Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

hz.ali'yi(as) sevmek

Daraltma
Bu konu kapanmıştır.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

hz.ali'yi(as) sevmek

[quote author=HidayetVerYarab link=topic=19237.msg116266#msg116266 date=1296113863]
    Kuran sade sevgi ile şefaat beklemek yerine kurtuluşun reçetelerini bizlere nasıl sunuyor?
    - Bilesiniz ki, Allah’ın dostlarına hiçbir korku yoktur. Onlar üzülmeyeceklerdir de (Yunus 62)
    - “Şüphesiz Rabbimiz Allah’tır” deyip sonra da dosdoğru olanlara hiçbir korku yoktur, onlar üzülmeyecekler de.

(Ahkaf 13)
    - Tarafımdan size bir yol gösterici (peygamber) gelir de kim ona uyarsa, onlar için herhangi bir korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir” dedik. (Bakara 38)
    - Ey Adem oğulları! Size kendi içinizden âyetlerimi anlatacak peygamberler gelir de kim (onlara karşı gelmekten) sakınır ve kendini ıslah ederse, onlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir (A’raf 35)
    - Hayır, öyle değil; iyilik yaparak kendini Allah'a veren kimsenin ecri Rabbi'nin katındadır. Onlara korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir.2/Bakara-112
    - Mallarını Allah yolunda sarfedip sonra sarfettikleri şeyin ardından başa kakmayan ve eza etmeyenlerin ecirleri Rablerinin katındadır. Onlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir.2/Bakara-262
    - İnanıp yararlı işler işleyenlerin, namaz kılıp, zekat verenlerin Rab'leri katında ecirleri vardır. Onlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir.2/Bakara-277
    - Allah, [b]müttakileri (sorumluluk bilinciyle sakınanları) başarılarından ötürü kurtarır[b]. Onlara hiçbir kötülük gelmez; onlar üzülmezler.39/Zümer-61

Yukarıdaki ayetlere benzer pek çok ayet daha sıralayabilirim fakat işin özünü burada aktarmaya çalışıyorum.[/quote]
    peki Allah dostu, muttaki nasıl olunur? söylermisin bana birisi günde 1000 rekat namaz kılsa, ömrünün tamamını oruçla geçirse ama Allah Resulunun s.a.a emrine itaat etmese muttakimidir? Allah dostumudur?

Yorum

hz.ali'yi(as) sevmek

[quote author=zeydiyye link=topic=19237.msg116346#msg116346 date=1296154653]
      Ali (a.s.), Peygamber'in (s.a.v.) onun hakkında şöyle buyurduğunu bildirir:

"Senin hakkında iki grup helak olacaklar: Aşırı derecede seni sevenler ve aşırı derecede seninle düşmanlık edenler.
      [/quote]
      Rasulullaha s.a.a yalan nispet etmeğe utanmıyormusunuz Zeydiyye hanım? Rasulullah s.a.a öyle değil, böyle buyurmuştur: "ey Ali, senin uğrunda 2 gurup helak olacaktır. seni sevmekte aşırı giden ve sana düşman olanlar" sende hadisin içine alıp "aşırı derecede düşmanlık edenler" sözün eklemişsin. şimdi soru şu: Alalhın kitabında sevgisini farz kıldığı ve Rasulun s.a.a da açıkca "münafıktan başkası sana buğzetmez" dediği kimseyi sevmeyen İslamın neresindedir? yoksa sen imam Aliye a.s buğuz etmenin dozunumu ayarlayıp Aliye a.s buğuz için kapımı açmaya çalışıyorsun? ...EDİT... Vallahi Alinin a.s düşmanları rezil olacaktır.

