BİSMİLLAHİR RAHMANİR RAHİM
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
bundan sonra... geçen yazılarımızda ehli sünnet kaynaklarından sahih senetlerle sahabelerin r.a "Ali a.s en üstün sahabedir" dediğini belgeler ışığında sizlerle paylaşmış, bu inancı benimseyen sahabelerin r.a adlarını el-Mizzi ve Ebu Zehra gibi ehli sünneti büyük alimlerinin beyanları ile ortaya koymuştuk. inşaAllah bugünkü yazımızda da bu konuda Rasulullahın s.a.a beyanını sizlerle paylaşacağız. bu hadis "Tayr hadisi" dediğimiz her iki mezheb ehli tarafından rivayet edilmiş olan, sahih ve sarih olan bir hadistir. inşaAllah biz bu çalışmamızda bu hadisin geçtiği ehli sünnet kaynaklarını ve hadisin sıhhatini onaylayan ehli sünnet alimlerini sizlerle paylaşacağız.
1. hadisin geçtiği kaynaklar: bu hadis bir çok ehli sünnet kaynağında rivayet edilmiştir. biz örnek olarak hadisi "Süneni Tirmizi"den aktaracağız, daha sonra ise diğer kaynakların sadece linklerini eklemek ile yetineceğiz.
[img width=960 height=600]http://velayet.files.wordpress.com/2011/09/tayr-hadisi-tirmizi.jpg[/img]
resimde gördüğünüz ehli sünnetin büyük hadis alimlerinden, kutubi sitte imamlarından Tirmizinin "Sünen" adlı kitabıdır. işaretlenmiş yerde şu hadis var:
حَدَّثَنَا سُفْيَانُ بْنُ وَكِيعٍ حَدَّثَنَا عُبَيْدُ اللَّهِ بْنُ مُوسَى عَنْ عِيسَى بْنِ عُمَرَ عَنْ السُّدِّيِّ عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ قَالَ كَانَ عِنْدَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ طَيْرٌ فَقَالَ اللَّهُمَّ ائْتِنِي بِأَحَبِّ خَلْقِكَ إِلَيْكَ يَأْكُلُ مَعِي هَذَا الطَّيْرَ فَجَاءَ عَلِيٌّ فَأَكَلَ مَعَهُ
...Enes b. Malik’den dedi ki: Nebi’in s.a.a yanında kuş eti vardı: "Allah’ım! bana Kullarından en sevimli olanı gönder ki benimle beraber kuşun etinden yesin" diye dua etti. sonra Ali geldi ve beraberce yediler.
Tirmizi, "Sünen", Menakıb kitabı, hadis 3721
bu hadis daha bir çok ehli sünnet kaynağında rivayet edilmiştir. örnek olarak bir kaç tanesini zikr edeceğiz:
Hakim en-Nişaburi, "el-Müstedrek", 3/141, hadis 4650
Taberani, "Mucem el-Kebir", 7/82
Taberani, "Mucem el-Kebir", hadis 729
Taberani, "Mucem el-Evsat", hadis 1780
ibni Asakir, "Tarihi Dimeşk", 42/254
ibni Hacer, "Metalibul Atiyye", hadis 4066
verdiğimiz bu kaynaklarda aynı hadis değişik kanallardan, başka sahabelerden rivayet edilmiştir. bu bakımdan bu her bir kaynağın ayrı ayrı bir sened olarak görülmesi gerekmektedir, hadisin metni aynı olsada verilen kaynaklarda bunu farklı raviler, farklı sahabelerden rivayet etmiştirler. ki, bu hadis ilimden anlayanlar için hadisin değerinin ne olduğunu ortaya koymaktadır. çünkü hadis ilime göre bir hadis ne kadar çok sened ile rivayet edilirse sıhhati o kadar güçlü olur ve bu muhaddislerin ölçü koyduğu bir sınıra ulaştığında mütevatir seviyesine ulaşır.
2. hadisin sıhhati: yukarıda hadisin geçtiği kaynakları sizlerle paylaştık ve bu kaynaklarda hadislerin metnin aynı olduğunu, fakat farklı senedler ile rivayet edildiklerini söyledik. o yüzden şimdi burada bu hadisleri geçtiği her kaynaktaki hadisin sıhhatini ehli sünnet alimlerinin beyanları ile delillendireceğiz.
