BİSMİLLAHİR RAHMANİR RAHİM
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
bundan sonra… imam Hüseyinin a.s şehadeti İslam tarihindeki çok büyük olaylardan birisidir. bu olayı Rasulullah s.a.a sağlığında haber vermiş, ümmetine imam Hüseyinin a.s şehit edileceğini haber vermiştir. kendisi imam Hüseyinin a.s şehadeti için ağlamış, göz yaşı dökmüştür. gerçekten de Aşure olayı insalık tarihinin en şanlı sayfalarından aynı zamanda en karanlık sayfalarındandır. insanlık tarihinin en şanlı sayfalarından birisi olması imam Hüseyinin a.s zulme tabii olmaması, isyan etmesi, zillete boyun eğmemesi ve tüm insanlığa bunu öğretmesi hasebi iledir. insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından birisi olması ise Yezid, Ömer b. Sad, Ubeydullah b. Ziyad, Şimr b. Zilcevşen gibi alçakların çocukları, kadınları günlerce susuz bırakıp, toplu katliam etmesi hasebi iledir. bu öyle bir olaydır ki, öyle bir şehadettir ki, bu şehadet için ins ve cinnin efendisi Rasulullah s.a.a ağlamıştır, cinler ağlamıştır, gökler ve yerler ağlamıştır. biz inşaAllah bu yazımızda imam Hüseyinin a.s şehadeti için Rasulullahın s.a.a, cinlerin, göklerin ve yerlerin ağlaması hakkında sahih hadisler (Şii ve Sünni kaynaklı) aktaracağız. işimizde Allaha tevekkül ediyor ve yanlızca Ondan yardım diliyoruz.
nasibilerin imamlarından ibni Kesir telif ettiği tarih kitabı "el Bidaye ven Nihaye"de konu hakkında şöyle diyor:
Rasûlullah s.a.v, dünya ve ahirette ademoğlunun efendisidir. Allah, onun ruhunu kendisinden Önceki peygamberler gibi teslim aldı, vefat ettirdi. Ama hiç kimse, ne onun ne de diğer peygamberlerin vefat günlerini şu bilgisiz Rafizilerin Hz. Hüseyin’in ölüm gününü matemle geçirişleri gibi matemle geçirmemektedir. Ve hiç kimse bütün bu yüksek şahsiyetlerin vefat günlerinde Hz. Hüseyin’in öldürüldüğü günde güneşin tutulması ve semada kızarıklığın belirmesi gibi harika hallerden birinin zuhur ettiğini iddia etmemiştir.
ibni Kesir, "El Bidaye ven Nihaye", 8/327-333
nasibilerin imamı, hafız, tarihçi, hadisçi ve s. olan bir şahıs bu kadar asab ile Rafizilere saldırıyor, bilgisizlikle itham ediyor. çok merak ediyoruz acaba bu adam sakince kendi kaynaklarını araştırıp hakikatin ne olduğunu öğrenemezmiydi? biz nasibilerin imamına bizzat nasibilerin kendi kaynaklarından cevap vereceğiz. o zaman kimin bilgisiz olduğu her kes için açıklığa kavuşacak. ilk önce, Rasulullahın s.a.a imam Hüseyin a.s için ağlaması:
İmam Ahmed b. Hanbel, Abdullah’ın babasının şöyle dediğini rivayet etmiştir: "Ben, Ali ile beraber yolda gidiyordum. Onun ibriğini taşıyordum Ninova’ya vardığımızda o Siffin’e doğru giderken şöyle seslendi: "Sabret ey Ebu Abdillah, sabret ey Ebu Abdillah, Fırat kıyısına vardığında sab ret."
Ben kendisine böyle demekle neyi kasdettiğini sordum. O da şu cevabı verdi: Bir gün Rasûlullahın s.a.a yanına gitmiştim, gözlerinden yaşlar akmaktaydı. Kendisine sordum: "Ya Rasûlallah, niçin ağlıyorsun?" dedi ki "Az önce Cebrail yanımdaydı, kalkıp gitti. Bana, Hüseyin’in Fırat kıyısında öldürüleceğim söyledi ve istersem, öldürüleceği yerin toprağını bana koklatabileceğini de söyledi. Elini uzattı, bir avuç toprak getirip bana verdi. Ben de o toprağı görünce gözlerime hakim olamadım, yaşlar akmaya başladı."
ibni Kesir, "El Bidaye ven Nihaye", 8/327-333
ikinci olarak, cinlerin imam Hüseyin a.s için ağlaması:
وقد روى حماد بن سلمة ، عن عمار بن أبي عمار ، عن أم سلمة أنها سمعت الجن تنوح على الحسين بن علي . وهذا صحيح
… Ümmü Selemeden r.a şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Ben cinlerin Hüseyin için ağladıklarını duydum"
Heysemi: hadis sahihtir
Heysemi, "Mecmeuz Zevaid", hadis 15179
Taberani, "Mucemul Kebir", hadis 2868
حدثنا أبو حامد بن جبلة ، قال : ثنا محمد بن إسحاق ، حدثني أبو بكر بن خلف ، ثنا محمد بن الحجاج ، عن معروف بن واصل ، عن حبيب بن أبي ثابت ، قال : « سمعت الجن ، تنوح على الحسين ، وهي تقول : مسح الرسول جبينه فله بريق في الخدود أبواه من عليا قريش جده خير الجدود »
… Habib b. Ebi Sabit buyuruyor: "Ben cinlerin Hüseyin için ağladıklarını duydum"
Ebu Naim İsfahani, "Marifetus Sahabe", 5/332, hadis 1686, 1687 ve 1688
şimdi de göklerin ve yerlerin imam Hüseyinin a.s şehadeti için ağlaması:
15161- وعن أم حكيم قالت : قتل الحسين وأنا يومئذ جويرية فمكثت السماء أياما مثل العلقة
رواه الطبراني ورجاله إلى أم حكيم رجال الصحيح
15161… Ümmü Hekimden rivayet edilmiştir: Hüseyin şehit edildiği gün ben küçük kızdım gökyüzü bir kaç gün kırmızı renkte kaldı.