kaldı ki, aynı hadis imam Aliden a.s de rivayet edilmiştir, hatta bunu kendinde kopyalamıştın: Zeydiyyenin kopyaları

bizde cevap vermiştik, şimdi de genişleterek tekrarlıyoruz. imam Alinin a.s imametini inakr edenlerde, Onun a.s hakkında guluv edip -haşa- "ilahtır" diyenlerde helak olacaklardır. tıpkı Hz. İsa a.s hakkında ihtilafa düşenler gibi. bir gurup (yahudiler) Hazretin nübüvvetini inkar ettiler, srıdan bir insandır dediler. bugünkü yahudiler biraz tutumlarını değiştirip "bir azizdir ama kesinlikle nebi değil" dediler. diğer gurup (hristiyanlar) guluv ettiler ve "İsa Allahtır", "Allahın oğludur" ve s. dediler. bir diğer gurupta (müslümanlar) Hazreti Allahın emr ettiği gibi kabullendirler. Hz. imam Alinin a.s durumuda aynıdır. bir gurup Hazretin imametini inkar etti. bu gurup Ahmed b. Hanbel devrinde "Ali halifedir ama kesinlikle Allahın tayin ettiği bir imam değil" dedi. diğer gurup aşırıya kaçıp "İlahtır" dedi. bir diğer gurupta Allahın ona verdiği imamet makamını olduğu gibi kabullendi. ne aşırıya kaçtı, ne geride kaldı, "Ali Allahın tayin ettiği, itaati farz olan imamdır, Rasulullahın s.a.a halifesidir. Rasulullahın s.a.a da sadece 12 halifesi vardır. biz ilmi Allah ve Rasulünün emr ettiği yerden alırız" dedi.

Yorum

hz.ali'yi(as) sevmek

bu arada Zeydiyye sizin de Şuara suresinin 23-cü ayeti hakkındakı görüşünüzü alsaydık?

Yorum

hz.ali'yi(as) sevmek

[quote author=Elmeddin link=topic=19237.msg116349#msg116349 date=1296155626]
          Rasulullaha s.a.a yalan nispet etmeğe utanmıyormusunuz Zeydiyye hanım? Rasulullah s.a.a öyle değil, böyle buyurmuştur: "ey Ali, senin uğrunda 2 gurup helak olacaktır. seni sevmekte aşırı giden ve sana düşman olanlar" sende hadisin içine alıp "aşırı derecededüşmanlık edenler"sözün eklemişsin. şimdi soru şu: Alalhın kitabında sevgisini farz kıldığı ve Rasulun s.a.a da açıkca "münafıktan başkası sana buğzetmez" dediği kimseyi sevmeyen İslamın neresindedir? yoksa sen imam Aliye a.s buğuz etmenin dozunumu ayarlayıp Aliye a.s buğuz için kapımı açmaya çalışıyorsun? ...edit..., Vallahi Alinin a.s düşmanları rezil olacaktır.
          [/quote]

selam sana (furkan-63)

açıklamam sadece ... EDİT ... cümlelerinden hakkımda yanlış zan edinenler içindir, muhatap alacağım kişiler önce ahlaklı olmalı, kendisi muhatabım değildir. eklediğim hadise gelince; İmam Aliye az ya da çok dozu ne olursa olsun düşmanlık edenler helak olacaktır. Allah şahidimdir İmam Aliye az düşmanlık edenleri aklamak gibi bi çabam yoktur. rivayeti elle yazdığım için "aşırı derecede" ifadesini sehven iki kez yazmışım konu sadece bundan ibarettir. ... EDİT ... şerrinden Allaha sığınırım.

Forum kurallarında apaçık "WELAYET.COM’da Müslüman olduğunu söyleyen hiç bir üyeye kâfir, müşrik gibi Müslüman'a yakışmayacak bir sıfât kullanılamaz, îmâ dahi edilemez." maddesi geçmesine rağmen ... EDİT ... bana her fırsatta "nasibi" iftirasını yapmasına prim verilmesi, daha öncede savunduğum gibi ... EDİT ... göstergesidir.

Beni yanıltmayan Allah'a hamd olsun.