2-1. Hakim en-Nişaburinin aktardığı hadis: Hakim en-Nişaburi hadisi "el-Müstedrek" adlı kitabında rivayet ettikten sonra diyor ki:
هذا حديث صحيح على شرط الشيخين و لم يخرجاه
Hadis Şeyheyn (Buhari ve Müslim) şartlarına göre sahihtir, fakat rivayet etmemiştirler.
Hakim en-Nişaburi, "el-Müstedrek", 3/141, hadis 4650
fakat "el-Müstedrek"i tahkik eden ez-Zehebi diyor ki:
تعليق الذهبي قي التلخيص : ابن عياض لا أعرفه
ez-Zehebi: (ravilerden) ibni İyad tanınmıyor.
Bende derim ki, bu nasibilik pek büyük bir beladır. İnsanın hafızasını "zayıflatıyor". çünkü ez-Zehebinin kendisi "Tarih el-İslam" adlı kitabında burada tanınmadığını söylediği ibni İyadı şöyle tanıtıyor:
[img width=424 height=600]http://velayet.files.wordpress.com/2011/09/tarih-el-islam.jpg[/img][img width=424 height=600]http://velayet.files.wordpress.com/2011/09/tarih-el-islam1.jpg[/img]
resimde gördüğünüz ez-Zehebinin "Tarih el-İslam" adlı kitabıdır. işaretemiş yerde şu ifadeler var:
أحمد بن عياض . أبو غسان الفرضي . شيخ مصر ، روى عن : يحيى بن حسان ويحيى بن عبد الله بن بكير ، وعنه : ابنه أبو علاثة ومحمد حفيده وعبد الله بن عبد الملك والمعافى بن عمران وغيرهم ، توفي سنة 73 في رجب
Ahmed b. İyad, Ebu Ğassan el-Ferzi, Mısırın Şeyhi. Onun rivayet ettiği kişiler: Yahya b. Hassan ve Yahya b. Abdullah b. Bukeyr. Ondan rivayet edenler: oğlu Ebu Elatha, Muhammed Hafida, Abdullah b. Abdulmelik, Mufi b. İmran ve b. hicri 73-cü yıın receb ayında ölmüştür.
ez-Zehebi, “Tarih el-İslam”, 20/267
2-2. Taberaninin rivayet ettiği hadislerin birincisi: Taberaninin, "Mucem el-Kebir", 7/82-de aktardığı hadise gelince, bu hadisi eş-Şevkani "Durr es-Sahabe" adlı kitabında aktardıktan sonra diyor ki:
رجاله رجال الصحيح غير فطر بن خليفة وهو ثقة
ricalleri "Sahih"in ricalleridir Fatr b. Halife hariç ki, o da sika (güvenilir)’dir.
eş-Şevkani, "Durr es-Sahabe", sayfa 222
yine bir başka ehli sünnet alimi Heysemi bu hadisi "Mecmeuz Zevaid" adlı kitabında aktardıktan sonra diyor ki:
رواه البزار والطبراني باختصار ورجال الطبراني رجال الصحيح غير فطر بن خليفة وهو ثقة
Taberani rivayet etmiştir, ricalleri "Sahih"in ricalleridir Fatr b. Halife hariç ki, o da sika (güvenilir)’dir
Heysemi, "Mecmeuz Zevaid", 9/126
2-3. Taberaninin rivayet ettiği hadislerin ikincisi: hadisten sonra kitabın muhakkiki diyor ki:
[img width=1000 height=554]http://velayet.files.wordpress.com/2011/09/kebir-hasen.jpg[/img]
الحكم المبدئي: إسناده ضعيف ويحسن إذا توبع
isnad zayıf fakat hasen seviyesine yükselir.
Taberani, "Mucem el-Kebir", hadis 729
2-4. Taberaninin rivayet ettiği hadislerin üçüncüsü: bu hadisin senedi de muttasıldır ve ravilerin hepsi güvenilirdir. hadisten sonra muhakkik diyor ki:
[img width=837 height=600]http://velayet.files.wordpress.com/2011/09/evsat-sahih.jpg[/img]
الحكم المبدئي: إسناده متصل، رجاله ثقات
isnad muttasıl ve ricallari sikat (güvenilir)dir.
