Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Yaz ve Tesettür

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Yaz ve Tesettür

Yaz ve Tesettür

Çok sıcak…

Bu hava, bizim gibiler için bir imtihan mı?

Düşünüyorum.

Etraf gözümde sıcaktan buhar olup dalgalanırken, şeytanla olan mücâdeleme devam ediyorum.

Daralıyor, bunalıyorum.

Tesettürün gerektirdiği gibi giyiniyor, ama dayanamıyor, sorguluyorum.

İslâm’da neden bu mevsime özel bir hüküm yok? Neden ben de diğerleri gibi üzerimdekileri hafifleterek serinlemiyorum?

Aslında etrafımdaki et pazarı hâline dönmüşlere sorsan, onlar da sıcaklardan şikâyetçiydi nedense!? İçimde bir ses:

“−Nasıl giyinirsen giyin, sıcaktan rahatsız olmaman mümkün değil!” diyordu bana. Ama şeytan, yine de rahat bırakmıyordu beni…

Bir adım atmalıydım, gerçeklere doğru. Savaşımı kazanmalıydım, içimdeki Firavun’a karşı. Ve nefsimin sorduğu her sorunun doğru cevabı için araştırmaya başladım.

Öncelikle aklıma bilimsel olarak İslâmî hükümlerin karşılığını bulmak geldi.

Düşünüyor ve anahtar cümleyi kuruyordu zihnim!

“Güneşi yaratan da , tesettürü emreden de!” Allah cc.
    Eee… Şimdi ben -hâşâ- O Yaratıcı’dan daha mı iyi mantık yürütecektim acaba?
    Bu cümle, tüm kilitleri açacak bir şifre oluyor ve ben düşündükçe ufkumu aydınlatıyordu.

Ardından “Yazın Yapılması Gerekenler” diye bir sağlık araştırması çıktı karşıma. Dikkatimi çekti, okumaya başladım.

Güneşin cilt kanserine kadar varan büyük çaptaki zararları anlatılıyordu bu yazıda… Deride lekeler, çillenme, deride kalınlaşma ve kabalaşma, erken yaşlanma, ince damarların oluşması, deri esnekliğinin kaybolması ve nihayet deri kanserleri olarak artarda sırlanıyordu bu zararlar.
    Neyse ki çaresini de söylüyorlardı, korunmanın. İşte tam bu noktada, araştırmam büyük bir değer kazanıyor ve nefsimin vesveselerine tokat gibi bir cevap oluyordu.
    Güneşten korunmak için; özellikle başımızı, omzumuzu güneş ışınlarından korumamız gerektiğini, vücudu mümkün olduğu kadar örtebilen bol ve açık renkli, uzun kollu t-shirt veya elbiselerin tercih edilmesinin gereğini anlatan satırlar, gözlerimin fal taşı gibi açılmasına sebep oluyordu.
    Heyecanla devam ediyordum; giyilen giysilerin, koruyucu kremlerden daha etkili olduğunu söyleyen herhangi biri de değildi, bir tıp doktoruydu.
    Yazın kavurucu sıcağında, başımıAllah rızası için örtmem, tesettüre uygun kıyafetler giymem, beni benden çok tanıyan yüce Yaratıcı’mın, beni hastalıklardan muhafazasıydı aslında…
    Gözyaşlarıma hâkim olamıyorum.
    Nasıl bir merhamettir ki; ben şüphe etmiş, şeytanla bir olarak sorgulamıştım hükümlerin sebeplerini… Ancak O, bana ne kadar kıymet verdiğini, beni ne kadar çok sevdiğini bir kere daha göstermişti.
    Okuduğum her satırda, O’na olan muhabbetim ve bana karşı olan sevgisini hissetmem, en büyük tesellim olmuştu yüreğimde…
    Aslında bedenimi bunaltan güneş değil, O’na karşı duyduğum muhtaçlığın kavurucu tesiriydi sadece…
    Affet yâ Rabbi, Sen’in hükümlerinde tereddüt edip kendi âciz aklımla sorguladığım için…
    Ne güzel bir şey, Allâh’ın emir ve yasaklarına gönülden, tereddütsüz ve tâvizsiz teslim olabilmek! Rabbim, bu hâli bizlere de nasip et!

alıntı
    vela hevla vela kuvvete illa billahul ALİYYUL AZİM
    [center]

Ynt: Yaz ve Tesettür

Allah razi olsun bacim güzel bir paylasim

Yorum

sendende inş.
      vela hevla vela kuvvete illa billahul ALİYYUL AZİM
      [center]

Yorum

Tessetür kelimesi Kuranda geçmez,tesetür kelimesinin filolojik kökeni fransız olmalı dolayısıyla Allah tesetürü emretti demek Allah'a iftira atmaktır,

Allah tesetür kelimesini kullanmamıştır,bunu aksini ispat edebilen varsa alalım

İkinci bir husus Allah hir bir ayetinde "saçların görünemsi günahtır,bunları gizleyin,yoksa zulm edenelrden olursunuz " demez

Allahın emretmediğini emretmiştir türünden ortaya atan ne yapmış olur?

