Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Oruç hakkında birkaç soru.

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Oruç hakkında birkaç soru.

Selamun aleykum arkadaslar,

Benim oruc hakkinda birkac sorum olacakti;

1.Tutulan borc oruc, tutulan aya bagli midir. Yani borc orucu mubarek 3 aylarda tutmak ile nkrmal ayda tutma arasinda sevap farki var mi yoksa borc oldugu icin fark etmez mi?

2. Istemeden su icilse ornegin dis fircalarken yanlislikla istemeden yutkunur ve biraz su kacarsa orucu bozar mi?

3. Kisi istedigi kadar ust uste oruc tutabilir mi?
    İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

Ynt: Oruç hakkında birkaç soru.

3. soru: hastalanmadığı müddetçe, Kurban bayramının 4 günü, ramazan bayramının 1 günü hariç tutabilir. Aşura günü de herhalde haram değilde, mekruh olması gerekir. Ama yine de onu da ağalara sormak gerekir.

ilmim ancak bu kadar değerli kardeşim.
    Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

"Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

Yorum

Allah razi olsun kardesim yine de
      İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

Yorum

Az önce İmam Humeyni'nin risalesine baktım. Ramazan bayramı ve Kurban bayramında oruç tutmanın haram olduğu yazıyor. Allah beni affetsin.
        Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

"Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

Yorum

Valla bizim burda ayı göremirler bir türlü ay gizlemparç oynuyur Ne işdi annamıram.Geçirdiğimiz ramazan bayramında oruç değildik ''ağamız bayramda mekruhtu dedi ben tutmayacam ama tutmayında diyemem ''dedi herkes kendinden sorumludu.Biz tutmadık.Sülalemizden tek yengemtutmuştu.Ama evveli sene bizim sülalede tekçe anam tuttu o da televizyonda şıh deyip diye
          Bizim azeri ,şii milletini anlamış değilim kuranda da yazır ki mekruhtu bedenine ibadet hediyesini bayram yaparak ver.Fakat bunlar bizler eziyet ediyoruz kendimize.ALLAH affetsin.
          Şöyle düşünüyorum bayramlar niçin vardır şenlenmek için adı üste bayram.Ramazan bayramıda ibadetlerimizi bitirip şükretmek için vardır.Bayramda oruç tutmak batıl saçma bana göre.Tamam 30 gün tamamlanmır ay görülmürse git bayramını yap sonrası tut demi yani mantiken böyle olmalı.Yanlışsam düzeltin.
          Selam Olsun Korkmadan Ben De Varım Diyebilenlere!!

Yorum

[quote author=Seqhaleine date=1399113236 link=topic=25512.msg173385#msg173385]
            Selamun aleykum arkadaslar,

Benim oruc hakkinda birkac sorum olacakti;

1.Tutulan borc oruc, tutulan aya bagli midir. Yani borc orucu mubarek 3 aylarda tutmak ile nkrmal ayda tutma arasinda sevap farki var mi yoksa borc oldugu icin fark etmez mi?

2. Istemeden su icilse ornegin dis fircalarken yanlislikla istemeden yutkunur ve biraz su kacarsa orucu bozar mi?

3. Kisi istedigi kadar ust uste oruc tutabilir mi?

[/quote]
            aleyküm selam wr wb
            C.1- Kaza orucu her ayda tutulabilir ama mübarek aylarda ve günleri uzun ve sıcak olan aylarda tutmanın sevabı daha çoktur..
            C.2- Orucu sahihtir.
            C.3- Fıtır ve Kurban bayramı günleri hariç diğer günlerde istediği kadar üst üste oruç tutabilir..

Yorum

[quote author=Ali Faruk date=1400810429 link=topic=25512.msg173615#msg173615]
              aleyküm selam wr wb
              C.1- Kaza orucu her ayda tutulabilir ama mübarek aylarda ve günleri uzun ve sıcak olan aylarda tutmanın sevabı daha çoktur..
              C.2- Orucu sahihtir.
              C.3- Fıtır ve Kurban bayramı günleri hariç diğer günlerde istediği kadar üst üste oruç tutabilir..

[/quote]
              2. sorunun cevabında sahihtir demişim ama araştırdıktan sonra sahih olmaması daha ağır bastı

Bu konuda İmam Humeyni'nin fetvasına bakalım:

1688- Bazı durumlarda sadece orucun kazası lazım gelir, keffaret gerekmez:

10) Serinlemek için veya sebepsiz yere ağza su verip çalkaladığı esnada, elde olmaksızın boğaza su kaçırmak. Fakat oruçlu olduğunu unutan kimse, bir şey içer veya abdeste başladığında ağzına su alırken elinde olmaksızın aşağı su kaçarsa, üzerine kaza gerekmez.

1689- Bir kimse, su dışında [sıvı] bir maddeyi ağzına aldığında veya burnuna su aldığında elinde olmaksızın boğazına bir şey kaçırırsa, üzerine kaza lazım gelmez.
              1690- Oruçlu kimsenin, haddinden fazla ağzına su alıp çalkalaması mekruhtur. Suyu ağzında çalkaladıktan sonra tükürüğünü yutmak isteyen kimsenin üç defa dışarıya tükürmesi ise çok iyidir.
              1691- Bir kimse, suyu ağzına alıp çalkalarken elinde olmayarak veya unutarak boğazına su kaçacağını bilse, ağzına su almamalıdır.

Ayetullah Mekarim Şirazi; "abdest aldığında su boğaza kaçarsa orucu sahihtir" diyor.
              En iyisi taklit ettiğiniz müçtehitten sorun bu meseleyi

Yorum

YUKARI ÇIK
              Çalışıyor...
              X