikab Kelbi 2 bin süvari, Hasin b. Numeyr 4 bin, Mazeni 3 bin ve Nasr Mazeni de emir komutalarında bulunan 2 bin süvariyle şehitler efendisi Hz. İmam Hüseyin’e (a.s) karşı savaşmak için Kerbela’ya geldiler.
17-Hz. Seyyidü’ş-Şüheda (a.s) Aşura günü 10 kişi için mersiye okumuş, şehadetlerinde konuşma yapmış, haklarında dua etmiş ve katillerine de beddua etmiştir. O, 10 fedakâr şehit şunlardı: Hz. Ali Ekber (a.s), Hz. Ebulfazl Abbas (a.s), Hz. Kasım (a.s), Abdullah b. Hasan (a.s), Hz. Abdullah Razii Ali Asgar),Müslim b. Avsece, Habib b. Mezahir, Hürr b. Yezidi Riyahi, Züheyr b. Giyn ve Cevn
18-İmam Hüseyin (a.s) iki vefalı dostu Müslim b. Akil ve Hani b. Urve’nin şehadetlerinde onlara selam ve rahmet göndermiştir.
19-Hz. Seyyidü’ş-Şüheda (a.s) Kerbela vakasında şehitlerden yedisinin başucuna gitmiştir, o yüce şehitler şunlardır: Müslim b. Avsece, Hürr b. Yezidi Riyahi, Vazih Rumi, Cevn, Hz. Ebulfazl Abbas, Hz. Ali Ekber ve Hz. Kasım; hazret yalın ayakla gitti.
20-Aşura günü düşman askerleri Kerbela şehitlerinden Abdullah b. Umeyr Kelbi, Amr b. Cünade ve Abbas b. Ebi Şebib Şakiri’nin mübarek kafalarını bedenlerinden ayırarak İmam Hüseyin’e (a.s) taraf attılar.
21-Kerbela şehitlerinden üçünün yani Hz. Ebulfazl Abbas (a.s), Hz. Ali Ekber (a.s) ve Abdurrahman b. Umeyr’in (r.a) mübarek bedenleri düşmanlar tarafından paramparça edildi.
22-Elim Kerbela vakasında çocuk ve henüz ergenlik çağına ulaşmamış beş kişi şehadet şerbeti içti;
1-Abdullah b. Hüseyin (İmam Hüseyin’in süt emen yavrusu)
2-Abdullah b. Hasan
3-Muhammed b. Ebi Said b. Akil
4-Kasım b. Hasan
5-Amr b. Cünade Ensari
23-Kerbela şehitlerinden beşi Resul-i Ekrem’in (s.a.a) sahabesindendi;
-Enes b. Hars Kâhili
-Habib b. Mezahir
-Müslim b. Avsece
-Hani b. Urve
-Abdullah b. Buktar Umeyri
24-Kerbela vakasında 15 köle ve hizmetkâr İmam Hüseyin’in (a.s) safından ve yanında yer alarak yüce şehadet derecesine nail oldu;
-Nasr ve S’ad; İmam Ali’nin (a.s) iki hizmetkârı
-Menhac; İmam Hasan’ın (a.s) hizmetkârlarından
-Eslem ve Garib; İmam Hüseyin’in (a.s) iki hizmetkârı
-Hars; Hz. Hamza’nın hizmetkârı
-Cevn; Ebuzer Gifari’nin (r.a) hizmetkârı
-Rafi; Müslim Ezdi’nin hizmetkârı
-Sa’d: Ömer Saydavi’nin hizmetkârı
-Salim; Benil Medine’nin hizmetkârı
-Salim; Abdi’nin hizmetkârı
-Şevzeb; Şakir’in hizmetkârı
-Şeyb; Hars Cabiri’nin hizmetkârı
-Vazih; Hars Selmani’nin hizmetkârı
Yukarıda adı zikredilen 14 köle Kerbela’da şehit oldu. İmam Hüseyin’in (a.s) Selman adında bir hizmetkârı daha vardı. İmam Hüseyin (a.s) tarafından bir görev için Basra’ya gönderilmiş ve orada şehit edilmişti.
25- İmam Hüseyin’in (a.s) yaranından Sevar b. Sumame ve Saydavi adlı iki kahraman Aşura günü düşmana esir düştüler ve hunharca şehit edildiler.