Allah'a iftira atmış olur değil mi?

Allah saçlar günahtır,din açısından gizlernmesi gerektiğini bildirmişse cahilliğimi giderin, ki sayısız kez Kurana hatim biri olarak böyle bir emrin olmadığını biliyorum,dolayısıyla kültürünüzü yüceltmek adına Allah'a iftira atmaktan çekinin

Aslında etrafımdaki et pazarı hâline dönmüşlere sorsan,

Hazreti Ali der ki: sözler kişilerin aynasıdır, bu tür sözler kimseyi yüceltmez, yazdıklarımıza dikkat edelim hele ki müslüman geçinenler ne tür sifatlarla anıldıklarını biliyorsak bunları sayıp da yeni bir uyarı almayı murat etmiyorum,düşünün müslüman geçinenler nelerle anılıyor

hz Ali ,Neçhul belagada bildirir" birilerini kusurlarını arayanların niteliğine dair, dolayısıyla mütevazi olmaya çalışacağız, hatayı kusuru kendimizde arayacağız,birilerine kötülükler yakıştırmaktan beri duracağız,hele ki inanç dediğimiz işe Kuranda belirti yoksa, hele ki Allah emretti diyerek ona iftira atıyorsak

delil?

Eğer İmamet yoksa eğer rehberlik ve önderlik yoksa eğer hedef yoksa ve eğer Hüseyin yok ve onun yerine eğer Yezid varsa, işte o zaman; Allah evi etrafında dönmekle puthane etrafında dönmek arasında hiçbir fark yoktur.”

Ali Şeriati

Yorum

Aleviler carsafli sii kadinlar hakkinda ne düsünüyor?
          Allah Bize Yeter!
          O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

HiLaLNuR
            Süper aktif üye
            *

Puan +57/-18
            ++ --
            Çevrimdışı Çevrimdışı

Söylesem Tesiri Yok,Sussam Gönül Razi Degil...

Üyelik Bilgileri Özel Mesaj (Offline)

« Yanıtla #4 : Bugün 01:33:27 »
            Bu mesajı alıntı ile cevaplaAlıntı

cevap:

sizin sorunuzun cevabı yanlış olarak sorulmuş. yukardaki aliekberbabacan kullanmış olduğu terimlerin kendisini bağlar. ama siz bu meseleyi alevilere mal etmeniz inanın ki yüz kızartıcıdır. onun için de bu gibi soruların sorulması veya cevaplanması konu yazan kişiye karşı kullanması daha doğru ve uygun olur.

şimdi size itham etmek istediğim bir sözü siilere mal edersen veya sünnilere mal edersen doğru olur mu? umarım bu gibi hashas konularda ve meselelerde dikatlılığınızı gösterirsiniz.

Yorum

[quote author=HiLaLNuR link=topic=8171.msg53702#msg53702 date=1253311767]
              [/quote]Ammada soru ha!!!Herhalde çarşaflı Sünni kadınlar hakkında ne düşünüyorlarsa çarşaflı Şii kadınlar hakındada aynısını düşünüyorlardır.Hatta Sünni köylerinde çarşaflı kadınlar hakkında ne düşünülüyorsa.Alevi köylerinde`de hemen hemen aynısı düşünülüyordur.

Yorum

Aleviler Kuranda örtünme emri olmadigini savunur.Özelliklede carsafa karsilar.O yüzden hitabim aleviler idi.
                Allah Bize Yeter!
                O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

[quote author=HiLaLNuR link=topic=8171.msg53756#msg53756 date=1253358122]
                  Aleviler Kuranda örtünme emri olmadigini savunur.Özelliklede carsafa karsilar.O yüzden hitabim aleviler idi.

[/quote]

varolan bir işi bildir cahilliğimizi gider, Kuranı nasıl okuyorsunuz eşari tarzda mı batini tarzda mı,yani akıl ederek mi etmeyerek mi?