Taberani, "Mucem el-Evsat", hadis 1780
2-5. ibni Asakirin rivayet ettiği hadisin senedinde yer alan tüm raviler hepsi güvenilirdirler. ravilerin hepsini birer-bire araştırdım. bu araştırmayı bir link olarak bırakıyorum, isteyenler linke baka bilirler: "Tarihi ibni Asakir"de geçen Tayr hadisinin sendinin araştırılması
2-6. ibni Hacerin "Metalibul Aliye" adlı kitabında aktardığı hadisde sahihtir. ibni Hacer o hadisi 2 sened ile rivayet etmiştir. birincisi Ebu Yale el-Mevsili kanalı ile, ikincisi ise Bezzar kanalı ile. Ebu Yalen el-Mevsilinin senedinde Ubeydullah b. Enes vardır ki, bu kişi meçhuldür, fakat Bezzarın senedi hepsi sika (güvenilir)dir.
ek olarak büyük ehli sünnet tarihçisi ibni Kesir "el-Bidaye ven Nihaye" adlı tarih kitabında bu hadisin geçtiği kaynakların çoğunu "Tayr hadisi" başlığı altında bir araya toplamıştır. görmek isteyenler linke baka bilirler: ibni Kesir, "el-Bidaye ven Nihaye", 7/387
bir diğer ehli sünnet muhaddisi, "Sahihi Buhari"nin şarihlerinden ibni Hacer hadis hakkında yukarıda ez-Zehebinin "tanınmıyor" dediği ibni İyadın biografisinde şöyle diyor:
فذكر حديث الطير وقال الحاكم هذا على شرط البخاري ومسلم قلت الكل ثقات الا هذا وانما اتهمه به ثم ظهر لي انه صدوق
(ibni İyad) Tayr hadisini rivayet etmiştir ve Hakim bu hadisin Buhari ve Müslim şartlarınca sahih olduğunu söylemiştir. (ben ibni Hacer) derim ki: hadisin ravilerinin hepsi sikattan (güvenilir)dir. Ben bir zamanlar bu hadis için onu (ibni İyadı) suçluyordum; ancak sonradan anladım ki o da sadık birisiymiş.
ibni Hacer, "Lisan el-Mizan", 5/57
yine büyük ehli sünnet muhaddislerinden (ve yukarıda Tayr hadisinin Hakimin rivayet ettiği senedi için "zayıf" diyen) ez-Zehebi "Tezkireti Huffaz" adlı kitabında diyor ki:
[img width=960 height=600]http://velayet.files.wordpress.com/2011/06/kitab-el-gadir-ez-zehebi.jpg[/img]
وأما حديث الطير فله طرق كثيرة جدا قد افردتها بمصنف ومجموعها هو يوجب ان يكون الحديث له اصل
"Tayr" hadisi, bize çeşitli sahih yollarla ulaşmıştır. Ben ayrı bir kitapta bunları bir araya topladım. Bu mecmua bu hadisin yeteri kadar sahih olduğunu göstermektedir.
Zehebi, "Tezkiretu’l-Huffaz", sayfa 1043
bu sadece "Tayr hadisi"nin geçtiği ehli sünnet kaynaklarından bir kaç tanesidir. daha eklenecek bir çok kaynak, rical, hadis ve tarih kitapları var ki, hepsi "Tayr hadisi"ni rivayet etmiştirler. bu hadis açık bir şekilde gösteriyor ki, Ali a.s Rasulullah s.a.a hariç bu ümmet içerisinde her kesten üstün ve faziletlidir. işte bu yüzdendir ki, nasibiler bu hadisi bir şekilde mutlaka zayıf olarak göstermeye çalışıyorlar. nasibiler asla bu ve benzeri hadisleri mesela Gadiri Hum, Sakaleyn, Sefine, Menzilet gibi mütevatir olan hadisleri kabullenemiyor, bir şekilde inkar etmeye çalışıyorlar. iş o yere varmıştır ki... ben söyleyemeyeceğim, nasibilerin büyük alimlerinden ibni Ebu Davud kendisi söylesin:
[img width=960 height=600]http://velayet.files.wordpress.com/2011/09/kufr-ibni-ebu-davud.jpg[/img]
قال أبو أحمد بن عدي: سمعت علي بن عبدالله الداهري يقول: سألت ابن أبي داود عن حديث الطير ، فقال: إن صح حديث الطير فنبوة النبي -صلى الله عليه وسلم- باطلة
Ebu Ahmed b. Adiy dedi ki: ben Ali b. Abdullah’dan duydum, dedi ki: ben ibni Ebu Davud’a "Tayr hadisi"ni sordum. şöyle cevap verdi: "eğer bu hadis sahih ise, o zaman Nebi’nin s.a.a risaleti yanlıştır."
ez-Zehebi, "Siyer", 13/231-232
yoruma gerek varmı?
kaynak: Velayet
Yorum