Yorum

hz.ali'yi(as) sevmek

[quote author=HidayetVerYarab link=topic=19237.msg116139#msg116139 date=1295963713]
            Şu Hadis-i Şerif hakkında yorumunuzu bekliyorum arkadaşlar
            "Ey kızım Fatıma! Allah katında kabul edilen ibadetler yap Çünkü kıyamet gününde ben de seni Allah’ın azabından kurtaramam"
            ( Müslim 31- İman 384)
            ben Hz. Aliyi sevmeyi, onun da itikat edip dayandığı vahye önce iman, sonra tasdik sonra da ameli salih ile yapılabileceğine inanıyorum. Yoksa Peygamber efendimizin s.a.v. de dediği gibi Allahın hakkında azap hükmü verdiği kimse için kendisi dahi şefaatte bulunamaz. Yalnız Allah c.c. ın izin verdiği kimselere şefaat edebilir. şu saydığınız maddeleri cahil biri okusa, ben Ali'yi r.a. seviyorum. başka amele hacet yok demesi muhtemeldir.
            tek tek maddelere cevap verecek değilim ama dikkatinizi çekmek açısından şu maddeye dokunmak istiyorum
            - Her kim Ali’yi severse arşın altından bir melek ona şöyle seslenir; Ey Allah’ın kulu!Amellere yeniden başla.Allah tüm günahlarını affetti.
            “Allah katında (makbul) tevbe, ancak bilmeyerek günah işleyip sonra çok geçmeden tevbe edenlerin tevbesidir. İşte Allah bunların tevbelerini kabul buyurur. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Nisâ, 4/17)
            [/quote]

buradan azap hükmü yukarıdaki Fatıma s.a.' yı azaptan kurtaramam şeklindeki cümle ile bir anladığımdan yanlış anlamışım.. özür dilerim.. kastınız o değilse sorun yok..

Yorum

hz.ali'yi(as) sevmek

[quote author=zeydiyye link=topic=19237.msg116360#msg116360 date=1296157701]
              [b]selam sana (furkan-63)[/quote]
              "Dayan, şüphe yok ki Allah'ın vaadi gerçektir ve adamakıllı inanmayanlar, sakın senin gayretini hafifletip gevşetmesin" Rum suresi 60-cı ayet

açıklamam sadece müfterinin cümlelerinden hakkımda yanlış zan edinenler içindir, muhatap alacağım kişiler önce ahlaklı olmalı, kendisi muhatabım değildir.
              "Saygı karşılıklıdır. Şu halde kim size tecavüz ederse onun tecavüz ettiği gibi siz de ona saldırın, düşmanlara tecavüzde bulunun" Bakara suresi 194-cü ayet

eklediğim hadise gelince; İmam Aliye az ya da çok dozu ne olursa olsun düşmanlık edenler helak olacaktır. Allah şahidimdir İmam Aliye az düşmanlık edenleri aklamak gibi bi çabam yoktur. rivayeti elle yazdığım için "aşırı derecede" ifadesini sehven iki kez yazmışım konu sadece bundan ibarettir. bu müfterinin şerrinden Allaha sığınırım.
              hmm... bizim gaipten haberimiz yok o yüzden de bu şekilde anladık. ama yine hata sizdedir. siz Rasulullahdan s.a.a sadır olduğuna kesin ve yakinen inanmadığınız bir sözü neden yazdınız? doğrusu bende de hata var. sorum şu şekilde olmalıydı "siz yalancımısınız? eğer değilseniz açıklaması nedir?"

Forum kurallarında apaçık "WELAYET.COM’da Müslüman olduğunu söyleyen hiç bir üyeye kâfir, müşrik gibi Müslüman'a yakışmayacak bir sıfât kullanılamaz, îmâ dahi edilemez." maddesi geçmesine rağmen bu ahlaksızın bana her fırsatta "nasibi" iftirasını yapmasına prim verilmesi, daha öncede savunduğum gibi kuralların alim denilen kişilere ve yöneticilere uygulanamadığının göstergesidir.

Beni yanıltmayan Allah'a hamd olsun.
              şimdi soru şu. eğer bir hristiyan gelip "ben hristiyanım" dese forumdan kimse ona "sen hristiyansın" diyemezmi? yada olayı müslümanların kendi içleri seviyesine düşürelim. forumda bir üye "ben sünniyim" dese ona "sen sünnisin" demek yasakmı oluyor? hayır, bu tamamaen serbesttir. sizde kendiniz ne olduğunuzu ortaya yazılarınızla koymuş birisisiniz. öyleki Şia inancından habersiz olduğunuz halde elinize geçirdiğiniz, oradan buradan bulduğunuz kopyaları ortaya atıp "Safevi Şialarının inancı" adı altında Şiilere saldırıyorsunuz. imam a.s buyurdu ki: "sen bu ümmetten kimsenin açıktan "ben Muhammedin s.a.a Ehli Beytini sevmiyorum, Onlara düşmanın" dediğini göremezsn. fakat onların bize düşman olmalarının işareti bizim Şiilerimize düşman olmalarıdır"

nasibileri rezil eden ve Efendimiz s.a.a ile Ehli Beytini a.s üstün tutan, eski ilahi kitaplarda da zirk eden Allaha hamdolsun