Heysemi: Taberaniden rivayet edilmiştir ve ravileri sahihtir.
Heysemi, "Mecmeuz Zevadi", 9/316, hadis 15161
imam Hüseyin a.s için Rasulullah s.a.a, cinler, gök yüzü ve yerler ağlamıştır. buraya kadar yazdıklarımız nasibilerin kendi kaynaklarından sahih hadislerdi ve nasibilerin kendileri içindi. şimdi de Şii kaynaklara bakalım:
حـدثـنـى مـحمد بن جعفر الرزاز، عن محمد بن الحسين ، عن الحكم ابن مسكين ، عن داود بن عـيـسـى الانـصـارى ، عـن مـحـمـد بـن عـبـد الرحـمـن بـن ابـى ليـلى عـن ابـراهـيـم النـخـعـى قـال : خـرج امـيـرالمـومـنـين عليه السلام فجلس فى المسجد و اجتمع اصحابه حوله و جاء الحـسـيـن عـليـه السـلام حـتـى قـام بـيـن يـديـه فـوضـع يـده عـلى راسـه فـقـال : يـا بـنـى ان الله عـبـر اقـوامـا بـالقـرآن ، فـقـال : فـمـا بـكـت عـليـهم السماء و الارض و ما كانوا منظرين . و اميم الله ليقتلنك بعدى ، ثم تبكيك السماء و الارض
Emirulmuminin (imam Ali aleyhisselam) mecidde oturdu ve ashabı onun yanında toplandı. bu vakit Hüseyin a.s geldi ve babasının karşısında durdu. imam a.s elini Onun başının üzerine koydu ve: Oğlum, Allah kavimleri Kuran vesilesi ile kötüledi ve buyurdu: "Onlar için ne gök, ne yer ağladı ve onlar (azabı) ertelenenler de olmadı." Duhan suresi 29-cu ayet
Allaha yemin ederim ki, seni benden sonra katl edecekler, gökler ile yerler ise senin için ağlayacaklar.
وحـدثـنـى مـحـمـد بـن جـعـفـر، عـن محمد بن الحسين ، عن وهيب بن حفص النحاس عن ابى بـصـيـر، عـن ابـى عـبـد الله عليه السلام قال : ان الحسين عليه السلام بكى لقتله السـمـاء و الارض و احـمـرتـا، ولم تـبـكـيـا عـلى احد قط الا على يحيى بن زكريا، و الحسين بن على عليه السلام
Ebu Abdullah (imam Cafer Sadık aleyhisselam) buyurdu: "Hakikaten gökler ve yer Hüseyin a.s için ağladı ve kızardı. Onlar (gök ve yer) Yahya ve Hüseyinden a.s başka hiç kimse için ağlamamıştır."
و حدثنى على بن الحسين بن موسى بن بابويه ؛ و غيره ، عن سعد بن عبد الله ، عن مـحـمـد بـن عـبـد الجـبـار، عـن الحسن بن على بن فضال ، عن حماد بن عثمان ، عن عبد الله بن هـلال قـال : سـمعت ابا عبد الله عليه السلام يقول : ان السماء بكت على الحسين بن على و يـحـيـى بـن زكـريـا، ولم تـبـك عـلى احـد غـيـرهـمـا، قـلت : و مـا بـكـاوهـا؟ قـال : مـكـثـت اربـعـيـن يـومـا تـطـلع كالشمس بحمرة و تغرب بحمرة قلت : فذاك بكاوها؟ قال : نعم
Ebu Abdullah (imam Cafer Sadık aleyhisselam) buyurdu: "Hakikaten gök Hüseyin b. Ali ve Yahya b. Zekeriyyadan başka hiç kimse için ağlamamıştır." imama a.s sordum: "(onların) ağlaması nasıldır?" buyurdu ki: "Gök yüzü 40 gün durdu, Güneş kırmızı renkte doğdu ve kırmızı renkte battı" dedim ki: "bu onun ağlamasımıdır?" Buyurdu ki: "evet"
ibni Kesir gibi nasibilere ve onların izleyicilerine kendi kaynaklarını incelemelerini, onları bilgisizce insanları itham etmeğe, bozuk bir asap ile onlara saldırmaya iten seleflerinden aldıkları vahşi "sünne"yi terk etmelerini tavsiye ederiz. yoksa bunun zararı bize değil, kendilerine olacaktır. zira hakk her zaman aşikardır. onların gizlemeğe çalıştıkları hakikatler ortaya çıktıkca hem bu dünyada ve hemde ahirette zelil olacaklardır.
Yorum