Sorular sormuşuz,cevaplar almayı umut etmişiz nerde bunlar?

Saçlar günahtır,görünmesi sakıncalıdır diyen ayet nerde?

Tesetürü Allah emrediyor denilmiş, demişiz ki Allah tesetür kelimesini kullanmamıştır çünkü filolojik manada buna imkan yok

Bana bildirsin "saçlar günahtır,gizleyin yoksa günaha düşersiniz " felan diyen ayeti?

Allah'a iftira atmak dışında iş göremiyorum,Kurana sayısız kez hatimliğim var

İşe antropolojik açıdan bakarız,atalarınızın niteliğine,dönem şartlarına,en son kitapla tanışmış toplum olduğunuza, atalarınzıın kadına yaklaşımına,diri diri gömülmenize,putperstlikten gelen bir toplum olmanıza,ilim bilim derecenize veselam

Allah hiç bir ayetinde "saçlar günahtır gizleyin"türünden açıklamalara durmaz,çıplak gezmeyin,oranızı buranızı teşir etmeyin türünden ayetleri örtünme,kapanmaya yormanız dışında bir iş yok

Varsa buyur bildir Allah nerde "saçlar günahtır,gizlenmesi gerekiyor "felan demiş

Allah al i imran 7 ile dinin temeli ve fitne için başvurulan işin ne olduğunu apaçık etmiş,Allaha iftira atmak da mümkün değil yani,koca ayeti çürütmediğiniz sürece

al i imran 7
                  Öyle bir Allah'dır ki sana kitap indirdi. Onun bir kısmı, manası apaçık ayetlerdir ve bunlar, kitabın temelidir. Diğer kısmıysa çeşitli manalara benzerlik gösterir ayetlerdir. Yüreklerinde eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onları tevil etmek için manaları açık olmayan ayetlere uyarlar. Halbuki onların tevilini ancak Allah bilir.
                  Saçların günah olduğu,gizlenemsi gerektiği apaçık ayetlere girmiyorsa iş al i imrna 7 kapsamındadır

manası apaçık ayetlerdir ve bunlar, kitabın temelidir.
                  Diğer kısmıysa çeşitli manalara benzerlik gösterir ayetlerdir. Yüreklerinde eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onları tevil etmek için manaları açık olmayan ayetlere uyarlar.
                  Ve örtünme işinin bölünmeye,fitneye yol açtığını da toplumumuza bakarak anlayabiliyoruz

Kitabın apaçık ve temel sayılan ayetlerini bayrak yapmazlar amma,manası apaçık olmayan işleri bayrak yaparlar...

neden? çünkü : "Yüreklerinde eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onları tevil etmek için manaları açık olmayan ayetlere uyarlar. "

Ve Kuran'ı da geçtik,saçların günah olma ihtimali akıl mantığa da ters bir iştir,bir erkek oalrka söyleyebilriim ki bizi tahrik eden iş saç değildir bundan emin olun tüm erkekler bu konuda hemfikir gibi , erkekleri tahrik eden işler nelerdir bunu da herkes biliyor

Hem Kuranda olmayan bir emre, hem de mantığa,akla ters olan bir işe sarılmaktasınız,bu vesileyle bölünmeye gidilmekte,bak ne demiş eleman onun gibi tapınmayanlara

Aslında etrafımdaki et pazarı hâline dönmüşlere sorsan,

İnancı onu fitneye sürüklemiş,onun gibi olmayanları beğenmemek münasebetiyle, bu da al i imran 7 nin ne kadar doğru olduğunu kanıtlıyor

Halbuki insnaalr dinin temelini bayrak yapsa,herkesin hemfikir olduğu işler ekseninde bir araya gelse,fitne işi kalmayacak ve din Allahın emrettiği olacak,dünya,insanlık huzur bulacak

Ama birileri APAÇIK olmayan işleri bayrak yaptıktan keri,Allahın men etmesine rağmen başkalarını beğenmemsinden keri,fitne sürüp gidecek

Oysa ki nice cami hocasının eşlerini bilriiz ki hoca namaz kıldırırken içeri erkek aldığını, ki namus,din,iman kimdedir bunu ancak Allah bilir,dolayısıyla Allah ne emretmişse onla sınırlı kalcaz,din üzerine din eriştirmicez,Allahın apaçık emirlerini hiçe saymicaz,

Eğer İmamet yoksa eğer rehberlik ve önderlik yoksa eğer hedef yoksa ve eğer Hüseyin yok ve onun yerine eğer Yezid varsa, işte o zaman; Allah evi etrafında dönmekle puthane etrafında dönmek arasında hiçbir fark yoktur.”