Yorum

hz.ali'yi(as) sevmek

4. Her kim Ali’yi severse dünyadan gitmeden önce Kevser havzundan içer ve Tubâ ağacı meyvelerinden yer ve cennetteki yerini görür.
                "bunu yaşayanınız varmı aranızda ?"

ideal başka oraya ulaşmak başka.. Siz, şu ayeteki olayı yaşadınız buna şahit oldunz mu?? mesela sizde de göz var:

"O gece melekler ve Ruh, Rablarının izniyle her emir (iş, durum, hüküm ve takdir) ile inerler." Kadir suresi 4.

siz bunlardan hiç gördünüz mü? hadi meleklerin görülmeyeceklerine inandık diyeceksiniz görünmez diyeceksiniz ancak hiç sordunuz mu bunları gören var mı diye?.. Hadi melekleri görmüyoruz ruh nedir? Şimdi bu bilinmeyen ve görülmeyen niteliklerinden dolayı burdaki haberi red ediyor musunuz? sizin görmemeniz bunları hiç bir varlığın ve kişinin görmeyeceğini mi gösterir?

ve yine vazgeçtik.. surenin bu ayetindeki iniş ve her türlü işle ilgileniş bize gayb ve kapalı dedik.. şu ayette oluşan şeyleri siz hiç gördünüz mü?

"O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar." Kadr suresi 5.

siz hangi gecenin kadir gecesi olduğunu gördünüz mü? diğer gecelerden farklı olarak örneğin geçen o kadar ömrünüzde hangi gece esenlik bakımından diğer gecelerden ayrıldı ve her yıl aynı geceyi görebiliyor yakalayabiliyor musunuz?

veya bu geceyi gören var mı diye hiç bir yerde sormak aklınıza geldi mi? Neden şianın rivayetlerine baktığınız kuşku ve sorgulmanın aynısını Kur'an'a yöneltmiyorsunuz? yoksa aklınızı bir yerlere mi teslim ettiniz? Kur'an'da anlamadığınız şeyleri inkar etmiyorsunuz da hadislere neden farklı bakıyorsunuz?

6. Her kim Ali’yi severse Allah ona bedenindeki bütün damarlar sayısınca huriler verir ve yakınlarından seksen kişiye şefaat eder ve bedenindeki tüyler sayısınca cennette şehirler verir.
                "bedenindeki tüyler sayısınca cennet...ilginç.."

arapça bilmemenin böyle vahim hatalara neden olacağını defalarca söyledik.. Kur'an'da da bu dil bilmemenin sıkıntılarını yaşarsınız muhtemelen ama aklınızı Kur'an konusunda durduruyorsunuz çünkü diyorsunuz ki bu vahiydir. Biz de aynı şekilde hadisler de bu ihtimali barındırır diye duruyoruz düşünüyoruz.. siz eğer suçlayıp dalga geçecekseniz bu konuda önceliği kendinize vermelisiniz..

Cennet kelimesi bağ-bahçe anlamına gelmektedir. Örneğin şu ayette olduğu gibi:

"وَدَخَلَ جَنَّتَهُ وَهُوَ ظَالِمٌ لِّنَفْسِهِ قَالَ مَا أَظُنُّ أَن تَبِيدَ هَذِهِ أَبَدًا

1. ve dehale : ve girdi
                2. cennete-hu : onun bahçesi
                3. ve huve : ve o
                4. zâlimun : zulmeden

Kendi nefsinin zalimi olarak (böylece) bağına girdi (ve): "Bunun sonsuza kadar kuruyup yok olacağını sanmıyorum" dedi.

ee buyrun şimdi ayete zalim birinin "cennete" girdiğini söylüyor.. hadi ayeti inkar edin?... dalga geçin.. imalı bir şeyler söyleyin...

