Delikanlı, padişahın kızına aşık olmuş. Millet, delikanlıya "boşver" demiş. Sadece bir gönül ehli, "padişahın kızına kavuşmak istiyorsan, sana sorulan her soruya "Allah" diyerek cevap ver" demiş. Delikanlı, bu emre uymuş:
- Nerelisin?
- Allah
- Adın ne?
- Allah
- Kimsin?
- Allah
Delikanlı böylece meşhur olmuş. Kimse de bilmezmiş neden her soruya "Allah" diye cevap verdiğini.
Sonunda o kadar şöhret olmuş ki, ünü, padişaha kadar ulaşmış. Padişah, delikanlıyı sarayına çağırmış. Başlamışlar konuşmaya...
Padişah: Hoşgeldin
Delikanlı: Allah
Padişah: Evladım adın nedir?
Padişah: İyi misin?
Padişah: Allah Allah... Neden böyle konuşuyorsun?
Padişah çok kızmış: Neden her soruya Allah dediğini söylemezsen vurdururum başını.
Padişah, delikanlının sırrı ile ölmesini istemediğinden son bir fırsat vermiş.
Padişah: Tamam. Neden Allah dediğini söyle, seni kızımla evlendireceğim.
Delikanlı tam "Allah" diyeceği sırada, içinden "bir kız için Allah dedim. O kız, padişah kızı olduğu halde, Allah, bana O'nu verdi. Allah adını Allah için deseydim; kimbilir neler olurdu..." demiş ve padişaha cevabını vermiş: ALLAH
- Nerelisin?
- Allah
- Adın ne?
- Allah
- Kimsin?
- Allah
Delikanlı böylece meşhur olmuş. Kimse de bilmezmiş neden her soruya "Allah" diye cevap verdiğini.
Sonunda o kadar şöhret olmuş ki, ünü, padişaha kadar ulaşmış. Padişah, delikanlıyı sarayına çağırmış. Başlamışlar konuşmaya...
Padişah: Hoşgeldin
Padişah: Evladım adın nedir?
Padişah: İyi misin?
Padişah: Allah Allah... Neden böyle konuşuyorsun?
Padişah çok kızmış: Neden her soruya Allah dediğini söylemezsen vurdururum başını.
Padişah, delikanlının sırrı ile ölmesini istemediğinden son bir fırsat vermiş.
Padişah: Tamam. Neden Allah dediğini söyle, seni kızımla evlendireceğim.
Delikanlı tam "Allah" diyeceği sırada, içinden "bir kız için Allah dedim. O kız, padişah kızı olduğu halde, Allah, bana O'nu verdi. Allah adını Allah için deseydim; kimbilir neler olurdu..." demiş ve padişaha cevabını vermiş: ALLAH
Yorum