Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Hz. Ali'nin Anlattığı Bu Kişi Kim?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Hz. Ali'nin Anlattığı Bu Kişi Kim?

"Allah'tan korkun, düşünceler gönlünü alan, korku bedenini yoran, gece namazları uykusunu kendisine harâm eden, ümit, gündüzlerini susuzlukla geçirten, akıllı-fikirli kişinin korktuğu gibi. Sakınıp çekinmek, öyle kişiyi nefis isteklerine uymaktan men etmiştir; Hakk'ı anmak, başka sözlerden dilini almıştır; korkuyu, emin olmaktan daha öne salmıştır; dosdoğru yoldan alıkoyan düşünceler bir yanda kalmıştır; dileğine varan yola gitmek için yoların en doğrusuna, en aydınına dalmıştır. Onu aldatmamıştır aldatan, kandıran şeyler; gözlerini örtmemiştir, kapatmamıştır şüpheli şeyler; oysa ki müjde ferahlığını, sevincini elde etmiştir; en tatlı uykusuna, esenlik nimetleriyle yatmıştır, soru gününden eminliğe yetmiştir. Gerçekten de şu çabucak geçilen geçitten geçip gitmiştir; ilerde varılacak yerin azığını önceden tedarik etmiştir; ürkmüştür de işe koyulmuştur; mühleti fırsat bilip tez davranmıştır; isteğe rağbet eylemiştir; korkulacak şeyden kokmuştur; bugünden yarını gözetmiştir; varılacak olan, önünde bulunan âleme bakmıştır, görmüştür. Artık cennet yeter sevâp olarak, mükâfât olarak; cehennem yeter azâp olarak, mücâzât olarak; Allah yeter öç almak ve yardım etmek bakımından ve kitap yeter delil getiriş ve düşmanlığa kalkış bakımından."

Mutlaka bilinen kişilerden biridir ama kim? Benim pek tarihi bilgim yok. Muhtar geldi aklıma. Bir de Ehl-iBeyt 'ten Zeyd vardı o da kıyam etmişti.

Ynt: Hz. Ali'nin Anlattığı Bu Kişi Kim?

burdaki tanım, gerçek bir müminin nasıl olması gerektiğiyle ilgili genel bir tanımdır.belli bir kişiye ait değil yani.
    "Allah'ım, sen, (Resul ve Ehl-i Beyt'ine) ilk zulmedeni benim özel lanetime mazhar eyle.

علی ♥علی ♥علی MEN ALİYYEL MURTAZA' NIN NÖKERİYEM علی ♥علی ♥علی

Yorum

Olur mu kardeşim hiç? Belirli bir kişi tabi ki.

Yorum

İmamın birçok yerde mu'minin bu şekildeki genel özelliklerini anlattığı vaki olmuştur, hatta bir seferinde "bana mu'minlerin özelliklerini anlat" diye soran bir ashabına anlatmış ve adam oracıkta yığılıp kalmıştır.

Bu bakımdan genel bir kişiyi ifade etmesi çok önemli değildir, zaten de illa ki buna uyacak kişiler aramak gerekirse örnekleri vardır, Kumeyl'dir, Selman'dır vb. Yani esas konu o değil, esas konu imam (a.s)'ın bize misal vermesi ve yol göstermesidir.

Yorum

Hz. Ali'yi pek anlamamışsınız.

Yorum

Öyleyse buyurun sizden dinleyelim ve eksiğimizi görüp de anlayalım.

Yorum

İmam oğluna vasiyetinde ben öncekiler gibi ömür süremedim ama onları tanıdım bildim hatta onlarla beraber yaşamışa döndüm der. Hz. Ali sizin zannetiğiniz gibi zaaf bir mertebede olsa örnek verirken aklına nokta atışı bir örnek gelmez, bizim gibi ya da en fazla sıradan alim veli gibi bir çeşit genellemeyle karşılık verir. Hemmam Hazreti Ali'ye çekinenleri anlat diyince o çekinenleri anlatmıştır. O da orada can vermiştir. Ama Hz. Ali Peygamberden sonra ilmin zirvesi olduğu için onun için görme bilmede sınırı yoktur. En uç örneği görür ordan verir bilgiyi. Nechul Belaga'da : Allah'ın yarattıklarından en sevmediği iki kişidir ki.. , Allah kullarının en sevgili olanı o kuldur ki.., bir diğeri var adını bilgin takar.. gibi hutbeler bir bir insan anlatımıdır. Misal:

"Duyup korkan, suç işleyip nâdim olan, itirafta bulunan, korkup kulluğa yönelen, ibâdete koyulan, çekinip tâatlere başlayan, iyice bilip, inanıp güzel işler işleyen, ibret alıp kendine gelen, çağrıya uyup kötülükten geçen, geri dönüp tövbe eden, uyup yürüyen, gösterilen ve gören kişinin korktuğu gibi korkun, çekindiği gibi çekinin Allah'tan."

Gösteren: Hz. Ali.
              Gören: Falan Zat.

Yorum

YUKARI ÇIK
              Çalışıyor...
              X