(http://www.kuranmeali.org/kuran_meal...hf&ayet=35)

13. Her kim Ali’yi severse arşın altından bir melek ona şöyle seslenir; Ey Allah’ın kulu!Amellere yeniden başla.Allah tüm günahlarını affetti.
                "peki bu sesi duyan var mı ?"

biz bu olayla her gün karşılaşıyoruz. her olayda bize seslenen içimizde duygu düşünce uyandıran birileri var. her olay karşısında iki ses duyuyoruz biri iyilik olan meleğin sesi diğeri de şeytanın sesi.. Birilerinin meleğin seslerini kısıp onları hiç duymayıp şeytanın seslerini açması, meleklerin seslenmedine delil olmaz..

18. Her kim Ali’yi severse ona divan açılmaz ve mizan kurulmaz ve ona; cennete hesapsız gir denir.
                "mizan kurulmadan, hesapsız cennete girmek ha ! euzubillah.."

nie? Allah'ın rahmetinden mi kuşkunuz var yoksa Allah'ın adaletinin lutfuna dönüşmeyeğine dair bir garantiniz mi? hatta Allah'ın adaletinden bir şey kaçacağını bir şeylerin ona gizli olduğunu mu düşünüyorsunuz. Günahları sevapları tartmayınca Allah kimin cennete kimin cehenneme gitmeyeceğini bilmiyor mu (haşa)..

tüm bunlar insanlar arası ilişkiler içindir.. Allah dilediğini insanlardan saklar dilediğini onların karşısında rezil eder dilediğinin de işini zorlaştırır.. Allah dilediğine hesapsız rızık verecektir ayeti sadece dünya ile sınırlı değildir..

20. Her kim Muhammed ve Âl-i Muhammed sevgisi üzerine ölürse Meleklerle kucaklaşır ve peygamberler onu ziyaret ederler.Allah azze ve celle’nin katındaki bütün hacetlerini Allah yerine getirir.
                "peygamberler ayağına gelecek yani seni ziyarete.. abartı dozu gittikçe artmış .."

Peygamber Al-i Peygamberi sevmek, bu sevginin sahiplerine dönmesi anlamına gelir. Yani Peygamber Al-i Peygamber de onları severler... Kimin sevdiği birinin yanına gitmesi onun seviyesini düşürür?... Eğer öyleyse hastalara ziyarete gitmeyelim.. muhtaçlara gitmeyelim seviyeleri düşer diye.. bu nimetlerden biridir. Elbette biz Muhammed ve Al-i Muhammed aşıkları ayağımıza gelinmesini istemeyiz, biz onların bastığı yerlerin kurbanı oluruz tozlarını şifa diye görürüz.. ancak layıksak bizi ziyaretle onurlandırmalarından büyük nimet olabilir mi?.. şahsen biz buna layık olmasak da layık yoktur diyemeyiz.. En azından inkar etmem.. öyle Ehlibeyt aşıkları vardır ki bu aşkları onları zindanlarda parçalamıştır, yıllar yılı işkence ve eziyet çektirmiştir.. böyle birini Muhammed ve Al-i Muhammed'in ziyaret etmesi onların şanını düşürmez.. tersine daha da büyütür..

"Ali (a.s.), Peygamber'in (s.a.v.) onun hakkında şöyle buyurduğunu bildirir:

"Senin hakkında iki grup helak olacaklar: Aşırı derecede seni sevenler ve aşırı derecede seninle düşmanlık edenler."

Ali a.s. hakkında hariciler helak olmuştur. Onlar Kur'an okuyorlardı.. ancak okudukları Kur'anın zahirine bakıyorlar anlamları üzerinde derinlemesine düşünmüyorlardı... helak olanlardan bir gurup da bunlardı..

Yorum

hz.ali'yi(as) sevmek

yönetim yetkilerini muaviyenin saltanatı gibi kullanıp, her türlü hakareti ve küfrü kendisine hak bilip, "müfteri" ithamına bile tahammül gösteremeyip yazılarımı editleyen velayet yönetimi ve adalet...

kuzey ve güney kutbu kadar birbirine uzak..

Aliyi sevdiğini iddia edip muaviye gibi yaşayanlar acı azabı yakında tadacaktır inş.

bu taife hakkında zanlarımda beni haksız çıkarmayan Allaha hamd olsun..