Ali Şeriati

Yorum

aliekberbabacan kardeşim ben senin gibileri hep ibretle ve tebessümle izlemişimdir..yüzyıllardır gerek şiadan gerek ehlisünnetten süperzeka diye tabir edilebilecek alimler gelmiş geçmiş ama bir türlü senin kuranda gördüğünü görememişler hayret yani..yada senin göremediğini varmış gibi gösterecek ne kadarda bizim ehl-i takva bildiğimiz alim varmışki hepsi sahtekarmış..(haşa)

bana Kur'an'da ''ziynetlerini saklasınlar''ın olup olmadığını söylermisin? madem o kadar (senin tabirinle) hatimliğin var..
                    vede kadının ziynetinin ne olduğunuda bir zahmet açıkla..

Yorum

Siz tesettür kelimesine takmissiniz,bu söz kuranda yok diyorsunuz.Tesettür arapca bir lafiz mi ki kuranda olsun.Ama tesettürün manasi vardir.Kuran örtünmeden bahseder ve kadinlarin nasil örtünmesi gerektigini de anlatir.Kuran kadinlar baslarini örtsünler diye degil baslarini su sekilde örtsünler diye yazar.Cünkü basi örtmek her zaman vardi,islamdan öncede vardi.Sonradan gelen bir emir degil bu.Bize emredilen sadece örtünmenin seklidir.
                      Isteyen basini örter isteyen örtmez,ama sirf vicdanen rahatlamak icin kendimizi hakli göstermek sirf tesettür kelimesi gecmiyor diye örtünme yoktur diyemeyiz.
                      Allah Bize Yeter!
                      O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

[quote author=Ebu_Turab link=topic=8171.msg53778#msg53778 date=1253374163]
                        aliekberbabacan kardeşim ben senin gibileri hep ibretle ve tebessümle izlemişimdir..yüzyıllardır gerek şiadan gerek ehlisünnetten süperzeka diye tabir edilebilecek alimler gelmiş geçmiş ama bir türlü senin kuranda gördüğünü görememişler hayret yani..yada senin göremediğini varmış gibi gösterecek ne kadarda bizim ehl-i takva bildiğimiz alim varmışki hepsi sahtekarmış..(haşa)

bana Kur'an'da ''ziynetlerini saklasınlar''ın olup olmadığını söylermisin? madem o kadar (senin tabirinle) hatimliğin var..
                        [/quote]

************************************************** ********
                        aliekberbabacan kardeşim ben senin gibileri hep ibretle ve tebessümle izlemişimdir..
                        ben de senin gibileri can rahat ol

yüzyıllardır gerek şiadan gerek ehlisünnetten süperzeka diye tabir edilebilecek alimler gelmiş geçmiş ama bir türlü senin kuranda gördüğünü görememişler hayret yani..
                        dinini aracıdan almaya alışmış kalsik birisin ( yazdığından bu anlaşılıyor)

Eee bu akımlar dışında İslami akım yok mu ?

Sünniliğe bakarsak hak mezhebi dörttür,

Sana bakarsak dört + şiadır

Allah'ın bildirdiği söz üstüne söz var mıdır can?

Bırak dinini başkasından almayı Allah akıl vermiş,

"kime bahşedip bahşetmeyeceğini de ancak O bilir,

dolayısıyla ne kendini küçük bil ne başaksını, de ki : " Allah dilediğine bahşeder,bu Allah'ın vaadidir,ve Allah'ın vaadi gerçektir,şüpheye düşmek kafirliktir",Allahın bildirdiğini inkar etmektir veselam

yada senin göremediğini varmış gibi gösterecek ne kadarda bizim ehl-i takva bildiğimiz alim varmışki hepsi sahtekarmış..(haşa)
                        Bak bu sözün bile Kuranın sözüyle uyuşmaz

senin kimi ehli takva bildiğin önem arzetmez, kimin ehli takva bilidiği önem arzeder? Allah'ın değil mi?

