Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

AYET VE HADİSLERDE DUA

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

AYET VE HADİSLERDE DUA

AYET VE HADİSLERDE DUA

“De ki: “Duanız (kulluk ve yalvarmanız) olmasa, Rabbim size ne diye değer versin?” Yalanladığınız için, azap yakanızı bırakmayacaktır.”[1]

“Rabbiniz: “Bana dua edin ki duanıza icabet edeyim. Bana kulluk etmeyi büyüklüklerine yediremeyenler alçalmış olarak cehenneme gireceklerdir” buyurmuştur.”[2]

1. Resulullah (s.a.a): “Dua ibadetin özüdür. Hiç kimse dua ile helak olmaz.”
    2. Resulullah (s.a.a): “Dua müminin silahı, dinin direği, göklerin ve yerin nurudur.”
    3. Resulullah (s.a.a): “Şüphesiz insanların en acizi duadan aciz olandır.”
    4. Resulullah (s.a.a): “En üstün ibadet duadır. Allah, kula dua için izin verirse, ona rahmet kapısını açar. Şüphesiz hiç kimse dua ile helak olmaz.”

5. İmam Ali (a.s) oğlu Hasan’a (a.s) yaptığı vasiyetinde şöyle buyurmuştur: “Bil ki şüphesiz dünya ve ahiretin melekûtunun hazinelerini elinde tutan, senin dua etmene izin vermiş, sana icabet edeceğini üstlenmiş, sana bağışta bulunmak için kendisinden istemeni emretmiştir. O rahim ve kerimdir. Seninle kendisi arasına seni O’ndan engelleyecek birisini karar kılmamış ve katında senin için şefaat edecek birine seni sığındırmamıştır... Sonra dua ve O’ndan istemek olan hazinelerinin kilidini eline vermiştir. O halde istediğin zaman dua ederek hazinelerinin kapılarını açabilirsin.”

6. İmam Ali (a.s): “Dua, rahmetin anahtarı ve karanlığın meşalesidir.”
    7. İmam Ali (a.s): “Aziz ve celil olan Allah’a, yeryüzünde en sevimli amel duadır.”
    8. İmam Ali (a.s): “Dua, müminin kalkanıdır.”
    9. İmam Sadık (a.s): “Duadan ayrılma. Şüphesiz ki duada her hastalığın şifası vardır.”

10. İmam Sadık (a.s): “Dua et ve: “İş işten geçmiş” deme. Şüphesiz aziz ve celil olan Allah nezdinde sadece dua ile elde edilen bir makam vardır.”
    11. İmam Sadık (a.s): “Dua, keskin mızraktan daha etkilidir.”
    12. İmam Rıza (a.s): “Peygamberlerin silahıyla kuşanın.”Kendisine: “Peygamberlerin silahı nedir?” denilince şöyle buyurdu: “Duadır.”[3]
    "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

Ynt: AYET VE HADİSLERDE DUA

Dua Her Türlü Belayı Defeder

13. Resulullah (s.a.a): “Bela kapılarını dua ile kapatın.”

14. İmam Ali (a.s): “Bela dalgalarını dua ile defedin. Şüphesiz belanın usandırdığı müptela kimse, duaya, beladan güvende olmayan afiyetteki kimseden daha muhtaç değildir.”

15. İmam Sadık (a.s): “Herkim kendisine bir belanın çatacağından korkar da bela gelmeden önce dua ederse, aziz ve celil olan Allah onu asla o belaya düşürmez.”
    "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

Yorum

Her Zaman ve Her Şey İçin Dua Etmek

“İnsanın başına bir sıkıntı gelince Rabbine yönelerek O’na yalvarır. Sonra Allah, katından bir nimet verince önceden kime yalvarmış olduğunu unutuverir; Allah'ın yolundan saptırmak için O’na eşler koşar. De ki: “Küfrünle az bir müddet zevklen, şüphesiz sen cehennemliksin.”[4]

16. Bihar’ul-Envar’da yer aldığına göre Allah-u Teala Davud’a (a.s) şöyle vahyetti: “Rahatlık günlerinde beni an ki ben de zorluk günlerinde sana icabet edeyim.”

17. Resulullah (s.a.a): “Rahatlığında kendini Allah’a tanıt ki şiddetli sıkıntı anında seni tanısın.”

18. İmam Bakır (a.s): “Mümine, zorluk anında dua ettiği gibi rahatlık anında da aynı şekilde dua etmesi yakışır.”

19. Bihar’ul-Envar’da şöyle yer almıştır: “Allah Musa’ya şöyle vahyetmiştir: Ey Musa! İhtiyaç duyduğun her şeyde, hatta koyununun otunu ve hamurunun tuzunu bile benden dile.”

