Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Hz. Adem a.s'dan önce yaratılan, Mukaddes iki Nur

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Hz. Adem a.s'dan önce yaratılan, Mukaddes iki Nur

Selmani Farisi Rivayet eder: Resulullah s.a.a'den duydum. Buyuruyordu ki: "Ben ve Ali, Adem (a.s) yaratılmadan on dört bin yıl önce, Allah'ın karşısında tek bir nur idik. Hak Teala Adem'i yarattığı zaman o nuru ikiye böldü. Bir bölümü ben oldum diğer bölümü Ali."

Er Riyazun Nazre c.2 s.164
    Ahmed bin Hanbel, Menakıb
    Zehebi, Mizan'ul İtidal c.1 s.235
    Ayrıca bu rivayeti İbni Asakirde kendi Tarihinde nakletmiştir.

Ynt: Hz. Adem a.s'dan önce yaratılan, Mukaddes iki Nur

Bureyde rivayet etmektedir: Hz. Resulullah s.a.a bir defasında, Ali'yi ordu komutanlığına atayarak Yemen'e ve Halid bin Velid'i de başka bir ordunun komutanlığına atayıp Cebel'e gönderdi ve bu iki ordu birleştiği zaman bütün sorumluluğu Ali üstlenecektir buyurdu. Ordular yola koyulup düşmanla karşılaşarak onları yendi ve müslümanlar o güne kadar görülmemiş oranda ganimet elde ettiler. Ali esirler arasından Humusa mahsuben kendine bir köle ayırdı. Halid bin Velid, Bureydeyi yanına çağırarak, bu köleyi ganimetlere kat ve hemen Medineye git ve Ali'nin yaptıklarını Peygambere anlat, dedi. Bureyde süratle Medineye vardığında, Peygamber daha evinden çıkmamışken bazı müslümanlar da hazretleriyle görüşmek için kapısının önünde, (mescidde) bekliyorlardı.

Bureydeyi görünce savaşın sonucunu sordular, O da; Allah'ın lütfu ile savaş iyi sonuçlandı ve Yemen müslümanlarca fethedildi, dedi. Medineye gelişinin sebebini sordular, Bureyde: Ali humus olarak kendine bir köle almıştır, bende bunu Peygambere bildirmek için geldim, dedi. Orada bulunanlardan bazıları, bunu bir an evvel Peygambere bildirmesi için Bureydeyi teşvik ediyor ve: senin vereceğin raporla Ali Peygamberin yanında itibar kaybedecektir, diyorlardı. Resulullah s.a.a bütün konuşulanları duymuştu. Rahatsız olarak evinden çıkarken buyurdu ki:

Niçin bazılarınız Ali'yi eleştirip arkasından konuşuyorsunuz? Biliniz ki her kim Ali'yi kınarsa beni kınamıştır! O'ndan uzaklaşan benden uzaklaşmıştır. Hakikat şu ki ben Ali'denim Ali de benden. Ali benim doğamdan yaratılmıştır; bende İbrahim a.s'ın doğasından ve ben İbrahim a.s'dan daha faziletliyim, buyurarak şu ayeti okudu:

"Birbirinden türemiş bir soydur onlar ve Allah duyar, bilir"

Efendimiz, Bureydeye dönerek; bilmezmisin ki, Ali'nin humus olarak aldığı köleden çok daha fazlasını alma hakkı vardır ve o benden sonra sizin velinizdir buyurdu.

Bureyde diyor ki: Ben bu fırsattan yararlanarak Resulullah'a: Sizinle olan sohbetim hakkı için mübarek elinizi veriniz ve yeniden şereflendiğim islam için biatlaşın benimle, dedim. Ve biat yenilendikten sonra Peygamberin yanından ayrıldım.

Heysemi c.9 s.128
    Teberani, El Evsat

Az bir farklılıkla:

Hatibi Bağdadinin, Tarihi Bağdadının c.6 s.58'de İmam Musa bin Cafer a.s'dan nakledimiştir.

Yorum

Ynt: Hz. Adem a.s'dan önce yaratılan, Mukaddes iki Nur

Beni seven, benim yaşamımla yaşayıp benim ölümümle ölmek isteyen ve ağaçlarını Allah'ın özenle diktirdiği "ADN" cennetinde benimle bulunmak isteyen herkes benden sonra Ali'yi sevsin, onu sevenide sevsin ve benden sonra ki İmamları izlesin. Çünkü onlar benim ıtarıtımdırlar, benim doğamdan yaratılmışlardır. İlim ve faziletini inkar edip Silai Rahmi (akrabalık bağını) kesenlere yazıklar olsun. Bunu yapanlar benim şefaatime nail olmayacaklardır.

Ebu Nuaym, Hilyetul Evliya c.1 s.84, İbni Abbas kanalı ile...

Yorum

YUKARI ÇIK
      Çalışıyor...
      X