Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

abdest

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

abdest

gusül abdesti, namaz abdesti nasıl yapılır?

Ynt: abdest

[quote author=sedat link=topic=445.msg1759#msg1759 date=1232722889]
    gusül abdesti, namaz abdesti nasıl yapılır?

[/quote]

GUSÜL

Bazen namaz için şart olan tahareti elde etmek için gusül farz olur. Cenabetli olan kişi veya başka bir sebeple gusül yapması farz olan kişi gusül yapmalı yani aşağıda açıklanacağı üzere niyet ederek bedeninin tamamını yıkamalıdır. Gusül, tertibi ve irtimasi olmak üzere iki türlü yapılır:

Tertibi gusül
    Tertibi gusülde ilk önce Allah’ın emrine itaat için gusül alıyorum diye niyet etmek gerekir; sonra başla boyun yıkanır; sonra bedenin sağ yarısı ve sonra da sol yarısı yıkanır.

İrtimasi Gusül
    İrtimasi gusül yapmak için su bedenin tamamını kapsayacak kadar fazla olmalıdır. Dolayısıyla eğer insan Allah’ın emrine itaat etmek için gusül alıyorum diye niyet ederek bir nehre, havuza veya denize girer de su bedeninin tamamını kapsarsa guslü doğrudur.

Cenabet için gusül alan kimsenin namaz için ayrıca abdest de alması gerekmez. Ama diğer gusüllerden sonra abdest almak ihtiyata uygundur. Bu hükmün teferruatı için herkes kendi taklit ettiği merciin risalesine başvurmalıdır.

Cenabetli olan kişiye gusül almadıkça bedenini bir parçasının Kur’an-ı Kerim’in yazısına, Allah, peygamberler ve Ehl-i Beyt imamlarından birinin ismine değdirmek, camilerde durmak ve farz secdesi olan sureleri (Kur’an-ı Kerim’in 32. 41. 53. v 96. surelerini) okumak haramdır. Cenabetli olan kişiye haram ve mekruh olan diğer hususları öğrenmek için fıkhi risalelere bakınız.

Yorum

NASIL ABDEST ALINIR?

Abdest alırken önce “Allah’a itaat ve O’nun emrini yerine getirmek için abdest alıyorum” diye niyet etmelidir ve sonra aşağıdaki amelleri yapmalıdır:

Şekil-1

1- Yüzü sağ elle uzunlamasına saç bitiminden çenenin altına kadar ve enine baş parmakla orta parmağın arasını yukardan aşağıya doğru yıkamalıdır. 1. ve 2. şekilde olduğu gibi.

Yüzü yıkarken şu duayı okumak müstehaptır:

"ALLAHUMME BEYYİŻ WECHÎ YEWME TESWEDDU FÎHİL WUCÛH WELA TUSEWWİD WECHÎ YEWME TEBYEŻŻU FİHİL WUCÛH”

Tercümesi: "Allah'ım! Yüzlerin siyah olduğu günde yüzümü ak et. Ve yüzlerin ak olduğu günde yüzümü siyah etme."

Şekil-3

2- Sağ kolu 3. ve 4. şekilde olduğu gibi dirsekten parmakların ucuna kadar yukardan aşağı doğru yıkamalıdır.

Sağ kolu yıkarken şu duayı okumak müstehaptır:

"ALLAHUMME E’ŤİNÎ KİTABÎ Bİ-YEMÎNÎ WEL ĤULDE FİL-CİNANİ Bİ-YESARÎ WE HASİBNÎ HİSABEN YESÎRA"

Tercümesi: "Allah'ım! Kitabımı sağ elime ver. Ve cennetlerde ebedilik belgesini sol elime ver. Ve beni kolay hesaba çek."

Şekil-5

3- Sol kolu 5. ve 6. şekilde olduğu gibi dirsekten parmakların ucuna kadar yukardan aşağı doğru yıkamalıdır.

Sol eli yıkarken şu duayı okumak müstehaptır:

"ALLAHUMME LA TU’ŤİNÎ KİTABÎ Bİ-ŞİMALÎ WELA TEC'ĚLHA MAĠLULETEN İLA ŬNUĶÎ"

Tercümesi: "Allah'ım! Benim kitabımı sol elime verme ve onu boynuma bağlı kılma."

Şekil-7

4- Sağ eldeki rutubetle 7. ve 8. şekilde olduğu gibi başın ön kısmına meshetmelidir; ancak dışardan su alınmamasına dikkat edilmesi gerekir.. Başa meshederken şu duayı okumak müstehaptır:

ALLAHUMME ĠAŞŞİNÎ Bİ-RAHMETİKE WE BEREKATİKE WE ĚFWİK"

Tercümesi: "Allah'ım! Rahmetin, bereketlerin ve affını bana bürü."

Şekil-9

5- Sağ elin rutubetiyle sağ ayağın üst kısmına parmakların ucundan ayağın üzerindeki çıkık noktasına (ihtiyaten farz olarak ayak bileğine) kadar meshetmelidir. 9. ve 10. şekilde olduğu gibi.

Şekil-11

6- Sol elin rutubetiyle sol ayağın üst kısmını 11. ve 12. şekilde olduğu gibi parmakların ucundan ayağın üzerindeki çıkık noktasına (ihtiyaten farz olarak ayak bileğine) kadar meshetmelidir. Ayaklara meshederken şu duayı okumak müstehaptır:

"ALLAHUMME ŚEBBİTNÎ ĚLAŜ-ŜİRAŤİ YEWME TEZİLLU FÎHİL EĶDAM WEC'AL SA'YÎ FÎMA YURŻÎKE ĚNNÎ."

Tercümesi: "Allah'ım! Beni, ayakların kaydığı günde sırat üzerinde sabit kıl. Çabamı seni benden razı kılacak şeyde kıl."

Yorum

paylaşımın için ALLAH razı olsun kardeşim..

ALLAH'ım Bütün Güzel Sözler Sana Söylemekle Güzeldir,Kırık Dökük de Olsa Kabul Eyle Sözlerimi.

Yorum

Allah razi olsun kardesim

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

YUKARI ÇIK
          Çalışıyor...
          X