20. İmam Bakır (a.s): “Hiç bir isteği çok görmeyin. Zira Allah nezdinde olanlar, takdir ettiğinizden daha çoktur.”[5]

Yorum

Dua İcabetin Anahtarıdır

“Kullarım sana beni sorarlarsa, bilsinler ki ben, şüphesiz onlara yakınım. Benden isteyenin, dua ettiğinde duasını kabul ederim. Artık onlar da davetimi kabul edip bana iman etsinler ki doğru yolda yürüyenlerden olsunlar.”[6]

21. Resulullah (s.a.a): “Allah bir kula icabet etmek istediğinde ona dua etme iznini (başarısını) verir.”

22. İmam Ali (a.s): “Herkim münezzeh olan Allah’ın kapısını çalarsa, kapı kendisine açılır.”

23. İmam Hasan (a.s): “Aziz ve celil olan Allah, isteme (dua) kapısını açtığı hiç kimseye icabet kapısını kapatmamıştır.”[7]

Yorum

Dua İcabetin Anahtarıdır

“Kullarım sana beni sorarlarsa, bilsinler ki ben, şüphesiz onlara yakınım. Benden isteyenin, dua ettiğinde duasını kabul ederim. Artık onlar da davetimi kabul edip bana iman etsinler ki doğru yolda yürüyenlerden olsunlar.”[6]

21. Resulullah (s.a.a): “Allah bir kula icabet etmek istediğinde ona dua etme iznini (başarısını) verir.”

22. İmam Ali (a.s): “Herkim münezzeh olan Allah’ın kapısını çalarsa, kapı kendisine açılır.”

23. İmam Hasan (a.s): “Aziz ve celil olan Allah, isteme (dua) kapısını açtığı hiç kimseye icabet kapısını kapatmamıştır.”[7]

Yorum

Duanın İcabet Şartları

a) Marifet

24. İmam Sadık (a.s), kendisine; “Neden dua ediyoruz da duamız müstecap olmuyor” diyen bir topluluğa şöyle buyurmuştur: “Çünkü şüphesiz sizler tanımadığınız bir kimseye dua ediyorsunuz.”

25. İmam Sadık (a.s): “Adamın biri Müminlerin Emiri’nin (a.s) yanına vardı ve şöyle dedi: “Ben Allah’a dua ediyorum, ama müstecap olmuyor.”
            İmam şöyle buyurdu: “Çünkü sen Allah’ı, O’nun sıfatları dışındaki sıfatlarla nitelendiriyorsun. Şüphesiz duanın dört hasleti vardır: Batını ihlâs, niyet (kalp) huzuru, vesileyi tanımak ve isteklerinde insaflı olmak. Acaba sen bu dört hasleti bilerek mi dua ediyorsun?”
            O şahıs; “Hayır” deyince İmam şöyle buyurdu: “O halde onları tanı.”

Yorum

b) Marifet Üzere Amel Etmek

26. İmam Ali (a.s), kendisine; “Allah; “Bana dua edin sizlere icabet edeyim” diye buyurmuştur; o halde neden dua ediyoruz da icabet edilmiyor?” diye sorulunca şöyle buyurmuştur:

“Zira kalpleriniz sekiz hıyanette bulunmuştur. İlk olarak siz Allah’ı tanıdınız, ama hakkını sizlere farz kıldığı şekilde eda etmediniz. Dolayısıyla bu tanımanız sizlere fayda vermedi...
              Dualarınızın kapılarını ve yollarını kapattığınız takdirde hangi duanız kabul olacak?”

Yorum

c) Kazanç Temizliği

27. Resulullah (s.a.a): “Şüphesiz kul, yiyeceği haram olduğu halde elini Allah’a doğru kaldırır. Bu haliyle kendisine nasıl icabet edilsin?”

28. İmam Sadık (a.s): “Sizden herkim kendisine icabet edilmesini istiyorsa, kazancını temizlemeli ve insanların hakkını ödemelidir. Karnında haram olan veya yanında halktan birine ait bir hak bulunan kimsenin duası Allah’a yükselmez.”

Yorum

d) Dua Anında Kalp Huzuru

29. Resulullah (s.a.a): “Bilin ki şüphesiz Allah gafil ve habersiz olan kalbin duasına icabet etmez.”

30. Resulullah (s.a.a): “Kalbiniz yumuşadığında dua etmeyi ganimet bilin. Şüphesiz ki kalp yumuşaklığı rahmettir.”

31. İmam Sadık (a.s): “Şüphesiz Allah, katı olan kalbin duasına icabet etmez.”

32. İmam Sadık (a.s): “Sizden birisi kalbi yumuşayınca dua etsin. Şüphesiz kalp halis olmadıkça yumuşamaz.”

Yorum

İcabetin Engelleri[8]

a) Günah

33. İmam Bakır (a.s): “Şüphesiz kul Allah’tan bir hacet dilerse, Allah da yakın gelecekte ve biraz ertelemeyle o hacetini giderir. Ama kul sonradan günaha duçar olursa, Allah Tebarek ve Teala meleğe şöyle der:

“Onun hacetini giderme ve onu mahrum kıl. Zira o kendini benim gazabıma maruz bıraktı ve benden taraf mahrumiyete müstahak oldu.”

Yorum

b) Zulüm

34. İmam Ali (a.s): “Şüphesiz aziz ve celil olan Allah İsa b. Meryem’e (a.s) şöyle vahyetti: “İsrailoğullarının önde gelenlerine şöyle de: “Ben sizlerden boynunda kul hakkı olan hiç kimsenin duasına icabet etmem.”