Yorum

hz.ali'yi(as) sevmek

bu ne kin ve ne nefret ya anlayamadım gitti vallahi.

Yorum

hz.ali'yi(as) sevmek

[quote author=zeydiyye link=topic=19237.msg116445#msg116445 date=1296241957]
                      [b]yönetim yetkilerini muaviyenin saltanatı gibi kullanıp, her türlü hakareti ve küfrü kendisine hak bilip, "müfteri" ithamına bile tahammül gösteremeyip yazılarımı editleyen velayet yönetimi ve adalet...

kuzey ve güney kutbu kadar birbirine uzak..[/quote]
                      benim küfür ve hakaret ettiğim yeri göster, göstermeyende Allah lanet etsin. sana da tavsiyem önce "ahlak" sözünün ne anlama geldiğini öğren.

Aliyi sevdiğini iddia edip muaviye gibi yaşayanlar acı azabı yakında tadacaktır inş.
                      bakıyorum için-içine sığmıyor. kendini ele al, biz senin gibi bir zamanlar "Muaviyeye lanet edilmeğe izin vermiyorsunuz" şeklinde çıkışıp daha sonrada sırf Şiilere muhaliflik olsun diye "hani ehli sünnetin mukaddesatına söz söylemek haramdı?" diyenlerden değiliz. Muaviye gibi nasibiler yaşar ancak

Aliyi a.s üstün tutan ve düşmanlarını rezil eden Allaha hamdolsun

Yorum

hz.ali'yi(as) sevmek

[quote author=zeydiyye link=topic=19237.msg116445#msg116445 date=1296241957]
                        yönetim yetkilerini muaviyenin saltanatı gibi kullanıp, her türlü hakareti ve küfrü kendisine hak bilip, "müfteri" ithamına bile tahammül gösteremeyip yazılarımı editleyen velayet yönetimi ve adalet...

kuzey ve güney kutbu kadar birbirine uzak..

[/quote]
                        korkarız ki ilmi konularda yanıldığınız gibi yönetimi suçlama konusunda da yanılıyorsunuzdur... iddialarınıza cevaplarımıza cevaplarınızı yazmak mı istemediniz yoksa sonra mı yazacaksınız?..

Yorum

hz.ali'yi(as) sevmek

[quote author=Qom_u_aşk link=topic=19237.msg116449#msg116449 date=1296243661]
                          iddialarınıza cevaplarımıza cevaplarınızı yazmak mı istemediniz yoksa sonra mı yazacaksınız?..
                          [/quote]

dürüst ve adil olamayanları muhatap almıyorum

Yorum

hz.ali'yi(as) sevmek

Zeydiyye şu hadise baksana sende doktorsun çünkü...

Yorum

hz.ali'yi(as) sevmek

[quote author=zeydiyye link=topic=19237.msg116453#msg116453 date=1296246680]
                              iddialarınıza cevaplarımıza cevaplarınızı yazmak mı istemediniz yoksa sonra mı yazacaksınız?..
                              [/quote]

[/quote]

burda muhatap aldığınız kim kaldı ki? böyle birisi var mı size göre?

Yorum

hz.ali'yi(as) sevmek

[quote author=Qom_u_aşk link=topic=19237.msg116457#msg116457 date=1296247480]
                                [quote author=zeydiyye link=topic=19237.msg116453#msg116453 date=1296246680]
                                [/quote]

[/quote]

burda muhatap aldığınız kim kaldı ki? böyle birisi var mı size göre?
                                [/quote]

tabii ki var, size ne ki bundan? kimi muhatap alıp-almadığıma bırakında ben karar vereyim.

eğer muhatap alınmadığınızdan şikayetçi iseniz sizin için çözüm basittir. elinize yüzünüze bulaştırdığınız yöneticilik kisvesini kullanır ve forum kurallarına "yöneticilerin sorularına cevap vermek mecburidir " maddesini ekler, her türlü hakareti yapar ya da hakaret ve küfürde uzmanlaşmış mezhepdaşlarınızı taassubunuzun gereği olarak görmezden gelir, sonrada neden cevap vermiyosun bana diyerek sizinle muhatap olmayanlara gereken cezayı verirsiniz olur biter.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X