26-İmam Hüseyin’in (a.s) yaranından dört tanesi İmam Hüseyin’in (a.s) şehit edilmesinden sonra Kerbela’da şehit edildiler; Sa’d b. Hars ve kardeşi Ebul Hatuf, savaş sırasında yaralanan Suveyd b. Ebi Mutaa ve Muhammed b. Ebi Said b. Akil
27-Kerbela şehitlerinden yedisi babalarının gözleri önünde yüce şehadet derecesine nail oldu; Hz. Ali Ekber, Abdullah b. Hüseyin, Amr b. Cünade, Abdullah b. Yezid, Ubeydullah b. Yezid, Mecma b. Aiz ve Abdurrahman b. Mes’ud
28-Kerbela’da yüce şehadet mertebesine nail olan tek kadın Abdullah b. Umeyr Kelbi’nin değerli eşi Ümmü Veheb’dir.
29-Kerbela vakasında kadınlardan beş tanesi bazı nedenlerden dolayı çadırlardan dışarı çıkarak düşmana saldırdı ve ya onlara itirazda bulundular. O değerli kadınlar şunlardır; Hz. Zeyneb-i Kubra (s.a), Müslim b. Avsece’nin cariyesi, Amr b. Cünade’nin annesi, Abdullah b. Umeyr Kelbi’nin annesi
30-Kerbela vakasında Haşimoğulları’ndan yüce şehadet derecesine nail olan ilk kişi Seyyidü’ş-Şüheda Hz. İmam Hüseyin’in (a.s) oğlu Hz. Ali Ekber’dir. Hz. Ali Ekber (a.s) şehit edildiğinde 27 yaşındaydı.
31-Kerbela şehitlerinden dadece Hz. Ali Asgar ve Hürr b. Yezidi Riyahi’nin mübarek kafası bedenlerinden ayrılmadı, onların haricinde tüm şehitlerin mübarek başları bedenlerinden ayrıldı ve tıpkı savaş ganimeti gibi azgın düşmanlar arasında taksim edildi. İmam Hüseyin’in (a.s) şehadetinden sonra Yezid’in ordusundan 10 azgın cani imamın eşyaları yağmaladı. Hazretin yağmalanan eşyaları şunlardı; gömlek, iç giysi, cübbe, ayakkabılar, zırh, yüzük, miğfer ve kılıç
32-Kanlı Aşura olayı Hicretin 61. Yılının 10. Muharrem’i Cuma günü vuku bulmuştur.
33-İmam Hüseyin (a.s) şehit edildiğinde 57 yaşında, oğlu Hz. Ali Ekber (a.s) ise 27 yaşındaydı.
34-Mukaddes Nahiye Ziyaretnamesi’nde Ebu Talib (a.s) evlatlarından on üç tanesinin mübarek ismi zikredilmiştir.
35-Aşura günü Kerbela çölüne 2 metre aralıklarla toplam 60 çadır kurulmuştu.
36-Cünade b. Hars, Abdullah b. Umeyr Kelbi ve Müslim b. Avsece aileleriyle birlikte Kerbela’ya İmam Hüseyin’in (a.s) huzuruna gelmiş ve isimlerini altın harflerle tarihin iftihar dolu sayfalarına yazdırmışlardır.
37-Kerbela vakasında 8 baba oğul düşman ordusuna esir düşmüştür ve çocuklardan ergenlik çağına ulaşan sadece İmam Seccad (a.s) ve Ömer b. Hasan’dı. Esir düşen o sekiz baba oğul şunlardır: İmam Zeynelabidin, İmam Muhammed Bakır (a.s), Ömer b. Hasan, Hasan b. Hasan, Zeyd b. Hasan, Ömer b. Hasan, Muhammed b. Ömer b. Hasan ve Muhammed b. Hasan
38-İmam Hüseyin (a.s) Aşura günü ordu komutanlığını birçok yaranına vermiştir; Zuheyr b. Giyn ve Habib b. Mezahir ordunun sağ ve sol tarafının komutanlığını, Hz. Ebulfazl Abbas (a.s) ve Hz. Seyyidü’ş-Şüheda İmam Hüseyin’in (a.s) kendisi de ordunun kalbi sayılan merkez komutanlığını üstlenmişlerdi.
39-Diğer taraftan Ömer Sa’d’da ordusunun komutanlığı çeşitli canilere devretmişti: Amr b. Haccac ve Şimr ordunun sağ ve sol tarafının, Amr b. Kays ve Şebes b. Rabii ise süvari ve piyade askerlerin komutanlığını üstlenmişlerdi.
Selam Olsun Hüseyin'e, Selam Olsun Hüseyin'in Evladına, Selam Olsun Ali b. Hüseyin'e ve Selam Olsun Hüseyin'in Ashabına!
Allah'ım! Hüseyin'in şefaatini bizlere nasip et, düşmanlarını da ezelden ebede hiç kimseyi cezalandırmadığın acı bir azapla cezalandır. Amin!
Kaynak: Ebna
www.welayet.com
Yorum