35. İmam Sadık (a.s): “Şüphesiz aziz ve celil olan Allah şöyle buyuruyor: “İzzetim ve celalime andolsun ki bir mazlum kendisine zulmedilen bir hak hususunda bana dua eder de, kendisi de aynı zulmü başkasına işlerse, asla kendisine icabet etmem.”

c) Duanın İlahi Hikmetle Uyumsuzluğu

36. İmam Ali (a.s): “Şüphesiz münezzeh olan Allah’ın keremi, hikmetiyle çelişmez. Bu yüzden her dua müstecap olmaz.”[9]

Yorum

Dua Etmenin Adabı

1) Besmele

37. Resulullah (s.a.a): “Bismillahirrahmanirrahim ile başlayan dua reddedilmez.”

2) Allah’ı Övmek

38. Resulullah (s.a.a): “Şüphesiz başında övgü olmayan her dua kısırdır.”

3) Muhammed ve Ehl-i Beyt’ine Salâvat Göndermek

39. İmam Sadık (a.s): “Dua, Muhammed’e ve Al-i Muhammed’e salâvat gönderilmedikçe örtülüdür.”

40. İmam Sadık (a.s): “Herkim aziz ve celil olan Allah’tan bir ihtiyacını dilemek isterse, Muhammed’e ve Ehl-i Beytine salavat göndermekle başlasın. Sonra Allah’tan hacetini dilesin. Sonunda da Muhammed’e ve Ehl-i Beytine salavat göndersin. Zira aziz ve celil olan Allah, duanın başını ve sonunu kabul ettiği halde ortasını terk etmekten daha yücedir. Zira Muhammed’e ve Ali’ne gönderilen salâvat örtülü kalmaz.”

Yorum

4) Salihleri Şefaatçi Kılmak

41. İmam Kazım (a.s): “Allah’tan bir ihtiyacını dilemek istediğinde şöyle de: “Allah’ım! Ben senden Muhammed ve Ali’nin hakkı için diliyorum. Şüphesiz onların senin nezdinde bir makamı vardır.”

5) Günahını İtiraf Etmek

42. İmam Sadık (a.s): “Duada önce övmek, sonra günahını itiraf etmek ve sonra da icabet edilmesini istemek gerekir.”

6) Yalvarıp Yakarmak

43. Bihar’ul-Envar’da şöyle yer almıştır: “Allah-u Teala İsa’ya (a.s) şöyle öğüt vermiştir: “Ey İsa! Bana üzgün ve kurtarıcısı olmayan, boğulmak üzere olan birisi gibi dua et… Bana sadece horluk, yalvarıp yakarmak ve ihlas üzere dua et. Bana böyle dua edersen ben de icabet ederim.”

44. İmam Hüseyin (a.s): “Allah’ın Resulü (s.a.a) yalvarıp yakarma ve dua anında, yiyecek bir şey isteyen bir sefil gibi dua ediyor ve ellerini yukarı kaldırıyordu.”

Yorum

7) İki Rekat Namaz Kılmak

45. İmam Sadık (a.s): “Herkim doğru dürüst abdest alır, iki rekat namaz kılar, rüku ve secdelerini kamil bir şekilde yerine getirir, sonra selam verir, aziz ve celil olan Allah’ı ve Allah’ın Resulü’nü över ve ardından hacetini dilerse, şüphesiz yerinde dilemiş olur. Herkim de yerinde hayrı talep ederse, ümitsiz geri dönmez.”

8) İstediğini Çok Görmemek

46. Resulullah (s.a.a): “Allah’tan isteyin ve çok isteyin. Zira Allah için hiçbir şey büyük/çok değildir.”

47. İmam Bakır (a.s): “Hiçbir isteği çok görmeyin. Zira Allah nezdinde olanlar takdir ettiğinizden daha çoktur.”

Yorum

9) İsteklerde Yüce Himmet Sahibi Olmak

48. İmam Ali (a.s), oğlu Hasan’a (a.s) vasiyetinde şöyle buyurmuştur: “Kendin için güzelliği kalacak ve vebali yok olacak olan şeyi dilemelisin. Mal ve servet senin için kalmaz ve sen de onun için baki kalmazsın.”

49. İmam Sadık (a.s), İsrail oğullarından yaşlı kadının Musa’dan (a.s) istediği şey hakkında şöyle buyurmuştur: “O yaşlı kadın şöyle dedi: “Benim için bir kaç şey yapmadan bu işi yapmayacağım: Ayaklarımı hızlı yürütmeli, gözlerimi geri vermeli, gençliğimi iade etmeli ve bana kendinle cennette yer vermelisin.”

10) Herkes İçin Dua Etmek

50. Resulullah (s.a.a): “Sizden biri dua edince herkes için dua etsin. Zira bu dua icabete daha yakındır. Herkim kendisine dua etmeden önce kardeşlerinden kırk kişi için dua ederse, o dua hem onlar, hem de kendisi hakkında müstecap olur.”

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X