Beşşari Mekkarî şöyle rivayet ediyor: Kufe'de İmam Caferi Sadık Aleyhisselam'ın huzuruna vardım. İmam Aleyhisselam hurma yemekle meşgul idiler. İmam Aleyhisselam; Beşşar! Otur bizimle hurma ye. buyurdu. Ben cevaben şöyle arzettim: Sana feda olayım! Gelirken kalbimi inciten bir manzarayla karşılaştım, rahatsızlıktan bir şey yiyemiyorum! İmam Aleyhisselam, Yolda ne gördün? diye sordu. Beşşar: Yolda gelirken memurlardan birinin bir kadını dövdüğünü ve onu hapse doğru götürdüğünü gördüm. Her ne kadar halktan yardım dilediyse, hiç kimse yardımına koşmadı! İmam Aleyhisselam: O kadın ne yapmıştı? diye sordu. Beşşar: Halkın dediğine göre o kadının ayağı kayıp yere düştüğünde; Ya Fatime Selamullah Aleyha! Allah senin katiline lanet etsin demiş. İmam Aleyhisselam bu sözü duyur duymaz ağlamaya başladı. Öyle ki mendili, mübarek sakalı ve göğsü yaş oldu. İmam Aleyhisselam: Beşşar! Kalk, o kadının kurtuluşu için Sehle Camisi'ne gidip dua edelim. buyurdu. İmam Aleyhisselam: O kadından bir haber elde etmek için sultanın sarayına da bir kişi gönderdi. İmam Aleyhisselam'la birlikte Sehle camisi ne gittik ve iki rekat namaz kıldık. İmam Aleyhisselam o kadının kurtuluşu için dua edip secdeye kapandı. Daha sonra başını secdeden kaldırıp şöyle buyurdu: Kalk gidelim, o kadını serbest bıraktılar! İmam Aleyhisselam'la birlikte camiden çıktık. Sultanın sarayına gönderilen şahıs da yolun yarısında bizimle karşılaşıp İmam Aleyhisselam'a şöyle arzetti: Sultanın sarayına gittim, kadını hapisten çıkardıklarını gördüm, onu hakimin yanına getirdiler. Hakim kadına şöyle dedi: Sen ne yaptın ki memur seni yakalayıp buraya getirdi? Kadın olayın nasıl olduğunu tarif etti. Hakim kadının sözlerini duyunca ona iki yüz dirhem verdi. Ama o kabul etmedi. Hakim kadına; Bizi helal et, bu dirhemleri de al! dedi. Kadın yine o parayı almadı; fakat sonuçta serbest bırakıldı. İmam Caferi Sadık Aleyhisselam bu sözleri dinledikten sonra şöyle buyurdular: Beşşar! Bu yedi dinarı ona ver. Çünkü bu paraya çok muhtaçtır. Benim selamımı da ona ulaştır. Beşşar diyor ki: o yedi dinarı kadına verip İmam Aleyhisselam'ın selamını ona ulaştırdığımda, o kadın sevincinden düşüp bayıldı. Ayıldığında; İmam Aleyhisselam bana mı selam gönderdi? dedi. Evet, selamını sana iletmemi istedi dedim. Üç kez bu soru ve cevap tekrarlandı. Sonra benden, selamını İmam Caferi Sadık Aleyhisselam'a ulaştırmamı ve O'nun cariyesi olduğunu İmam Aleyhisselam'a söylememi ve İmam Aleyhisselam'ın duasına muhtaç olduğunu söyledi. O'nun yanından döndükten sonra, macerayı İmam Aleyhisselam'a anlattım. İmam Aleyhisselam' da sözlerimizi dinledi ve ağladığı halde ona dua ettiler.
Kaynak: Bihar-ul Envar c. 100 s. 441
Kaynak: Bihar-ul Envar c. 100 s. 441
Yorum