Ondan başka kim bilebilir? imana gel can, bana ayet aratma

gayb alemi ancak Onun elindedir, kim ki aksini ispat etmeye girişirse Allahın işlerine ne yapar? ortaklık taslar değil mi?

var can, ve izynetin ne olduğunu her erkek bilir, onu tahrik eden iştir

saç erkeği tahrik etmez,kadının hangi ziyneti erkeği tahrik eder hereksce malum olmalı, 15 yaşındaki bir çocuk bile buna cevap verir

al i imran 7 yi tekrar oku, anlicaksın meseleyi, ve fitneye sebebiyet veren işi

saç erkeği tahrik etmez bunda şüphe yok ,apaçık olmayan işlere tutunmak ise al i imran 7 kapsamındadır

Diğer kısmıysa çeşitli manalara benzerlik gösterir ayetlerdir. Yüreklerinde eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onları tevil etmek için manaları açık olmayan ayetlere uyarlar.
                        Apaçık olmayan bir iş olduğu,ve bölünmeye sebebiyet verdiği aşikar

Ali Şeriati

Yorum

[quote author=HiLaLNuR link=topic=8171.msg53781#msg53781 date=1253379013]
                          Siz tesettür kelimesine takmissiniz,bu söz kuranda yok diyorsunuz.Tesettür arapca bir lafiz mi ki kuranda olsun.Ama tesettürün manasi vardir.Kuran örtünmeden bahseder ve kadinlarin nasil örtünmesi gerektigini de anlatir.Kuran kadinlar baslarini örtsünler diye degil baslarini su sekilde örtsünler diye yazar.Cünkü basi örtmek her zaman vardi,islamdan öncede vardi.Sonradan gelen bir emir degil bu.Bize emredilen sadece örtünmenin seklidir.
                          Isteyen basini örter isteyen örtmez,ama sirf vicdanen rahatlamak icin kendimizi hakli göstermek sirf tesettür kelimesi gecmiyor diye örtünme yoktur diyemeyiz.
                          [/quote]

************************************************** **
                          Tesettür arapca bir lafiz mi ki kuranda olsun.

.Kuran kadinlar baslarini örtsünler diye degil baslarini su sekilde örtsünler diye yazar
                          Al i imran 7 ye dönelim

Saçların görünmesi sakıncalıdır,görünürse günahtır diyen bir emir var mı?

Erkekleri tahrik eden ziyniyetlerinizi açığa vurmayın der, ki bu iş akla da yatkındır ama tesetür Allahın emri dersek Allaha iftira atmış oluruz yoktur bu yönde emir

sayın can ben onu bunu takmış değilim,kurduğunuz cümleleri özenle kurun ki Allaha iftira atmış olmayasınız

Allah tesetürü emretmiş mi? hayır çünkü tesetür kelimesi Arap dilinde olmayan bir kelime, dolayısıyla Allahın tesetürü emretmesi olanaksız,anlatacak işlerinize uygun kelime seçeceksiniz ki bilerek bilmeeyrek Allaha iftira atmış olmayasınız,benden uyarması

Ali Şeriati

Yorum

Cok kelimler arapca degildir ama anlamlari aynidir.Arapca konusmadigimiz icin kelimleri kendi dilimizde kullanmakda ne sakinca var ? Namaz kelimesi de gecmez Kuranda o zaman size namaz kilmak da bir emir degil?

Ali-Imran/7 ayetine dönelim evet...bu ayet sizce size degilde bize mi hitap ediyor ?
                            Allah Bize Yeter!
                            O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

[quote author=HiLaLNuR link=topic=8171.msg53800#msg53800 date=1253385856]
                              Cok kelimler arapca degildir ama anlamlari aynidir.Arapca konusmadigimiz icin kelimleri kendi dilimizde kullanmakda ne sakinca var ? Namaz kelimesi de gecmez Kuranda o zaman size namaz kilmak da bir emir degil?

Ali-Imran/7 ayetine dönelim evet...bu ayet sizce size degilde bize mi hitap ediyor ?
                              [/quote]

saçların görünemsi sakıncalı olduğuun bildiren emri paylaşsanıza?

Olmayan işleri Allaha bahşetmek,böyle buyurdu demek iftira atmaktır

Allah erkekleri tahrik eden ziyniyetlerinizi saklayın der, bunalrın ne olduğu aşikar, saçalr erkekleri tahrik mi ediyor?

Allahın bildirmediği,apaçık olmayan,çeşitli manaalra gelen işlere tutunmak al i imran kapsamındadır

bölünmeye,fitneye sebebiyet veriyor mu? evet veriyor

saçların görünmesinin sakıncalı olma meselesi akla aykırı mı ? evet aykırı

başka ne gerekçe gerek?

Ali Şeriati

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X